İçeriğe atla

İnn Nehri

Koordinatlar: 48°34′22″K 13°26′43″D / 48.57278°K 13.44528°D / 48.57278; 13.44528
İnn Nehri
Kufstein'da İnn Nehri
Kufstein'da İnn Nehri
Konum
Ülke(ler)İsviçre İsviçre
Avusturya Avusturya
Almanya Almanya
Genel bilgiler
Kaynakİsviçre Engadin bölgesinde St Moritz ve "La Maloja Beli" yakını
Kaynak rakımı2.484 m
AğızPassau'da Tuna Nehri
Uzunluk517 km
Havza alanı25.700 km²
Debi730 m³/s


İnn Nehri (Romasch dili:En) İsviçre, Avusturya ve Almanya'da bulunan bir ırmak'tir. Inn Nehri'nin kaynağı Engadine, İsviçre Alpleri'nde 2.484 m. zirveli "La Maloja Beli" ve St Moritz yakınlarında olup hemen "Lunghin" Gölüne katılmaktadır. İnn Nehri Tuna Nehri'ne Passau'da sağdan katılan bir kol olarak son bulur. Uzunluğu 517 km. ve havza alanı 25.700 km²'dir. Kaynakta irtifa 2.484m iken Passau'da ağzında irtifa 291 m olur ve ortalama irtifa 2.484 m dir. Havzasında bulunan en yüksek nokta 4049 m irtifada olan Piz Bernina zirvesidir.

Coğrafi konum

İnn Nehri güzergâh haritası

İnn Nehri İsviçre Alpleri'de St Moritz'in batısında bulunan Engadin bölgesinde 2.484 m. zirveli "La Maloja Beli" yakındadır. İnn Nehri birkaç gole katılıp çıkar: "Lunghadın Golü", "Sils Golü" ve "Silvaplan Golü". Akış yönü Avusturya'ya girmeden kuzey-doğu yönündedir; "Lanback"'da Avusturya sınırından sonra doğu'ya yönelir. Avustrurya'da Tirol eyaleti içinde akar ve bu eyaletinin başkenti olan ve nehirden atıfla isim alan Innsbruck (anlamı İnn üzerinde köprü) içinden geçer. Sonra Bavyera eyaleti, Almanya'ya Küfstein yakınlarında girer. Bavyera içinde İnn Nehri önce kuzey yönünde akarak Rosenheim, Wasserburg am İnn ve Waldkraiburg şehirlerinin yanlarından geçer ve Waldkraiburg'dan sonra doğuya yönelir. Muhldorf ve Neuotting şehirlerindne geçerek Alz Nehri ve Salzach Nehri adlı iki önemli kol alır. Sonra Bavyera, Almanya ile Yukarı Avusturya, Avusturya arasında sınır teşkil eder ve bu kısımda Simbach on İnn, Braunau am İnn ve Schärding şehirlerindne geçer. Almanya ve Avusturya arasındaki Alman sınır şehri olan Passau'da Tuna Nehrine sağdan katılır. İnn Nehri havzası alanı 25.700 km²'dir ve vu havzada en yüksek irtifalı nokta Piz Bernina zirvesidir.

İnn Nehri İsviçre'de doğan ve sonunda (Tuna Nehri dolayısıyla) Karadeniz'e şu sağlayan tek İsviçre ırmağıdır.

Kolları

  • Nehir ağzına göre sağ sahilden kollar: Flaz, Spol, Clemgia, Faggenbach, Pitzbach, Otztaler Ache, Melach, Sill, Ziller, Alpbach, Wildschönauer Ache, Brixentaler Ache, Weißache, Kaiserbach, Rohrdorfer Ache, Sims, Murn, Alz, Salzach, Enknach, Mattig, Ach, Antiesen, Pram
  • Nehir ağzına göre sol sahilden kollar: Beverin, Schergenbach, Sanna, Gürglbach, Brandenberger Ache, Kieferbach, Auerbach, Kırchbach, Mangfall, Attel, İsen, Rott

Debi

İnn'in ağzı'ndaki ortalama debi 735 m3/s (26.000 cu ft/s)'dir.[1]

Passau'daki İnn'in ortalama aylık debisi (m³/s)
1921/2006 Yılları[2]

Resimler

Inn Nehri vadisi panoraması. Sağda Ziller vadisi girişi
Inn Nehri Tuna Nehrine katıldığı Passau'da

Kaynakça

  1. ^ parameter error
  2. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; hnd isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İsviçre</span> Batı Avrupa ve kısmen Orta Avrupada bir federe ülke

İsviçre, Batı, Orta ve Güney Avrupa'nın kesişme noktasında bulunan bir ülkedir. Federal otoritelerin merkezi Bern ile birlikte 26 kantondan oluşan bir federal cumhuriyettir. Kuzey sınırında Almanya, batısında Fransa, güneyinde İtalya, doğusunda Avusturya ile Lihtenştayn yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler</span> Nazi Almanyası diktatörü (1933–1945)

Adolf Hitler (Almanca telaffuz: [ˈadɔlf ˈhɪtlɐ],

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Alpleri</span>

Geleneksel olarak İsviçre Alpleri olarak anılan İsviçre Alp bölgesi, ülkenin önemli doğal bir özelliğini temsil etmektedir ve İsviçre Platosu ve İsviçre'nin üç ana fizyografik bölgesinden biri olan Jura Dağları'nın İsviçre kısmından oluşmaktadır. İsviçre Alpleri bazen Merkez Alpler olarak adlandırılan bir alanı kaplayarak hem Batı Alpleri'ne hem de Doğu Alpleri'ne kadar uzanır. Bern Alpleri'nden Appenzell Alpleri'ne kadar olan kuzey siradağları tamamen İsviçre'de bulunurken, Mont Blanc sıradağlarından Bernina sıradağlarına kadar uzanan güney menzilleri Fransa, İtalya, Avusturya ve Lihtenştayn gibi diğer ülkelerle paylaşılmaktadır.

Hitler ailesi, Avusturya doğumlu bir Alman siyasetçi ve resmi olarak Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi olarak bilinen Nazi Partisi'nin lideri olan Adolf Hitler'in akrabalarından ve atalarından oluşur. Hitler Almanya'nın diktatörüydü, 1933-1945 yılları arasında Almanya Şansölyesi unvanına sahipti ve 1934'ten 1945'e kadar Führer und Reichskanzler olarak devlet başkanı olarak görev yaptı. Almanya'da Nazizmin yükselişindeki merkezi rolüyle dikkat çekti. İkinci Dünya Savaşı'nın başlamasına ve Holokost sırasında 17 milyondan fazla insanın ölümüne neden oldu.

Almanya'nın Bavyera eyaletinin nehirlerinin listesi:

<span class="mw-page-title-main">Bilimde kadınlar zaman çizelgesi</span> Doğal, sosyal ve formal bilimlerde yer alan kadınların tarihsel zaman çizelgesi

Bu, antik tarihten 21. yüzyıla kadar uzanan bir bilimdeki kadınların zaman çizelgesidir. Zaman çizelgesi öncelikle astronomi, biyoloji, kimya ve fizik gibi doğa bilimleri ile ilgilenen kadınlara odaklanırken, sosyal bilimler ve formal bilimler alanlarından kadınların yanı sıra önemli bilim eğitimcileri ve tıp bilimcileri de içermektedir. Zaman çizelgesinde listelenen kronolojik olaylar hem bilimsel başarılar hem de bilimlerdeki toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgilidir.