İçeriğe atla

İnebahtı Fethiye Camii

Koordinatlar: 38°23′33″K 21°49′48″D / 38.39250°K 21.83000°D / 38.39250; 21.83000
Fethiye Camii
Modern şehrin limanından görülen caminin kubbesi
Harita
Temel bilgiler
Konumİnebahtı, Etolya-Akarnanya, Yunanistan
Koordinatlar38°23′33″K 21°49′48″D / 38.39250°K 21.83000°D / 38.39250; 21.83000
İnançİslam
MezhepSünni İslam
Açılışy. 1500
Mimari
Mimari türcami

Fethiye Camii (YunancaΦετιχιέ τζαμί) Yunanistan'ın İnebahtı (Naupaktos) şehrinde bulunan bir Osmanlı camisidir.

Şehrin 1499'da Venediklilerden alınmasının hemen ardından Sultan II. Bayezid'in emriyle inşa edilmiş ve Osmanlı dönemi boyunca şehrin ana camisi olmuştur. Kurucusundan sonra Bayezid-i Veli Camii olarak da anılmıştır. Cami kapsamlı bir şekilde restore edildi ve şimdi bir sergi salonu olarak işlev görmektedir.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Selimiye Camii</span> Edirnede tarihi bir cami

Selimiye Camii, Osmanlı padişahı II. Selim döneminde Mimar Sinan'ın yaptığı ve Osmanlı'nın önceki başkenti Edirne'de bulunan bir külliyedir. Mimar Sinan'ın 80 yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" şeklinde nitelendirdiği Selimiye Camii, gerek Mimar Sinan'ın, gerek Osmanlı mimarisinin en önemli eserleri arasında sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Dimetoka</span> Yunanistanın Batı Trakya bölgesi, Meriç ilçesi, Dimetoka belediyesine bağlı kent

Dimetoka, Yunanistan'da, Batı Trakya'da, Evros (Meriç) ilinin (nomos) sınırları içinde bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Sinan Paşa Camii (Beşiktaş)</span> İstanbulda cami

Sinan Paşa Camisi İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yer alan Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş bir Osmanlı camisidir. İlçenin merkezinde yer alan Sinanpaşa mahallesine adını vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bayezid Camii</span>

Bayezid Camii İstanbul'un Beyazıt semtinde Sultan II. Bayezid tarafından yaptırılmış bir cami.

<span class="mw-page-title-main">Zağnos Paşa Camii</span> Balıkesirde bir cami

Zağnos Paşa Camii veya Balıkesir Ulu Camii, Türkiye'nin Balıkesir şehir merkezinde bulunan15. yüzyıl yapısı cami.

Şahadet Camii veya diğer adlarıyla Kale Camii veya Saray Camii, Bursa'da Tophane semtindeki tarihî cami.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Camii (Sinop)</span>

Sinop Alaeddin Camii, Sinop ilinde, şehir merkezinde yer alan Selçuklu devri yapısı.

<span class="mw-page-title-main">Selatin camileri</span>

Selatin camileri, Osmanlı İmparatorluğu döneminde sultanların yaptırdıkları camilere verilen addır. Osmanlı dönemindeki ilk selatin camileri Bursa'daki Ulu Camii ve Yeşil Camii'dir. İstanbul'daki ilk selatin camisinin, İstanbul'un ele geçirilmesi sonrası camiye çevrilen Ayasofya olduğu öne sürülse de II. Mehmed tarafından yaptırılmış Fatih Camii ilk selatin camii olarak kabul edilmektedir. İstanbul’da özgün halini koruyan en eski selatin camii ise II. Bayezid'in yaptırdığı Bayezid Camii olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Çakaloz Camii</span>

Çakaloz Camii, Uşak'ın Kurtuluş mahallesinde 19. yüzyılda inşa edilmiş Osmanlı dönemi camisi. Cami çeşitli tarihlerde yangın geçirmiş ve onarılmıştır. Cami kesme taştan yapılmış olup dikdörtgen bir avlunun güneydoğu kenarındadır. yapıda 19. yüzyıl mimarisinin batı etkileri açıkça görülmektedir. 20. yüzyılda caminin önüne cemaat yeri eklenmiştir.

Erken dönem Osmanlı mimarisi veya Bursa üslubu 1299 yılında Osmanlı Devleti’nin Osman Gazi tarafından Söğüt'de Osmanlı'nın tarafından kurulması ile 1501 yılında Bayezid Camii'nin (1501-1505) inşaatının başlaması arasındaki mimari dönemi kapsar. Bazı araştırmacılar ise bu dönemin Edirne'de yer alan Üç Şerefeli Cami inşaatının 1437 yılında tamamlanmasıyla bittiğini kabul ederler.

<span class="mw-page-title-main">Pazar Camii (Ergiri)</span>

Ergiri Camii veya Pazar Camii (Xhamia e Pazarit), eskiden Memi Bey Camii (Xhamia e Memi Beut), Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Ergiri kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camisi.

<span class="mw-page-title-main">Berat Sultan Camii</span>

Berat Sultan Camii veya İmparator Camii veya Kral Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Berat kentinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı camisi. 1948 yılında Arnavutluğun millî kültür simgesi olarak ilan edildi.

Aşağıdaki liste modern Arnavutluk sınırları içinde bulunan Osmanlı camilerin bir listesi.

Bergama Ulu Cami veya Yıldırım Camii, Sultan Yıldırım Bayezid tarafından 1399 tarihinde yaptırılmış, İzmir'in Bergama ilçesinde bulunan tarihî cami.

<span class="mw-page-title-main">Ertuğrul Tekke Camii</span>

Ertuğrul Tekke Camii, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinin Cihannüma Mahallesi, Serencebey Yokuşu'nda yer alan Osmanlı İmparatorluğu'nun bir camisidir. Geç Osmanlı dönemi camisi, kendisine ek olarak tekke, misafirhane, türbe, çeşme ve kütüphane'den oluşan bir külliye olarak inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Bey Camii</span>

Mehmet Bey Camii, eskiden kilise olmasından dolayı Ayasofya olarak da bilinen, Yunanistan'ın kuzeyindeki Serez şehrinde yer alan 15. yüzyıldan kalma bir Osmanlı camiidir.

<span class="mw-page-title-main">Çelebi Sultan Mehmet Camii (Dimetoka)</span>

Çelebi Sultan Mehmed Camii, Bayezid Camii ve Ulu Camii, Yunanistan'ın en kuzeydoğusundaki Dimetoka, Doğu Makedonya ve Trakya'da yer alan 15. yüzyılın başlarından kalma bir Osmanlı camisidir.

<span class="mw-page-title-main">Osman Şah Camii</span>

Osman Şah Camii veya Kursum Cami, Yunanistan'ın Tırhala şehrinde yer alan ve 16. yüzyıldan kalma bir Osmanlı camisidir. Cami, Sultan Selim'in kızlarından birinin oğlu olan ve daha sonra idam edilen vezir İskender Paşa'nın oğlu Kara Osman Paşa olarak da bilinen Osman Şah tarafından yaptırılmıştır. Osman Şah, Tırhala Sancağı olan yerel vilayetin valisi olarak uzun süre Tırhala'da yaşadı. Cami, Osmanlı imparatorluk mimarı Mimar Sinan tarafından tasarlanmıştır ve Mimar Sinan'ın modern Yunanistan'da tasarladığı tek camidir.

<span class="mw-page-title-main">Selimiye Camii (Konya)</span> Konya, Türkiyede bir cami

Konya Selimiye Camii, Türkiye'nin Konya şehrinde bulunan bir camidir. Osmanlı döneminde 16. yüzyılda tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pirînaz Camii</span> Priştine, Kosovadaki tarihi bir cami

Pirînaz Camii veya Pîrî Nâzır Camii, Kosova'nın başkenti Priştine şehrinde yer alan bir Osmanlı camisidir. Cami 16. yüzyılın ikinci yarısında, iki Osmanlı Sultanı döneminde Vezir olarak görev yapan Piri Nazır tarafından inşa ettirilmiştir. Pirînaz Camii, Fatih Sultan Mehmed Camii'nden 100 yıl sonra aynı taş malzeme ile inşa edilmiştir. Caminin kültürel önemi, 1389'daki Kosova Muharebesi'nde ölen Sultan Murad'ın oğlu ve halefi olan Sultan Bayezid'in izniyle Prens Lazar'ın kalıntılarının bugünkü Pirînaz Camii'nin bulunduğu yere gömüldüğüne dair inançla beraber daha da artmaktadır. Daha sonra Lazar'ın kalıntıları Sırbistan'daki Ravanica Manastırı'na götürülmüştür. Ayrıca, yerel bir efsaneye göre Pirînaz Camii'nin bahçesinde bulunan "Lazar Taşı" Prens Lazar'ın başının kesildiği taş olarak kullanılmıştır. Ancak Lazar'ın ölümünün gerçekte nasıl olduğu bilinmemektedir.