İçeriğe atla

İngiliz dilleri

İngiliz dilleri
Anglik diller
Coğrafi dağılımbaşlangıçta Büyük Britanya'da, şimdi dünya çapında
SınıflandırmaHint-Avrupa dil ailesi
Alt bölümler
  • İngilizce
  • İskoçça
  • Fingalyaca
  • Yolaca

İngiliz dilleri, Eski İngilizceden ortaya çıkmış dillerin oluşturduğu gruptur.[1] Bunlar Orta İngilizce, Erken Çağdaş İngilizce ve Çağdaş İngilizce; Erken İskoçça, Orta İskoçça ve Çağdaş İskoçça; ve şimdi soyu tükenmiş olan Yolaca ve Fingalyaca dilleridir.

Eski İngilizce
Erken Kuzey
Orta İngilizcesi
Erken Orta ve Güneydoğu
Orta İngilizcesi
Erken Güney ve Güneybatı
Orta İngilizcesi
Erken İskoçça Kuzey
Orta İngilizcesi
Orta
Orta İngilizcesi
Güneydoğu
Orta İngilizcesi
Kuzey
Orta İngilizcesi
Kuzeybatı
Orta İngilizcesi
Orta İskoçça Kuzey Erken Çağdaş İngilizcesi Orta Erken Çağdaş İngilizcesi Büyükşehir Erken Çağdaş İngilizcesi Kuzey Erken Çağdaş İngilizcesi Kuzeybatı Erken Çağdaş İngilizcesi, Yolaca, Fingalyaca
Çağdaş İskoçça Kuzey Çağdaş İngilizcesi Doğu ve Kuzey Çağdaş İngilizcesi Standart Çağdaş İngilizce Kuzey Çağdaş İngilizcesi Batı Çağdaş İngilizcesi

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Farsça</span> Bir batı İran dili

Farsça ya da Persçe, Hint-Avrupa dillerinin İran dilleri koluna ait bir batı İran dilidir. Başta İran olmak üzere, kuzeyde Rusya ve Azerbaycan, doğuda Afganistan ve Tacikistan, Orta Asya'da Özbekistan ve Basra Körfezi üzerinde Kuveyt ve Irak gibi ülkelerde 100 milyonun üzerinde kişi tarafından konuşulmaktadır. Antik Pers halkının konuştuğu dilden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">İrlandaca</span> Irlandanın resmi dili

İrlandaca (Gaelige), Hint-Avrupa dil ailesinin Kelt dilleri koluna ait bir dil. İrlanda'nın, Birleşik Krallık'a bağlı Kuzey İrlanda'nın ve Avrupa Birliği'nin resmî dilidir. İrlandaca, Batı Avrupa'da halk dili kullanılarak yazılmış en eski edebiyata sahiptir.

İskoçça (Gàidhlig), Hint-Avrupa dil ailesinin Kelt dilleri koluna ait dil. Birleşik Krallık'a bağlı İskoçya'nın İngilizce yanında bir resmî dili.

<span class="mw-page-title-main">Kelt dilleri</span> Hint-Avrupa dil ailesinin bir kolu

Kelt dilleri, Hint-Avrupa dil ailesinin bir koludur. Yaşayan dilleri Bretonca, Galce, İrlandaca, İskoçça, Kernevekçe ve Manksçadır.

<span class="mw-page-title-main">İskoçça (Cermen dili)</span> Kuzey Cermen dil grubuna bağlı bir dil

İskoçça, İskoçya, Kuzey İrlanda ve İrlanda Cumhuriyeti'nin Donegal bölgesinde konuşulan bir Batı Cermen dilidir. 2011 itibarıyla İskoçya'da yaklaşık 1,5 milyon kişi İskoçça konuştuğunu belirtmiştir. Kuzey İrlanda'da ise 30 bin kişi tarafından kullanılmaktadır. İskoçya ve Kuzey İrlanda'da azınlık dili olarak tanınmakla birlikte resmî statüye sahip değildir. Modern Standart İngilizce ile İskoçça, Orta İngilizcenin farklı lehçelerinden evrilmiş olup, kardeş dil olarak sınıflandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Orta Farsça</span>

Orta Farsça veya Pehlevî dili, Sasani İmparatorluğu'nun edebî dili olmuş bir Batı İran dilidir. Dil, Sasanilerin yıkılmasının ardından bir süre daha prestij dili olmayı sürdürmüştür. Orta Farsça Ahameniş İmparatorluğu'nda kullanılmış Eski Farsçadan evrilmiş olup modern İran, Afganistan ve Tacikistan kullanılan Farsça dilinin atası olmaktadır. Dil, içine Orta Farsçanın da dahil edildiği ve pek çok çağdaşı dili kapsayan Orta İran dilleri ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Eosen</span>

Eosen, günümüzden 55,8 ± 0,2 ila 33,9 ± 0,1 milyon yıl öncesini kapsayan, Senozoyik Zaman'ın Paleojen dönemine ait bir bölümdür. Eosen, Paleosen bölümün sonundan Oligosen bölümün başına uzanır. Eosen'in başlangıcı ilk çağdaş memeli gruplarının ortaya çıkması ile tanımlıdır. Eosenin sonu ise Büyük Kopukluk olarak adlandırılan büyük bir yok oluş olayı olarak tanımlanmıştır – bu olay, Sibirya'ya ve günümüz Chesapeake Körfezi'ne çarpmış bir veya birkaç büyük göktaşı ile ilişkili olabilir. Diğer jeolojik devreler gibi Eosen'in başı ve sonunu belirleyen katmanlar iyi tanımlıdır ama tam tarihleri belirsizdir.

İskoçça ile şunlardan biri kastedilmiş olabilir:

<span class="mw-page-title-main">Dil ailesi</span> birbirleriyle bağlantılı dil topluluğu

Dil ailesi, birbiriyle aynı kökten gelen ve soysal açıdan akraba dil topluluğuna verilen ad. Aynı dil ailesine mensup dillerin, ortak bir proto dilden türediği kabul edilir. Ethnologue'a göre dünyada 7.000'i aşkın yaşayan dili kapsayan 142 farklı dil ailesi bulunmaktadır.

Batı Cermen dilleri, Cermen dillerinin üç kolundan en büyüğüdür ve Almanca, İngilizce, Felemenkçe, Afrikaanca, Frizce ve Yidiş gibi dilleri içerir. Cermen dillerinin diğer iki kolu ise Kuzey Cermen dilleri ve Doğu Cermen dilleridir.

Dil devirleri ya da diğer bir deyişle dil dönemleri tabiri ile bir dilin bir ya da birden çok etken ve gelişme unsuruyla belli bir zaman diliminde büyük gelişme göstermesi ifade edilir.

<span class="mw-page-title-main">Eski İrlandaca</span>

Eski İrlandaca (Goídelc), İrlandaca ve diğer Gal dillerinin 6. ve 10. yüzyıllar arasındaki formudur. 10. yüzyılda Orta İrlandaca'ya dönüşmüştür. Eski İrlandaca günümüzde Modern İrlandaca, Manksça ve İskoçça'nın atasıdır.

Taçların birleşmesi, 24 Mart 1603 yılında İngiliz Kraliçesi I. Elizabeth'in ölümü ile tahtın en yakın kuzeni ve aynı zamanda İskoçya kralı olan VI. James'e geçmesi sonucunda İskoçya'nın İngiltere ve İrlanda hükümdarlığına katılarak üç krallığın tek bir monarşi altında toplanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey İrlanda Meclisi</span>

Kuzey İrlanda Meclisi, Kuzey İrlanda'nın tek meclisli ulusal yasama organıdır. 90 sandalyeli olup seçimler her beş yılda bir yapılmaktadır.

Irvine Kuzey Ayrshire, İskoçya'da bir yerleşim bölgesi. Orta Çağ'da İskoç kraliyet ailesine ait bir kasabaydı. Günümüzde ise Firth of Clyde kıyısında yeni bir şehirdir. 2011 nüfus sayımında kasabanın nüfusu 33.698 kişi olarak belirlenmiştir. Kuzey Ayrshire'ın en büyük yerleşim yeridir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey İskoçya</span>

Kuzey İskoçya İskoçya'nın tarihi bölgelerinden biridir. Orta Çağ'ın sonlarında Cermenlerin Güney İskoçya'ya yerleşmeye başlamasıyla Güney İskoçya ve Kuzey İskoçya kültürel olarak farklılaşmıştır. Kuzey İskoçya terimi aynı zamanda Highland Fay Hattı'nın kuzey ve batısını tanımlamak için de kullanılır, ancak kesin sınırlar, özellikle de doğuda net olarak tanımlanmamıştır. Bölgenin Kelt dilindeki adı A' Ghàidhealtachd, "Keltlerin yeri" anlamına gelir ve geleneksel olarak Keltçe konuşulan bölgeleri içerir. Bu alan, Kuzey İskoçya ve Dış Hebridleri kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Fianna</span> İrlanda mitolojisinde küçük, yarı bağımsız savaşçı gruplar

Fianna, İrlanda mitolojisinde küçük, yarı bağımsız savaşçı gruplar.

Çoğu Avrupa dili Hint-Avrupa dil ailesine üyedir. 2018'le birlikte 744 milyonluk toplam Avrupa nüfusunun %94'ü bir Hint-Avrupa dilini ana dili olarak konuşmaktadır. Her biri 200 milyon konuşanla Latin, Cermen ve Slav dilleri Avrupalıların %90'ını oluşturarak en büyük grubu oluşturmaktadır. Daha küçük Hint-Avrupa dillerine Helenik, Baltık, Arnavutça, Hint-Aryan ve Kelt dilleri örnek verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">İskoçça (Cermen dili) Vikipedi</span> Vikipedinin İskoçça (Cermen dili) sürümü

İskoçça Vikipedi, Vikipedi'nin İskoçça sürümüdür. 24 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, İskoçça Vikipedi'nin 34.459 maddesi ve 477 dosyası bulunmaktadır. İskoçça Vikipedi'nin, 112.912 kayıtlı kullanıcısı (aktif kullanıcı:74 ) ve 3 hizmetlisi vardır. İskoçça Vikipedi, 0 derinliğe sahiptir. Açıldığı günden beri 892.054 kez katkıda bulunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İskoçça (Kelt dili) Vikipedi</span> Vikipedinin İskoçça (Kelt dili) sürümü

İskoçça Vikipedi, Vikipedi'nin İskoçça sürümüdür. 24 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, İskoçça Vikipedi'nin 15.986 maddesi, 29.290 kullanıcısı ve 5 hizmetlisi bulunmaktadır. Açıldığı günden beri 577.170 kez katkıda bulunulmuştur.