İçeriğe atla

İnegöl Ovası

Koordinatlar: 40°04′K 29°31′D / 40.067°K 29.517°D / 40.067; 29.517

İnegöl Ovası, Marmara Bölgesi, Bursa ilinde, merkezinde İnegöl ilçesinin yerleştiği ova.

İklim

Bölgede ılıman Marmara İklimi görülür. Yaz ayları daha çok Akdeniz iklimine benzer. Sıcak ve az yağışlıdır. Kış ayları ise soğuk ve bol yağışlıdır. Kar yağışları normal, don olayları fazladır. Yıllık ortalama sıcaklık 12,4 °C’dir. Yaz sıcaklık ortalaması 21,9 °C, Kış sıcaklık ortalaması ise 2,3 °C’dir[1]

Fiziki özellikleri

Bursa ovasının 25 km kadar güneydoğusunda yer alan, kabaca KB-GD yönünde uzanır. Denizden ortalama olarak 250-350 metre yükseklikte, 50 km genişlik, 145 km uzunluğa sahiptir.[2] Genel eğimi güneyden kuzeye doğru olan ova, batıda ve güneyde metamorfik kayaçlardan oluşmuş, Uludağ-Domaniç kütlesi ile sınırlanmıştır. Kuzeyde üst Paleozoik yaşlı daha az metamorfik kristalize kalker ve mermerlerden oluşmuş Küpeli Tepe ve Karatepe ile doğuda metamorfik şistlerden oluşmuş Ahı Dağı bulunmaktadır. Bu dağlık ve tepelik kütlelerin yamaçlarında, yani ovanın çevresinde kalker, marn, kil, kum, kumtaşı ve konglomeralardan ibaret karasal Neojen yer almaktadır.

Tabakalı olan kısımlardan yer yer kıvrımlar ve kırıklar görülür. Bu karasal Neojen tabakları yer yer volkanitlerle yarılmıştır. Ovanın güney ve doğusunda ise piedmont ovası özelliği gösteren kaba unsurlu birikinti koni ve yelpazeleri sıralanmıştır.Bunlar Kuaterner yaşında az çimentolu depolardır.

Ova, Kocadere ve kolları tarafından drene edilmektedir. Kocadere, ovanın kuzeyinde bir boğaza girmekte ve daha sonra Yenişehir ovasına geçmektedir. Yani bu boğaz, iki ovayı birbirine bağlayan bir birleştirme boğazı özelliği taşır. Ovanın merkezi ve kısmen de kuzeyini oluşturan alüvyonların kalınlığı ortalama 60 m civarında. Alüvyon, kil, kum, çakıl, blok ve silt'ten oluşmuştur. Altta Neojen formasyonları bulunmaktadır.[3]

Ovanın oluşum ve gelişimi

Ovanın oluşum ve gelişimi, kısmen Bursa ve Yenişehir ovalarını hatırlatmaktadır. Miyosen esnasında göl rejimi arzeden ova, daha sonra bir aşınım faaliyetine sahne olmuştur. Miyosen sonrası hareketlerle deformasyona maruz kalmış, satıh üzerine karasal Pliyosen depoları gelmiş, bunlar da tekrar aşınıma uğrayıp, düzleşmişlerdir. Pliyosen sonlarında tekrar kendini gösteren epirojenik hareketler, özellikle güney kısımda yükselmelere, merkezi kısımda ise çökmelere neden olmuştur. Çöken kısımlara, yükselen kısımlardaki canlanan erozyonun bir sonucu olarak alüvyonlar dolmaya başlamış, bu hareketlerle ilgili olarak da, İnegöl-Yenişehir birleştirme boğazı daha da barizleşmiştir. İnegöl havzası Miyosenden itibaren devamlı bir sübsidansa maruz kalmıştır. Hareketler çok büyük bir ihtimalle halen de devam etmektedirler. Mevcut sıcak ve soğuk sulu fay kaynakları ve bölgenin depremselliğinin fazla oluşu da bunu kanıtlamaktadırlar.[3]

Hidrolojik özellikleri

İnegöl Ovası, çevrenin sularını toplayan havza karakterine sahiptir. En önemli akarsuyu, orta ve yukarı mecralarında değişik adlarla anılan Kocadere'dir. Kocadere, diğer akarsularla birleşir Göksu Çayı adını alır. Göksu Çayı, İnegöl havzasının tabanına yerleşmiş, onun sularını toplayan ve havzanın kuzeyindeki birleştirme boğazı vasıtasıyla Yenişehir üzerinden Sakarya Nehri'ne boşaltan, dolayısıyla İnegöl hidrolojik havzasını dış drenaja bağlayan bir akarsudur. Havzanın sınırları İnegöl-Yenişehir birleştirme boğazının doğusundaki Altıntaş tepeden itibaren, üzerinde küçük dolin ve uvalaların bulunduğu, kristalize kalker ve mermerler üzerinde bir müddet kuzey doğuya doğru devam ederek Karadoruk tepesine ulaşır.[4]

Kaynakça

  1. ^ "İnegöl (Vikipedi)". tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0neg%C3%B6l#.C4.B0klim. 
  2. ^ ATALAY, Prof. Dr.İbrahim (1991). Türkiye Coğrafyası. Ankara: Yeniçağ. s. 64. ISBN 975-95527-2-8. 
  3. ^ a b Ardas, M. (1995). Türkiye Ovalarının Jeomorfolojisi. İstanbul: Çantay Kitabevi. 
  4. ^ Hoşgören, M.Y. (2000). İnegöl Havzasının jeomorfolojisi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Edebiyat fakültesi matbaa. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çıldır Gölü</span> Ardahan ve Kars il sınırları içerisinde kalan göl

Çıldır Gölü, Ardahan ve Kars il sınırları içerisinde kalan bir göldür. Eskiden Palakatsio Gölü olarak adlandırılıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Birikinti ovası</span>

Birikinti ovası, genel olarak alüvyon materyalin birikmesiyle oluşur. Temel oluşturucu süreç akarsu aşındırması erozyon ve akarsu biriktirme süreçleridir. Ancak dalgalar ve buzulların aşındırma, biriktirme süreçleriylede oluşabilir. Örneğin: Kuzey Almanya ovası buzulların yığdırdığı lösler ile kaplı polderler ve geest adı verilen alçak platoda hafifçe engebelendirilmiş tekdüze büyük bir ovadır. Ülkenin hemen hemen en verimli toprakları bu bölgededir.

<span class="mw-page-title-main">Göksu</span> Türkiyede akarsu

Göksu Antalya, Konya, Karaman ve Mersin illerinden akan ve Mersin ili Silifke ilçesi güneyinde Akdeniz'e dökülen bir nehirdir. Göksu Nehri'nin uzunluğu 260 km, havza alanı 10.000 km²'dir. Aşağı yukarı aynı uzunlukta iki kolu vardır: Kuzey kolu Gökçay, güney kolu ise Gökdere'dir, ikisinin kaynağı da Toros Dağları'ndaki Geyik Dağları'ndan çıkar. Geyik Dağları Antalya-Gündoğmuş ve Konya-Hadim arasındadır ve Alanya'nın 50 km kuzeyinde bulunur. Bu iki kol Karaman-Ermenek'i geçtikten sonra Mut'un güneyinde birleşerek Göksu adını alır ve daha sonra Silifke güneyinde Paradeniz adıyla bilinen deltada Akdeniz'e dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Samanlı Dağları</span>

Samanlı Dağları, Marmara Bölgesi'nde kuzeyde İzmit Körfezi, güneyde İznik Gölü ve Gemlik Körfezi'yle sınırlanan yörede, batıda Bozburun, doğuda Sakarya Nehri'nin Geyve Boğazı arasında yer alan dağlara verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Ovası</span>

Adapazarı Ovası, Sakarya ilinin en büyük ovasıdır. Sakarya Irmağı'nın tektonik çöküntüyü alüvyonlarla doldurması ile oluşmuş tektonik bir ovadır. Adapazarı, Akyazı ve Hendek ilçelerinin bir kısmını kapsamaktadır. Bir diğer adı da Akova'dır. Aşağı Sakarya havzasında Sapanca Gölü ile Adapazarı'nın doğusunda yer alır. Doğuda Keremali Dağı'nın eteklerine dek uzanan Akova, Marmara Bölgesinin kuzeydoğusunda, Karadeniz Bölgesi sınırı içerisinde yer almaktadır. Coğrafi konumuyla Karadeniz Bölgesinin ve İç Anadolu Bölgesinin Marmara Bölgesine açılan kapısı durumunda bulunan ova, gelişmiş karayolu bağlantıları ve demiryolu ile önemli bir ulaşım ağı üzerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Anadolu Dağları</span>

Kuzey Anadolu Dağları ya da Pontus Alpleri, Anadolu'nun kuzeyini kıyıya paralel, birkaç sıra halinde kuşatan sıradağlarıdır. Orojenez sonucu oluşan bu kıvrım dağları batıdan doğuya şöyle sıralanır: Köroğlu Dağları, Ilgaz Dağları, Küre Dağları, Canik Dağları, Köse Dağları, Giresun Dağları, Doğu Karadeniz Dağları, Mescit Dağı, Yalnızçam Dağları, Tecer, Mercan, Allahuekber Dağları. Erzurum-Kars yaylasında Palandöken Dağları ile Doğu Anadolu Dağları birleşir.

<span class="mw-page-title-main">Obruk Platosu</span>

Konya iline bağlı Karapınar ilçesi sınırlarında bulunan, Tuz Gölü havzası (950m) ile Konya Ovasını (1000m) birbirinden ayıran Obruk Platosu, doğu-batı yönünde yaklaşık 75–80 km uzunluğa, kuzey-güney yönünde 35–65 km genişliğe sahiptir.

Uşak Ovası, Uşak ilinde yer alan 70 km²'lik bir alana yayılmış ova. Tamamen Neojen formasyonları içerisinde açılmış bir akarsu ovasıdır. Ova, alüvyal bir partaj halindedir. Uşak ilinin doğusundaki esas alüvyal alan 10 km uzunluğunda, 5–6 km genişliğindedir. Burası ovanın en önemli kısmını oluşturmaktadır. Bunun doğu ve batısındaki alüvyal ovalar ise, kuzeydoğu-kuzeybatı yönünde uzanıp, buradaki derelerin yataklarını oluşturmaktadır. Bunlar Kusura ve Uşak dereleridir. Bu ovaların aralarında Neojen formasyonlardan oluşmuş, aynı yönde uzanan sırtlar bulunmaktadır. Fazla yüksek olmayan bu sırtlar kumtaşı, kil ve konglomeralardan oluşmuştur.

Sivaslı Ovası, Uşak ilinde yer alan bir ova. Uşak'taki diğer ovalar olan Uşak Ovası ve Banaz Ovası'ndan farklı oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Dalaman Ovası</span>

Dalaman Ovası, Dalaman Çayı'nın uzun yıllar boyunca biriktirdiği alüvyonların oluşturduğu çok geniş bir alana yayılan, Türkiye'nin en yüksek verim alınabilen tarım alanlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Antalya Ovası</span>

Antalya Ovası, Akdeniz bölgesi, Antalya bölümünde batıda Beydağları, kuzeyde Toros Dağları ve doğuda yine Toros Dağları ile Antalya Körfezi arasında kalan ovalara Antalya Ovası denir. Bunlar üzerinde bulunan ilçelerin adlarına göre; Serik, Manavgat, Alanya Ovaları isimlerini alırlar.

<span class="mw-page-title-main">Yunt Dağları</span>

Yunt Dağları, Batı Anadolu'da Ege Bölgesi'nin kuzeyinde yer alan kırık tipi dağ oluşumudur. Yükseltisi 1076 m'dir.

<span class="mw-page-title-main">Geyve Boğazı</span>

Geyve Boğazı, Sakarya Nehri'nin Samanlı Dağlarını parçalayarak oluşturduğu boğaz vadi. Boğaz Sakarya ili, Geyve ilçesi sınırlarında bulunur.

Küçük Menderes Ovası, Ege Bölgesi'nde, İzmir ili topraklarında, Aydın Dağları ve Bozdağlar arasında oluşmuş, içinden Küçük Menderes Nehri'nin aktığı tektonik ova.

Muş Ovası, Doğu Anadolu Bölgesinde Yukarı Murat-Van Bölümü içerisinde yer alan tektonik ova. 80 km uzunluk, 30 km genişliğindeki ova 1650 km²'dir. Ovayı güneyden Haçreş dağları, kuzeyden Şerafettin Dağları ve uzantıları çevirir. ova Türkiye'nin büyük ovalarındandır.

Pasinler Ovası, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Erzurum-Kars bölümünde yer alan tektonik ova. Kuzey ve güney Anadolu dağlarının, Doğu Anadolu'da birbirlerine en çok yaklaştıkları mevkide bulunur. Batıda, Erzurum Ovasından volkanik Deveboynu Eşiği ile ayrılır. Doğuda, Çobandede köprüsü yakınlarında Bingöl ve Hasankale çaylarının birleştiği yere kadar uzanır.

Akhisar Ovası, Türkiye'nin batısında, Ege bölgesinin Ege bölümünde yer almakta ve bu bölümün, Marmara bölgesi sınırı ile İç Batı Anadolu sınırına yakın kuzeydoğu köşesine tekabül etmektedir

<span class="mw-page-title-main">Finike Ovası</span> Finikede bir ova

Finike Ovası, Teke Yarımadasının güneydoğusunda yer alan ova. Doğu bölümüne Kumluca Ovası, batı bölümüne Turunçova adı da verilmektedir.Doğu-batı uzunluğu 15 km, kuzey-güney genişliği 5–7 km olan ovanın büyüklüğü 120 km2'dir. Kıyıdan itibaren yüksek ve engebeli yapıya sahip Teke Yarımadası için önemli bir düzlük alandır. Güneyi sınırını Akdeniz'in oluşturduğu kıyı ovasını asıl şekillendiren Bey Dağları'ndan doğan Alakır Çayı ve Akçay akarsularının alüvyonlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Düziçi Ovası</span>

Düziçi Ovası, Osmaniye Düziçi ilçesin içinde yer aldığı, Nur Dağları (Amanoslar) ile Aslantaş Barajı arasında kalan ova. Ova Sabun Çayı'nın havzasının aşağı çığırını oluşturur. Daire şekilli ovanın alanı 90 km2 olup, genişlik kuzeyde 16 km, batıda 14 km, doğuda 10 km’dir.

Kasaba Polyesi, Antalya ili sınırlarında karstik oluşumlu polye ovasıdır. Kaş sınırlarında, ilçe merkezinin kuzeydoğusunda, 4–5 km genişlik, 15 km uzunluğa sahiptir. Adını merkezi konumdaki Kasaba köyünden alır.