İçeriğe atla

İnsan Hakları Anıtı (İzmir)

Koordinatlar: 38°26′58″K 27°06′39″D / 38.44944°K 27.11083°D / 38.44944; 27.11083
İnsan Hakları Anıtı (İzmir)
Harita
Koordinatlar38°26′58″K 27°06′39″D / 38.44944°K 27.11083°D / 38.44944; 27.11083
KonumKarşıyaka, İzmir, Türkiye
Malzeme
Yükseklik15 metre
Açılış tarihi16 Aralık 1990
Adandığıİnsan hakları

İnsan Hakları Anıtı, Türkiye'nin İzmir ilinin Karşıyaka ilçesinde yer alan bir anıttır.

Karşıyaka Nikâh Sarayı'nın batısında bulunan alanda, anıtla birlikte hayata geçirilen İnsan Hakları Parkı'nda yer alır. Heykeltıraş Bihrat Mavitan'ın eserirdir. Temeli 1989 yılında, İnsan Hakları Günü olan 10 Aralık'ta atılmış, 16 Aralık 1990'da törenle açılmıştır.

Tarihçe

Devrin Karşıyaka Belediye Başkanı Cihan Türsen'in 1989 Türkiye yerel seçimlerinde göreve geldikten sonra kendi dönemini temsil etmek üzere insan hakları konulu bir anıt yapmaya karar verdi.[1] Karşıyaka Nikâh Sarayı'nın batısında bulunan alan, anıtın ve anıtla birlikte hayata geçirilmesi planlanan İnsan Hakları Parkı'nın yapılacağı yer olarak belirlendi.[1] Anıt inşası için bir komisyon oluşturuldu ve komisyon, yapım işini heykeltıraş Bihrat Mavitan'a verdi.[1] Byük bir alanda çağdaş, büyük ve bilgilendirici bir anıt yapılması üzerinde uzlaşıldı.

Anıtın temeli İnsan Hakları Günü'ne denk getirilerek 10 Aralık 1989'da atıldı.[1] Yapım ihalesi 6 Nisan 1990'da gerçekleştirildi.[2]

Üç kitleden oluşan anıtta en küçük kitlenin üzerinde yer alacak resim için İzmir'deki ilkokullar arasında bir resim yarışması düzenlendi. Melis ve Sinem Kurultay adlı ikiz kardeşlerin resmi seçildi. Aslına sadık kalarak boyandı.[1]

Proje ve maket bedeli dahil 800 milyon liraya mal olan anıt, 16 Aralık 1990'da Erdal İnönü'nün de katıldığı törenle açıldı.[1][3]

Mimari

İnsan Hakları Anıtı, birbirinden bağımsız üç beton parçadan oluşmaktadır.[1][4] Anıtın en büyük parçasının yüksekliği 15 metredir.[1]

Doğuda yer alan en küçük parça kübik bir dikmedir.[1] İzmir'deki ilkokullar arasında düzenlenen resim yarışmasını kazanan resim, bu parçanın yola bakan yüzünde yer almaktadır.[1]

Ortadaki parça, ters U şeklinde ve kapı biçimindedir. Duvarlarının iç yüzünde İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nden alıntılar ve Karşıyaka Belediyesi İnsan Hakları Ödülü alanların adlarının yazdığı plaketler vardır.[1][5]

Batıda yer alan en büyük parça, biçim olarak ortadaki parçaya benzemektedir. Bu parçanın içinden İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ndeki otuz maddeye atfen 30 metre uzunluğunda, çelik levhalarla kaplı bir yol geçmektedir.[1][4] Metal yol, fıskiyeli bir havuzun ortasından başlar, daralan bir perspektif içinde kapı şeklindeki kitleyi keserek devam eder; bilinmeyen bir boşluğa, umuda uzanmayı ifade eder.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h i j k l "Karşıyaka İnsan Hakları Parkı" (PDF). Ege Mimarlık, 1991/3. 1991. 2 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2020. 
  2. ^ "İzmir'den Mandela'ya davet". Milliyet. 17 Mart 1990. s. 15. 
  3. ^ "İnönü park açacak". Milliyet. 14 Aralık 1990. s. 17. 
  4. ^ a b Çil, Hayati (2010). "Kamusal Alanda Heykelin Çevreyle İlişkisi ve İzmir". İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi. ss. 65-67. 15 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2020. 
  5. ^ "Karşıyaka Belediyesi 2007 İnsan Hakları Ödülü, Prof. Dr. Veli Lök'e Verildi". Türkiye İnsan Hakları Vakfı. 2007. 28 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İnsan hakları</span> İnsanlığın evrensel değerleri

İnsan hakları, tüm insanların sadece insan olmakla sahip olduğu temel hak ve özgürlüklere denir. İnsan hakları; ırk, ulus, etnik köken, dış görünüş, din, dil,ense ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin tüm insanların yararlanabileceği haklardır. Bu hakları kullanmakta herkes eşittir. Diğer yandan insan hakları terimi bir ideali içerir. Bu terimi kullananlar, bu alanda olanı değil, olması gerekeni dile getirirler.

<span class="mw-page-title-main">İnsan Hakları Evrensel Bildirisi</span> BM İnsan Hakları Komisyonunca 1948de kabul edilen bildiri

İnsan Hakları Evrensel Bildirisi, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu'nun Haziran 1948'de hazırladığı ve birkaç değişiklik yapıldıktan sonra 10 Aralık 1948'de, BM Genel Kurulunun Paris'te yapılan 183. oturumunda kabul edilen 30 maddelik bildiridir.

Metin Yurdanur, heykel sanatçısı, heykeltıraş

<span class="mw-page-title-main">Göztepe, Konak</span> İzmirde bir mahalle

Göztepe, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir. İlçenin batıdaki sahil şeridinde yer alan mahalle, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı ve İnönü Caddesi arasında yer alan sokakları içerir. İnönü Caddesi mahallenin Karabağlar ilçesiyle sınırını oluşturur. Mithatpaşa Caddesi, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'na paralel olarak mahalleyi kat eder.

<span class="mw-page-title-main">Tankut Öktem</span> Türk heykeltıraş

Tankut Öktem, Türk heykeltıraştır.

<span class="mw-page-title-main">Yamanlar Dağı</span> İzmir, Türkiyede bir dağ

Yamanlar Dağı İzmir metropol alanının ve İzmir Körfezi'nin kuzeydoğu kesimine hakim, büyük kısmı Karşıyaka ilçesi sınırları içinde yer alan 1,076 metre yüksekliğinde dağ kütlesi.

Sabiha Ziya Hanım, Türk ressam ve heykeltıraş. Sanayi-i Nefise Mektebi'nin heykel bölümünden mezun olan ilk kadın sanatçıdır.

Turgut Pura, Türk heykeltıraş.

Ratip Aşir Acudoğu,, Türk heykeltıraş. Serbest figüratif heykelleri ve anıt çalışmalarıyla tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cihan Türsen</span> Türk avukat

Cihan Türsen, Türk serbest avukat, 1989-1994 dönemi İzmir Karşıyaka Belediye Başkanı. 2014 yılında yapılacak Türkiye yerel seçimlerinde, CHP'den tekrar Karşıyaka belediye başkan adayı olacağını açıklamıştır.

Mehmet Şadi Çalık, Türk çağdaş heykel sanatının öncülerinden.

<span class="mw-page-title-main">İnsan Hakları Günü</span>

İnsan Hakları Günü, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nin kabul edildiği gün olan 10 Aralık 1948'den bu yana her 10 Aralık'ta kutlanan gündür.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Savaş Anıtı (Treptower Parkı)</span>

Sovyet Savaş Anıtı veya Kurtarıcı Savaşçı Heykeli, Berlin'deki Treptower Parkı'nda yer alan savaş anıtı. Sovyet mimar Yakov Belopolskiy ve Sovyet heykeltıraş Yevgeniy Vuçetiç tarafından tasarlanmış olup elinde birer kılıç ile çocuk tutan, Nazilerin sembolü olan Svastika sembolünün parçalanmış hali üzerinde yer alan bir Sovyet askerini tasvir eder. Yaklaşık 12 m uzunluğunda ve 70 ton ağırlığındaki anıtın bulunduğu meydanda ayrıca Berlin Muharebesi'nde ölen yaklaşık 7 bin Sovyet askerinin mezarları da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kenan Yontunç</span> Türk heykeltıraş

Prof. Ahmet Kenan Yontunç, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">İnsan Hakları Anıtı (Ankara)</span> Ankara, Türkiyede bir heykel

İnsan Hakları Anıtı veya İnsan Hakları Heykeli, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan bronz anıt.

<span class="mw-page-title-main">Nijat Sirel</span> Türk heykeltıraş

Ali Nijat Sirel, Türk heykeltıraştır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı</span> İzmir, Türkiyede bir anıt

Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı, Türkiye'nin İzmir ilinin Karşıyaka ilçesinde, Anayasa Meydanı içerisinde yer alan bir anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Parkı (Mersin)</span> Mersinde bir park

Atatürk Parkı Mersin merkezde liman boyunca uzanan parktır.

Viyana Beyannamesi ve Eylem Programı ya da VDPA, Avusturya'nın Viyana kentinde 25 Haziran 1993 tarihinde Dünya İnsan Hakları Konferansı'nda oybirliği ile kabul edilen bir insan hakları bildirgesidir. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği pozisyonu bu beyanname ile tavsiye edilmiş ve ardından 48/121 sayılı Birleşmiş Milletler Genel Kurul Kararı ile oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nikâh Sarayı (İzmir Tramvayı)</span> tramvay durağı

Nikâh Sarayı Tramvay İstasyonu, İzmir Tramvayı'nın T1 Tramvay Hattı'nda yer alan ve 11 Nisan 2017'de hizmete giren hemzemin tramvay istasyonudur. Karşıyaka'nın Aksoy Mahallesi'nde yer almaktadır.