İçeriğe atla

İnternet estetiği

Dark Academia'ya uygun bir iç tasarım

İnternet Estetiği, kısaca Aesthetic olarak da adlandırılır ve genellikle internetten kaynaklanan ya da internette popüler olan, bazen bir moda stili, altkültür ya da müzik türünün eşlik ettiği bir çeşit görsel sanat üslubudur. 2010'lar ve 2020'ler boyunca internet estetiği, özellikle Tumblr, Pinterest, Instagram ve TikTok gibi sosyal medya platformlarında artan bir popülerlik kazandı ve sıklıkla insanlar tarafından kendi bireyselliklerini ve özgünlüklerini ifade etmek için kullandı. Aynı ilgi alanlarını paylaşan insanlar arasında bir topluluk ve aidiyet duygusu yaratmak için de kullanılabilmektedirler. Aesthetic kavramı "kökenlerinden tamamen ayrılmış" olarak tanımlanmaktadır ve genellikle bir sıfat olarak kullanılmaktadır.[1]

Tanımı

İnternet estetiği görsel tarzı ile karakterize edilir ve tanımlanabilir. Vogue'dan Sarah Spellings bu konuda şunları söyledi:

Zaman içinde "aesthetic" akademik bir sözcükten, sanatçılar ve edebiyatçılar tarafından kullanılan bir kavram olmaktan çıkıp kendi kimliklerimizi de kategorize edebileceğimiz bir kavram haline geldi. Hem kişisel tarz hem de güzellik için muğlak bir ifade olarak kullanılabilmektedir.[1]

The Atlantic'ten Kaitlin Tiffany şunları söyledi:

Bu noktada estetik kelimesi akademik kökenlerinden tamamen uzaklaşmış durumda. Tumblr kullanıcıları yıllar önce bu kelimeyi yaygınlaştırırken, pek çok genç estetiği çok amaçlı bir sıfat olarak kullandı - "bu çok estetik", "bu bana estetik olarak çok hoş geliyor" anlamında bir kısaltma şeklinde ama artık daha geniş bir internet dilinde bir işaretler topluluğu ya da bir " vibe" anlamına geliyor.[2]

Estetiğin pek çok ismi, The Washington Post'a göre hardcore kelimesinden türeyen -core gibi son ekleri kullanmaktadır.[3][4][5]

Tarihi

Dark academia, Cottagecore, Art Hoe,[6] Coquette/Nymphet,[7] ve Weirdcore dahil olmak üzere pek çok İnternet estetiğinin Tumblr'dan kaynaklı olduğu kabul edilmiştir.[8]

Fandom'da barındırılan bir vikipedi türü olan Aesthetics Wiki, çevrimiçi estetik konusundaki geniş bilgi veritabanı nedeniyle sık sık atıfta bulunulmuştur.[2][3][9] The Atlantic'e göre Aesthetics Wiki, 2020 yılı internet trafiğinde %9974 artış elde etti [2]

2022'de Vox'tan Rebecca Jennings, TikTok'taki pek çok trendin tek bir trend altında yer aldığını savunarak buna "TikTok modası" adını verdi. "TikTok'ta ortaya çıkan trendlerin bir araya gelişini tanımlamanın bir yolu, ister yerel hayır kurumlarından buldukları kıyafetleri deneyen gençler olsun, ister gençliklerinin altkültürel tarzlarını yeniden canlandıran yaşlılar olsun, TikTok'ta ortaya çıkan trendlerin bir araya gelişini tanımlamanın bir yolu" olarak tanımladı. profesyonel ve amatör trend gözlemcilerinden gelen estetik ipuçlarını bir sonraki trendin ne olacağına dair tek bir teoride birleştiriyor" dedi ve ekledi: "Viral içerikleri saatler ya da günler içinde milyonlarca kullanıcıya ulaştıran süper güçlü TikTok algoritmasının yardımıyla, bu videolar ana akım kültürün neyi şık bulduğunu şekillendiriyor ve dolayısıyla bizim ne giymeyi seçtiğimizi de etkileyebiliyor. " [10]

Temmuz 2022'de Vogue'dan Sarah Spellings, "Hiper-spesifik İnternet estetiğinin yükselişi" olduğunu belirtti.[11]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b Spellings, Sarah (25 Mayıs 2021). "Do I Have an Aesthetic?". Vogue (İngilizce). 28 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2022. 
  2. ^ a b c Tiffany, Kaitlyn (5 Şubat 2021). "Cottagecore Was Just the Beginning". The Atlantic (İngilizce). 27 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2022. 
  3. ^ a b "Cottagecore, cluttercore, goblincore — deep down, it's about who we think we are". Washington Post (İngilizce). ISSN 0190-8286. 13 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2022. 
  4. ^ "A Glossary of '-core' Style Aesthetics". ca.style.yahoo.com (İngilizce). 2 Ağustos 2022. 13 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2022. 
  5. ^ Ruane, Emily. "From Cottagecore To Goblincore — What's Your TikTok Fashion Aesthetic?". www.refinery29.com (İngilizce). 31 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2022. 
  6. ^ "'Art hoe' isn't just an aesthetic, although we've tried to make it one". Vancouver Is Awesome (İngilizce). 7 Temmuz 2022. 23 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2022. 
  7. ^ "Why have young women on the internet always loved Lolita?". Dazed (İngilizce). 28 Temmuz 2022. 23 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2022. 
  8. ^ Pradeep, Malavika (5 Eylül 2021). "Inside Weirdcore, an internet-born art movement triggering nostalgia of the unknown". Inside Weirdcore, an internet-born art movement triggering nostalgia of the unknown (İngilizce). 23 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2022. 
  9. ^ "The Year in Aesthetics, From Dark Academia to McBling". Vice (İngilizce). 28 Aralık 2021. 28 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2022. 
  10. ^ Jennings, Rebecca (1 Şubat 2022). "Fashion is just TikTok now". Vox (İngilizce). 21 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2022. 
  11. ^ ""Core" Is The New "Chic"". British Vogue (İngilizce). Condé Nast. 31 Temmuz 2022. 23 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sanat</span> duygusal veya estetik çekicilik yoluyla dışsal değerler yaratma sürecine denir

Sanat, en genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır. Tarih boyunca neyin sanat olarak adlandırılacağına dair fikirler sürekli değişmiş, bu geniş anlama zaman içinde değişik kısıtlamalar getirilip yeni tanımlar yaratılmıştır. Bu tanımlardan en yaygın kabul göreni sanatın edebiyat, resim, müzik, tiyatro, sinema, mimari ve heykel alt türlerinden oluştuğu görüşüdür. Bugün sanat terimi birçok kişi tarafından çok basit ve net gözüken bir kavram gibi kullanılabildiği gibi akademik çevrelerde sanatın ne şekilde tanımlanabileceği, hatta tanımlanabilir olup olmadığı bile hararetli bir tartışma konusudur.

<span class="mw-page-title-main">Ohio</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Ohio, Amerika Birleşik Devletleri'nin Midwestern bölgesinde bir eyaletidir. Elli eyalet arasında, alanlara göre en büyük 34.eyalet ve yaklaşık 11,7 milyonluk bir nüfusa sahip en kalabalık yedinci ve en yoğun nüfusa sahip onuncu eyalettir. Eyaletin başkenti ve en büyük şehir Columbus, Columbus metro alanı, Greater Cincinnati ve Greater Cleveland, en büyük metropol alanlarındandır. Ohio, kuzeyde Erie Gölü, doğuda Pensilvanya, Batı Virginia güneydoğuda, Kentucky güneybatıda Indiana ve kuzeybatıda Michigan ile sınırlıdır. Ohio, tarihsel olarak Ohio buckeye ağaçlarından dolayı "Buckeye Eyaleti" olarak bilinir ve Ohio'lular da "Buckeyes" olarak bilinir.

100 milyondan fazla etkin kullanıcısı olan sanal topluluklar listesi, söz konusu on altı internet sitesi ve uygulamasının derlendiği dizin.

<span class="mw-page-title-main">Yeni medya sanatı</span>

Yeni medya sanatı; dijital sanat, bilgisayar grafikleri, yeni medya teknolojileri, bilgisayar animasyonları, sanal sanat, İnternet sanatı, interaktif sanat, video oyunları, robotbilimi ve bioteknolojik sanat yöntemlerini kullanarak yapılan sanat eserlerini kapsayan bir sanat türüdür. Bu terim, açığa çıkardığı kültürel obje ve sosyal olaylar ile kendini eski görsel sanatlardan ayırmaktadır. Kullanılan araçlar ile bu mecra, çağdaş sanat için kilit bir rol oynamakta ve doğal olarak günümüzde Yeni Anlatım Biçimleri veya Yeni Medya konularını okutan saygın üniversite, sanat okulu ve uluslararası lisansüstü programlarının sayısının gün geçtikçe artmasına sebep olmaktadır. Yeni medya sanatı genellikle sanatçı ve izleyici ya da izleyici ve sanat eseri arasında bir etkileşim içerir. Fakat, bazı teorisyenlerin ve küratörlerin belirttiği gibi bu etkileşim, sosyal takas, katılım ve dönüşüm yeni medya sanatının ayırt edici özelliği değil, diğer modern sanat pratikleriyle paylaştıkları ortak zemindir. Bu anlayış aslında, kültürel uygulama biçimleriyle eş zamanlı ortaya çıkan teknolojik platformları ve teknolojik mecraları sorgulamayı vurgular.

<span class="mw-page-title-main">TikTok</span> kısa video sosyal platformu

TikTok veya Çin'de bilinen adıyla Douyin, Musical.ly bazında yaratılan, video oluşturma ve paylaşmanın yanı sıra canlı yayın imkânı sağlayan bir sosyal medya uygulamasıdır. Eylül 2016'da ByteDance tarafından piyasaya sürüldü. Asya'da kısa video platformunda lider olan ve başka ülkelere de yayılmış olan uygulama, kısa süreli müzik videoları kapsamında en hızlı büyüyen uygulama haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Roger Scruton</span>

Roger Vernon Scruton, İngiliz filozof, yazar ve hayvan hakları aktivisti. Estetik ve siyaset felsefesi, özellikle de gelenekçi muhafazakâr görüşlerin ilerlemesi konusunda uzmanlaşmış ve eserler kaleme almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Loren Gray</span>

Loren Gray , takma adıyla Loren Gray Beech, Pensilvanyalı İnternet fenomeni ve şarkıcıdır. Adını ilk TikTok ile duyurmuştur. Mart 2022 itibarıyla TikTok'ta 54.4 milyon, Instagram'da 22.4 milyon takipçisi; Youtube'da 3.78 milyon abonesi vardır. Virgin Records ve Capitol Records ile albüm kontratı imzalamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hallucinate (şarkı)</span>

"Hallucinate", İngiliz şarkıcı Dua Lipa'nın ikinci stüdyo albümü Future Nostalgia'dan (2020) bir şarkı. Şarkı Frances ve SG Lewis ile birlikte Lipa tarafından yazılmıştır ve SG Lewis ve Stuart Price ile prodüksiyonu tamamlanmıştır. Albümün dördüncü single'ı olarak 17 Temmuz 2020'de Birleşik Krallık'ta çağdaş hit radyo formatlarına sunuldu. Şarkı; dans, elektro swing, psychedelic ve synth-pop unsurları olan bir disko ve house şarkısıdır. Şarkı sözleriyle, aşkın insanın nasıl çılgınca hissettirebileceğini anlatıyor.

Çeşitli devlet kurumları ve özel işletmeler, zaman zaman video paylaşım hizmeti TikTok'u yasakladı. Hindistan ve Amerika Birleşik Devletleri, uygulamanın Çinli ByteDance şirketi tarafından sahiplenilmesiyle ilgili endişelerini dile getirdi ve uygulamayı uygulama mağazalarından yasaklamaya çalıştı. ABD örneğinde bu yasak, TikTok ile Trump yönetimi arasındaki yasal bir anlaşmazlık nedeniyle durduruldu. Endonezya ve Bangladeş'te, uygulama pornografiyle ilgili endişeler nedeniyle yasaklandı.

<span class="mw-page-title-main">Bella Poarch</span> Filipinli-Amerikalı şarkıcı ve içerik üreticisi

Denarie Bautista Taylor bilinen adıyla Bella Poarch, Filipinli-Amerikalı içerik üreticisi ve şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Khaby Lame</span> Senegalli-İtalyan sosyal medya kişiliği

Khabane Lame Senegalli-İtalyan bir TikTok video ünlüsüdür. Basit işleri sebepsiz yere karmaşıklaştıran insanları alaycı bir şekilde gösterdiği kısa komedi skeçleriyle tanındı. Kendisi Haziran 2022 itibarıyla en çok takip edilen TikTok hesabıdır.

<span class="mw-page-title-main">Japon estetiği</span>

Japon estetiği, wabi, sabi ve yūgeni içeren bir dizi eski ideali içermektedir. Bu idealler ve diğerleri, neyin zevkli veya güzel olduğu konusunda Japon kültürel ve estetik normlarının çoğunun temelini oluşturur. Böylece Batı toplumlarında bir felsefe olarak görülürken, Japonya'da estetik kavramı gündelik hayatın ayrılmaz bir parçası olarak görülmektedir. Japon estetiği artık çeşitli idealleri kapsamakta olup bunlardan bazıları geleneksel, bazıları ise moderndir ve bazen diğer kültürlerden etkilenir.

Hiperpop, pop müziğin bazen maksimalist ve bazen abartılı bir şekilde ele alınmasıyla karakterize edilen, kesin sınırları veya tanımı olmayan bir müzik hareketidir ve mikro türdür. Bu etiketle etiketlenen sanatçılar, elektronik, hip hop ve dans müziğinden ilham alarak tipik olarak pop ve avangard duyarlılıkları birleştirir.

31 Ağustos 2020'de 33 yaşındaki Amerikalı bir erkek olan Ronnie McNutt, sosyal medya platformlarında viral olan bir Facebook canlı yayını sırasında kendini başından vurarak intihar etti. Olay, hem bazı internet kullanıcıları tarafından McNutt'ın ölümüne karşı ifade edilen duygusuz tavırla hem de Facebook'un birçok başka platformda paylaşılan ve nihayet yayından kaldırılmadan önce büyük bir görüntüleme sayısı toplayan videoya yavaş yanıt vermesiyle dikkat çekici hale geldi. Video platformu TikTok, birçok kullanıcının akışında görülen ve platforma sürekli yeniden yüklenen videoya yanıt vermekte yavaştı ve birçok kullanıcının platformu boykot etmeyi seçmesine neden oldu. Olay, hem intiharı önleme hem de sosyal medya platformlarının, grafik içerik söz konusu olduğunda çevrimiçi kullanıcıları ve mağdurların itibarlarını korumak için ne gibi bir görev borcu olduğu konusunda farkındalık yarattı.

<span class="mw-page-title-main">Phonk</span> Hip hop ve trap müziğinin alt türü müzik

Phonk, 1990'ların Memphis rap müziğinden ilham alan, hip hop ve trap müziğinin bir alt türüdür. Çoğunlukla SoundCloud platformunda yayımlanan müzik, eski Memphis rap kasetlerinden vokaller ve 1990'ların başlarındaki hip hop'tan örneklerin birleşimiyle karakterize edilir ve genellikle bunları caz ve funk unsurlarıyla birleştirir.

Almanya, 2023 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Lord of the Lost müzik grubunun seslendirdiği "Blood & Glitter" adlı şarkısıyla katılmıştır. Alman yayıncı ARD ve bölgesel yayıncı Norddeutscher Rundfunk (NDR) tarafından Birleşik Krallık'ın Liverpool kentinde yapılan 2023 yarışması'nda Almanya'yı temsil eden katılımcı Unser Lied für Liverpool yarışması'nın kazananı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Cottagecore</span>

Cottagecore, idealize edilmiş bir kırsal yaşamı seven ergenler ve genç yetişkinler tarafından popüler hale getirilen bir internet estetiğidir. Başlangıçta kırsal bir Avrupa yaşamına dayanan Cottagecore, 2010'lar boyunca geliştirildi ve ilk olarak 2018'de Tumblr'da Cottagecore olarak adlandırıldı Estetik, geleneksel kırsal giyim, iç tasarım ve çizim, fırıncılık ve çömlekçilik gibi el sanatlarına odaklanır ve grandmacore, farmcore, goblincore ve fairycore gibi benzer estetik hareketlerle ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Dark Academia</span>

Dark Academia veya Karanlık Akademi, yükseköğretim, sanat, edebiyat ve eğitimin idealize edilmiş bir versiyonuyla ilgilenen bir internet estetiği ve altkültürdür. Bu estetik, geleneksel eğitim kıyafetleri, iç tasarım, yazma ve şiir gibi etkinlikler, antik sanat ve klasik edebiyatın yanı sıra klasik Yunan ve Gotik üniversite mimarisine odaklanır. Bu trend, 2015 yılında sosyal medya sitesi Tumblr'da ortaya çıktı ve 2010'ların sonlarında ve 2020'lerin başlarında, özellikle de COVID-19 salgını sırasında ergenler ve genç yetişkinler tarafından popüler bir hale getirildi.

<span class="mw-page-title-main">Goblincore</span>

Goblincore, goblin folklorundan ilham alan, toprak, hayvanlar ve ikinci el nesneler gibi geleneksel düşüncelere göre genellikle daha az güzel sayılan doğal durumların övülerek güzel bulunması ve estetize edilmesine odaklanan bir internet estetiği ve altkültürdür.

<span class="mw-page-title-main">Post-İnternet</span>

Post-İnternet, internet veya internetin estetik, kültür ve toplum üzerindeki etkilerinden türetilen eserleri içeren bir 21. yüzyıl sanat hareketidir.