İçeriğe atla

İnfibulasyon

İnfibulasyon, vajinanın dudaklarının kesilmesi ve vulvanın dikilmesidir. Bu uygulama özellikle Kuzeydoğu Afrika ülkeleri Cibuti, Eritre, Etiyopya, Somali ve Sudan'da yaygındır.[1] Dünya Sağlık Örgütü, prosedürü Tip III kadın sünneti olarak adlandırmaktadır. İnfibulasyon, peniste sünnet derisini tokayla bağlamaya da denebilir.

Vajina infibulasyonu

diagram

Firavun sünneti adı altında uygulandığı ülkelerde kadın infibulasyonu, ve dış labiaların kesilmesi ve vulvanın dikilmesidir. Genellikle klitorisin kesilmesi buna eşlik eder.[2][3] Uygulama Cibuti, Eritre, Etiyopya, Somali ve Sudan'da yoğunlaşmıştır.[1] Sudan'da 2014 yılında yapılan bir ankette, herhangi bir şekilde kadın sünneti olanların yüzde 80'inden fazlası merdiven altı yollarla bunu deneyimliyordu.[4]

Prosedür, vajina boyunca ve kasık bölgesinin geri kalanında bir deri ve et duvarı bırakır. Yara iyileşmeden önce dal veya benzeri bir nesne sokularak idrar ve âdet kanının geçişi için küçük bir delik açılır. İyileşmeyi sağlamak için bacaklar iki ila dört hafta süresince birbirine bağlanır.[5][6]

Vajinaya genellikle bir kadın evlendikten sonra kocasının penisiyle veya bıçakla kesilerek girilir. Vajina, doğum için daha fazla açılır ve genellikle daha sonra tekrar kapatılır, bu işlem defibulasyon (veya deinfibulasyon) ve reinfibulasyon olarak bilinir. İnfibulasyon; kronik ağrı ve enfeksiyona, organ hasarına, uzun süreli işemeye, idrar kaçırmaya, hamile kalamamaya, doğumda zorluğa, obstetrik fistül ve ölümcül kanamaya neden olabilir.[5]

Penis infibulasyonu

Yunan Şair Anakreon'un (MÖ 582-485), kynodesmēyi gösteren mermer bir heykeli.

İnfibulasyon, sünnet derisini tokayla bağlamaya da denebilir.[7] Antik Yunanistan'da erkek sporcular, şarkıcılar ve diğer halk göstericileri sünnet derisini kapatmak ve penisi bir tarafa çekmek için bir toka veya ip kullandılar. Bu uygulamaya kynodesmē (gerçek anlamıyla "köpek bağı") denirdi.[8] Kynodesmē, neredeyse genel bir kural olarak daha yaşlı (veya en azından olgun) erkekler bulunan vazolar üzerinde tasvir edilmiştir.[9] Roma'da fibula genellikle kynodesmeye benzer şekilde kullanılan bir tür halka idi.

Kynodesmē, kısıtlama ve uzak durmanın bir işareti olarak görülüyordu. Ancak aynı zamanda tevazu endişeleriyle de ilgiliydi. Sanatsal temsillerde uzun bir penis ve özellikle de penis başını göstermek müstehcen ve saldırgan olarak görülüyordu.[8] Penisi bir ip ile bağlamak, köleler ve barbarlar gibi şöhreti olmayanlarla ilişkilendirilen penis başının açıkta kalmasından kaçınmanın bir yoluydu. Bundan dolayı da konunun ahlaki değerini ve alçak gönüllülüğünü gözler önüne sermekteydi.[9]

Kaynakça

  1. ^ a b Yoder (Mart 2008). "Numbers of women circumcised in Africa: The Production of a Total" (PDF) (39). USAID, DHS Working Papers: 13–14. 22 Kasım 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Yoder2008" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  2. ^ Woman, Why Do You Weep: Circumcision and its Consequences. Londra: Zed Books. 1982. ss. 1-2. ISBN 978-0862320997. 
  3. ^ For "pharaonic circumcision", also see Gruenbaum, Ellen (2001). The Female Circumcision Controversy: An Anthropological Perspective. University of Pennsylvania Press. pp. 43–45.
  4. ^ "Sudan Multiple Indicator Cluster Survey 2014". UNICEF. 2014. s. 214, Table CP.10. 6 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2020. 
  5. ^ a b Abdulcadira, Jasmine, et al. (January 2011). "Care of women with female genital mutilation/cutting" 18 Temmuz 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Swiss Medical Weekly, 6(14). PMID 21213149 Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Abdulcarida2011" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  6. ^ Momoh, Comfort (2005). "Female genital mutilation" in Comfort Momoh (ed.). Female Genital Mutilation. Radcliffe Publishing. p.  7 11 Mayıs 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  7. ^ Favazza, Armando R. (1996).Bodies Under Siege: Self-mutilation and Body Modification in Culture and Psychiatry. Johns Hopkins University Press. pp. 190–191 12 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  8. ^ a b Schmidt, Michael (2004). The First Poets. Weidenfeld & Nicolson. p. 263.
  9. ^ a b Zanker, Paul and Shapiro, Alan (1996). The Mask of Socrates: The Image of the Intellectual in Antiquity. University of California Press. pp. 28–29.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vajina</span> kadın genital sisteminin bir kısmı

Vajina, memelilerde dişi genital sisteminin esnek ve kaslı kısmıdır. Vajina, insanlarda vulvadan servikse kadar uzanır. Dış vajinal açıklık normalde kısmen himen adı verilen bir zarla örtülüdür. Dip ucunda serviks vajinaya doğru çıkıntı yapar. Vajina cinsel ilişki ve doğumun gerçekleşmesini sağlar. Aylık âdet döngüsünün bir parçası olarak insanlarda ve insanlara yakın akraba olan primatlarda meydana gelen âdet kanamasını da yönlendirir.

<span class="mw-page-title-main">İnsan penisi</span> erkek üreme ve cinsel organı

İnsan penisi, erkek bireylerde, görünür kısımda yer alan eşey ve üreme organı yapısıdır. İdrar ve üreme salgısı kanalıyla, bunun çevresini saran süngerimsi bir yapıda kan damarlarınca zengin bir üreme organıdır. Penisin ucunda yer alan açıklıktan hem idrar hem de meni ayrı zamanlarda dışarıya atılır. Penis uyarıldığında damarların kanla dolmasıyla büyür ve sertleşir. Buna sertleşme (ereksiyon) denir. Sertleşen penis içindeki meninin dışarı atılmasına boşalma (ejakülasyon) denir.

<span class="mw-page-title-main">Klitoris</span> vajinanın üstünde bulunan ve kadınlardaki en hassas erojen bölge

Klitoris, dılak veya bızır memeliler, devekuşları ve bunların dışında sınırlı sayıda hayvanda bulunan sertleşebilen dişi cinsel organıdır. İnsanlarda üretranın girişinin üstünde, iç dudakların kesişme noktasında düğme şeklinde bir kısmı görülebilir. Klitoral ereksiyon, klitorisin genişlediği ve sağlamlaştığı fizyolojik bir olgudur. Erkek penisinin homoloğudur. Ancak penis gibi idrar kanalı tarafından delinmemiştir, bu nedenle işeme amaçlı kullanılmaz. Az sayıda hayvan klitorisinden işer; gelişmiş bir klitorisi olan benekli sırtlan ise bu organ aracılığıyla işer, çiftleşir ve doğum yapar. Lemurlar ve örümcek maymunları da gelişmiş klitorise sahiptir. Tüm dünyada yasaklanan klitoris kesimi veya kadın sünneti bazı Afrika bölgelerinde varlığını sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İnsan papilloma virüsü</span>

İnsan papilloma virüsü, insan papilloma virüs ya da human papillomavirus papillomavirus ailesine mensup, deri ve mukozal yüzeylerdeki bazal epitelyal tabaka hücrelerini enfekte eden bir DNA virüsüdür ve neden olduğu HPV enfeksiyonu, dünyada cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalıktır.

<span class="mw-page-title-main">Tecavüz</span> Rıza olmadan cinsel ilişkiyi kapsayan bir cinsel saldırı türü

Irza geçme veya tecavüz, kişinin rızası dışında cinsel ilişkide bulunulmasını kapsayan bir cinsel saldırı türü. Tecavüz; fiziksel güç, baskı, otorite istismarı kullanılarak ve rıza veremeyecek durumdaki reşit olmayan, bilinci kapalı veya zihinsel engelli kişilerle cinsel ilişkiye girerek gerçekleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Vulva</span> dişi memelinin dış genital organları

Vulva, dış kadın cinsel organlarından oluşur. Kadın dış genital bölgelerine karşıdan bakıldığında üstte çatıyı oluşturan leğen kemiklerinin birbiriyle orta hatta birleştiği bölgenin oluşturduğu kabarıklık olan pubis tepesi, altta anüs ve (dış) dudaklar adı verilen yapılarca sınırlanan bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Kandidiyaz</span>

Kandidiyaz, herhangi bir Candida türüne bağlı olarak gelişen herhangi bir mantar enfeksiyonu için kullanılan genel addır. Kandidiyaz başka adlarla da anılabilmektedir ve bunlar şöyle sıralanabilir:

  • Kandida enfeksiyonu, kandidoz ve kandidiyazis.
  • Moniliyaz ve moniliyazis.
<span class="mw-page-title-main">Erkek sünneti</span>

Sünnet veya sirkumsizyon, erkeklerde penis başını örten ve koruyan üstderinin (prepüs) bir kısmının veya tamamının kesilip atılması böylece glansın açıkta kalmasını sağlamaktır. Erkek sünneti, dinî veya kültürel gerekçelerle pek çok din ve kültürde küçük yaşlardaki erkeklere uygulanır.

<span class="mw-page-title-main">Dış dudaklar</span>

Dış dudaklar, iki belirgin uzunlamasına kutanöz kıvrımı ve vajinayı dıştan kaplayan hassas dokudur. Kasık höyüğünden perineye aşağı ve geriye doğru uzanır. İç dudaklar ile birlikte vulvanın labiasını oluştururlar.

Vajinismus, kadınlarda oldukça sık olarak görülen bir cinsel işlev problemidir. Cinsel ilişki sırasında vajinayı çevreleyen 1/3 alt pelvik kaslarının istemsiz kasılmasına bağlı olarak ilişkinin tamamlanamaması veya oldukça ağrılı, acılı bir şekilde gerçekleşmesi durumudur. Vajinismusta izlenen pelvik kasılmaların tamamı kadının kendi iradesi, arzusu dışında istemsiz şekilde gerçekleşmektedir. Sorunu yaşayan kadınların büyük bölümü aylarca, hatta yıllarca süren evliliklerine rağmen eşleriyle hiçbir birliktelik yaşamadıkları için halen bakiredirler. Vaginism olarak da bilinir.

Kadın sünneti ya da kadın genital mutilasyonu (KGM), tıbbi olmayan nedenlerle kadın üreme organlarının kısmen ya da tamamen çıkarılmasıdır. Ritüel olarak yapılan bu uygulama Afrika, Asya ve Orta Doğu'da bazı ülkelerde ya da ülke içindeki bazı topluluklarda görülür. UNICEF'in 2016 yılı tahminlerine göre 27 Afrika ülkesi, Endonezya, Irak Kürdistan Bölgesi ve Yemen olmak üzere 30 ülkede üreme organlarını sakatlayan bu uygulamanın yapıldığı 200 milyon kadın yaşamaktadır.

Bazıları antik çağlara tarihlenen birçok ülke ve toplulukta sünneti kısıtlayan, düzenleyen ya da yasaklayan yasalar çıkarılmıştır. Modern ülkelerde erkek sünnetinin genellikle yasal olduğu varsayılır; fakat erkek sünnetini içeren davalarda saldırı ya da çocuk velayeti ile ilgili yasalar uygulanmıştır. Şimdilik tedavi dışı reşit olmayan erkek sünnetini kesin surette yasaklayan bir devlet yoktur. Çocuk sünnetinin yasal olduğunu savunanlar çocukların tedavi dışı sünnetini genellikle ebeveynlerin ve uygulayıcıların haklarına, yani onların din özgürlüklerine işaret ederek savunurlar. Bu ritüelin karşıtları çocuğun haklarına, her çocuğun özgür doğduğuna ve dini kararlarını gene kendisinin vermesi gerektiğine yani onun din özgürlüğüne işaret etmektedir. Bazı davalarda, hakimler eylemin geri döndürülemez doğasına, çocuğun bedenine verilen ağır zarara, kendi kaderini tayin hakkı ve bedensel bütünlük hakkına işaret etmiştir.

Labioplasti, genital bölgede yer alan iç dudakların küçültülmesi, estetik yönden yapılan bir müdahaledir.

<span class="mw-page-title-main">Cinsel uyarılma</span> cinsel aktivite sırasında veya beklentisiyle cinsel arzunun uyarılması

Cinsel uyarılma, cinsel aktivite beklentisiyle cinsel arzunun uyarılmasıdır. Cinsel ilişki için hazırlık olarak vücutta ve zihinde birtakım fizyolojik tepkiler oluşur ve bu süreç boyunca devam eder. Erkek uyarılması sertleşmeye neden olur. Kadın uyarılmasında vücudun tepkisi meme başı, vulva, klitoral ereksiyon, vajinal duvarlar ve vajinal yağlama gibi cinsel dokulardır. Zihinsel uyarıcılar, dokunma gibi fiziksel uyarıcılar ve hormonların iç dalgalanması cinsel uyarılmayı etkileyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Güvenli seks</span> CYBE kapmanın risklerini düşürme yolları

Güvenli seks, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların (CYBE), özellikle HIV'in bulaşma veya kapma riskini azaltmak için çeşitli yöntemler veya gereçleri kullanan cinsel aktivitedir. "Güvenli seks", güvenli seks uygulamalarından bazılarının CYBE risklerini tamamen ortadan kaldırmadığını göstermek için bazen daha güvenli seks veya korunmalı seks olarak da adlandırılır. Aynı zamanda, gebeliği önlemeyi amaçlayan ve bazen CYBE risklerini azaltabilen veya ve azaltamayan yöntemleri tanımlamak için kullanılır.

Uluslararası Kadın Sünnetine Karşı Sıfır Tolerans Günü, BM'nin kadın sünnetini ortadan kaldırma çabalarının bir parçası olarak 6 Şubat'ta düzenlenen, Birleşmiş Milletler sponsorluğundaki yıllık farkındalık günüdür. İlk olarak 2003 yılında tanıtıldı.

Cinsiyet suçlarının kovuşturulması, tecavüz ve diğer cinsel şiddet suçlarının kovuşturulmasına yönelik yasal işlemlerdir.

Vulvektomi, vulvanın kısmen veya tamamen kesildiği jinekolojik bir prosedürü ifade eder. Prosedür genellikle belirli kanser vakalarında, vulvar displazide, vulvar intraepitelyal neoplazide son çare olarak gerçekleştirilir. Aynı zamanda kadın sünnetinin bir parçasıdır. İşlemden sonra kasık bölgesinde şiddetli ağrı olabilmesine rağmen, birkaç hafta boyunca cinsel işlev genel olarak mümkündür ancak sınırlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Parmaklama (cinsel eylem)</span> Erkeğin, parmaklarını kullanarak kadın partnerinin vajinasını uyarması

Parmaklama, klitoris de dahil olmak üzere vulvayı, vajinayı veya anüsü cinsel olarak uyarmak için parmakların kullanılmasıdır. Bir kişinin başka bir kişinin vulvasını, vajinasını veya anüsünü parmakla uyarması penis üzerinde manuel uyarı anlamına gelen "handjob" ile benzerlik gösterir. Genellikle cinsel uyarma veya ön sevişme amacıyla gerçekleştirilen parmaklama, başlı başına bir cinsel ilişki olarak kabul edilebilmekle beraber cinsel birleşme olmadan gerçekleştirilen seks olarak da gerçekleştirilebilir.

Mahrem, kişisel veya özel bölgeler, moda ve kültürel normlar gereği, kamusal alanlarda ve geleneksel ortamlarda geleneksel olarak giysilerle örtülmüş insan vücudundaki bir yerdir. Bazı kültürlerde, bu bölgelerin açığa çıkarılması dini bir suç olarak görülür.