İngiliz pasaportu
İngiliz pasaportu | |
---|---|
Belge türü | Pasaport |
Amaç | Kimlik Doğrulama ve Seyahat |
Bitiş süresi | yetişkin: 10 yıl çocuk: 5 yıl |
Maliyet | (32 sayfa): 75,50 £ (50 sayfa): 85,50 £ |
İngiliz pasaportu ya da Britanya pasaportu, Büyük Britanya vatandaşlarına yurt dışında seyahatleri için verilen belgedir.
Birleşik Krallık'ta, Britanya pasaportu Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı Kimlik ve Pasaport Servisi tarafından verilir. Postahanelerle birlikte, bu şubelere pasaport başvurusu yapmak mümkündür. Manş Adaları ve Man Adası'nda İngiliz pasaportu Valilik tarafından verilir. Yabancı ülkelerde, Britanya pasaportu dış temsilcilik aracılığıyla Dışişleri Bakanlığı tarafından verilir.
Aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki İngiliz büyükelçiliklerinden konsolosluk yardımına erişimi kolaylaştırır. Pasaportlar, Majestelerinin Hükûmeti tarafından uygulanan kraliyet ayrıcalığı kullanılarak verilir. İngiliz vatandaşı pasaportları, Birleşik Krallık'ta İçişleri Bakanlığı'nın bir bölümü olan Majestelerinin Pasaport Bürosu tarafından 2006 yılından beri verilmektedir. 2006'dan beri Birleşik Krallık'ta verilen tüm pasaportlar biyometriktir.
Birleşik Krallık'ın bir emperyal güç olarak mirası, çeşitli türlerde İngiliz vatandaşlığına neden olmuştur ve bunun sonucunda farklı türlerde İngiliz pasaportu mevcuttur. Tüm İngiliz pasaportları, sahibine bazı durumlarda İngiliz büyükelçiliklerinden ve bazı İngiliz Milletler Topluluğu elçiliklerinden konsolosluk yardımı talep etme olanağı sağlar. İngiliz vatandaşları, pasaportlarını Birleşik Krallık'ta ikamet etme hakkının kanıtı olarak kullanabilirler.
Birleşik Krallık ve Cebelitarık vatandaşları artık Avrupa Birliği vatandaşı olarak kabul edilmese de, İngiliz vatandaşı ve Cebelitarık pasaportları, AB'den çekilme geçiş dönemi 31 Aralık 2020 tarihinde sona erene kadar Avrupa Ekonomik Alanı ve İsviçre'deki herhangi bir eyalete hareket özgürlüğüne izin vermektedir.
1920 ile 1988 yılları arasında, İngiliz pasaportlarının standart tasarımı, altın renginde süslenmiş kraliyet armasını içeren lacivert ciltli bir kitapçıktı. 1988'den itibaren İngiltere, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü standardı 9303'e uygun olarak makinede okunabilir pasaportları kabul etti. Şu anda pasaport rengi, diğer AET pasaportlarının çoğuna uygun olarak bordo kırmızısına değiştirildi. Makinede okunabilen ilk nesil pasaportlar, algılanan zayıflıkları, kitlesel üretilen doğaları ve geleneksel tasarımdan ani sapmaları nedeniyle önemli eleştiriler aldı.[1]
Biyometrik pasaportların piyasaya sürülmesinden bu yana, İngiliz pasaportu her beş yılda bir yeni bir tasarım getirmiştir.[2] Mart 2020 tarihi, son kez 1988'deki sayısına dayanan bir süreklilik tasarımına sahip yeni bir lacivert pasaportun tanıtımına tanık oldu. Bu tasarım birkaç ay içinde aşamalı olarak sunuldu ve kullanıma sunulduğunda, verilen tüm pasaportların 2020 ortasına kadar mavi renkte olması planlandı.[3][4][5]
Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi 7 Temmuz 2020 Raporu'na göre pasaport sahibi Britanya vatandaşları vizesiz veya sınır kapısına vardıklarında vize alarak 185 ülkeyi ziyaret edebilirler. Bu sayede İngiliz vatandaşları Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 7. sırada yer almaktadır.[6]
Ayrıca bakınız
- Cebelitarık pasaportu
- Kraliçe'nin Ulağı
Kaynakça
- ^ BBC Newsnight. "Paxman on the new EU passport (Newsnight archives 1995)". YouTube. 1 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2020.
- ^ HM Passport Office. "New UK passport design". GOV.UK (İngilizce). 9 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2020.
- ^ "Blue passport to return after Brexit". BBC News. 22 Aralık 2017. 23 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2017.
- ^ "New blue British passport rollout to begin in March". BBC News. 22 Şubat 2020. 22 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2020.
- ^ "Blue British passports to return in March". BBC News (İngilizce). 22 Şubat 2020. 22 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2020.
- ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 8 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2017.