İçeriğe atla

İngirizce

Hongan-ji Tapınağı'nda bir İngirizice örneği

İngirizce ya da Engrish (Japoncaイングリッシュ Ingurisshu), Japonca başta olmak üzere anadili Asya dillerinden biri olan kişilerin İngilizceyi yanlış kullanmasını tanımlayan bir terimdir.[1] Terim, Japoncada "L" sesinin bulunmaması nedeniyle konuşanların yanlışlıkla İngilizcedeki "R" ve "L" seslerini birbirlerine değiştirme eğilimiyle ilgilidir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Ziemba, Christine N. (5 Kasım 2004). "Translate at your own risk". Los Angeles Times. 29 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Piksel</span> dijital göstergelerde görüntünün elde edilmesini sağlayan ve kontrol edilebilen en küçük birim

Piksel, dijital göstergelerde görüntünün elde edilmesini sağlayan ve kontrol edilebilen en küçük birimdir. Pikselin Türkçesi "gözek" olarak adlandırılmaktadır. Benek ise İngilizcede spot ile aynı anlama gelerek ana bir renk içerisindeki farklı renkteki küçük taneciklere verilen addır. Renkli görüntü sistemlerinde, bir rengi oluşturmak için üç veya dört renk kullanılır. Bu renkler kırmızı, yeşil ve mavi veya cyan, fuşya (galibarda), sarı ve siyahtır.

İnanç, en geniş tanımıyla bir kişinin belli bir iddiayı ya da varsayımı, sezgisel yol ile (hissetme) "doğru" ya da "yanlış" kabul ettiği psikolojik bir durumdur. İnanç merkezli bir beyne sahip birey için ampirik veya bilimsel ispatın bir önemi yoktur. İnancın tanımlanmasının bir başka yolu ise bunun gerçek olma olasılığına karşı pozitif yönde tutum gösteren bir tutumun zihinsel temsil olarak görülüyor olmasıdır. Antik Yunan düşüncesi bağlamında inanç kavramıyla ilgili olarak pistis ve doxa olmak üzere iki ilgili terim belirlenmiştir. Basitleştirilmiş olarak, pistisin "güven" ve "itimat", doxanın ise "görüş" ve "kabul" anlamlarına geldiği söylenebilir. İngilizcedeki "ortodoks" sözcüğünün kökeni doxaya dayanmaktadır. Jonathan Leicester, inancın gerçeği göstermek yerine eylemde bulunma amacına sahip olduğu görüşünü önermektedir.

Ademimerkeziyetçilik veya adem-i merkeziyetçilik ya da ademi merkeziyetçilik, devlet merkezinin gücünü azaltarak yerel yönetimlerin yetkilerinin artırılmasını savunan siyasi görüş. Özellikle planlama ve karar alma ile ilgili faaliyetlerin bir merkezden dağıtıldığı veya devredildiği süreçtir. Yetki, grup veya içindeki daha küçük gruplara verilir. Ademimerkeziyet kelimesi, Arapça "merkezin yokluğu" anlamına gelir. Liberal ideolojinin savunduğu görüşlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Amaranthaceae</span>

Amaranthaceae, Caryophyllales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Japonlar</span>

Japonlar, Japon Takımadalarına ve %98,5'ini oluşturdukları Japonya'ya özgü bir etnik gruptur.

LGBT argosu ya da gey argosu, en çok lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) kişilerin arasında kullanılan bir tür argo. Diğer LGBT kişiler ile kodlanmış bir şekilde iletişime girebilmek için bir vasıta olarak Endonezce, İngilizce, Japonca, Türkçe ve Zuluca gibi çeşitli dillerde kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ses mühendisliği</span>

Bir ses mühendisi sesin kaydı, düzenlemesi, karıştırması ve yeniden üretimi ile ilgilenir. Birçok ses mühendisi film, radyo, televizyon, müzik, elektronik ürünler ve bilgisayar oyunlarına ses üretmek için teknolojileri yaratıcı şekilde kullanırlar. Alternatif olarak, ses mühendisi terimi akustik mühendisliği alanı içinde çalışan yeni ses teknolojileri geliştiren bir bilim insanını veya mühendisi ifade edebilir.

<span class="mw-page-title-main">Shirakawa (imparator)</span>

İmparator Shirakawa, Japonya'nın geleneksel veraset düzenine göre 72. imparatorudur. Saltanatı 1073'ten 1087 yılına kadar sürmüştür.

Georgios Akropolites, Bizanslı tarihçi ve devlet adamıdır.

Heike Monogatari, 12. yüzyılın sonunda Genpei Savaşı'nda (1180-1185) Taira ve Minamoto boyları arasında Japonya'nın kontrolü için mücadelenin 1330'dan önce derlenen bir destandır. Heike (平家), Taira boyunu ifade etmekte olup "Hei", Taira'nın ilk kanji karakterinin alternatif bir okumasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'da din</span> Japonyada yaşayanların dinî demografisi

Japonya'da Şintoizm ve Budizm olarak 2 din hakimdir. 2006 ve 2008 yıllarında yapılan araştırmalara göre, Japonya nüfusunun %40'ından azı örgütlü bir dine mensuptur.

Çakmaklı silah, genellikle ateşleme mekanizması olarak çakmak taşı kullanan bir ateşli silahtır. 17. yüzyılda ortaya çıkmış olup fitilli ve çarklı silahların yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kūkai</span> Japon Budist keşiş (774 – 835)

Kūkai veya Kōbō-Daishi (弘法大師), Japonya'da Heian döneminde yaşamış Japon Budist keşiş, şair, mühendis ve sanatçıydı. Kūkai, Shingon Budizmi'nin kurucusu olup aynı zamanda Japonca için kana yazısını icat etmesiyle bilinmektedir.

Keiō, Japonya tarihinde Mayıs 1865-Ekim 1868 tarihleri arasını kapsayan dönem adıdır. Dönem, Genji'den sonra gelmekte olup 1868'de Meiji Restorasyonu'nun başladığı Meiji dönemine kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar Kōmei ve Meiji idi.

Shitoku, Japonya tarihinde Kuzey Sarayı için Şubat 1384-Ağustos 1387 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Eitoku'dan sonra gelmekte olup Kakei'ye kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar güneyde Go-Kameyama ve kuzeyde Go-Komatsu idi.

Bunshō, Japonya tarihinde Şubat 1466-Mart 1467 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Kanshō'dan sonra gelmekte olup Ōnin'e kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Go-Tsuchimikado idi.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Kielland</span> Norveçli yazar (1849-1906)

Alexander Lange Kielland, 19. yüzyılın en ünlü Norveçli gerçekçi yazarlarından biriydi. Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson ve Jonas Lie ile birlikte Norveç edebiyatının "Dört Büyük" yazarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Rinpa (okul)</span>

Rinpa okulu, 17. yüzyılda Kyoto'da Hon'ami Kōetsu ve Tawaraya Sōtatsu tarafından erken Edo döneminde kurulmuş bir Japon ressamlık okuludur. Rinpa okulu, Japon resminin en önemli tarihi okullarından biridir. Yaklaşık 50 yıl sonra, stil Ogata Kōrin ve Ogata Kenzan kardeşler tarafından pekiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">CiNii</span>

CiNii Japon kütüphanelerindeki Japonca eserleri ve Japonya'da yayımlanan İngilizce eserleri içeren bir bibliyografik veritabanıdır. Veritabanı Nisan 2005'te kurulmuştur ve Ulusal Bilişim Enstitüsü tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Renk terimi</span>

Renk terimi, belirli bir rengi ifade eden bir kelime veya kelime öbeğidir. Renk terimi, genellikle Munsell renk sistemine göre tanımlanan rengin insan algısına veya altta yatan bir fiziksel özelliğe atıfta bulunabilir. Ayrıca renk uzayları olarak adlandırılan sayısal renk belirleme sistemleri de vardır.