İçeriğe atla

İngriya Finleri

İngriya Finleri
inkeriläiset
Önemli nüfusa sahip bölgeler
 Finlandiya25,000[1]
 Rusya20,300 (2010)[2]
 Ukrayna768 (2001)[3]
 Kazakistan373 (2009)[4]
 Estonya369 (2011)[5]
 Belarus151 (2009)[6]
Diller
Din

İngriya Finleri (Finceinkeriläiset, inkerinsuomalaiset; Rusçaингерманландцы ingermanlandtsı), İngriya bölgesinde yaşayan bir Fin azınlığıdır. İngriya Finleri, Finlandiya ve İngriya'nın İsveç İmparatorluğu'nun bir parçası olduğu 17. yüzyılda bölgeye göç eden Fin göçmenlerinin soyundan gelmektedirler. II. Dünya Savaşı öncesi ve sonrasında yaşanan sürgünlerde çoğunlukla Sovyetler Birliği'nin diğer bölgelerine taşındılar. Günümüzde Rusya'da yaşayan Fin nüfusunun en büyük bölümünü oluşturmaktadırlar.

Kaynakça

  1. ^ Paluumuutto Suomeen 23 Mart 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. TE-palvelut, Työ- ja elinkeinominitseriö (Fince)
  2. ^ "6-й финно-угорский конгресс в Шиофоке (Rusça)" (PDF). 15 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Kasım 2017. 
  3. ^ "Всеукраїнський перепис населення 2001. Русская версия. Результаты. Национальность и родной язык. Украина и регионы (Rusça)". 21 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2017. 
  4. ^ Агентство Республики Казахстан по статистике. Перепись 2009. 1 Mayıs 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Rusça)
  5. ^ "Statistika andmebaas (Estonca)". 3 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2017. 
  6. ^ "Национальный состав Беларуси по переписи населения 2009 (Rusça)". 14 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Helsinki</span> Finlandiyanın başkenti

Helsinki, Finlandiya'nın başkenti ve en büyük şehridir. Şehir, Finlandiya'nın güneyinde Finlandiya Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2016 yılı itibari ile 642.045 olup metropol alanının nüfusu ise 1.47 milyondur.

Rusya'nın federal bölümleri, Rusya Anayasası'na göre Rusya'nın en üst düzey idari bölümleri olan kurucu varlıklardır. Rusya, 85 adet federal bölüme ayrılmakta olup bu bölümler cumhuriyetler, kraylar, oblastlar, federal şehirler, özerk oblastlar ve özerk okruglar olmak üzere altı düzeyde toplanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tatarlar</span> Doğu Asyadan köken alan etnik grup

Tatarlar veya Tatar Türkleri, "Tatar" ismini taşıyan farklı Türki etnik gruplar için kullanılan bir şemsiye terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Tabasaranlar</span>

Tabasaranlar, Rusya'ya bağlı Dağıstan'ın Hazar Denizi kıyısındaki Derbent ilinin güney sınırlarında bir bölge ve orada yaşayan halka verilen ad. Diğer adları Kabgan'dır.

Tofaca veya Tofa Türkçesi, Rusya'da yaşayan Tofalar tarafından konuşulan Sayan dilleri grubundan bir Türk dilidir. 2010 yılında yalnızca 93 kişi tarafından konuşulan dil Tofa dili Tuvacaya yakın olup Soyot Tuka Türkçesi gibi tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır.

<span class="mw-page-title-main">Karelce</span>

Karelce, başta Rusya'nın Karelya Cumhuriyeti'nde konuşulan bir Baltık-Fin dilidir. Dilsel olarak Finceye çok yakındır. Hatta Estoncadan bile daha çok yakındır. Öyle ki, iki dilden birini bilen diğerini anlayabilir. Fin Karelyası'nda konuşulan ağızlar Fincenin lehçeleri olarak kabul edilir. Karelcenin standart bir yazı dili olmayıp her yazar kendi dialekti ile yazmaktadır. Karelcenin, Genel Karelce, Olonets Karelcesi ve Ludikçe olmak üzere üç ana dialekti bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Angara Nehri</span>

Angara nehri, güneydoğu Sibirya'da, Irkutsk Oblast ve Krasnoyarsk Krai'da bulunan 1779 km uzunluğunda bir nehirdir. Baykal Gölünden boşalan tek nehirdir ve Yenisey Nehrini besleyen sulardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">İjevsk</span>

İjevsk (İngilizce: Izhevsk), Rusya'ya bağlı Udmurtya Cumhuriyeti'nin başkentidir. Özellikle şehirde, taşıt ve silah sanayisi çok gelişmiştir. Izhmash'nin merkez binası ve fabrikası bu şehirdedir.

<span class="mw-page-title-main">Yardımlı (rayon)</span>

Yardımlı Rayonu, Azerbaycan'da rayon. Merkezi Yardımlı şehridir. İran'la sınırdır.

Votça, İngriya'da Votlar tarafından konuşulan ve Ural dil ailesinin Fin dilleri koluna bağlı bir dildir. Votça günümüzde yalnızca Kingisepp rayonuna bağlı Krakolye ve Lujitski köylerinde konuşulmakta olup neredeyse ölmek üzere olan bir dildir. The Economist'in 24 Aralık 2005 tarihli sayısında göre bu dili konuşanların sayısı yaklaşık olarak 20 kişidir.

AS Val, Sovyet yapımı bir sessiz piyade tüfeğidir. Silah, 1980'lerin sonlarında TsNIIToçMaş tarafından geliştirildi ve Tula Arsenal tarafından üretilmektedir. Öncelikli olarak gizli veya gizli operasyonlar için Spetsnaz birimleri tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İngriya</span>

İngriya, Finlandiya Körfezi'nin güney kıyısında yer alan ve kuzeyde Karelya Kıstağı'nda Ladoga Gölü ve batıda Estonya sınırındaki Narva Nehri arasında bulunan bir coğrafi bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Votlar</span>

Votlar, Rusya'nın kuzeybatısında, Sankt Petersburg'un güneybatısında ve Estonya sınırındaki Narva Nehri'nin doğusunda yer alan İngriya'daki Votya'da yaşayan bir Baltık-Fin halkıdır.

<span class="mw-page-title-main">İngriler</span> Rusyanın kuzeybatısında yaşayan Baltık-Fin halkı

İngriler, Rusya'nın kuzeybatısında Sankt Petersburg'un güneyinde yer alan İngriya bölgesinde yaşayan Baltık-Fin halkıdır. Narova Nehri ile Neva Nehri arasında hala küçük sayılarda İngir yaşamaktadır.

Vepsler, Rusya'nın kuzeybatısında Onega Gölü'nün güneyinde yaşayan bir Baltık-Fin halkıdır. Toplam nüfusları 6,000 civarındadır.

İngrice, İngriya'da İngriler tarafından konuşulan bir Baltık-Fin dilidir. Günümüzde 120 kişi tarafından konuşulmakta olup tehlike altında bir dildir.

Livvi Karelce (livvi), Livvi Kareller tarafından konuşulan bir Fin dilidir. Geleneksel olarak Ladoga ve Onega gölleri arasında kalan bölgede konuşulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vepsçe</span>

Vepsçe, Vepsler tarafından konuşulan bir Baltık-Fin dilidir. Fince ve Karelceye yakın olup toplamda 6000 civarı kişi tarafından konuşulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fin karşıtlığı</span> Finlandiya ve Fin kültürüne karşı duyulan karşıtlık, önyargı, ayrımcılık ve ırkçılık

Fin karşıtlığı, Fin düşmanlığı veya Finofobi, Finlere, İngriya Finlerine, Orman Finlerine, Torne Vadisi Finlerine, İsveç Finlerine, Finlandiya'ya ve Fin kültürüne karşı olan düşmanlık olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Volga Finleri</span>

Volga Finleri, Rusya'nın Volga Nehri yakınlarında yaşayan ve Ural dilleri konuşan yerli halklardan oluşan tarihi bir gruptur. Modern temsilcileri Çirmişler, Erzyanlar ve Mokşa Mordvinleridir. Günümüzde konuşulmayan Merya, Muroya ve Meşçerya dillerini konuşan halklar da bu gruba mensuptur. Permililer de bazen Volga Finleri olarak gruplandırılır.