İçeriğe atla

İnsanlarda cinsiyet oranı

Harita ülkelerdeki cinsiyet oranlarını gösterir.[1]
  Kadınların erkeklerden fazla olduğu ülkeler.
  Kadınlarla erkeklerin çok yakın oranda olduğu ülkeler. (1,00 erkek - 1,00 kadın)
  Erkeklerin kadınlardan fazla olduğu ülkeler.
  Veri yok.
Toplam nüfus içinde ülke bazında cinsiyet oranları. Mavi renkler kadınların, kırmızı renkler erkeklerin dünya ortalaması olan 1,01 erkek/kadın daha çok olduğu ülkeleri gösterir.
15 yaş altındaki çocuk nüfus içinde ülke bazında cinsiyet oranları. Mavi renkler kadınların, kırmızı renkler erkeklerin dünya ortalaması olan 1,06 erkek/kadın daha çok olduğu ülkeleri gösterir.
65 yaş üstündeki nüfus içinde ülke bazında cinsiyet oranları. Mavi renkler kadınların, kırmızı renkler erkeklerin dünya ortalaması olan 0,79 erkek/kadın daha çok olduğu ülkeleri gösterir.

İnsanlarda cinsiyet oranı, antropoloji ve demografi bilimlerinde erkek ve dişilerin toplam nüfus içindeki oranıdır. İnsan ve diğer canlılar için geçerli olmakla birlikte, daha çok insanlarla ilgili cinsiyet oranları üzerinde çalışılmaktadır.

Çoğu diğer türler gibi, insanlarda da cinsiyet oranı yaklaşık olarak bire birdir. Bilim dünyasında tartışma konusu olmasına rağmen, yaygın görüşe göre doğumdaki cinsiyet oranının 100 kız 107 erkek olduğu kabul edilir.[2] Tüm dünya nüfusu içinde 100 kadına 101 erkek düşer.[3] Kullanılan tanıma bağlı olarak, canlı doğumdaki interseks (interseksüel) oranı %0,1 ve %1,7 arasındadır.[4][5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ CIA World Factbook verisi 12 Ağustos 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. (2021'de hazırlanan harita.)
  2. ^ "Sex ratio". The Central Intelligence Agency of the United States. 30 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2017. 
  3. ^ "CIA Fact Book". The Central Intelligence Agency of the United States. 10 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2017. 
  4. ^ "How common is intersex?". Intersex Society of North America. 19 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2017. 
  5. ^ Fausto-Sterling, Anne (2000). Sexing the Body: Gender Politics and the Construction of Sexuality. New York: Basic Books. ISBN 0-465-07713-7. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">CIA</span> Amerika Birleşik Devletlerinin ulusal istihbarat teşkilatı

CIA, Birleşik Devletler federal hükûmetinin sivil bir dış istihbarat servisidir ve resmî olarak dünyanın dört bir yanındaki ulusal güvenlik bilgilerini, öncelikle insan istihbaratını (HUMINT) kullanarak toplamak, işlemek ve analiz etmekle görevlendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Afrika ülkeleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Afrika, hem yüzölçümü hem de nüfus bakımından Asya'dan sonra dünyanın en büyük ikinci kıtasıdır. Yaklaşık 30.065.000 km²lik alanı ile dünya topraklarının %20,4'ünü kapsamaktadır. 1.340.598.000 kişi yani Dünya nüfusunun %16.72'sini barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa ülkeleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Avrupa, Dünyanın 7 kıtasından birisidir, Asya ile birlikte Avrasya coğrafi ve yerleşim bölgesini oluşturmaktadır. Yaklaşık 10.180.000 km2'lik alanı ile dünya topraklarının %6,8'ini kapsamaktadır. 746,419,440 milyon kişi yani Dünya nüfusunun %11'ini barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Asya ülkeleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Asya, yüzölçümü ve nüfus bakımından dünyanın en büyük kıtasıdır. Yaklaşık 44.391.000 km2lik alanı ile dünya topraklarının neredeyse %30'unu kapsamaktadır. 4,10 milyar kişi yani Dünya nüfusunun beşte üçünü barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Okyanusya ülkeleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Okyanusya, yaklaşık 8.536.716 km2'lik alanı ile dünya topraklarının %5,3'ünü kapsamaktadır. 32.000.000 kişi yani Dünya nüfusunun %0,47'sini barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Amerika ülkeleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Güney Amerika ülkeleri listesi, Güney Amerika'nın coğrafî kapsamına giren ülkeleri ve bu ülkelerin bayraklarını, başkentlerini, para birimlerini, resmî dillerini, yüzölçümlerini, nüfuslarını ve coğrafî konumlarını gösterir. Bu liste, "Birleşmiş Milletlere üye devletler" ve "başka ülkelere bağımlı topraklar" olmak üzere iki kısma ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Amerika ülkeleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kuzey Amerika, yüzölçümü bakımından Asya ve Afrika'dan sonra dünyanın en büyük üçüncü, nüfus bakımından ise Asya, Afrika ve Avrupa'dan sonra en büyük dördüncü kıtasıdır. Yaklaşık 24.247.039 km2lik alanı ile dünya topraklarının %16,3'ini kapsamaktadır. 500 milyondan fazla kişi barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kişi başına sigara tüketimine göre ülkeler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu bir yılda kişi başına tütün sigarası tüketiminin ülkelere göre listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Irak Silahlı Kuvvetleri</span> Irak Cumhuriyetinin resmî askerî kuvvetleri.

Irak Silahlı Kuvvetleri, Irak'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Irak Kara Kuvvetleri, Irak Hava Kuvvetleri, Irak Deniz Kuvvetleri ve Irak Özel Operasyonel Kuvvetleri'nden askerî birliklerden oluşmaktadır.

<i>The World Factbook</i>

ISSN1553-8133The World Factbook Amerika Birleşik Devletleri Merkezi Haberalma Teşkilatı - CIA tarafından dünyada ülkeleri hakkında toplanan bilgilerin almanak stilinde yayımlandığı bir referans kaynak kitabıdır. Resmi basılmış versiyonuna Ulusal Teknik Bilgi Servisi ve Devlet Matbaası gibi kuruluşlardan ulaşılabileceği gibi Skyhorse Publishing gibi farklı özel matbaalardan da ulaşılabilmektedir. Factbook her hafta kısmi olarak olsa da güncellenen hali ile web sitesi olarak yayımlanmaktadır. Ayrıca bilgisayarda çevrimdışı çalışabilmek için yüklenebilecek şekilde de sunulmaktadır. Yayım, ABD tarafından diplomatik olarak tanınmış olan devletler dahil 267 entitinin demographisi, coğrafyası, iletişim yolları, hükûmet yapısı, ekonomisi ve askeri yapısı hakkında 2-3 sayfalık özet bilgiler vermektedir.

MKUltra projesi ya da MK-Ultra, CIA tarafından; insan denekler üzerinde yapılan, bazıları yasa dışı bir dizi deneyden oluşan projeye verilen kod ad. Projenin sorumlusu CIA'nın Bilimsel İstihbarat Bölümü idi. 1940'ların ortalarında başlayan çalışmalar, ilk kez 1953 yılında resmi olarak onaylandı, 1964 yılında bu alana olan ilgi çeşitli sebeplerden dolayı azaldı, 1967 yılında da proje tamamen yürürlükten kaldırıldı. Program özellikle ahlaki yönden tartışmalara yol açtı. Zira programda, deneyler için gönüllü olmamış bazı ABD ve Kanada vatandaşları da kullanıldı. MKUltra, insanların; hipnotizasyon, duygusal yoksunlukta bırakma ve uyuşturucu madde kullandırtma gibi yöntemlerle karşısındakinin istediğini yapıp yapmayacağını ve sorgu sırasında daha kolay bilgi verip vermeyeceğini ölçmeyi amaçlıyordu. Başta LSD olmak üzere birden fazla kimyasal maddeyle yapılabilen bu deney, sözlü taciz veya cinsel taciz de eklenerek CIA tarafından sorgu sırasında bir işkence yöntemi olarak da kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Pasifik Adaları Vesayet Bölgesi</span> 1947-1994 arası A.B.D. idaresindeki Birleşmiş Milletler vesayet bölgesi

Pasifik Adaları Vesayet Bölgesi, ABD tarafından 1947-1994 yılları arasında yönetilen Birleşmiş Milletler'in Mikronezya'daki bir vesayet bölgesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri İstihbarat Topluluğu</span> ABD İstihbarat Topluluğu

Amerika Birleşik Devletleri İstihbarat Topluluğu, Amerika Birleşik Devletleri'nin dış ilişkilerini ve ulusal güvenliğini desteklemek amaçlı istihbarat faaliyetlerini yürütmek üzere ayrı ayrı ve birlikte çalışan 16 ayrı devlet kurumunun oluşturduğu bir topluluktur. Bu topluluğa üye örgütleri arasında istihbarat teşkilatları, askerî istihbarat ile federal yönetim bakanlıklarına bağlı sivil istihbarat ve analiz büroları bulunmaktadır. İstihbarat Topluluğu'nun başında doğrudan Amerika Birleşik Devletleri başkanı'na karşı sorumlu olan Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI) bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cinsiyet tercihli kürtaj</span> bebeğin tahmin edilen cinsiyetine dayalı olarak bir gebeliği sonlandırma uygulaması

Cinsiyet tercihli kürtaj, bebeğin tahmin edilen cinsiyetine dayalı olarak bir gebeliği sonlandırma uygulamasıdır. Dişi fetusların tercihli olarak kürtaj yapılarak alınması, kültürel normların erkek çocuklarına kız çocuklarından daha fazla değer verdiği alanlarda en yaygındır. Buna en çok Doğu Asya ile Güney Asya'nın bazı kısımları, Kafkasya ve Batı Balkanlar'da rastlanır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan demografisi</span>

Bu makale, nüfus yoğunluğu, etnik köken, eğitim seviyesi, sağlık, ekonomik durum, dini inanç ve nüfusun diğer yönleri dahil olmak üzere Azerbaycan nüfusunun demografik özellikleri hakkındadır.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan demografisi</span>

Kazakistan demografisi, nüfus artışı, nüfus yoğunluğu, etnik köken, eğitim düzeyi, sağlık, ekonomik durum, dini bağlantılar ve nüfusun diğer yönleri dahil olmak üzere Kazakistan nüfusunun demografik özelliklerini sıralamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Meksika demografisi</span>

Meksika demografisi, Meksika, 2020 yılındaki 126 milyondan fazla nüfusuyla dünyanın en kalabalık 11. ülkesidir. Amerika Birleşik Devletleri ve Brezilya'dan sonra en kalabalık İspanyolca konuşulan ülke ve Amerika'nın en kalabalık üçüncü ülkesidir. Ülkenin hızlı nüfus artışı frenlenmiş ve ortalama yıllık nüfus artışı son beş yılda %1'in altına düşmüş olsa da, Meksika'da hâlâ büyük bir genç nüfus bulunmaktadır. Ülkenin en kalabalık şehri 9,2 milyonluk nüfusuyla başkent Mexico City'dir (2020). Nüfusun yaklaşık %50'si ülkedeki 55 büyük metropollerde yaşamaktadır. Genel olarak, nüfusun yaklaşık %80'i kentsel alanlarda yaşarken yalnızca %20'si kırsal alanlarda yaşamaktadır. Bu durum, Meksika'nın yüksek derecede kentleşmeye sahip olduğu anlamına gelmektedir.

Toplumsal cinsiyet ve cinsel çeşitlilik (GSD) veya basitçe cinsel çeşitlilik, bu çoğulluğu oluşturan kimliklerin, davranışların veya özelliklerin her birini belirtmeye gerek kalmadan cinsiyet özelliklerinin, cinsel yönelimlerin ve cinsiyet kimliklerinin tüm çeşitliliğini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">CIA Bilim ve Teknoloji Müdürlüğü</span>

CIA Bilim ve Teknoloji Müdürlüğü, CIA'nın Teknoloji adına hizmet veren ofislerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ülkelere göre cinsiyet oranı listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İnsanlarda cinsiyet oranı, bir popülasyondaki her bir kadına kıyasla erkeklerin sayısının karşılaştırmalı olarak ifade edilmesidir. Bu listede ülkelere veya bölgelere göre cinsiyet oranları verilmiştir.