İçeriğe atla

İnsansız hava aracı saldırısı

AGM-114 Hellfire füzesini ateşleyen bir Predator MQ-1 SİHA

Drone saldırısı ya da insansız hava aracı saldırısı, bir veya daha fazla insansız hava muharebe aracı veya silahlı hale getirilmiş ticarî insansız hava aracı (İHA) tarafından yapılan saldırıdır. Bu saldırı şekli, genellikle hedefe füze veya bomba atarak gerçekleşir.[1] Drone, güdümlü bombalar, misket bombaları, yangın bombaları, havadan karaya füzeler, havadan havaya füzeler, güdümlü tanksavar füzeleri, diğer hassas güdümlü mühimmat türleri, otomatik toplar ve makineli tüfekler gibi silahlarla donatılabilir.[2]

Amerika Birleşik Devletleri, 11 Eylül sonrası dönemden bu yana, Afganistan, Pakistan, Suriye, Irak, Somali ve Yemen gibi ülkelerde havadan karaya füzeler kullanarak drone saldırıları düzenledi.[3]

Ayrıca Türkiye'de terörle mücadele için Silahlı İnsansız Hava Araçları ile saldırılar düzenlemektedir.[2]

2022 Ukrayna-Rusya savaşında da Ukrayna ordusu Türkiye'den satın aldığı Bayraktar TB2'leri kullanmaktadır.

Drone saldırıları, birkaç ülke tarafından hedefe yönelik cinayetler için kullanılmaktadır.[4] Drone saldırıları genellikle teröristleri öldürmek için yapılmaktadır.[5] İnsansız hava araçları el bombası veya diğer mühimmatları da bırakabilirler. Yükler; patlayıcı, şarapnel, kimyasal, radyolojik veya biyolojik tehlikeleri içerebilir. Birden fazla insansız hava aracı aynı anda "drone sürüsü saldırısı" olarak adlandırılan bir saldırı gerçekleştirebilir.[6] Drone saldırıları tehdidine karşı koymak için devletler tarafından anti-İHA sistemleri geliştirilmektedir.[7]

Uçaksavar antidron ayarı "Rat`"

2019 yılı itibarıyla Amerika Birleşik Devletleri, İsrail, Çin, İran, İtalya, Hindistan, Pakistan, Rusya, Türkiye ve Polonya'nın[8] operasyonel insansız hava muharebe araçları (UCAV) ürettiği bilinmektedir.[9]

Kaynakça

  1. ^ Agence France-Presse (14 Mart 2017). "US military deploys attack drones to South Korea". Defence Talk. 10 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2017. 
  2. ^ a b "Turkey is getting military drones armed with machine guns | New Scientist". New Scientist. 12 Aralık 2019. 12 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Haltiwanger, John (18 Aralık 2018). "America at war: The countries where the US took or gave fire in 2018". Business Insider. Insider Inc. 18 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2019. 
  4. ^ "The global targeted killings bandwagon: who's next after France?". theconversation.com. 8 Şubat 2017. 8 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2019. 
  5. ^ Byman, Daniel L. (17 Haziran 2013). "Why Drones Work: The Case for Washington's Weapon of Choice". Brookings.edu. 20 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2019. 
  6. ^ "Syria war: Russia thwarts drone attack on Khmeimim airbase". BBC. 7 Ocak 2018. 7 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2020. 
  7. ^ "The dark side of our drone future". Bulletin of the Atomic Scientists (İngilizce). 4 Ekim 2019. 5 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2020. 
  8. ^ Sabak, Juliusz (18 Mayıs 2017). "AS 2017: Warmate UAV with Ukrainian Warheads". Defence24.com. 28 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2019. 
  9. ^ "Milli İHA'ya yerli füze takıldı!". Haber7. 18 Aralık 2015. 20 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Silah veya teçhizat, canlıların diğer canlılara karşı savunma veya saldırı amacıyla kullandığı her türlü araç. Silahlar, bıçak ve kılıç gibi kesici araçlardan, top ve tüfek gibi patlayıcı araçlara kadar çok geniş bir yelpazede yer alırlar.

<span class="mw-page-title-main">Füze</span> çeşitli güdüm sistemleri ile hedefe yönelen karmaşık silah sistemi

Füze, genellikle bir sevk maddesi, jet motoru veya roket motoruyla desteklenen, kendi kendine hareket edebilen, havada giden menzilli bir silahtır.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar</span> tank imha etmek üzere tasarlanan tahrip gücü yüksek silah

Tanksavar terimi her ne kadar tank türünü işaret etse de aslında tüm askeri amaçlı ZSA sınıf araçları kapsamaktadır. Bu terim bu türden araçların imhasını veya etkisiz hale getirilmesi için kullanılan tüm silah türlerini kapsar. Bunlar başlıca yüksek namlu çıkış hızına sahip topçu sistemleri, füzeler, değişik otomatik top ve tanksavar mayınlarını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Askerî uçak</span> askeri amaçlar için yapılmış hava taşıtları

Askerî uçak ve helikopterler, savaşlarda kara ve su üstündeki hedefleri bombalamak, diğer uçakları tahrip etmek, keşif yapmak, personel ve mühimmat taşımak gibi amaçlarla silahlı kuvvetler tarafından kullanılan hava taşıtları. Özellikle av ve bombardıman görevlerinde kullanılanlar savaş uçağı ve saldırı helikopteri olarak adlandırılırlar. Askerî uçaklar av, bombardıman, av-bombardıman ve nakliye gibi kategorilere ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">İnsansız hava aracı</span> içinde pilotu olmayan ve uzaktan kontrol edilebilen bir tür hava aracı

İnsansız hava aracı (İHA) veya dron, fiziksel olarak içinde insan bulunmayan bir tür uçan araçtır. Bazen helikopter anlamındaki dikuçar sözcüğünün insansız hava aracı anlamında kullanıldığı da görülmektedir. İHA'ların en önemli ve olmazsa olmaz bileşeni, yer tabanlı bir kontrolör ile uçak arasında bir iletişim sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">Havadan havaya füze</span>

Havadan Havaya Füze, uçak ve helikopterlerin diğer hava araçlarını bertaraf etmekte kullandığı silahlardır. Bu silahlar, ısıya veya hedefe gönderilip yansıyan radar ve lazer sinyallerine veya hedeften çıkan radar sinyallerine güdümlüdürler.

<span class="mw-page-title-main">Seyir füzesi</span> Jet motorundan faydalanan güdümlü, antigemi füze sistemidir

Seyir füzesi kaldırıcı kuvvet olarak kanatçıklarının yardımıyla havanın dinamik yapısından, sürüklenmeyi dengelemek için de çekiş kuvvetlerinden bunun içinde jet motorundan faydalanan güdümlü bir füze sistemidir. Kruz füzesi genel olarak içerisinde klasik patlayıcı veya nükleer bomba bulunan savaş başlıklarını yüzlerce kilometre taşımak üzere tasarlanmıştır. Gelişmiş kruz füzeleri süpersonik veya yüksek sesaltı hızla ilerleyen, kendi kendine sevk edebilen, radara yakalanmamak için çok alçak irtifadan uçabilen araçlardır. Genel olarak bu araçlar savaş başlığı taşımaları ayrıca keşif veya gözetleme değil saldırı amacı taşıdıklarından insansız hava aracı sınıfına girmezler.

<span class="mw-page-title-main">Hava saldırısı</span>

Hava saldırısı, hava kuvvetleri veya diğer askeri havacılık araçları kullanılarak düşman tarafından kullanıldığından şüphelenilen veya emin olunan bir hedefe havadan yapılan saldırı. Hava saldırılarında, genellikle bombardıman uçakları, yere saldıran uçaklar, saldırı uçakları veya saldırı helikopterleri kullanılır. Kullanılan silahlar ise, Makineli tüfek mermileri, füzelere veya değişik bomba çeşitleri olabilir. Hava saldırıları, bazen stratejik bombardıman kategorisine de girmektedir; fakat bu terimin genel anlamı, savaş alanına hava kuvvetleri kullanılarak yapılan taktikli müdahaledir.

<span class="mw-page-title-main">Baykar Bayraktar TB2</span> Baykar Savunma tarafından geliştirilen orta-düşük irtifa insansız hava aracı

Baykar Bayraktar TB2 ,Türkiye merkezli Baykar Savunma tarafından üretilen silahlı insansız hava aracıdır. 14 Haziran 2014 tarihinde tam yüklü olarak gerçekleştirilen uçuş testinde 27.030 fit (8.240 m) irtifaya çıkmış, 5-6 Ağustos'ta gerçekleştirilen uçuş testinde ise tam yüklü olarak 18.000 fit (5.500 m) feet irtifada 4.040 km yol kat ederek 24 saat, 34 dakikalık uçuş gerçekleştirmiştir. 17 Aralık 2015'te iki adet Roketsan MAM-L güdümlü füzesi yüklü şekilde yapılan atış testinde %100 isabet ile hedefleri vurabilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">DJI</span> Çin merkezli bir teknoloji firması

Dà-Jiāng Innovations Science and Technology Co. Ltd., Çin merkezli bir teknoloji şirketidir. Şirket, 2006 yılında Frank Wong tarafından kurulmuş olup sivil insansız hava araçları ile kamera yalpa çemberi, uçuş platformları, kameralar, tahrik sistemleri, kamera sabitleyicileri ve uçuş kontrol sistemleri üretmektedir. Şirketin merkezi Shenzhen'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TUSAŞ Aksungur</span> TUSAŞ Savunma tarafından seri üretimde olan MALE sınıfı insansız hava aracı

TUSAŞ Aksungur, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri için geliştirilmekte olan bir insansız hava aracıdır. Uçak gövdesi, kanat ve iniş takımları program için yeni geliştirilirken yeni İHA özellikle iç sistemler ve aviyonikler açısından Anka ailesiyle ortak özelliklere sahiptir. Ayrıca hizmet içi modelin mevcut yer kontrol istasyonu kullanılarak da uçurulabilecektir. Aksungur, TUSAŞ'ın bugüne kadar ürettiği en büyük insansız hava aracıdır. Uzun süreli gözetleme, istihbarat, deniz devriyesi görevleri veya Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mini Akıllı Mühimmat</span>

Mini Akıllı Mühimmat veya Mikro Akıllı Mühimmat (MAM), Türk savunma sanayii üreticisi ROKETSAN tarafından üretilen lazer güdümlü bir akıllı mühimmat ailesidir. MAM, insansız hava araçları (İHA), hafif saldırı uçakları ve düşük taşıma kapasiteli hava platformları için hava-kara görevlerinde kullanılmak üzere geliştirilmiştir. MAM serisi akıllı bombalar hem sabit hem de hareketli hedeflere yüksek hassasiyetle angaje olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Silahlı insansız hava aracı</span> hava aracı

SİHA olarak da bilinen silahlı insansız hava aracı, genellikle bomba, füze ve/veya ATGM gibi uçak mühimmatlarını taşıyan ve drone saldırıları için kullanılan bir insansız hava aracı (İHA) türüdür. Bu araçlar genellikle gerçek zamanlı insan kontrolü altındadırlar ve farklı özerklik seviyeleri vardır.

TUSAŞ Şimşek, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından 2009-2012 yılları arasında Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları için tasarlanan, geliştirilen ve inşa edilen, turbojet ile çalışan radyo kontrollü yüksek hızlı hedef insansız hava aracı, kamikaze dron ve havadan-karaya füzedir. Şimşek, havadan havaya, karadan havaya, uçaksavar topçu ve füze sistemlerinin izleme ve atış eğitimleri için, düşman uçak ve füzelerini simüle etmektedir ve Ekim 2021 yılında kamuoyuna sunulan varyantı ile karadan kalkarak karadan-karaya, karadan-satıha hedefleri vurabilme yeteneği kazandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uçaksavar füzesi sistemi</span>

Uçaksavar füzesi sistemi veya Uçaksavar roket sistemi (SAM) hava savaşı ve uzay savaşı sorununu çözmeye izin veren askeri ve teknik araçlardan oluşan bir uzay silahı sistemidir. Uçaksavar güdümlü füzelerine taşıma ve yükleme araçları, füze fırlatıcı, uçaksavar güdümlü füzeler dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Tarımsal drone</span> dünyada Zeytinin başkenti Narlıcaya hoşgeldiniz UNESCO tarafından tescillenen dünyanın en kaliteli sofralık siyah zeytini sadece Narlıca köyü Orhangazi Bursada yetişir teşekkürler ibrahim çelik

Bir tarımsal drone, tarım operasyonlarını optimize etmeye, mahsul üretimini artırmaya ve mahsul büyümesini izlemeye yardımcı olmak için kullanılan insansız bir hava aracıdır. Sensörler ve dijital görüntüleme yetenekleri, çiftçilere tarlalarının daha zengin bir resmini sunabilmektedir. Bir tarım drone'u kullanmak ve ondan bilgi toplamak, mahsul verimini ve çiftlik verimliliğini arttırmada faydalı olabilmektedir. Bir drone tarafından sağlanan havadan görünüm, sulama sorunları, toprak çeşitliliği ve haşere, mantar istilası gibi birçok sorunu ortaya çıkarabilir, görüntüleyebilmektedir. Multispektral görüntüler, yakın kızılötesi bir görünümün yanı sıra görsel bir spektrum görünümünü de gösterir. Kombinasyon, çiftçiye sağlıklı ve sağlıksız bitkiler arasındaki farkları göstermektedir. Bu fark her zaman insan gözüyle açıkça görülememektedir. Bu nedenle, bu görüşler mahsulün büyümesini ve üretimini değerlendirmede yardımcı olabilmektedir. Ekinler, herhangi bir zamanda tarımsal dronlar kullanılarak incelenebilir ve bu da sorunların hızlı bir şekilde tanımlanmasına olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">HESA Şahid-136</span>

HESA Şahid-136, aynı zamanda Rusça adıyla Geran-2, otonom itici-prop drone şeklinde İran tasarımı bir insansız hava muharebe aracı ve gezici mühimmattır. HESA tarafından Shahed Aviation Industries ile birlikte tasarlandı ve üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Gezici mühimmat</span>

Gezici mühimmat, mühimmatın hedef alan çevresinde bir süre gezindiği ve yalnızca bir hedef bulunduğunda saldırdığı bir hava silah sistemidir. Gezici mühimmatlar, yüksek değerli platformları hedef alana yakın yerleştirmeden kısa süreler boyunca ortaya çıkan gizli veya gizli hedeflere karşı daha hızlı tepki süreleri sağlamakta ve ayrıca saldırı kolayca iptal edilebildiğinden daha seçici hedeflemeye izin vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Muhacir 6</span>

Muhacir 6, IAIO tarafından üretilen İran yapımı bir silahlı taktik insansız hava aracıdır. Muhacir 6 dronesi, Muhacir drone ailesinin en yeni üyesidir. Her türlü askeri ve sivil görevde kullanılabilme kabiliyetine sahip olan bu drone, halihazırda İslam Devrimi Muhafızları Ordusu ve İran Kara Kuvvetleri'nin hizmetinde bulunmaktadır. Çalışma menzili 2000 km'den fazla olan bu uzaktan kumandalı kuş, 100–150 kg silah da taşıyabilmektedir. Hızı 200 km/saat olan bu İHA, kanatlarının altına 2 veya 4 adet Kaim adlı akıllı bombayı yerleştirebiliyor. 11 Nisan 2023'te İran kara kuvvetleri, Muhacir 6 İHA'nın jammer sınıfını tanıttı. Bu drone İran kara kuvvetleri'nin ilk sinyal boğucu insansız hava aracıdır ve diğer Muhacir ailesine ait İHA'lara kıyasla daha büyüktür. Tamamen yerli olan Muhacir İHA'sı düşman iletişim ağlarına karşı elektronik harp ve elektronik saldırıları destekleme ve çalıştırma kapasitesine sahiptir.

13 Nisan 2024'te Hamas-İsrail Savaşı sırasında İran, insansız hava araçları ve muhtemelen füzeler kullanarak İsrail'e saldırı düzenledi. İran İslam Devrimi Muhafızları Ordusu, saldırıya Sadık Vaat Harekâtı kod adını verdi. Bu saldırılar 1 Nisan 2024'te İsrail'in İran büyükelçiliğine saldırması sonucu meydana geldi. Bu olay, İran'ın 1979'dan bu yana İsrail'e yönelik ilk doğrudan saldırısıdır.