İçeriğe atla

İoannis (Lidyalı)

Lidyalı İoannis ya da İoannis Lydus (YunancaGrekçeἸωάννης Λαυρέντιος ὁ Λυδός; LatinceIoannes Laurentius Lydus), 6. yüzyıl Bizanslı idareci ve kadim konular üzerine yazar.

Hayatı ve kariyeri

MS 490 yılında Lidya'da Filadelfiya şehrinde doğmuştur, bu nedenle cognomen olarak "Lydus" (Lidyalı) ismini almıştır. Erken yaşta Konstantinopolis'te kısmetini aramak için yola koyuldu ve I. Anastasius ve I. Justinianus hükümdarlıklarında Doğu praetoria idaresinde yüksek saray ve devlet dairelerinde görev yaptı. 552'de gözden düştü ve kovuldu. Ölüm tarihi bilinmemektedir, ancak II. Justinus'un (565–578 arası hükümdar) hükümdarlığının ilk yıllarında büyük olasılıkla hayattaydı.

Edebi çalışmaları

Emekliliği sırasında, üçü günümüze ulaşmış Roma'nın eski eserleri üzerine yapılan çalışmaların derlenmeleriyle kendisini meşgul etti:

  1. De Ostentis (GrekçeΠερὶ Διοσημείων), divinasyon sanatının kökleri ve gelişimi üzerine.
  2. De Magistratibus reipublicae Romanae (GrekçeΠερὶ ἀρχῶν τῆς Ῥωμαίων πολιτείας), Justinianus döneminin idari detayları için özellikle değerlidir; çalışma günümüzde Michael Maas tarafından MS 550 olarak tarihlendirilmiştir.[1]
  3. De Mensibus (GrekçeΠερὶ τῶν μηνῶν), Yılın farlı pagan festivallerinin tarihi.

Bu kitapların temel değeri, yazarın benzer konularda eski Roma yazarlarının eserlerini (günümüzde kaybolmuş) kullanmasından kaynaklanmaktadır. İoannis, aynı zamanda imparator için bir methiye ve Sasani İmparatorluğu'na karşı seferin tarihini oluşturmak için Justinianus tarafından görevlendirilmiştir; ancak bazı şiirsel kompozisyonlar ile beraber bunlar kaybolmuştur.

Edisyonlar ve çeviriler

De Ostentis'in Curt Wachsmuth (1897) tarafından yayınlanmış içinde prolegomena'da yer alan hükümlerin tüm anlatımlarıyla bir edisyonu mevcuttur.

De Magistratibus and De Mensibus'un Richard Wünsch (1898–1903) tarafından yayınlanmış bir edisyonu mevcuttur.[2] Corpus scriptorum hist. Byzantinae isimli Bonn baskılı I. Bekker'in Lydus (1837) edisyonuna önsözü olan CB Hase'nin (De Ostentis'in ilk editörü) makalesini de inceleyebilirsiniz.

De Magistratibus için, Wünsch'ün edisyonu ve çevirisi Anastasius C. Bandy tarafında yenilenmiştir.

Ayrıca bakınız:

  • The Works of Ioannis Lydus, Vols. I–IV (Edwin Mellen Press, 2013). New critical translations of De Mensibus, De Ostentis and De Magistratibus by Anastasius Bandy. Co-edited by Anastasia Bandy, Demetrios J. Constantelos and Craig J. N. de Paulo.
  • John the Lydian, De Magistratibus. On the Magistracies of the Roman Constitution. Translated by T. F. Carney. December 1971, Coronado Press.
  • John the Lydian, On powers, or, The magistracies of the Roman state / Ioannes Lydus; introduction, critical text, translation, commentary, and indices by Anastasius C. Bandy. Series: Memoirs of the American Philosophical Society, v. 149 ISSN 0065-9738. Philadelphia : American Philosophical Society, 1983, c1982. Greek text, parallel English translation. Based on the Codex Caseolinus.
  • Des magistratures de l'état romain. Jean le Lydien. Text, French translation and commentary by Michel Dubuisson, Jacques Schamp. Belles Lettres (2006)

Kaynakça

Özel
  1. ^ Michael Maas, John Lydus and the Roman Past (Londra-New York, 1992).
  2. ^ full text at archive.org
Genel

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. Justinianus</span> 527–565 yılları arasındaki Bizans imparatoru

I. Justinianus, ayrıca Büyük Jüstinyen olarak da bilinir, 527 ile 565 yılları arasında Bizans imparatorudur.

Ioannes Malalas, bazen Malelas olarak yazılır,, Antioch'tan Yunan vakanüvis.

<span class="mw-page-title-main">Deukalion</span>

Yunan mitolojisinde, Deukalion Promete'nin oğluydu; eski kaynaklar annesini Clymene, Hesione veya Pronoia olarak adlandırır. Yunan mitolojisindeki tufan ile yakından bağlantılıdır.

Bizanslı Stephanos, Ethnica adlı önemli bir coğrafya sözlüğünün yazarıdır. Bu sözlükten günümüze çok az şey kalmıştır ama Hermolaus adlı bir yazarın onun hakkında hazırladığı bir özet mevcuttur.

Prokopius, Filistin kökenli Bizanslı tarihçi. İmparator I. Justinianus döneminde yapılan savaşlarda General Belisarius'a eşlik etmiş ve 6. yüzyılın en önemli tarihçisi olmuştur. Justinianus'un Savaşları, I. Justinianus'un Binaları ve Gizli Tarih isimli kitapları yazmıştır. Antik dünyanın son büyük tarihçisi olarak anılır.

Joannes Kinnamos ya da John Cinnamus, Bizanslı tarihçi.

Nikiforos Bryennios, Bizanslı general, devlet adamı ve tarihçidir.

İman Savunucusu Theofanis, Vakanüvis ve keşiş olmuş bir Bizans asilzadesidir. Katolik Kilisesi ve Ortodoks Kilisesi tarafından 12 Mart yortusu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Jüstinyen Hanedanı</span> hanedan

Jüstinyen Hanedanı 518 ile 602 yılları arasında Bizans İmparatorluğu'nu yönetmiş aile. I. Justinus ile başlayıp Mauricius ile bitmiştir. 715 ile 730 yılları arası Konstantinopolis Patriği olan I. Germanus'un baba ismi Justinianos olup, bu Hanedandan gelme ihtimali vardır. Justinianos ve Germanus bu Hanedanda yaygın kullanılan isimlerdir.

Diyakoz Leon, Bizanslı tarihçi ve Vakanüvis.

Yunan mitolojisi'nde, Pallas Titanlardan biridir. Hesiodos'a göre, Kriyus ve Euribia'nın oğlu, Astraeus ve Perses'in kardeşi, Stiks'in kocası ve Zelus ("Şevk"), Nike ("Zafer"), Kratos ("Dayanıklılık") ve Bia'nın ("Şiddet") babasıdır. Gaius Julius Hyginus, "dev" olarak adlandırdığı Pallas'ın ayrıca Scylla, Fontes ("Çeşmeler") ve Lacus'un ("Göller") Stiks'den doğma babaları olduğunu belirtir. Pallas bazen savaş maharetinin ve bahar sefer mevsiminin Titan tanrısı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">İoannis Skilicis</span> Geç 11.yüzyıl Yunan tarihçisi

İoannis Skilicis,, geç 11. yüzyıl Bizans Rum tarihçi.

Georgios Akropolites, Bizanslı tarihçi ve devlet adamıdır.

<i>Corpus Scriptorum Historiae Byzantinae</i>

Corpus Scriptorum Historiae Byzantinae sık sık CSHB veya Bonn Corpus olarak anılan, 1828 ile 1897 yılları arasında Almanya'nın Bonn şehrinde yayınlanan, Bizans tarihinde çalışma için birincil kaynakların anıtsal elli ciltlik bir seridir. Her cilt, paralel bir Latin çevirisi eşliğinde Bizans Yunan tarihsel metninin eleştiryel baskısını içerir. Tarihçi Barthold Georg Niebuhr tarafından tasarlanan proje, 1648-1711 yılları arasında Cizvit bilgin Philippe Labbé önderliğinde Paris'te yayınlanan orijinal yirmi dört ciltlik Corpus Byzantinae historiae'yi revize ve genişletilmiş baskısıdır. Seri ilk olarak Bonn Üniversitesi'nin denetimindeydi; Ancak Niebuhr'un 1831'de ölümünden sonra, projenin denetimi, Berlin'de bulunan Prusya Bilimler Akademisi'ndeki onun çalışma arkadaşı Immanuel Bekker'e geçti.

Novellae Constitutiones ya da Justinianus'un Kanunları, Roma imparatoru I. Justinianus tarafından, uzun hükümdarlığı döneminde başlatılan dört ana Roma hukuku biriminden biri olarak kabul edilirler. Diğer üç parça Codex Justinianus, Digesta seu Pandectae ve Institutiones Justinianus olarak isimlendirilir. Justinianus'un quaestor'u Tribonianus öncelikle bu son üçünün derlemekten sorumluydu. Bu dört parça beraber Corpus Iuris Civilis olarak da bilinir. Bununla birlikte, Codex, Digesta ve Institutiones Justinianus tarafından tutarlı eserler olarak tasarlanırken, Novellae ise Codex'in ikinci baskısını ilan ettiği 534'ten sonra çıkarılan çeşitli kanunlardır ve onun hükümdarlığında asla resmen derlenmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dikaiarhos</span> MÖ 4. yüzyıl Yunan filozof ve coğrafyacı

Messanalı Dicaearchus, ayrıca Dicearchus veya Dicearch olarak da bilinen Yunan filozof, kartograf, coğrafyacı, matematikçi ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">İoannis Kaminiatis</span> Bizans tarihçi

İoannis Kaminiatis, O zamanlar Bizans İmparatorluğu'nun en büyük şehirlerinden biri olan Selanik'te, 904 yılında Trabluslu Leon liderliğindeki bir Sarazen kuvveti tarafından kuşatılıp yağmalandığında yaşayan bir Yunan idi. Şehrin talan edilmesi hakkında yazdığı Selanik'in ele geçirilmesi hakkında adlı anlatımından günümüze dört el yazması ulaşmıştır; bunlardan hiçbiri on dördüncü yüzyıldan önce yazılmamıştır ve bu durum metnin gerçekliği konusunda bazı endişelere neden olmaktadır.

İoannis Kananos 15. yüzyılın ilk yarısında yaşamış bir Bizanslı Rum tarihçidir.

<span class="mw-page-title-main">Papirüs Fouad 266</span>

Fouad 266 birçok papirüs fragmanın terimidir. Bu fragmanlar İbranice Kutsal Yazıların en eski metinlerinin bazılarını içermektedirler. Onlar Yunancada yazıldı ve Septuagint tercümesinin birçok ayetlerini kapsar. Ayetler Başlangıç (Bereşit) ve Kanunun Tekrarı (Devarim) kitaplarındandır.

Onatas, Croton veya Tarentum'da doğan bir Pisagor filozofuydu. Hayatı hakkında neredeyse hiçbir şey bilinmemekle birlikte, Tanrı ve Tanrısal Üzerine adlı eserinden uzun bir pasajı, Yunan filozoflardan alıntılar derleyen yazar Stobaeus'un kitabında korunmuştur. Çalışma tarihi MÖ veya MS 1. yüzyıla ait olduğu düşünülmektedir ve Neo-Pisagor edebiyatının bir parçasıdır.