İçeriğe atla

İngiliz ulusal borcunun tarihi

1900'den 2011'e kadar GSYİH yüzdesi olarak Birleşik Krallık Ulusal Borç faiz ödemeleri

İngiliz ulusal borcunun geçmişiİngiltere Bankası, William III dönemine kadar dayanır. 1815'te, Napolyon Savaşları'nın sonunda, Britanya hükûmetinin borcu 1 milyar sterlinlik bir zirveye ulaştı (bu, GSYİH'nın% 200'ünden fazlaydı).

20. yüzyılın başında ulusal borç, kademeli olarak GSYİH'nın yaklaşık yüzde 30'una düşürüldü. Ancak, Birinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz Hükûmeti, savaş çabalarını finanse etmek için ağır borçlanmak zorunda kaldı. Ulusal borç 1914'te 650 milyon sterlin iken 1919'da 7,4 milyar sterline çıktı. II.Dünya Savaşı sırasında Hükûmet, Mihver güçleri ile savaşı finanse etmek için yeniden ağır borç almaya zorlandı. Savaştan sonra borç, GSYİH'ye oranla kademeli olarak azaldı, ancak 1970'lerde bir Sterlin krizinin ardından, İngiliz Hükûmeti Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) yardım istemek zorunda kaldı.

1980'ler ve 1990'lar ilerledikçe, GSYİH/borç oranı daha geniş ekonominin performansına göre yukarı ve aşağı dalgalandı, 1980'lerin başındaki durgunluk sırasında nispeten sabit kaldı, 80'lerin ikinci yarısında düştü ve 1990'ların başındaki durgunluk vergi gelirlerini düşürdükçe yeniden yükseldi. 1990'ların sonlarında ve 2000'lerin başında ulusal borç, nispi olarak yeniden düşerek 2002'de GSYİH'nın% 29'una düştü. Bundan sonra, Tony Blair liderliğindeki İşçi Hükûmeti kamu harcamalarını artırdıkça, GSYİH/borç oranı sürekli ekonomik büyümeye rağmen artmaya başladı. 2007 yılına kadar ulusal borç GSYİH'nın% 37'sine yükseldi. Açık büyümeye devam etti ve 2008'in başlarında başlayan Büyük Durgunluğun ardından, hem devlet borçlanması hem de ulusal borç önemli ölçüde artarak 2012'nin sonunda GSYİH'nın yaklaşık% 70'ine ulaştı.

Notlar

Kaynakça

  • Ferguson, Niall, The Ascent of Money: A Financial History of the World, Penguin Books, London (2008)
  • Ferguson, Niall, Civilization: The Six Killer Apps of Western Power, Penguin Books, London (2012)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Haiti</span> Karayip Denizinde bir ada ülkesi

Haiti ya da resmî adıyla Haiti Cumhuriyeti, Amerika'da Karayip Denizi'nde bir ada ülkesidir. Küba'nın doğusunda yer alan Hispaniola adasını Dominik Cumhuriyeti ile paylaşır ve adanın batı kısımdadır. Küba ve Jamaika'nın doğusunda Bahamalar'ın güneyinde bulunur. Yüzölçümü 27.750 km² olan ülke Karayipler'in yüzölçümü en büyük üçüncü; 11 milyon nüfusu ile Karayipler bölgesinin en kalabalık nüfuslu ülkesi konumundadır. Başkenti Port-au-Prince'tir.

<span class="mw-page-title-main">Sri Lanka</span> Hint Okyanusunda bir ada ülkesi

Sri Lanka veya resmî adıyla Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti Güney Asya'da, Hindistan'ın 31 kilometre güneyinde ve Hint Okyanusu'nda bulunan bir ada ülkesidir. 1972 yılından önce Seylan olarak bilinirdi. Hint Okyanusu'nun İncisi olarak da adlandırılan ülkede yaklaşık 21 milyon kişi yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dış borca göre ülkeler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu dış borca göre ülkeler listesi, yurt içinde ikamet etmeyenlere olan, toplam kamu ve özel sektör borçlarını göstermektedir. Burada kamu borcu olarak devletin merkezi ya da yerel herhangi bir birimi tarafından alınmış para ve krediler; özel sektör borcu olarak ise hanehalkı veya şirketler tarafından alınmış para ve krediler göz önüne alınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail ekonomisi</span> Ulusal ekonomi

İsrail ekonomisi, teknolojik açıdan oldukça gelişmiş olan bir market ekonomisidir. İleri teknoloji ve hizmet sektörleri oldukça hızlı bir şekilde gelişmektedir. 2021 yılı itibarıyla İsrail, dünyanın 30. en büyük ekonomiye sahiptir. Birleşmiş Milletler İnsani Gelişmişlik Endeksi’ne göre İsrail, 187 dünya milleti arasında 17. sıradadır ve “Çok Gelişmiş ülkeler” kategorisi altındadır. En büyük endüstriyel sektörleri arasında metal üretimi, elektronik ve biyomedikal ekipman üretimi vardır. İsrail’deki elmas endüstrisi dünyadaki elmas kesme ve parlatma konusundaki birkaç merkezden biridir. Doğal kaynaklarda nispeten fakir olan İsrail, petrol, kömür, yiyecek, kesilmemiş elmas ve üretim hammaddelerini ithal eder. İsrail yazılım ve telekomünikasyon alanında bir dünya lideridir. Takma ismi Silikon Vadi olan güçlü endüstri tarafından desteklenen İsrail, ileri teknoloji endüstrileri Kaliforniya’dakinden sonra ikinci büyük öneme sahip girişimdir. İsrail ayrıca 2010 yılındaki 3,45 milyon yabancı turist ziyaretiyle dünya turizminde de iyi bir yerdedir. Eylül 2010’da İsrail OECD’ye katılması için davet edildi. İsrail, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği, Türkiye, Meksika, Kanada, Ürdün ve Mısır ile serbest ticaret anlaşmaları imzaladı. 18 Aralık 2007’de Mercosur Ticaret Bloğu ile imzaladığı anlaşmayla bu anlaşmayı imzalayan İlk Latin Amerika ülkesi olmayan ülke oldu.

<span class="mw-page-title-main">Yunan hükûmeti borç krizi</span>

Yunan hükûmeti borç krizi, Yunanistan, 2007-08 mali krizinin ardından bir devlet borcu kriziyle karşı karşıya kaldı. Ülkede yaygın olarak kriz, yoksullaşmaya, gelir ve mülk kaybına ve ayrıca küçük çaplı bir insani krize yol açan bir dizi ani reform ve kemer sıkma önlemi olarak halka yansıdı. Toplamda, Yunan ekonomisi, herhangi bir gelişmiş karma ekonominin bugüne kadarki en uzun durgunluğunu yaşadı. Sonuç olarak, Yunan siyasi sistemi alt üst oldu, sosyal dışlanma arttı ve yüz binlerce iyi eğitimli Yunan ülkeyi terk etti.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda ekonomisi</span> ulusal ekonomi

İrlanda ekonomisi, hizmet, yaşam bilimleri, yüksek teknoloji endüstrisi ve ticaret, sanayi ve yatırım odaklı modern bir bilgi ekonomisidir. İrlanda, kişi başına düşen GSYİH açısından OECD içerisinde ve 2008 yılı itibarıyla OECD-28 AB-27 sıralamasında beşinci en zengin ülkelerinden biridir.

Ukrayna ekonomisi gelişmekte olan bir pazardır. Diğer Sovyet sonrası devletleri gibi, gayri safi yurt içi hasılanın 1991 yılında çökmesiyle Sovyetler Birliği'ni izleyen 10 yıl boyunca GSYİH hızla düşmüştür. 2008 yılında Büyük Durgunluk dünya çapında başlamış ve 2008-2009 Ukrayna ekonomik krizi olarak Ukrayna'ya ulaşmıştır; ancak, 2000'den 2008 yılına kadar hızla büyümüştür. Ekonomisi 2010 yılında iyileşmiş, ancak 2013 yılından bu yana Ukrayna ekonomisi ciddi bir darboğaza uğramıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık ekonomisi</span> Ulusal Ekonomi

Birleşik Krallık ekonomisi, oldukça gelişmiş bir sosyal pazar ve piyasa odaklı bir ekonomidir. Nominal olarak dünyanın beşinci büyük ve SAGP bakımından dokuzuncu büyük ekonomisi ve IMF'ye göre kişi başına GSYİH'ye göre yirmi birinci en büyük ekonomi olup dünya GSYİH'sinin %3.3'ünü oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Suriye ekonomisi</span> Ulusal ekonomi

Suriye ekonomisi, tarım, petrol, endüstri ve hizmete dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri ekonomisi</span> Amerika Ulusal ekonomisi

Amerika Birleşik Devletleri ekonomisi, oldukça gelişmiş bir liberal-kapitalist piyasa ekonomisidir. Nominal olarak dünyanın en büyük ve satınalma gücü paritesi bakımından ikinci büyük ekonomisi olup nominal olarak dünya GSYİH'sinin %22'sini oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsveç ekonomisi</span> Ulusal Ekonomi

İsveç ekonomisi, kereste, hidroelektrik ve demir cevheri ile desteklenen gelişmiş bir ihracat yönlü ekonomidir. Bunlar dış ticarete yönelik bir ekonominin kaynak tabanını oluşturmaktadır. Başlıca endüstri kolları arasında motorlu taşıt üretimi, telekomünikasyon, ilaç sanayisi, endüstriyel makine üretimi, hassas aygıtlar, kimyasal ürünler, ev eşyaları ve aletleri, ormancılık ve demir ve çelik üretimi bulunmaktadır. Alışılagelmiş bir şekilde, yerel işgücünün yarısından fazlasını kullanan çağdaş bir tarım ekonomisi iken, bugün İsveç, Ericsson, ASEA/ABB, SKF, Alfa Laval, AGA, and Dyno Nobel gibi kuruluşların da gösterdiği gibi, uluslararası alanda rekabet gücü yüksek olan mühendislik, maden, çelik, kâğıt ve kâğıt hamuru endüstrilerini daha da geliştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İtalya ekonomisi</span> ulusal ekonomi

İtalya ekonomisi, Euro bölgesindeki en büyük 3. ulusal ekonomi, nominal GSYİH'ya göre dünyanın en büyük 8. ve SAGP GSYİH'ye göre en büyük 12. ülke ekonomisidir. İtalya gelişmiş büyük bir ekonomiye sahiptir ve Avrupa Birliği, Euro bölgesi, OECD, G7 ve G20'nin kurucu üyesidir. İtalya, 2016 yılında yapılan 514 milyar dolarlık ihracat ile dünyanın en büyük sekizinci ihracatçısı konumundadır. En yakın ticari ilişkileri, toplam ticaretinin yaklaşık %59'unu gerçekleştirdiği Avrupa Birliği ülkeleriyledir. Pazar payına göre en büyük ticaret ortakları, Almanya (%12,6), Fransa (%11,1), Amerika Birleşik Devletleri (%6,8), İsviçre (%5,7), Birleşik Krallık (%4,7) ve İspanya'dır (%4,4).

<span class="mw-page-title-main">Lüksemburg'da turizm</span>

Lüksemburg'da turizm, 2009 yılında GSYİH'nın yaklaşık % 8.3'ünü temsil eden ve yaklaşık 25.000 kişiyi veya çalışan nüfusun % 11.7'sini istihdam eden ulusal ekonominin önemli bir bileşenidir. 2008-2012 küresel durgunluğuna rağmen, Büyük Dükalık hala yılda 900.000'den fazla ziyaretçiyi ağırlamaktadır; bu otellerde, pansiyonlarda veya kamp alanlarında ortalama 2,5 gece geçirmektedir. 2009 ve 2010 yılları arasında% 11 ve % 25 artışla, iş seyahati ülkedeki gecelik konaklamaların% 44'ünü ve başkentte % 60'ını temsil etmektedir. Dünya Ekonomik Forumu tarafından Mart 2011'de yayınlanan Seyahat ve Turizm Rekabet Raporu, Lüksemburg'u 2009 yılında 23. sıradan dünya çapında 15. sıraya yerleştirdi.

Aynı zamanda yazarlarının isimleri Reinhart – Rogoff ile de bilinen Growth in a Time of Debt, Amerikan ekonomistleri olan Carmen Reinhart ve Kenneth Rogoff tarafından 2010 yılında American Economic Review'un hakemsiz sayısında yayınlanan bir ekonomi makalesi. Politikacılar, yorumcular ve aktivistler, borç yükü altındaki ekonomiler için maliye politikasında kemer sıkma politikasının etkililiği konusundaki siyasi tartışmalarda makaleye geniş ölçüde atıfta bulundular. Rapor, "brüt dış borçun GSYİH'nın yüzde 60'ına ulaştığında", bir ülkenin yıllık büyümesinin yüzde iki azaldığını ve "yüzde 90'ı aşan dış borç seviyeleri için" GSYİH büyümesini "kabaca yarıya düştüğünü" savunuyor. 2007–2008 mali krizinin ardından ortaya çıkan% 90 borç eşiği hipotezine ilişkin kanıtlar, kemer sıkma yanlısı politikalar için destek sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Tayland ekonomisi</span>

Tayland ekonomisi, 2019 yılında ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yaklaşık %60'ını oluşturan ihracata bağlıdır. Tayland, Dünya Bankası'na göre 2018 yılı itibarı ile 16.316 trilyon baht GSYİH ile Asya'nın 8. en büyük ekonomisi olan yeni sanayileşmiş bir ülkedir. 2018 yılı itibarıyla, Tayland'ın %1,06 ortalama enflasyonu ve ülkenin GSYİH'sının %7,5'i kadar bir cari fazlası bulunmaktadır. Para birimi Tayland bahtı, 2017'de en sık kullanılan 10. para birimi olarak yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi</span> Birleşik Devletler hükümetinin federal kayıtlarını koruyan ve bunlara erişim sağlayan bağımsız ajans

Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi, Amerika Birleşik Devletler hükûmetinin hükûmet ve tarihi kayıtların korunması ve belgelenmesinden sorumlu bağımsız bir kurumudur. Aynı zamanda Ulusal Arşivi oluşturan belgelere halkın erişimini artırmakla da görevlidir. NARA, Kongre yasalarının, başkanlık direktiflerinin ve federal düzenlemelerin yasal olarak orijinal ve yetkili kopyalarını korumaktan ve yayınlamaktan resmi olarak sorumludur. NARA ayrıca Seçim Kurulunun oylarını Kongreye iletir.

Tiksindirici borç, iğrenç borç ya da korkunç borç; bir ülkenin despotik hükümetinin yerine gelen demokratik hükûmetin, kendinden önceki yönetimin edindiği borçların devletin yararına değil; mevcut ulusal ve uluslararası yasalar dışında veya yasaları kendi işine yarayacak şekilde esnetip, yolsuzluk içinde diktatörün kendisinin ve çevresindeki bir zümrenin çıkarları için yapıldığını öne sürerek, geri ödemek istemediği borçları ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Borç esareti</span> borcun çalışarak ödenmesi

Borç köleliği ya da borç esareti, bir kölelik biçimi olarak bilinir. Bir kişinin borcunun ya da başka bir yükümlülüğünün geri ödenmesi için hizmetlerinin teminat olarak verilmesidir. Geri ödeme koşullarının açıkça belirtilmediği durumlarda, borcu elinde bulunduran kişi, özgürlüğü borcun geri ödenmesine bağlı olan işçi üzerinde bir miktar kontrole sahiptir. Borcun ödenmesi için gereken hizmetler ve bu hizmetlerin süresi tanımsız olduğu zaman, borcu olan kişinin süresiz olarak hizmet etmesi talep edilebilir. Borç esareti nesilden nesile aktarılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Ağır borçlu yoksul ülkeler</span>

Ağır borçlu yoksul ülkeler (HIPC), Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'ndan özel yardım almaya uygun, yüksek düzeyde yoksulluk ve borç yüküne sahip 39 gelişmekte olan ülkeden oluşan bir gruptur.