İçeriğe atla

İoannis Pediasimos

John Pediasimos
Ιωάννης Πεδιάσιμος
Doğumy. 1250
Ölüm14. yy. başları
MilliyetYunan
Diğer ad(lar)ıIoannis Pediasimos, John Pothos

John Pediasimos (YunancaΙωάννης Πεδιάσιμος, YunancaIoannis Pediasimos; y. 1250 - 14. yüzyılın başları; Yunancada 'pediasimos'/πεδιάσιμος 'vadi sakini' anlamına gelir), John Pothos olarak da bilinir, Konstantinopolis, Ohri ve Selanik'te faaliyet gösteren Bizanslı bir kilise görevlisi, bilgin, astronom, matematikçi, mitolog, kıyasçı, müzisyen ve hekimdir.

John, y. 1250'de doğmuş ve hayatının ilk birkaç yılında Konstantinopolis'te Manuel Holobolos ve George Akropolites gibi hocaların yanında eğitim görmüştür. Kıbrıslı Gregory'nin öğrencisiydi. Eğitiminin ardından kendisine hypatos ton philosophon gibi prestijli bir görev verildi. Daha sonra, aynı zamanda öğretmenlik yaptığı yer olan Ohri Başpiskoposluğu'nda chartophylax olarak görev yaptı (y. 1280). Eğer megas sakellarios John Pothos ile özdeşleştirilmesi doğruysa, 1284'te Selanik'teydi. John, çalışma alanlarıyla ilgili birçok konuda eserler yazdı. Muhtemelen Serra'dan olan yazar Theodoros Pediasimos, onun çağdaşı ve belki de akrabasıydı.

Çalışmaları

John Pediasimos'un Geometri adlı eserinden bir sayfa, eserin 1501'deki bir kopyasından

Kendisine atfedilen bilinen eserler aşağıda listelenmiştir. Bazılarında, Yunanca asıl metin korunmamıştır, ancak Latince çevirileri mevcuttur:

Genel
  • Theocritus Syringe MÖ 4. yüzyıl şairi Theocritus'un Syringe (Σύριγγα) lirik oyununa ilişkin açıklaması.
  • Şehvet (Πόθος), iki bölümden oluşan kısa bir iambik şiir, Kadın kötülüğü ve Kadın iyiliği hakkında. Pesidiasimos'un alternatif isimlerinden biri (Pothos) bu şiirden oluşturulmuştur.
  • Περὶ τῶν δώδεκα ἄθλων τοῦ Ἡρακλέους, Herakleios'un On İki İşi Üzerine 12 kitaptan oluşan Herakles'in on iki göreviyle ilgili[1]
  • Hesiod'un Theogonian Alegorilerinde MÖ 7. yüzyıl şairi hakkında. Hesiod ve eseri Theogony
  • Scholia Graeca in Oppiani Halieuticas, (Greek Commentaries on the Fishing of Oppian), Latince tercümesi veya 1597 tarihli başlığıyla burada eser içeriğinin Pediasimos'a ait olduğu kabul edilmektedir. Proje, MS 2. yüzyıl şairi Oppiano'nun Balık Tutma adlı eserinin analizi ile başlamaktadır.
  • Quosdam Aristotelis libros'taki yorumlar (Aristoteles'in bazı kitaplarının yorumları), bir dereceye kadar MS 6. yüzyıl filozofu John Philoponus'un[1] çalışmasına dayanmaktadır.
  • De Symphoniis Musicis (Περί συμφωνικής μουσικής, Senfonik Müzik Üzerine)
  • De Consanguinitate (Περί σχέσεων αίματος, Aile İlişkileri Üzerine)
  • De Novem Musis (Περί νέας μουσικής, Yeni Müzik Üzerine)
  • Allegoria Anagogica, Lib'e karşı dörtlü primos'ta. IV. İlyada (İlyada'nın 4. kitabının ilk dört mısrasındaki indirgemeci alegoriler)
  • Allegoria Tantali (Αλληγορία Ταντάλου, Tantalus Alegorisi), Tantalus efsanesi hakkında
Bilimsel
  • Geometri ile arazi ölçümü ve bölünmesi kavramları (Γεωμετρία καὶ δύνοψις περὶ μετρήσεως καὶ μερισμοῦ γῆς, Geometry and Dynopsis on the measurement and division of the earth) Heron'un gözlemlerini yakından takip eden, dünyanın en iyi bilinen matematiksel çalışması olan,[2] dünyanın ölçülmesi ve bölünmesiyle ilgili geometri eseri hakkında[3]
  • Hesiod'un kalkanındaki teknoloji (Τεχνολογία εἰς τὴν τοῦ Ἡσιόδου ἀσπίδα)
  • Giriş / Scholia Cleomedes (Introductio / Scholia Cleomedes), MS 1. ila 3. yüzyıl astronomunun çalışmaları hakkında yorumlar.
  • Arithmeticarum Quaestionum Expositio (Αριθμητικές ερωτήσεις περί της εκθέσεως, Raporla ilgili sayısal sorular)
  • In quaedam Arithmetica loca obscura (Αριθμητική σε δύσβατα σημεία, Zor yerlerde aritmetik)
  • Opusculum de Septem Planetis, (Σημειώσεις περί των επτά πλανητών, Yedi Gezegen Üzerine Notlar)
  • De Cubo Duplicando, (Περί διπλασιασμού του κύβου, Küpü İkiye Katlamak Üzerine)

Kaynakça

  1. ^ a b "The Classical Review". Cambridge University Press. Kasım 1927. s. 199. doi:10.1017/S0009840X00081166. 29 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2009. 
  2. ^ "Ιωάννης Πεδιάσιμος - Digital Collections of Cultural Heritage". hellinomnimon.eu.org. 22 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2023. 
  3. ^ T. L. Heath. "Ioannes Pediasimus - A History of Greek Mathematics, Volume 2". Cambridge University Press. s. 554. 8 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunan mitolojisi</span> Antik Yunanların oluşturduğu mitlerden oluşan mitoloji

Yunan mitolojisi, Antik Yunanistan'da dünyanın yaratılışı, tanrı, tanrıça ve kahramanların hayatı hakkındaki söylence ve öğretileri içermekle kalmayıp aynı zamanda Eski Yunan dininin gövdesini oluşturmaktadır. Günümüzde, bu mitoloji hakkındaki bilgilerimizi bu sözlü edebiyatın yazılı hâllerinden alıyoruz. Tarihçiler, mitoloji hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için o dönemin sanatındaki ipuçlarını bile toplar.

<span class="mw-page-title-main">Yahya</span> Yahudi din büyüğü

Yahya veya Yuhanna, İsa'nın çağdaşı, Zekeriya'nın ise oğlu olan Yahudi din büyüğüydü. Hristiyanlıkta Vaftizci Yahya olarak anılır ve aziz kabul edilir. Hristiyanlar tarafından her yıl 24 Haziran'da "Vaftizci Aziz Yuhanna Günü" kutlanır. Bahá’ílik, Sâbiîlik ve İslam'da ise bir peygamber olarak kabul edilir. Bu durum Yeni Ahit'teki Matta, Markos, Luka ve Yuhanna İncilleri ile Kur'an'da ve Bahá’í metinlerinde teyit edilir.

<span class="mw-page-title-main">Truva Savaşı</span> Yunan mitolojisinde efsanevi savaş

Truva Savaşı, Yunan mitolojisinde M.Ö. 12. veya 13. yüzyıl civarında meydana gelen efsanevi bir çatışmadır. Savaş, Truvalı Paris'in Helen'i Sparta kralı kocası Menelaos'tan almasının ardından Akalar (Yunanlar) tarafından Truva şehrine karşı yürütülmüştür. Savaş Yunan mitolojisindeki en önemli olaylardan biridir ve başta Homeros'un İlyada'sı olmak üzere Yunan edebiyatının birçok eserinde anlatılmaktadır. İlyada'nın özü on yıl süren Truva kuşatmasının onuncu yılında dört gün iki gecelik bir dönemi anlatır; Odisseia ise savaşın kahramanlarından biri olan Odisseia'un eve dönüş yolculuğunu anlatır. Savaşın diğer bölümleri, fragmanlar halinde günümüze ulaşan epik şiirler döngüsünde anlatılır. Savaştan bölümler, Yunan tragedyası ve Yunan edebiyatının diğer eserleri ile Virgil ve Ovid gibi Romalı şairler için malzeme sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Kapadokya Rumcası</span>

Kapadokya Rumcası veya Kapadokya Yunancası Yunancanın bir temel lehçesi olup eskiden Kapadokya'da yaşayan Rumlar tarafından konuşulmaktaydı. 1920'lerdeki Yunanistan ve Türkiye arasındaki nüfus mübadelesinde Yunanistan'a göç edilmeye zorlandılar ve orada özellikle orta ve kuzey Yunanistan olmak üzere çeşitli yerlere yeniden yerleştirildiler. Kapadokyalı Rumlar hızla Standart Modern Yunancaya geçtiler ve kendi dillerinin 1960'lardan beri yok olduğu düşünülüyordu. 2005 Temmuz'unda, Mark Janse ve Dimitris Papazachariou Orta ve Kuzey Yunanistan'da hâlâ kendi dillerini akıcı olarak konuşan Kapadokyalılar keşfettiler. Bunların arasında ebeveynlerinin ve büyükanne-babalarının aksine dillerine karşı oldukça olumlu bir tavrı olan 3. kuşaktan orta yaşlılar vardı. Yunanistan'a ilk gelen grup Kapadokya Yunancasını konuşmaya daha az eğilimliydi ve çoğu zaman konuşma sırasında standart Yunancaya geçmekteydi. Kapadokyaca konuşanlarla ve dil kullanımları ile ilgili bir araştırma halen hazırlanmaktadır.

Prokopius, Filistin kökenli Bizanslı tarihçi. İmparator I. Justinianus döneminde yapılan savaşlarda General Belisarius'a eşlik etmiş ve 6. yüzyılın en önemli tarihçisi olmuştur. Justinianus'un Savaşları, I. Justinianus'un Binaları ve Gizli Tarih isimli kitapları yazmıştır. Antik dünyanın son büyük tarihçisi olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">İoannis Skilicis</span> Geç 11.yüzyıl Yunan tarihçisi

İoannis Skilicis,, geç 11. yüzyıl Bizans Rum tarihçi.

Lidyalı İoannis ya da İoannis Lydus, 6. yüzyıl Bizanslı idareci ve kadim konular üzerine yazar.

<span class="mw-page-title-main">Antiocheia (Büyük Menderes)</span> insan yerleşimi

Antiochia ya da Menderes üzerindeki Antiokheia, alternatif ismiyle Pythopolis, Aydın İli, Kuyucak İlçesi, Başaran Köyü yakınlarında yer alan eski bir Karya kentidir.

Çandarlılı Autolycus bir Yunan astronomu, matematikçi ve coğrafyacı.

Cleomedes, özellikle “Cennetler ” olarak da bilinen Gök Cisimlerinin Dairesel Hareketleri adlı kitabıyla tanınan bir Yunan gökbilimci ve matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Dikaiarhos</span> MÖ 4. yüzyıl Yunan filozof ve coğrafyacı

Messanalı Dicaearchus, ayrıca Dicearchus veya Dicearch olarak da bilinen Yunan filozof, kartograf, coğrafyacı, matematikçi ve yazardır.

Ascalonlu Eutocius, çeşitli Arşimet incelemeleri ve Apollonius'un Konikleri üzerine yorumlar yazan bir Yunan matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Nikomahos</span> Greko-Suriyeli matematikçi (MS. yak. 60 - yak. 120)

Gerasalı Nicomachus antik Yunanca yazılmış Aritmetiğe Giriş ve Harmonik El Kitabı adlı eserleriyle tanınan önemli bir antik Yunan matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Ksenokrates</span> MÖ 4. yüzyıl Yunan filozofu, matematikçi ve bilgin

Kalkedonlu Ksenokrates, Yunan filozof, matematikçi ve MÖ 339/8'den 314/3'e kadar Platonik Akademinin lideri (bilgin) Öğretileri, genellikle matematiksel öğelerle daha yakından tanımlamaya çalıştığı Platon'un öğretilerini takip etti. Ayrıca otuz üçler konseyinin hevesli bir öğrencisiydi. Üç varoluş biçimini ayırt etti: Duyarlı, anlaşılır ve ikisinin birleşiminden oluşan üçüncüsü, sırasıyla duyu, akıl ve görüşe karşılık geliyordu. Birliği ve dualiteyi evreni yöneten tanrılar ve ruhu kendi kendine hareket eden bir sayı olarak görüyordu. Tanrı her şeyi kuşatır ve ilahi ile ölümlü arasında, ruhun koşullarından oluşan iki şeytani güç vardır. O, matematiksel nesnelerin ve Platonik Fikirlerin, onları ayıran Platon'un aksine aynı olduğunu savundu. Ahlakta, erdemin mutluluk ürettiğini, ancak harici malların ona hizmet edebileceğini ve amacını gerçekleştirmesini sağlayabileceğini öğretti.

Epik Döngü, Eski Yunan destanlarının derlemesidir ve daktilik ölçü ile yazılıp, Truva Savaşı'nı konu alırlar. Bunlar sırası ile Cypria, Aethiopis, sözde Küçük İlyada, Iliupersis, Nostoi ve Telegoni'dir. Bilginler bazen Epik Döngü şiirleri arasına Homeros destanlarını katarlar; ancak Epik Döngü terimi daha çok Homeros'un olmayan şiirleri belirtmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Antimos Gazis</span>

Antimos veya Anthim Gazis bir Yunan din adamı, yazar, haritacı, coğrafyacı ve Avrupa fikirlerinin Yunan coğrafyasında yayılması için mücadele etmiş en önemli aydınlardan biriydi.

Genç Olimpiodorus, I. Justinianus'un MS 529'da Atina'daki Platon Akademi'ni ve diğer pagan okullarını kapatan kararnamesinden sonra, Bizans İmparatorluğu'nun ilk yıllarında yaşamış Yeni Platoncu bir filozof, astrolog ve öğretmendir. Olimpiodorus, İskenderiye'de Platoncu geleneği sürdüren son pagandı ; onun ölümünden sonra Okul, Hıristiyan Aristotelesçilerin eline geçti ve sonunda Konstantinopolis'e taşındı. İncil yorumlarının yazarı ve çağdaşı İskenderiyeli diyakoz Olimpiodorus ile karıştırılmamalıdır.

Isaac Argyros, aritmetik, geometri ve astronomi kitaplarının yanı sıra Easter Rule adlı bir inceleme yazan, y. 1312 doğumlu Bizanslı bir matematikçi ve keşiştir.

<span class="mw-page-title-main">İoannes Ceces</span>

İoannes Tzetzes, 12. yüzyılda Konstantinopolis'te yaşadığı bilinen Bizanslı bir şair ve gramerci.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Mehmed Camii</span>

Sultan Mehmed Camii veya Süleyman Ağa Camii, Yunanistan'ın Narda kentinde bulunan bir camiydi. Cami, 15. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup Narda'daki sekiz camiden biriydi. Camii, Narda Kalesi'nde yer almaktaydı.