İçeriğe atla

İndiyum galyum çinko oksit

İndiyum galyum çinko oksit veya İGZO, bir yarı iletken malzemesidir.

1995 yılında, Tokyo Teknoloji Enstitüsü (Tokyo Institute of Technology) profesörü Hideo Hosono şeffaf esnetilebilen oksit yarı iletken olan bir malzeme icat etti. Bu malzemeye transparent amorphous oxide semiconductors (TAOS) ismini verdi. Bu malzeme kristal üzerinde çok fazla sayıda elektron hareketine izin veriyordu. Fakat bu ilk zamanlarda TAOS çok az dikkat çekmişti. 1999 yılında Japon Teknoloji Ajansı (Japan Science and Technology Agency) Hosono'yu Exploratory Research for Advanced Technology (ERATO) ismini verdiği projesi için proje lideri olarak seçti. Her ERATO projesi JST tarafından seçilen yenilikçi araştırmacılara ve proje liderlerince serbestçe yönetilebilen takımlardan oluşmaktadır. JST, Hosono'nun 5 yıllık projesine her yıl için 300 milyon yen ödenek sağladı. Hosono TAOS için birçok hammadde denedi. 2004 yılında IGZO kullanarak bir TFT üretti. Bu madde oda sıcaklığında ve plastikten üretilmişti. Elektron hareketliliği, esnek silikon TFT'den 1 dijit daha yüksekti.

IGZO ekranlar daha ince, daha aydınlık ve daha parlak görüntü vermektedir. Geleneksel LCD ekranlardan daha az enerji tüketmektedir. SHARP, 2012 yılının son çeyreğinde 7, 10 ve 32 inch IGZO panellerin seri üretimini yaptığını duyurmuştu.

2013 yılının ortalarında duyurulması beklenen iPhone6'da IGZO panel kullanılacağı söylenmektedir.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar monitörü</span> elektronik ekran

Monitör, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik ya da elektro-mekanik aygıtların genel adıdır. Monitör, başta televizyon ve bilgisayar olmak üzere birçok elektronik cihazın en önemli çıktı aygıtıdır. Monitör, plastik bir muhafaza içerisinde gerekli elektronik devreleri, güç transformatörünü ve resmi oluşturan birimleri içerir. Monitörle bilgisayar arasındaki iletişimi ekran kartı sağlar. Yani, monitörden çıkan veri kablosu bilgisayar kasasında ekran kartına bağlanır. Monitörlerin boyutları inç ölçü cinsiyle ifade edilir. Bu boyut monitör ekranının bir köşesinden karşı çaprazındaki diğer köşesine olan uzaklıktır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, 1992 yılında İzmir'de kurulan, özellikle teknoloji alanlarında yüksek düzeyde araştırma, eğitim-öğretim, üretim, yayın ve danışmanlık yapan bir devlet üniversitesidir. İYTE'deki tüm bölümlerde eğitim dili %100 İngilizcedir. 2017 yılında ilk defa Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan araştırma üniversiteleri programına dahil olarak Türkiye'deki 10 araştırma üniversitesinden biri olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yarı iletken</span> Normal şartlar altında yalıtkan iken belirli fiziksel etkilerde iletken duruma geçen madde

Yarı iletken üzerine yapılan mekanik işin etkisiyle iletken özelliği kazanabilen, normal şartlar altında yalıtkan olan maddelerdir.

<span class="mw-page-title-main">BenQ</span>

BenQ, Tayvan merkezli bilişim, iletişim ve elektronik eşya üreticisidir. Şirketin merkezi Tayvan'da Taoyuan şehrindedir. Yönetim kurulu başkanı K.Y. Lee'dir.

<span class="mw-page-title-main">Carl Anderson (fizikçi)</span> Amerikalı fizikçi (1905 – 1991)

Carl David Anderson, Amerikalı fizikçidir. 1932 yılında pozitronu, 1936'da ise müonu keşfetti. 1936 yılında Pozitronların üretimi ve özellikleri araştırması sayesinde Nobel Fizik Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hideki Shirakawa</span> Japon bilim insanı

Hideki Shirakawa Japon kimyagerdir. Pensilvanya Üniversitesi'nde çalıştığı esnada Alan G. MacDiarmid ve Alan J. Heeger'la birlikte yaptığı iletken polimerler çalışmasıyla 2000 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır.

TDK Corporation ,, elektronik malzemeler, bileşenler ve kayıt ve veri depolama ortamı ürünleri üreten bir Japon çok uluslu elektronik şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Bakır(I) oksit</span>

Bakır(I) oksit ya da küproz oksit formülü Cu2O olan inorganik bileşiktir. Bakırın oksitlerinden biridir. Bu kırmızı renkli katı bazı yosun önleyici boyaların bileşimine girmektedir. Bu bileşik, tanecik büyüklüğüne bağlı olarak sarı ya da kırmızı renkli olabilir. Bakır(I) oksit kırmızımsı renkteki kuprit minerali halinde bulunur.

Monokristalin silikon bugün hemen hemen her elektronik ekipmanda kullanılan mikroçipler için temel bir malzemedir. Monokristalin silikon fotovoltaikde, güneş hücrelerinde ışık emici madde olarak kullanılır.

Elektrolüminesans (EL) optik ve elektriksel bir olgudur ve malzemenin içinden geçen elektrik akımına veya çok güçlü elektriksel alana tepki olarak ışık yayma durumudur. Bu durum; ısıdan (akkorluk), kimyasal reaksiyondan (kemilüminesans), sesten (Sonoilüminesans) veya diğer mekanik aksiyondan (mekanolüminesans) oluşan kara cisim ışınımından farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek sıcaklık süperiletkenliği</span> alışılmadık derecede yüksek sıcaklıklarda süper iletkenler gibi davranan malzeme

Yüksek sıcaklık süperiletkenleri, normalin üzerinde sıcaklıklarda süperiletken olarak davranan materyallerdir. İlk yüksek sıcaklık süperiletkeni, 1986’da IBM araştırmacıları Georg Bednorz ve K. Alex Müller tarafından keşfedilmiştir ve 1987’de seramik materyalindeki yüksek iletkenlik keşfinde önemli atılımlarından dolayı Nobel Fizik Ödülü ile ödüllendirilmişlerdir. Sıradan ya da metalik süperiletkenler genellikle 30 Kelvin (-243,15 °C) altında geçiş sıcaklıklarına sahipken yüksek sıcaklık süperiletkenleri 138 K (-135,15 °C) kadar iletkenlik sıcaklıklarıyla gözlemlenir. 2008’e kadar sadece belirli bakır ve oksijen bileşiklerinin (kupratlar) yüksek sıcaklık süperiletkenlik özelliklerine sahip olduğuna inanılıyordu ve yüksek sıcaklık süperiletkenlik terimi bizmut, stronsiyum, kalsiyum, itriyum, baryum gibi bileşikler için bakır oksijen süperiletkenleri yerine kullanılıyordu; fakat şu an birçok demir bileşiğinin yüksek sıcaklıklarda süperiletkenliği biliniyor.

<span class="mw-page-title-main">Shuji Nakamura</span> Japonya doğumlu Amerikalı fizikçi ve mucit

Shuji Nakamura Japonya doğumlu Amerikalı fizikçi ve mucit. 2014 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">AU Optronics</span>

AU Optronics (AUO), Tayvanlı bir elektronik üreticisidir. Eylül 2001'de Acer Display Technology (1996'da kurulan AUO'nun eski şirketi) ve Unipac Optoelectronics Corporation'ın birleşmesiyle kuruldu. Ekim 2006'da, AUO, Quanta Display Inc.'yi satın aldı. AUO, bu nedenle, 1.4 ila 85 inç ebatlarında TFT-LCD panelleri sunabilen farklı nesillerin üretim hatlarını çalıştırıyor. AUO, müşterilerine yüksek verimlilikte güneş çözümleri sunmak için 2008 yılında pazarını yeşil enerji endüstrisine kadar genişletti.

<span class="mw-page-title-main">IPS LCD</span> LCD ekran teknolojisi

IPS LCD sıvı kristal ekranlar (LCD'ler) için bir ekran teknolojisidir. 1980'lerin sonunda "kıvrımlı nematik alan efektli" (TN) matris LCD'lerin ana sınırlamalarını çözmek üzere tasarlandı. Bu sınırlamalar güçlü görüş açısına ve düşük kaliteli renk reprodüksiyonuna sahipti. IPS LCD likit kristal (LC) tabakasının moleküllerinin yöneliminin düzenlenmesini ve değiştirilmesini içerir. Bu, aslında, cam plakalara paralel olarak yapılır.

<span class="mw-page-title-main">S-LCD</span> Şirket

S-LCD Corporation , Samsung Electronics'in sahibi olduğu, amorf TFT LCD panellerin Güney Koreli bir üreticisidir.

TFT LCD adreslenebilirlik ve kontrast gibi görüntü kalitesini artırmak için ince tabakalı transistör (TFT) teknolojisini kullanan sıvı kristal ekranın (LCD) bir varyantıdır. Bir TFT LCD, pasif matris LCD'lerin aksine bir aktif matris LCD'dir veya birkaç segmentli basit, doğrudan yönlendirmeli LCD'lerdir. Esas türlerine IPS LCD, kıvrımlı nematik alan etkisi, AFFS, MVA, PVA, ASV, ASV, DTP dahildir. Üreticileri ise S-LCD, Panasonic, AU Optronics, Samsung, Sharp Corporation, Hitachi ve birçok otomobil üreticileridir.

<span class="mw-page-title-main">İnce film transistör</span>

Diyot için ince tabakalı diod sayfasına bakınız.

<span class="mw-page-title-main">QLED</span>

QLED, saf monokromatik kırmızı, yeşil ve mavi ışık üretebilen kuantum noktaları (QD), yarı iletken nanokristalleri kullanan bir görüntü cihazıdır.

Daha önce Toprak Koruma Servisi olarak bilinen Doğal Kaynakları Koruma Servisi, çiftçilere ve diğer özel arazi sahiplerine ve yöneticilerine teknik yardım sağlayan Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'nın bir ajansıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yoshinori Tokura</span> Japon fizikçi

Yoshinori Tokura , Japon fizikçidir. Tokyo Üniversitesi'nde profesör ve RIKEN'de Center for Emergent Matter Science (CEMS) kurumunda direktördür. Güçlü korelasyonlu elektron sistemlerinin fiziğinde uzmandır ve yüksek sıcaklık süperiletkenliği, Mott geçişi, devasa manyeto direnç, Multiferroics ve manyetik skyrmions konusundaki çalışmaları ile tanınır.