İçeriğe atla

İnek Bayramı

İnek Bayramı, yaygın olarak Mülkiye adıyla bilinen Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencilerince her yıl mayıs ayında gerçekleştirilen bir öğrenci şenliğidir.

İnek Bayramı, ilk olarak 1930'larda kutlanmaya başlamıştır. Birkaç gün süren etkinlik kapsamında çeşitli spor müsabakaları, şiir dinletileri, söyleşiler ve konserler gerçekleştirilir, inek duası ve bölüm fermanları okunur, inek yürüyüşü yapılır.[1] Açılışta gerçekleştirilen inek duasından sonra öğrenciler Cebeci Kampüsü'nden Cebeci Dörtyol'a bir inek eşliğinde yürürler.[2][3] Bayramda okunan inek duası ve bölüm fermanları ülke gündemine ve hocalara dönük eleştiriler içerir.[4]

İnek duası, kafasına sarığı temsilen havlu sarıp pejmürde hoca kılığına girmiş, takma sakal takmış bir öğrenci tarafından sağında ve solunda gösteri kapsamında başörtüsü takmış iki kız öğrenci olacak vaziyette sesli şekilde dua edermişçesine icra edilir ve dinleyici kitlesi amin diyerek mukabelede bulunur.[5] Halkın bir kesiminin inandığı dini değerleri alenen aşağıladığı iddiasıyla inek duası eskiden beri tepki çekmektedir.[6] İnek duası görüntüleri 2017 yılında sosyal medyada yayılmış ve geniş bir kesimin tepkisini çekmiştir.[7][8][9] Bunun üzerine 2017'de Ankara Üniversitesi rektörü Erkan İbiş, 2017 yılı kutlamalarını güvenlik gerekçesiyle yasaklamıştır.[10] Bir süre koronavirüs salgını sebebiyle gerçekleştirilemeyen İnek Bayramı 2022 yılında tekrar kutlanmaya başlamış ancak inek duası, halkın bir kesiminin inandığı dini değerleri alenen aşağıladığı iddiasıyla tekrar tepki çekmiş ve protesto edilmiştir.[11]

Kaynakça

  1. ^ "İnek Bayramı başlıyor". 19 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "İnek Bayramı nedir". 19 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Mülkiye'de İnek Bayramı". 5 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2022. 
  4. ^ "Mülkiye'de İnek Bayramı coşkusu". 5 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "İnek Bayramı 2010". 13 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2022. 
  6. ^ "Mülkiye Belgeseli". Can Dündar. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2022. 
  7. ^ "Ankara Üniversitesi'nde kutsal dinimize alçak saldırı". 28 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Ankara Üniversitesi'nde rezalet gösteri". 28 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "İnek Bayramı adı altında İslami değerlerle alay edip kahkaha attılar". 2 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "SBF'de İnek Bayramı yasaklandı". 6 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "Ankara Üniversitesi'nde İnek Bayramı gerginliği: Hadsizler, kimsiniz siz..." 12 Mayıs 2022. 12 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 2. olan hukuk fakültesi

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi; Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk hukuk okulu olarak 1925 yılında Ankara'da Ankara Adliye Hukuk Mektebi adıyla kurulan, 1946 yılından itibaren Ankara Üniversitesine bağlı bir fakülte olarak hizmet veren hukuk okuludur.

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı</span> Devlet konservatuvarı

Ankara Devlet Konservatuvarı, günümüzde Hacettepe Üniversitesine bağlı olan müzik ve sahne sanatları okulu.

<span class="mw-page-title-main">23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı</span> TBMMnin açılışının kutlandığı Türk ulusal bayramı

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılış yıldönümü olan 23 Nisan'da Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kutlanan ulusal ve resmî bir bayramdır.

<span class="mw-page-title-main">Höşmerim</span> Türk mutfağına (Marmara, Ege, İç Anadolu, Doğu Marmara, Doğu Karadeniz yörelerine) ait tatlı

Höşmerim ya da Hoşmerim, Marmara başta olmak üzere Ege, İç Anadolu bölgelerinde üretilen bir çeşit irmik helvasının adıdır; Türkiye'nin bazı illerinde ise un helvasına höşmerim denilmektedir. Rize'de ve diğer bazı Doğu Karadeniz yörelerinde de Kaymaklı taze süt süzgeçle süzülerek bir tavaya boşaltılır. Sonrasında tavaya mısır ununun, peynir ve tuzun eklenmesiyle Hoşmerim-Hoşmer (Höşmerim-Höşmer) yapılır. Doğu Karadeniz'de geleneksel olarak güneş duasına çocuklarca çıkıldıktan sonra evlerden toplanılan un, yağ, tuz, süt gibi yiyeceklerden helva ve höşmer yapılıp yenir.

<span class="mw-page-title-main">Dua</span>

Dua veya yakarış, bir ilah ya da gözle görülmeyen varlıkla ilişkiyi etkinleştirmeyi amaçlayan çağırma veya eylemdir. Dua, bireysel ya da toplumsal olarak; özel ya da kamusal bir yerde edilebilir. Sadece sözlerden oluşabileceği gibi şarkı şeklinde de olabilir. Ayrıca çeşitli bedensel hareketler de içerebilir. Duanın yakarış, şükran veya ibadet/övgü olarak farklı formları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü</span>

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin Uluslararası İlişkiler Bölümü, uluslararası ilişkiler alanına uzman yetiştiren bir birimdir. Lisans programını bitirenlere “Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Diploması” verilir. Mekteb-i Mülkiye içerisinde ve geleneğinde bölümün adı Siyasi Şube'dir. İnek Bayramı'nda bölümün öğrencilerinin üstlendiği ad ise Züppeyun yani Züppeler'dir.

<span class="mw-page-title-main">Çankaya</span> Ankarada bir ilçe

Çankaya, Ankara ilinin bir ilçesi. Ankara ilinin orta kesiminde bulunan ilçe, Ankara'nın başkent olması ile birlikte Türkiye'nin yönetim merkezi durumuna gelmiştir. 2023 yılı nüfus verilerine göre Ankara ilinin birinci, Türkiye'nin ise Esenyurt ve Şahinbey'den sonra en büyük üçüncü ilçesi konumundadır. Türkiye'nin en kalabalık ilçelerinden biri olarak nüfusu pek çok ilden daha fazladır. Gün içinde iki milyona kadar çıkabilmektedir. 102 lise ve 13 üniversitesi ile ilçe önemli bir eğitim kentidir. Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yaptığı araştırmaya göre Türkiye'nin en gelişmiş 2. ilçesi seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tıp Bayramı</span> Türkiyede kutlanan bir gün

Tıp Bayramı, her yıl 14 Mart'ta kutlanan, Türkiye'de tıp doktorlarının hizmet sorunlarının tartışıldığı, bilime katkılarının ödüllendirildiği bir anma ve kutlama günüdür.

<span class="mw-page-title-main">Cadılar Bayramı</span> 31 Ekimde kutlanan geleneksel kostümlü bayram

Cadılar Bayramı, her sene 31 Ekim'de kutlanan, öncelikle Pagan ve sonrasında Hristiyan kökleri olmasına rağmen günümüzde seküler bir kutlama halini almış bayram. Çocukların, genellikle korkunç kostümler giyerek, kapı kapı dolaşıp şekerleme ve harçlık topladığı bir bayramdır. Diğer Cadılar Bayramı kutlamalarında yapılan etkinlikler arasında maskeli balolar, balkabağından fener oyma, korku filmi seansları ve perili olduğuna inanılan evlere düzenlenen geziler sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Cebeci İnönü Stadyumu</span>

Cebeci İnönü Stadyumu, Ankara'da Cebeci semtinde bulunan koltuksuz 37.000 kişi kapasiteli stadyumdu. Yıkılmadan önce kapasite açısından Türkiye'nin beşinci, Ankara'nın ise en büyük stadyumuydu

<span class="mw-page-title-main">Ankara Demirspor</span> Türk futbol kulübü

Ankara Demirspor, 1932 yılında Ankara'da kurulan Türk futbol takımıdır. İç sahadaki maçlarını uzun süre Cebeci İnönü Stadyumu'nda oynadıktan sonra 2015-16 sezonundan itibaren Behiçbey'deki kulüp tesislerinde yapılan TCDD Ankara Demirspor Stadyumu'nda oynamaya başlamıştır. 2. Ligde mücadele etmektedir.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1992 yılında Gazi Üniversitesi bünyesinde kurulmuş, 1994 yılında ilk öğrencilerini kabul etmiştir. Fakültenin bünyesinde 19 profesör, 13 doçent, 16 doktor öğretim üyesi ve 22 araştırma görevlisi ve kadrolu 36 araştırma görevlisi ve 2547 Sayılı Kanunun 35.maddesine göre görevli 75 araştırma görevlisi hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi</span>

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara Üniversitesine bağlı tıp fakültesi ve araştırma hastanesi. 7 Temmuz 1945'te kurulan fakülte, Ankara'daki ilk, İstanbul Tıp Fakültesinden sonra Türkiye'de kurulmuş ikinci tıp fakültesidir.

Cebeci; Ankara'da Çankaya ilçesine bağlı bir semttir. Semt, Topraklık, Abidinpaşa, Demirlibahçe, Sakarya, Gündoğdu, Kurtuluş, Sağlık, Fidanlık İncesu ve Topraklık mahalleleriyle çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet için Seferberlik Buluşması</span>

Cumhuriyet için Seferberlik Buluşması 29 Ekim 2012 tarihinde Türkiye'nin başkenti Ankara'da gerçekleştirilen halk yürüyüşüdür. Cumhuriyet Mitingleri'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Galip Pekel</span>

Ali Galip Pekel, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi</span> Ankara Üniversitesine bağlı fakülte

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Ankara Üniversitesi Cebeci Yerleşkesi'nde eğitim ve öğretim veren, Ankara Üniversitesine bağlı bir fakültedir. Osmanlı Devleti döneminde sivil yönetici sınıfını yetiştirme amacıyla açılmış ve Türkiye'de siyaset bilimi ve iktisadın birçok alanında yükseköğrenim sağlayan ilk kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi Bölümü</span>

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, Türkiye'nin en köklü eğitim kurumlarından olan 1859 tarihinde eğitim hayatına başlayan Mekteb-i Mülkiye'nin Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında eğitilmiş mezunlar veren bölümüdür. Bölümün eski adı İdari Şube'dir, Mülkiye'nin kuruluşundan itibaren varlığına devam eden üç bölümün ilk kurulanıdır; bu yüzden Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin ilk çocuğu olarak da anılır. İnek Bayramı etkinliklerinde bölüm öğrencileri (Kamucular) Tellaklar ya da Abazalar lakaplarıyla anılmaktadır. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nde 12 profesör, 12 doçent, 4 yardımcı doçent, 1 öğretim görevlisi ve doktor unvanını almış 8 araştırma görevlisi ile doktorasını yapmakta olan 15 araştırma görevlisi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Yılı</span>

UNESCO'nun 27 Kasım 1978'de Paris'te düzenlediği 20. Genel Kurul toplantısında 1981 yılının Atatürk Yılı olarak kutlanmasına karar verildi. 12 Eylül Darbesi ile yönetime gelen Millî Güvenlik Konseyi de bir kanun çıkararak 1981 yılını Atatürk Yılı kabul ve ilan etti.

<span class="mw-page-title-main">Mülkiye Marşı</span>

Mülkiye Marşı, Cemal Edhem (Yeşil) Bey tarafından Nisan 1919'da yazılmıştır. Mekteb-i Mülkiye'nin, günümüzde ise Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin marşıdır. Sözlerinden dolayı Vatan Marşı olarak da bilinmektedir.