İçeriğe atla

İnternet sanatı

İnternet sanatı (WWW'in araç olarak kullanıldığı durumlarda web-art, web sanatı; genel anlamda ağları kullandığında ağ sanatı, net sanatı, net-art), İnternet'i temel gereç (mecra) olarak kullanan ve video sanatında olduğu gibi konusunu da kullandığı mecradan alan; dolayısıyla İnternet, İnternet kültürü, teknoloji-toplum ilişkileri gibi konuları irdeleyen kültürel üretim şekli, sanat çeşididir. Walker Art Center'ın eski küratörü Steve Dietz'in deyişiyle İnternet sanatı projeleri, izlenmesi/ifade edilmesi/katılımının sağlanması için İnternet'in hem gerekli hem de yeterli koşul olduğu projelerdir.

İnternet sanatı sanatsal web sitelerinde biçimlendiği gibi, email projeleri, online video, internet bazlı yazılımlar, internet bazlı enstalasyonlar, ses ve radyo işleri, tarayıcı sanatı, spam sanatı, kod şiiri gibi uygulamaları da kapsar. İnternet'in getirdiği yeniliklerle sanatçıların önünde sınırsız imkânlar açılmış, bu internet sanatı terimini biraz belirsiz ve fazla genel kıldıysa da, genel anlamda çağdaş sanatın değişmesi ve genişlemesine katkıda bulunmuştur.

İnternet sanatı, oturmuş bir terminolojiye sahip değildir. İnternet sanatı, web sanatı, ağ sanatı, net sanatı, net-art, net.art gibi terimler bir arada kullanılabilmektedir. Bunlardan sadece net.art çoğunlukla erken dönem internet sanatı için kullanılır.

Tarih ve Bağlam

İnternet sanatı değişik sanat akım ve geleneklerine dayanır. Bazı internet sanatı projeleri kavramsal sanat, Fluxus, pop sanatı, performans sanatı ile doğrudan ilintilidir. Kökleri Avrupa, Japonya ve ABD'deki geleneksel müze ve galeri çevresinin dışında kalan disiplerarası araştırmalar yapan kuruluşlara dayanır. Bunlar arasında Linz'deki Ars Electronica Festivali1 Aralık 2002 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., ORF'deki ilk radyo deneyleri, Kunstradio17 Ağustos 2005 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ve Paris'teki IRCAM2 Ağustos 2012 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi sayılabilir. WWW'in icadından sonra bilgisayarların ve İnternet'in yaygınlaşmasıyla teknolojik imkânlar herkese açılmış, sanatçılara yeni ifade imkânları tanımıştır. Bugün internet sanatlarını teknolojik sanatlar olarak inceleme eğilimi olsa da birçok sanatçı ve eleştirmen bu sanat türünün de çağdaş sanatın ana akışı içinde incelenmesi gerektiğini savunmaktadırlar.

Sanatçılar ve projeler

  • JODI: Joan Heemskerk (Hollanda) and Dirk Paesmans (Belçika), en tanınmış internet sanatçı grubudur. 1990'ların ortalarından beri web projeleri22 Ağustos 2005 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., absürt yazılım14 Haziran 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., oyunlar and eski moda bilgisayar imgeleri kullanan enstalasyonlar yapıp, blgisayar virüsleri, hata mesajları ve sistem çökmelerine göndermelerde bulunmuşlardır. Karışık navigasyon sistemleriyle bir anti-arayüz yaratmışlardır.
  • Londralı sanatçı grubu I/O/D 1998'de sayfaları göstermek yerine haritalarını çizen alternatif bir web tarayıcı olarak Web Stalker'ı30 Nisan 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. yaratmışlardır.
  • documentaX23 Ağustos 2005 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., internet sanatına yer veren ilk uluslararası sanat etkinliği
  • Ada'Web22 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., erken internet sanatına dair bir galeri, Walker Art Center'ın kalıcı koleksiyonundan.
  • [1]5 Eylül 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Turbulence.org 1996'da kurulan, internet sanatı sergileyip sanatçılara destek veren site.
  • irational.org14 Ağustos 2005 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 1995'te kurulan irational.org iş dünyasının gerçekleri, sanat ve mühendislik arasındaki sınırları irdeleyen Heath Bunting, Rachel Baker, Minerva Cuevas, Daniel García Andújar24 Eylül 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. and Marcus Valentine'in sürdürdüğü site.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sanat</span> duygusal veya estetik çekicilik yoluyla dışsal değerler yaratma sürecine denir

Sanat, en genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır. Tarih boyunca neyin sanat olarak adlandırılacağına dair fikirler sürekli değişmiş, bu geniş anlama zaman içinde değişik kısıtlamalar getirilip yeni tanımlar yaratılmıştır. Bu tanımlardan en yaygın kabul göreni sanatın edebiyat, resim, müzik, tiyatro, sinema, mimari ve heykel alt türlerinden oluştuğu görüşüdür. Bugün sanat terimi birçok kişi tarafından çok basit ve net gözüken bir kavram gibi kullanılabildiği gibi akademik çevrelerde sanatın ne şekilde tanımlanabileceği, hatta tanımlanabilir olup olmadığı bile hararetli bir tartışma konusudur.

<span class="mw-page-title-main">Yerleştirme sanatı</span>

Yerleştirme ya da enstalasyon, geleneksel sanat eserlerinden farklı olarak, çevreden bağımsız bir sanat nesnesi içermeyip belirli bir mekân için yaratılan, mekânın niteliklerini kullanıp irdeleyen ve izleyici katılımının temel bir gereklilik olduğu sanat türü. Kapalı veya açık mekânlarda yapılabilir.

net.art terimi genel olarak 1994-1999 arası internet sanatının öncülüğünü yapan grubun yaptığı işleri sınıflandırmak için kullanılır. Bunun yanında zaman zaman internet sanatı ile eşanlamlı olarak kullanıldığı da olur.

Kavramsal sanat terimi, 1960'larda artık kendilerini alışılageldik sanat eseri biçiminde göstermeyen sanat eserleri için kullanılmaya başlanmıştır. Fikir sanatı olarak da geçer. Kavramsal sanatçılar, bir resim veya heykel yapmak üzere yola koyulup bu amaca yönelik fikirler üretmek yerine geleneksel gereçlerin ve biçimlerin ötesinde düşünüp fikirlerini uygun malzemeler ile ifade etme amacı güderler. Klasik anlamda resim veya heykel tarzı nesneler, ticari mal olmaya elverişli olduklarından sanatsal yaratı ve beğeninin dışında tutulur.

<span class="mw-page-title-main">Matroska</span>

Matroska Microsoft'un ASF ya da Apple'ın Quicktime dosya biçimine benzer bir açık kaynak kodlu içerik biçimi geliştirme projesidir. Proje 7 Aralık 2002 tarihinde bir yazılım çatallandırması olarak duyuruldu. Daha sonraları Matryoshka doll olarak adlandırıldı.

DeviantART,, İsrailli Wix.com şirketinin sanat eseri, videografi ve fotoğraf yan kuruluşu olan Amerikan çevrimiçi sanat topluluğudur. Ağustos 2000'de Scott Jarkoff ve Matthew Stephens tarafından kurulmuştur. DeviantART'ın şimdiki CEO'su Angelo Sotira'dır. 23 Şubat 2017'de şirket, Wix.com tarafından 36 milyon dolarlık bir anlaşmayla satın alındığını duyurdu.

Yazılım sanatı , sanatçılar tarafından sanat eseri olarak sergilenmek amacıyla oluşturulmuş yazılım uygulamaları gibi, yazılımın veya yazılımla ilgili kavramların önemli rol oynadığı sanat biçimlerine denir.

<span class="mw-page-title-main">Web 2.0</span>

Web 2.0, O'Reilly Media tarafından 2004'te kullanılmaya başlayan bir sözcüktür ve ikinci nesil internet hizmetlerini - toplumsal iletişim sitelerini, vikileri, iletişim araçlarını, folksonomileri- yani internet kullanıcılarının ortaklaşa ve paylaşarak yarattığı sistemi tanımlar. Kelimenin tam anlamı tartışmaya açıktır, Tim Berners-Lee gibi teknoloji uzmanları da kelimenin manasını sorgulamıştır.

<span class="mw-page-title-main">World Wide Web</span> internet kullanarak ulaşılan, birbirine bağlı belgelerden oluşan küresel sistem

World Wide Web, Dünya Çapında Ağ (kısaca WWW veya Web), İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Bu dokümanların her birine Web sayfası adı verilir ve Web sayfalarına İnternet kullanıcısının bilgisayarında çalışan Web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığıyla erişilir. Web sayfalarında metin, imaj, video ve diğer multimedya ögeleri bulunabilir ve diğer bağlantı ya da link adı verilen hiper-bağlantılar ile başka Web sayfalarına geçiş yapılabilir.

Rafael Lozano-Hemmer, yarı Meksikalı yarı Kanadalı elektronik sanatçı. Mimarlıktan teknolojik tiyatro ve performansa kadar geniş sanat alanlarına yayılan işler üretir. Fiziksel Kimya'da Lisans Diplomasını Montreal Concordia Üniversitesi'nden almıştır. Lozano-Hemmer, halen Montréal ve Madrid'de yaşamakta ve çalışmalarını sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Marcus Graf</span>

Marcus Graf, Alman asıllı Türk küratör.

<span class="mw-page-title-main">Yucef Merhi</span>

Yucef Merhi 8 Şubat 1977'de Venezuela'nın Caracas şehrinde doğdu. Kendisi hem şair hem de bilgisayar programcısıdır. Venezuela'da dijital sanatın öncüsü olmuştur. Central University of Venezuela ve New School üniversitelerini bitirmiştir. Sanat alanındaki çalışmalarına 1980'ler de başlamıştır. Sekiz yaşındayken sergilediği Net@tari çalışması bir video oyun konsolu içeren ilk sanat eseridir. Merhi elektronik devreler, bilgisayarlar, video oyun sistemleri ve dokunmatik ekranlar içeren birçok yapıt oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yeni medya sanatı</span>

Yeni medya sanatı; dijital sanat, bilgisayar grafikleri, yeni medya teknolojileri, bilgisayar animasyonları, sanal sanat, İnternet sanatı, interaktif sanat, video oyunları, robotbilimi ve bioteknolojik sanat yöntemlerini kullanarak yapılan sanat eserlerini kapsayan bir sanat türüdür. Bu terim, açığa çıkardığı kültürel obje ve sosyal olaylar ile kendini eski görsel sanatlardan ayırmaktadır. Kullanılan araçlar ile bu mecra, çağdaş sanat için kilit bir rol oynamakta ve doğal olarak günümüzde Yeni Anlatım Biçimleri veya Yeni Medya konularını okutan saygın üniversite, sanat okulu ve uluslararası lisansüstü programlarının sayısının gün geçtikçe artmasına sebep olmaktadır. Yeni medya sanatı genellikle sanatçı ve izleyici ya da izleyici ve sanat eseri arasında bir etkileşim içerir. Fakat, bazı teorisyenlerin ve küratörlerin belirttiği gibi bu etkileşim, sosyal takas, katılım ve dönüşüm yeni medya sanatının ayırt edici özelliği değil, diğer modern sanat pratikleriyle paylaştıkları ortak zemindir. Bu anlayış aslında, kültürel uygulama biçimleriyle eş zamanlı ortaya çıkan teknolojik platformları ve teknolojik mecraları sorgulamayı vurgular.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar sanatı</span>

Bilgisayar sanatı yapımında veya gösteriminde bilgisayar kullanılarak gerçekleştirilen her türlü sanat eserini kapsayan bir sanat biçimidir.

Elektronik Sanat elektronik ortam kullanılarak yapılan sanat biçimidir. Teknoloji'iden yaralandığı için sürekli farklı ve daha kaliteli ürünler ortaya çıkarma olanağı vardır. İlişkili olduğu konular information art, new media art, video art, dijital sanat, interaktif sanat, internet sanatı ve electronik müziktir. Kavramsal sanat ve sistem sanatı'ndan gelişerek büyüdüğü kabul edilmektedir.

Mustafa Pancar Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Shu Lea Cheang</span> Artist

Shu Lea Cheang, net tabanlı yazılım alanlarında, sosyal arayüzde ve film yapımında çalışan bir multimedya sanatçısı. Son 10 yılda, yeni medya sanatında seçkin bir figür olarak ortaya çıktı. Cheang, çok disiplinli çalışmalarıyla ilgilenen multimedya artistlerini öncülük edenlerden biridir. Çalışmaları görüntü etkileşimini sağlamada eşsizdir. Cheang sanatsal metotlarla sosyal meseleleri yaratıcı bir şekilde iç içe geçirir. Sanat dünyası ve teknoloji alanında kişisel yaklaşımıyla oldukça dikkat çeker.

Sebine Şıhlinskaya, Azerbaycanlı ressam ve bağımsız küratördür.

<span class="mw-page-title-main">Özel tarama</span> Bazı web tarayıcılarında bulunan gizlilik özelliği

Özel tarama veya gizli tarama birçok web tarayıcılarında bulunan bir gizlilik özelliğidir. Böyle bir modda çalışırken, tarayıcı geçici bir oturum oluşturur. Tarayıcının ana oturumundan ve kullanıcı verilerinden izole edilmiştir. Web tarama geçmişi kaydedilmez ve çerezler gibi yerel veriler, oturum kapatıldığında silinir.

<span class="mw-page-title-main">Etkileşimli sanat</span>

Etkileşimli sanat, izleyiciyi sanatın amacına ulaşmasını sağlayacak şekilde dahil eden bir sanat biçimidir. Bazı interaktif sanat enstalasyonları bunu, gözlemcinin ya da ziyaretçinin onların içinde, üzerinde ve çevresinde "yürümesine" izin vererek başarır; bazıları ise sanatçıdan veya izleyicilerden sanat eserinin bir parçası olmalarını ister.