İçeriğe atla

İnsanlık Uğruna

The Nun's Story
Filmin oyuncusu Audrey Hepburn setteyken.
YönetmenFred Zinnemann
YapımcıHenry Blanke
SenaristRobert Anderson
UyarlamaThe Nun's Story
–Kathryn Hulme
Oyuncular
MüzikFranz Waxman
Görüntü yönetmeniFranz Planer
KurguWalter Thompson
StüdyoWarner Bros.
DağıtıcıWarner Bros.
Çıkış tarih(ler)i18 Temmuz 1959 (1959-07-18)
Süre149 dakika
Ülke ABD
Dilİngilizce
Bütçe3,5 milyon $[1]
Hasılat12,8 milyon $[1]

İnsanlık Uğruna, Fred Zinnemann tarafından yönetilen ve Audrey Hepburn, Peter Finch, Edith Evans ve Peggy Ashcroft'un oynadığı 1959 Amerikan dram filmidir. Senaryo, Kathryn Hulme'nin aynı adlı 1956 tarihli popüler romanına dayanarak Robert Anderson tarafından yazılmıştır. Film, bir manastıra girip seçiminin gerektirdiği birçok fedakarlığı yapmaya karar veren genç bir kadın olan Kardeş Luke'un (Hepburn) hayatını anlatıyor.

Film, Belçikalı rahibe Marie Louise Habets'in hayatına dayanan romanın nispeten sadık bir uyarlamasıdır. Filmin son bölümleri Belçika Kongosu'nda çekildi ve Finch alaycı ama şefkatli bir cerrah olarak gösterildi.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b Box Office Information for The Nun's Story. 17 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The Numbers. 16 Aralık 2013.
  2. ^ "The Nun's Story (1959)". Turner Classic Movies. 5 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Luc Besson</span> Fransız film yapımcısı

Luc Paul Maurice Besson,, Fransız sinemacı ve film yapımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Audrey Hepburn</span> İngiliz aktris (1929 -1993)

Audrey Hepburn, Hollanda asıllı İngiliz Hollywood yıldızı, hayırsever ve moda ikonudur.

<span class="mw-page-title-main">Akademi Ödülleri</span> filmler kapsamında her yıl düzenlenen ödül töreni

Akademi Ödülleri veya popüler adıyla Oscar ödülleri, film endüstrisindeki sanatsal ve teknik başarılara verilen ödüllerdir. Ödüller, Kaliforniya merkezli Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından yılda bir kez verilir. Akademi üyelerinin oylarıyla verilen ödüller, sinema dünyasında uluslararası bir başarı göstergesi olarak kabul edilir. Ödül kazananlara verilen heykelciğin resmi adı "Akademi Liyakat Ödülü" olmasına rağmen heykelcik çoğu zaman "Oscar" lakabıyla anılır. Heykelcik, art deco üslubunda tasvir edilmiş bir şövalyedir.

<span class="mw-page-title-main">Katharine Hepburn</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1907 – 2003)

Katharine Houghton Hepburn, Amerikalı film, tiyatro ve televizyon sanatçısıydı. İnatçılığı, bağımsızlığı ve ruhlu kişiliğiyle tanınırdı. Hepburn'ün kariyeri, 60 yıldan fazla Hollywood başrol oyuncusu olarak yayılmıştır. İşi, screwball komedi diye tanımlanan komedi filmlerinden edebi dramlara kadar ulaştı ve dört Akademi Ödülü kazandı. Bu kimsenin sahip olmadığı bir rekordur. Hepburn'ün karakterleri genellikle gizli bir kırılganlığa sahip güçlü ve sofistike kadınlardı.

<span class="mw-page-title-main">Jennifer Love Hewitt</span> Amerikalı film yapımcısı ve sinema oyuncusu

Jennifer Love Hewitt, Amerikalı oyuncu ve şarkıcı. Babası Danny tıp teknisyeni, annesi Pat patologdu. Annesi ve babası Eylül 1979'da boşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gary Cooper</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1901 – 1961)

Gary Cooper, Amerikalı oyuncudur. İki kez Oscar ödülünü kazanan ve yüzden fazla filmde rol alan Cooper, 1920'lerde başladığı oyunculuğu ölümüne dek devam ettirmiş; rahat ve gösterişsiz oyunculuk stiliyle ünlenmiştir. Gelmiş geçmiş en iyi oyunculardan biri olarak sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gregory Peck</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1916 – 2003)

Eldred Gregory Peck, Amerikalı tiyatro ve sinema oyuncusu, seslendirme sanatçısı ve prodüktör; 1940'ların ortalarında üne kavuşmuş, kariyeri boyunca Akademi Ödülleri'ne beş kez "En İyi Erkek Oyuncu" dalında aday gösterilmiş ve 1963 yılında aynı isimli romandan uyarlanan "Bülbülü Öldürmek" filmindeki "Atticus Finch" rolüyle ödüle layık görülmüştür. 1967-1970 yılları arasında Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi başkanlığını yürütmüştür. 1969 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin en yüksek nişanesi olan "Özgürlük Madalyası" ile onurlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fred Zinnemann</span> Avusturyalı-Amerikalı film yönetmeni (1907 – 1997)

Fred Zinnemann, Avusturyalı-Amerikalı film yönetmeni. 1948 yılında The Search, 1952 yılında High Noon, 1959 yılında The Nun's Story, 1960 yılında The Sundowners ve 1977 yılında Julia filmleri ile En İyi Yönetmen Oscarı'na aday gösterilmiş; 1953 yılında İnsanlar Yaşadıkça ve 1966 yılında A Man for All Seasons filmleri ile bu ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">George Cukor</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni (1899 – 1983)

George Dewey Cukor Oscarlı yönetmen. Little Women (1933), The Philadelphia Story (1940), A Double Life (1947), Born Yesterday (1950) ve Benim Güzel Meleğim (1964) filmleriyle En İyi Yönetmen Oskarı'na aday olmuş, Benim Güzel Meleğim filmiyle ödülü kazanmıştır. Duygusal komediden müzikale ve drama uzanan geniş bir yelpazede Greta Garbo, Katharine Hepburn, Joan Crawford, Norma Shearer filmlerinin yönetmeni olarak ünlendi.

<i>Çılgınlar Kraliçesi</i> 1961 yapımı film

Çılgınlar Kraliçesi 1961 ABD yapımı romantik filmdir. Özgün adı Breakfast at Tiffany's olan film Türkiye'de bazı TV kanallarında özgün adının tam çevirisi olan Tiffany'de Kahvaltı adı ile de gösterilmiştir.. Film Türkiye'de ilk kez 10 Şubat 1963 tarihinde gösterime girmiştir.

Roma Tatili 1953 ABD yapımı romantik komedi filmidir. Özgün adı Roman Holiday olan film Kasım 1954 tarihinde İstanbul'da Lale, Ar ve Elhamra sinemalarında aynı anda gösterilmiş ve haftalarca vizyonda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jeanne Moreau</span> Fransız oyuncu (1928-2017)

Jeanne Moreau, ünlü Fransız oyuncu. Bafta ödüllü olan Moreau, yönetmenlik ve senaryo yazarlığı da yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Peggy Ashcroft</span>

Dame Peggy Ashcroft, , İngiliz oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Peter Finch</span> İngiliz-Avustralyalı sinema oyuncusu (1916 – 1977)

Peter Finch, Akademi Ödülü sahibi Avustralya kökenli İngiltere doğumlu İngiliz ve Avustralyalı tiyatro ve film oyuncusu.

<i>Philadelphia Hikâyesi</i>

Philadelphia Hikâyesi, 1940 ABD yapımı romantik komedi filmidir. Yönetmenliğini George Cukor'un üstlendiği filmin başrollerinde James Stewart, Cary Grant ve Katharine Hepburn oynamaktadır. Philip Barry'nin aynı adlı Broadway oyunundan uyarlanmıştır.

<i>Altın Göl</i>

Altın Göl yönetmenliği Mark Rydell tarafından yapılan 1981 ABD drama filmidir. Filmin senaryosu Ernest Thompson tarafından kendi yazdığı aynı isimli 1979 tiyatro oyunundan hazırlanmıştır. Henry Fonda bu filmdeki performansı En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü'nü kazanmıştır. Ayrıca Katharine Hepburn de En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'nü kazanmıştır. En İyi Uyarlama Senaryo Akademi Ödülü'nü de kazanan filmin ayrıca 7 Oscar adaylığı daha vardır. Filmdeki diğer önemli oyuncular Jane Fonda, Dabney Coleman ve Doug McKeon'dur.

<i>Tehlikeli Bebek</i> 1938 yapımı Amerikan filmi

Tehlikeli Bebek, Howard Hawks tarafından yönetilen, Katharine Hepburn ve Cary Grant'in başrollerini paylaştığı, screwball komedisi türünde 1938 yapımı bir Amerikan filmidir. RKO Radio Pictures tarafından dağıtımı yapılmıştır. Film, bir paleontologun, aklı bir karış havada zengin bir kadın ve Bebek adında bir leoparı da içeren çıkmazlarla dolu hikâyesini anlatıyor. Senaryo, Dudley Nichols ve Hagar Wilde tarafından, ilk olarak 10 Nisan 1937'de Collier's Weekly dergisinde yayınlanan Wilde'ın kısa öyküsünden uyarlandı.

<i>Kış Aslanı</i>

Kış Aslanı, İngiltere Kralı II. Henry'nin kraliyet ailesi, karısı Eleanor of Aquitaine, çocukları ve misafirleri arasındaki siyasi ve kişisel kargaşayı konu alan, 1183 Noelinde geçen 1968 İngiliz-Amerikan tarihi drama filmidir. Film James Goldman'ın aynı adlı 1966 Broadway oyununa dayanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Melvyn Douglas</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1901 – 1981)

Melvyn Douglas, Amerikalı aktör. Douglas, 1930'larda sevimli bir başrol oyuncusu olarak öne çıktı, belki de en iyi şekilde Greta Garbo ile birlikte oynadığı romantik komedi Ninotchka'daki (1939) performansıyla kendini gösterdi. Douglas daha sonra, Akademi Ödülü kazandığı performansları Hud (1963) ve Being There'deki (1979) rolleriyle ve I Never Sang for My Father (1970) filmindeki Akademi Ödülü'ne aday gösterilen performansında olduğu gibi olgun ve babacan karakterleri oynadı. Douglas, Oyunculuk Üçlü Tacı kazanan 24 sanatçıdan biridir. Hayatının son birkaç yılında Douglas, hayaletleri içeren doğaüstü hikâyeleri olan filmlerde rol aldı. Douglas, 1980'de The Changeling'de "Senatör Joseph Carmichael" ve 1981'de Ghost Story'de son film rolünde göründü.

<i>Sabrina</i> (film, 1954)

Sabrina, yönetmenliğini Billy Wilder'ın yaptığı, Taylor'ın 1953 tarihli oyunu Sabrina Fair’den Wilder, Samuel A. Taylor ve Ernest Lehman tarafından beyaz perdeye uyarlanmış 1954 Amerika yapımı romantik komedi-drama filmidir. Filmde Humphrey Bogart, Audrey Hepburn ve William Holden rol alıyor. Sabrina, Wilder'ın Paramount Pictures tarafından yayınlanan son filmiydi ve Wilder ile şirket arasındaki 12 yıllık iş ilişkisi bu filmle sona ermişti. Film, 6 Akademi Ödülü’ne aday gösterildi ve 2002 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmek üzere seçildi.