İçeriğe atla

İnternet öncüleri listesi

Bu liste internetin gelişimine öncülük eden kişileri içermektedir.

Liste

Claude Shannon

Claude Shannon (1916-2001) "çağdaş bilgi kuramının babası" olarak bilinir. 1948'de yayımladığı "A Mathematical Theory of Communication" adlı yapıtıyla haberleşme kanalları konulu çalışmalara resmî bir çerçeve kazandırmıştır.[1]

Vannevar Bush

Vannevar Bush (1890-1974) Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri, üniversiteler ve düşünce kuruluşlarının internetin gelişimi konusunda ortak çalışmasını sağlamış, DARPA ve ARPANET projelerinin temellerini atmıştır.[2]

Paul Baran

Paul Baran (1926-2011) "On Distributed communications" adlı yapıtıyla internet altyapısının gelişimine katkıda bulunmuştur.[3] Baran 2012'de Internet Hall of Fame üyeliğiyle onurlandırılmıştır.[4]

Douglas Engelbart

Douglas Engelbart (1925-2013) Augmentation Research Center laboratuvarında yaptığı çalışmalarla ARPANET projesine katkıda bulunmuş ve günümüzde alan adı kayıtlarının bulunduğu merkezin temellerini atmıştır.[5]

Bob Kahn

Robert E. "Bob" Kahn (d. 1938) 1974'te Vint Cerf'le birlikte TCP/IP iletişim kurallarını tanımlamıştır.[6] Kahn daha sonra çalıştığı BBN Technologies'te ARPANET'in gelişimine katkıda bulunmuştur.

Vint Cerf

Vinton G. "Vint" Cerf (d. 1943) "internetin babaları" arasında sayılmaktadır.[7]

Kaynakça

  1. ^ "MIT "Professor Claude Shannon dies; was founder of digital communications"" (İngilizce). MIT - News office. 27 Şubat 2001. 27 Eylül 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2020. 
  2. ^ Bill Stewart. "Internet History". Living Internet web book (İngilizce). 3 Mart 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2020. 
  3. ^ "About RAND | History and Mission | Paul Baran: Publications on Distributed Communications" (İngilizce). Rand.org. 23 Aralık 2011. 5 Aralık 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2020. 
  4. ^ "2012 Inductees" (İngilizce). Internet Hall of Fame. 26 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2020. 
  5. ^ Barry M. Leiner; Vinton G. Cerf; David D. Clark; Robert E. Kahn; Leonard Kleinrock; Daniel C. Lynch; Jon Postel; Larry G. Roberts; Stephen Wolff. "A Brief History of the Internet" (İngilizce). Internet Society. 22 Aralık 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2020. 
  6. ^ "Robert E Kahn". A. M. Turing Award (İngilizce). ACM. 2004. 3 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2020. 
  7. ^ "Vinton Cerf | The search continues" (İngilizce). 9 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Turing Ödülü</span> bilgisayar bilimi ödülü

ACM A.M. Turing Ödülü, modern bilgisayar biliminin kurucularından sayılan Alan Turing anısına, 1966'dan beri her yıl Association for Computing Machinery (ACM) tarafından bilişim dünyasına katkıda bulunanlara verilen bir ödüldür. Ödüle değer görülen katkılarda "kalıcı olma ve bilgisayar bilimi dünyasına önemli bir etki yapma" koşulu aranmaktadır. Bilişim konulu en önemli ödül olduğu düşünülen Turing Ödülü bilgisayar dünyasının Nobel Ödülü olarak da anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İnternet iletişim kuralları dizisi</span>

İnternet protokol takımı, bilgisayarlar ve ağ cihazları arasında iletişimi sağlamak amacıyla standart olarak kabul edilmiş kurallar dizisidir. Bu kurallar dizisi temel olarak verinin ağ üzerinden ne şekilde paketleneceğini ve iletilen veride hata olup olmadığının nasıl denetleneceğini belirlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">TCP</span>

TCP (Transmission Control Protocol), TCP/IP protokol takımının taşıma katmanı protokollerinden birisidir. Son güncellemesi Ağustos 2022 tarihi itibarıyla RFC 9293 içerisinde tanımlanmıştır.

IP adresi, interneti ya da TCP/IP protokolünü kullanan diğer paket anahtarlamalı ağlara bağlı cihazların, ağ üzerinden birbirleri ile veri alışverişi yapmak için kullandıkları adres.

<span class="mw-page-title-main">İnternet Mühendisliği Görev Gücü</span> Çeşitli internet standartlarını belirleyen kuruluş

İnternet Mühendisliği Görev Gücü, İnternet protokollerini geliştiren ve standartlaştıran, resmî statüsü olmayan bir gruptur. IETF'nin resmi bir üyelik listesi veya gereksinimleri yoktur ve tüm katılımcıları gönüllüdür. IETF'nin çalışmaları ve ürettiği dokümanlar İnternet üzerinden herkese açıktır. Çalışma gruplarına ve toplantılarına katılım için herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Toplantılar, genellikle İnternet üzerinden tartışma grupları aracılığıyla sanal olarak yapılmaktadır. Çalışmaları genellikle işverenler veya diğer sponsorlar tarafından finanse edilir.

<span class="mw-page-title-main">İnternetin tarihi</span>

İnternetin tarihi, bilgisayar teknolojisinin gelişimi ve küresel ağların birbirine bağlanması süreçleri ile yakından ilişkilidir. 1950'lerde bilgisayar bilimlerinin gelişimiyle başlayan bu süreç, 1960'larda ARPANET projesiyle devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Claude Elwood Shannon</span> Amerikalı matematikçi (1916 – 2001)

Claude Elwood Shannon, Amerikalı matematikçi, elektrik mühendisi ve kriptograftır. Bilgi kuramının babası olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">ARPANET</span> Dünyanın ilk paket dağıtımı ağı

ARPANET,, bir bilgisayar ağıdır ve ilk olarak 1968'den itibaren Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri adına Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve ABD Savunma Bakanlığı liderliğindeki küçük bir araştırmacı grubu tarafından geliştirilmiştir. Günümüz internetinin öncüsüdür. Paul Baran ve Donald Watts Davies, ARPANET'in geliştirilmesinde iletişim için temel olarak kullanılan kısmî ağ düzeni ve paket şifreleme ağlar alanında önemli bulgular sağlamıştır.

Ağ Tarafsızlığı, kavramı internet servis sağlayıcıları veya devlet'in internet üzerindeki verilere eşit davranması ilkesine dayanır. Daha açık bir ifadeyle, internet üzerindeki hiçbir verinin, kullanıcının, içeriğin, sitenin, uygulamanın, platformun vs özel olarak bir politikayla, kanunla, kuralla kontrol edilmemesi ilkesine dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Internet Protocol</span>

Internet Protocol (IP) ağ sınırları boyunca datagramların geçişi için internet protokolü takımında temel iletişim protokolüdür. Yönlendirme işlevi sayesinde internetin çalışmasını sağlamaktadır. IP, paket teslim görevini paket başlıklarındaki IP adreslerine dayalı olarak kaynak adresten hedef adrese doğru gerçekleştirir. Bu amaçla, IP veri teslim edilecek kapsülleyen bir paket yapıları tanımlamaktadır. Aynı zamanda adresleme yöntemlerini tanımlayan bu metot kaynak ve hedef bilgileri ile diyagramı etiketlemek için kullanılır. IP, 1974 yılında Vint Cerf ve Bob Kahn tarafından orijinal iletim kontrol programında bağlantısız bir datagram hizmeti olarak tanıtıldı. İnternet protokolü paketi bu nedenle sık sık TCP/IP gibi ifade edilir. IP'nin ilk büyük versiyonu İnternet Protokolü Sürüm 4'tür. IPv4 internette baskın olan bir protokoldür. Protokolün halefi ise İnternet Protokolü Sürüm 6 (IPv6)'dır.

<span class="mw-page-title-main">Vint Cerf</span>

Vinton Gray Cerf, Amerikalı internet öncüsü. "İnternetin babası" olarak adlandırılan kişilerden biridir. Bob Kahn'la birlikte geliştirdiği TCP/IP ile 2004 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmış, 2016 yılında ise Royal Society üyeliğiyle onurlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Frank Heart</span>

Frank Evans Heart, Amerikalı tanınmış bilgisayar mühendisidir. New York'ta doğdu, Yonkers, New York'ta yetişti. Heart, internetin öncülü olan ARPANET için ilk yönlendirme bilgisayarını tasarladı. 2014 yılında, Heart çalışmalarıyla Bilişim (İnternet) Emekçileri Şeref Listesi'ne dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Radia Perlman</span> Amerikalı yazılımcı

Radia Joy Perlman, Amerikalı bilgisayar programcısı ve ağ mühendisi. Digital Equipment Corporation'da çalıştığı sırada geliştirdiği Spanning Tree Protocol (STP) ile tanınmıştır. Dell EMC'de görev yapmaktadır.

Erdal Arıkan, Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünde görevli Türk profesör. Arıkan, özellikle 2013 yılında bilgi teorisinde kutupsal kodlamayı geliştirmesinden ve katkılarından dolayı IEEE WRG Baker Ödülünü aldı. 2017 Aralık ayında ise 2018 Richard W. Hamming Madalyası ile onurlandırıldı. Haziran 2018'de ise Shannon Ödülü'nü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Robert S. Langer</span> Amerikalı bilim insanı

Robert Samuel Langer, Jr., Amerikalı kimya mühendisi, bilim insanı, girişimci, mucit ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde 12 Enstitü Profesöründen biri.

<span class="mw-page-title-main">Internet Society</span> İnternetin gelişimine katkıda bulunan bir organizasyon

Internet Society (ISOC), İnternet ile ilgili standartlar, eğitim, erişim ve politika alanlarında liderlik sağlamak amacıyla, 1992 yılında ABD'de kurulmuş bir kâr amacı gütmeyen kuruluştur. Misyonu "internetin dünyadaki tüm insanların yararına açık gelişimini, evrimini ve kullanımını teşvik etmektir". Virginia ve Cenevre'de ofisleri bulunmaktadır. Sloganı ise "İnternet Herkes İçindir."

<span class="mw-page-title-main">Brewster Kahle</span>

Brewster Lurton Kahle, Amerikalı Dijital Kütüphaneci, bilgisayar mühendisi, internet girişimcisi ve tüm bilgilere evrensel erişim savunucusu. Kahle Internet Archive ve Alexa'nın kurucusudur. 2012 yılında İnternet Onur Listesi'ne girdi.

<span class="mw-page-title-main">Yahudi asıllı Amerikalı bilgisayar bilimcileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu sayfa tenınmış Yahudi asıllı Amerikalı bilgisayar bilimcileri için bir referans listtedir. Diğer Amerikalı Yahudileri görmek için Yahudi asıllı Amerikalılar listesi sayfasına bakınız.

<span class="mw-page-title-main">Robert Metcalfe</span> Amerikalı elektrik mühendisi

Robert Melancton Metcalfe 1970'lerde internetin gelişimine katkıda bulunan Amerikalı bir mühendis ve girişimcidir. Ethernet'i icat etti, 3Com'u kurdu ve bir telekomünikasyon ağının etkisini açıklayan Metcalfe yasasını formüle etti. Metcalfe ayrıca, 1990'larda internetin sona ereceğini tahmin etmek de dahil olmak üzere, gerçekleşemeyen birkaç tahminde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">İnternet Tahsisli Sayılar Otoritesi</span> üst düzey alan adlarını düzenleyen uluslararası kuruluş

İnternet Tahsisli Sayılar Otoritesi (IANA), küresel IP adresi tahsisi, otonom sistem numarası tahsisi, kök bölgesi yönetimi, Alan Adı Sistemi (DNS), medya türleri ve İnternet protokolü ile ilgili diğer semboller ve İnternet numaralarını denetleyen bir standartlar organizasyonudur.