İçeriğe atla

İnsansı maymun deneylerini yasaklayan ülkeler

Bu liste, insan dışındaki insansı maymun deneylerini yasaklayan ülkeler listesidir. Buradaki insan dışındaki insansı maymunlar terimi, Homo sapiens hariç üst ailenin (Hominoidea) tüm üyelerini ifade eder. Bu durumda yasaklama, genellikle olağan dışı senaryolar için istisnalar olmakla birlikte insan dışı primatlar üzerinde deneyleri yasaklayan resmi kararnamelerin yürürlüğe girmesine atıfta bulunur.[a]

Büyük insansı maymun deneyleri şu anda Avrupa Birliği, Birleşik Krallık ve Yeni Zelanda'da (ve toplam 29 ülkede) yasaklanmıştır.[1] Bu ülkeler, şempanzelerin, gorillerin ve orangutanların bilişsel olarak insanlara çok benzediğine ve onları test denekleri olarak kullanmanın etik olmadığına karar verdiler.[2][3] Avusturya, hem büyük insansı maymunlar hem de genel olarakgibbons olarak bilinen küçük insansı maymunlar da dahil olmak üzere tüm insansı maymunlar üzerinde deneyleri tamamen yasaklayan dünyadaki tek ülkedir.[4]

İnsan dışındaki tüm insansı maymun deneylerini yasaklayan ülkeler tablosu

Ülke Tarih Kanun Durum Kay.
Avusturya2012 Hayvan Deneyleri Yasası 2012[b]Hayvan deneyi; şempanzelerin (Pan troglodytes), bonoboların (Pan paniscus) ve gorillerin (Gorilla gorilla türleri) herhangi bir türü ve alt türü üzerinde; Orangutan (Pongidae[c]) ile Gibon (Hylobatidae) familyalarının herhangi bir türü ve alt türü üzerinde ise her durumda yasa dışıdır.[d][5][6][7]

İnsan dışındaki büyük insansı maymun deneylerini yasaklayan ülkeler tablosu

Ülke Yıl Hak Durum Kay.
Avrupa Birliği üyesi ülkeler2013 AB Direktifi 2010/63 / EU İnsana en yakın tür olarak, en gelişmiş sosyal ve davranışsal becerilere sahip büyük insansı maymunların kullanımı hususunda, yalnızca bu türlerin korunmasına yönelik araştırmalar ve yaşamı tehdit eden, güçten düşüren, insanı tehlikeye atan durumlar garanti kapsamındadır ve prosedürün amaçlarına ulaşmak için başka hiçbir tür veya alternatif yöntem geçerli olmayacaktır. Böyle bir ihtiyacı iddia eden Üye Devlet, Komisyon'un bir karar alması için gerekli bilgileri sağlamalıdır. [8]
Yeni Zelanda1999 1999 Hayvanları Koruma Yasası Hiç kimse, insan dışındaki bir insansının kullanımını içeren herhangi bir araştırma, test veya öğretim yapamaz. Ta ki bu tür bir kullanım Genel Direktör tarafından onaylanmadıkça ve araştırma, test veya öğretim Genel Direktör tarafından belirlenen şartlara uygun olarak gerçekleştirilmedikçe.

Genel Direktör, araştırmada, testte veya öğretimde insan dışındaki insansıların kullanımının insan dışındaki insansıların çıkarlarına en uygun olduğuna ikna olmadıkça onay vermemelidir.

[9]

Ayrıca bakınız

Notlar

  1. ^ Örneğin, AB Direktifi 2010/63 / EU, büyük maymunlar üzerinde yalnızca "bu türlerin korunması için ve insanları tehlikeye atan, yaşamı tehdit eden, güçten düşüren bir durumla ilgili eylemin gerekli olduğu ve başka hiçbir tür veya alternatif olmadığı durumlarda deneylere izin verir."
  2. ^ Orijinal Almanca: "Tierversuchsgesetz 2012"
  3. ^ Pongidae, bahsedilen tüm insansıları kapsayan eski bir taksondur. Muhtemelen Pongo kastedilmiştir.
  4. ^ Orijinal Almanca: "Ein Tierversuch ist jedenfalls unzulässig, wenn der Tierversuch an allen Arten und Unterarten der Schimpansen (Pan troglodytes), Bonobos (Pan paniscus) und Gorillas (Gorilla gorilla spp), sowie an allen Arten und Unterarten der Familien Orang Utans (Pongidae) und Gibbons (Hylobatidae)"

Kaynakça

  1. ^ "International Bans | Laws | Release & Restitution for Chimpanzees". releasechimps.org. 16 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2019. 
  2. ^ Knight, Andrew (2 Haziran 2008). "The beginning of the end for chimpanzee experiments?". Philosophy, Ethics, and Humanities in Medicine. 3 (1): 16. doi:10.1186/1747-5341-3-16. ISSN 1747-5341. PMC 2432070 $2. PMID 18518999. 
  3. ^ Benz-Schwarzburg, Judith; Knight, Andrew (2011). "Cognitive Relatives yet Moral Strangers?". Journal of Animal Ethics. 1 (1): 9-36. doi:10.5406/janimalethics.1.1.0009. ISSN 2156-5414. JSTOR 10.5406/janimalethics.1.1.0009. 14 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2021. 
  4. ^ "ANIMAL RESEARCH AMENDMENT (PRIMATES) BILL - Mark Pearson MLC - Mark Pearson" (İngilizce). 27 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2019. 
  5. ^ "RIS - Tierversuchsgesetz 2012 - Bundesrecht konsolidiert, Fassung vom 08.11.2019". www.ris.bka.gv.at. 26 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2019. 
  6. ^ "Austria Bans Experiments on Great Apes | Related News | News". www.releasechimps.org. 4 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2019. 
  7. ^ "Austria | World Animal Protection". api.worldanimalprotection.org. 19 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2019. 
  8. ^ "DIRECTIVE 2010/63/EU OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL". 10 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Animal Welfare Act 1999 No 142 (as at 08 September 2018), Public Act 85 Restrictions on use of non-human hominids – New Zealand Legislation". www.legislation.govt.nz. 8 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Primat</span> memeli takımı

Primatlar veya iri beyinli yüksek memeliler, memeliler sınıfının Euarchontoglires üst takımına ait bir takımdır. Maymun adı kimi zaman bütün primatları kapsarken yalnızca simiyenler için de kullanılabilir. Primatları inceleyen bilim dalı primatolojidir.

<span class="mw-page-title-main">PETA</span>

Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler bir hayvan hakları organizasyonudur. Norfolk, Virginia kökenli ve yaklaşık 6.5 milyon üye ve destekçisi olan organizasyon dünyanın en büyük hayvan hakları grubudur. Grubun uluslararası başkanı Ingrid Newkirk'tür.

<span class="mw-page-title-main">Sonsuz maymun teoremi</span> Bir matematik teoremi

Sonsuz maymun teoremi, bir daktilonun tuşlarına sonsuz bir süre boyunca gelişigüzel basan bir maymunun belirli bir metni neredeyse kesin olarak yazabileceğini ortaya koyan matematik teoremidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuru burunlu primatlar</span> primat alt takımı

Kuru burunlu primatlar, primatlar (Primates) takımının, Simiiformes ve Tarsiiformes infra takımlarını içeren bir alt takımı. Nemli burunlu primatlar alt takımı ile birlikte, primatlar (Primates) takımını oluşturular.

<span class="mw-page-title-main">Catarrhini</span> insanlar da dahil olmak üzere Eski Dünya maymunlarının ve insansıların alt takımı

Catarrhini ya da Eski Dünya maymunları, köpeksi maymunlar ve insansılardan (Hominoidea) oluşur. Geoffroy 1812 yılında bu iki grubu bir araya getirerek Catarrhini, "Eski Dünya maymunları" adını vermiştir. Simiiformes alt takımındaki kız kardeşi Platyrrhini alt takımıdır. Bilimsel kanıtlara rağmen insansıların doğrudan maymun olarak tanımlanmasına karşı bazı dirençler olmuştur, bu nedenle "Eski Dünya maymunu" Cercopithecoidea veya Catarrhini anlamına gelebilir. Aslında insansıların maymun olduğu 18. yüzyılda Georges-Louis Leclerc tarafından zaten fark edilmişti. Linnaeus bunu 1758 yılında, bugün cadı makiler ve Yeni Dünya maymunları olarak tanıdığımız türlerle birlikte tek bir cins olan "Simia" içine yerleştirmiştir. Catarrhini'nin tamamı Afrika ve Asya'ya özgüdür.

<span class="mw-page-title-main">Köpeksi maymunlar</span> primat familyası

Köpeksi maymunlar veya uzun kuyruklu maymungiller (Cercopithecidae), Eski Dünya maymunları grubundan bir maymun familyasıdır. Kuyruklu Eski Dünya maymunlarının (Cercopithecoidea) tek yaşayan familyası ve 135 türü ile en kalabalık maymun familyasıdır. Üyeleri Afrika ve Asya'da yaşamaktadır. En tanınmış cinsleri uzun kuyruklu maymun, babun, şebek, mandril, langur ve uzun burunlu maymunlardır.

<span class="mw-page-title-main">Peter Singer</span> Avustralyalı filozof

Peter Singer, Avustralyalı filozof ve önde gelen bir hayvan hakları savunucusu.

<i>Cava insanı</i> Homo erectus alt türü

Cava insanı ya da Cava adamı, 1891'de Endonezya'nın Java Adası'nda bulunan insan (Homo) fosillerine verilen isim. Eugène Dubois'in öncülük ettiği kazı grubu; diş, kafatası parçası ve uyluk kemiği keşfetti. Fosillerin, insanlar ve insansı maymunlar arasındaki "kayıp halka" olduğunu savunan Dubois, türe "Anthropopithecus erectus" ismini verdi, fakat sonra "Pithecanthropus erectus" olarak değiştirdi.

Animal Ethics, hayvan etiğine ilişkin konular etrafında tartışma ve münazarayı teşvik etmek ve hayvan savunucuları için bilgi ve kaynak sağlamak üzere kurulmuş kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. Ayrıca türcülük konusunda çeşitli ülkelerde sosyal yardım çalışmaları da yapmaktadırlar. Grubun amacı, ahlaki düşüncenin tüm duyarlı varlıklara yayıldığı bir dünya yaratmaktır. Kuruluşun web sitesi aracılığıyla da türcülük, duyarlılık, veganlık ve vahşi hayvanların acı çekmesi gibi konuları kapsamakta ve çeşitli dillere çevrilmiş içeriklerle faaliyet göstermektedir.

Animal Ethics, hayvan etiğine ilişkin konular etrafında tartışma ve münazarayı teşvik etmek ve hayvan savunucuları için bilgi ve kaynak sağlamak üzere kurulmuş kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Ayrıca türcülük konusunda çeşitli ülkelerde sosyal yardım çalışmaları yapıyorlar. Amaçları, ahlaki düşüncenin tüm duyarlı varlıklara yayıldığı bir dünya yaratmaktır. Kuruluşun web sitesi türcülük, duyarlılık, veganlık ve vahşi hayvanların acı çekmesi gibi konuları kapsıyor ve çeşitli dillere çevrilmiş içeriğe sahip.

Animal Justice Project, grubun türcülük olarak tanımladığı kavrama dayanarak hayvanları korumaya ve aynı zamanda diğer hayvan endüstrilerine karşı mücadele eden uluslararası bir baskı grubudur. Organizasyon, 1 Aralık 2014 tarihinde, Birleşik Krallık ve Avrupa'da tabandan gelen bir aktivizm ve profesyonel hayvan hakları alanlarında deneyim sahibi bir grup kampanyacı ve aktivist tarafından başlatıldı. Kuruluş şu anda hem Birleşik Krallık'ta hem de Amerika Birleşik Devletleri'nde aktiftir ve öncelikle laboratuvarlarda ve çiftliklerde hayvanların ıslah, araştırma ve eğitim için kullanımının kaldırılması için çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ülke veya bölgeye göre hayvan hakları</span>

Hayvan hakları, ülkeye veya yargı yetkisine göre büyük ölçüde farklılık gösterir ve insanlar dışında kalan hayvanların duyumunun yasal olarak tanınmasından hayvan refahına bakılmaksızın şiddet karşıtı yasaların mutlak yokluğuna kadar her şeyi kapsar.

Hayvan hakları hareketi kavramı bazen hayvan özgürlüğü, hayvan kişiliği veya hayvan savunuculuğu hareketi olarak da adlandırılır. insan ve insan olmayan hayvanlar arasında çizilen katı ahlaki ve hukuki ayrıma son veren, hayvanların mülk statüsünde görülmelerine ve hayvan deneyleri gibi araştırmalarda, gıda, giyim ve sirk-yunus parkı gibi eğlence endüstrilerinde kullanılmalarına son vermeyi amaçlayan sosyal bir harekettir.

Hayvan hakları savunucuları ve hayvan özgürlüğü aktivistleri, duyarlı bireylerin insan olmayan hayvanların acıdan kaçınma gibi en temel ihtiyaçlarını, yalnızca tür üyeliği temelinde reddetmenin, ırkçılık veya cinsiyetçiliğe benzer bir ayrımcılık biçimi olduğu görüşündedir. Birçok hayvan hakları savunucusu, hayvanların, menfaatleri yasal korumayı hak eden ahlaki topluluğun bireyleri ve üyeleri olarak görülmesi gerektiğini savunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Borneo orangutanı</span> Borneoya özgü bir orangutan türü

Borneo orangutanı, Borneo adasına özgü bir orangutan türüdür. Sumatra orangutanı ve Tapanuli orangutanı ile birlikte, Asya'ya özgü tek büyük insansı maymun cinsi olan Pongo'ya aittir. Diğer büyük insansı maymunlar gibi, orangutanlar da son derece zekidir, vahşi doğada alet kullanımı ve farklı kültürel kalıplar sergiler. Orangutanlar, DNA'larının yaklaşık %97'sini insanlarla paylaşırlar.

<i>Sivapithecus</i> Miyosen hominidi

Sivapithecus soyu tükenmiş bir büyük insansı maymun cinsidir. 12.2 milyon yıl öncesine tarihlenen, bu cinse atanan hayvanların fosil kalıntıları, şimdi genellikle geç Miyosen'e tarihlenir. İlk fosiller 19. yüzyılda Hint Yarımadası'nın Siwalik Tepelerinde ve Kutch'ta bulunmuştur.Bu cinsteki türlerden herhangi biri modern orangutanların atası olabilir.

<i>Dryopithecus</i> Avrupadan soyu tükenmiş büyük insansı maymun

Dryopithecus, Avrupa'nın orta - geç Miyosen döneminde yaşamış, soyu tükenmiş bir büyük insansı maymun cinsidir. 1856'daki keşfinden bu yana, cins, aralarındaki çok küçük farklılıklara dayalı olarak tek kalıntılardan tanımlanan, sayısız yeni tür ile taksonomik kargaşaya maruz kalmıştır ve holotip örneğinin parçalı doğası, fosil örneklerini ayırt etmeyi zorlaştırmaktadır. Şu anda tek bir tartışmasız tür vardır, D. fontani tip türü, ancak daha fazlası da olabilir. Cins, Afrika insansı maymunlarının grubu olan Homininae alt familyasında bir dal olarak Dryopithecini oymağında ya da kendisine özel bir alt familyada (Dryopithecinae) sınıflandırılır.

<i>Genon</i> Afrikalı maymun

Genonlar (Cercopithecus), bir köpeksi maymun cinsidir. Bu cinsin tüm üyelerinin ortak adlarında "genon" kelimesi bulunmaz; ayrıca, bilimsel sınıflandırmadaki değişiklikler nedeniyle, diğer cinslerdeki bazı maymunların "genon" kelimesini içeren ortak adları olabilir. Bununla birlikte, bu cinsin maymunları için genon teriminin kullanımı yaygın olarak kabul edilmektedir.

Danuvius guggenmosi, Güney Almanya'da 11.6 milyon yıl önce, Orta - Geç Miyosen döneminde yaşamış soyu tükenmiş bir bazal hominid türüdür; ayrıca Danuvius cinsinin tek üyesidir. O sırada bölge muhtemelen mevsimsel iklime sahip bir ormanlıktı. Bir erkek numunenin yaklaşık 31 kg (68 lb) ve iki dişi numunenin 17 ve 19 kg ağırlığında olduğu tahmin edilmiştir. Hem cins hem de tür Kasım 2019'da tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Primatların kökeni ve evrimi</span> Primatların jeolojik zaman boyunca kökeni ve çeşitlenmesi

Primatların kökeni ve evrimi, yaklaşık 55 milyon yıl önce küresel olarak ortaya çıkan "gerçek" primatların (Euprimates) kökenini ve evrimsel tarihini konu alır. Bilinen en eski gerçek primat, geç Paleosen döneminde Fas'ta yaşamış, Altiatlasius'tur.