İçeriğe atla

İndira Gandi suikastı

İndira Gandi suikastı
İndira Gandi çocukları selamlarken
BölgeYeni Delhi, Hindistan
Tarih31 Ekim 1984
Kurbanİndira Gandi
SaldırganlarBeant Singh ve ismi bilinmeyen diğer koruma
Örgüt(ler)Sih
SebepAltın Tapınağa askeri operasyon emri vermesi

İndira Gandi suikasti X, Hindistan'ın ilk kadın başbakanı İndira Gandi'ye karşı 31 Ekim 1984 tarihinde Sih mensubu iki koruması tarafından yapılmış olan ve Gandi‘nin ölümüyle sonuçlanan suikast girişimi.[1]

Suikastten önce

Sih lideri, Jarnail Singh Bhindranwale ve onun silah arkadaşlarını yok etmek için İndira Gandi'nin emri ile Sihlere ait olan Altın Tapınak'a askeri operasyon düzenlenmiştir ve bu emir Gandi’nin sonunu hazırlamıştır.[1][2] Suikaste uğramadan bir hafta önce halkına şu sözleri söylemiştir, “İndira Gandhi ölse bile kanı topraktan fışkıracak ve binlerce İndira ülke halkına hizmet etmek için ortaya çıkacaktır.”[3]

Suikast zamanı

Başbakan İndira, Operasyon emri vermesinden dolayı 31 Ekim 1984 tarihinde Sih mensubu iki koruması tarafından sıkılan silahtan 30 mermi vücuduna isabet etmesi sonucu yaralanmış ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmiştir. Dışarıdan tehdit beklerken korumaları tarafından gelecek saldırıyı tahmin etmeyen İndira, olay anında kendisine ateş eden korumalarından Beant Singh‘e şaşkın bir biçimde “Ne yapıyorsun sen?” diye serzenişte bulunmuştur.[2][3]

Suikastten sonra

İndira Gandi'nin ölümünden kaynaklı Sihlere karşı yapılan saldırılarda binlerce kişi yaşamını yitirmiş ve kadınlar tecavüze uğramıştır.[2][4]

Kaynakça

  1. ^ a b "Dünya siyasi tarihinde liderlere yönelik suikastlar". www.aa.com.tr. 21 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2023. 
  2. ^ a b c "Suikast Sonucu Öldürülen Hindistan'ın İlk ve Tek Kadın Başbakanı: İndira Gandhi - Ekşi Şeyler". eksiseyler.com. 14 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2023. 
  3. ^ a b "K3". 
  4. ^ "K4". 

İlgili Araştırma Makaleleri

1984 (MCMLXXXIV) pazar günü başlayan yıl. 20. yüzyılın ve 2. milenyumun 84. yılı.

<span class="mw-page-title-main">Mahatma Gandi</span> Hint bağımsızlık aktivisti (1869–1948)

Mohandas Karamçand Gandi, Hindistan'ın ve Hindistan Bağımsızlık Hareketi'nin siyasi ve ruhani lideri. Görüşleri Gandizm olarak anılır. Kötülüğe karşı aktif ama şiddetsiz direniş ve gerçek ile ilgili olan Satyagraha felsefesinin öncüsüdür. Bu felsefe Hindistan'ı bağımsızlığına kavuşturmuş ve dünya üzerinde vatandaşlık hakları ve özgürlük savunucularına ilham kaynağı olmuştur. Gandi, Hindistan'da ve dünyada, Tagore tarafından verilen ve yüce ruh anlamına gelen Mahatma ve baba anlamına gelen bapu adlarıyla anılır. Hindistan'da resmî olarak "Ulusun Babası" ilan edilmiştir ve doğum günü olan 2 Ekim Gandhi Jayanti adıyla ulusal tatil olarak kutlanır. 15 Haziran 2007'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu oybirliği ile 2 Ekim gününü "Dünya Şiddetsizlik Günü" olarak ilan etmiştir. Gandi, hakkında en fazla eser yazılan kişiler listesinde 8. sırada yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Abdulgaffar Han</span>

Abdulgaffar Han veya ona takılan ismiyle Badşah Han (1890-1988) ünlü Peştun politik lider. Hudutların Gandhi'si olarak da anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İndira Gandi</span> 3. Hindistan başbakanı

İndira Priyadarşini Gandhi, Hindistan'da 2 defa başbakanlık yapmış politikacı. Hindistan tarihindeki tek kadın başbakan olan Gandhi, ayrıca en uzun süre görev yapan ikinci başbakandır.

<span class="mw-page-title-main">Sihizm</span> tek tanrı inancına dayalı bir din

Sihizm, Hint yarımadasının Pencap bölgesinde MS 15. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan tek tanrılı bir dindir. Sihizm, başlıca dinlerin en gençlerinden biri ve dünyanın en büyük beşinci organize dinidir. 21. yüzyılın başlarından itibaren yaklaşık 25 milyon Sih vardır.

<span class="mw-page-title-main">Amritsar</span>

Amritsar, Hindistan'ın Pencap eyaletinin en büyük şehri ve Sihlerin dini merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Ali Cinnah</span> Pakistanın kurucusu olarak görülen siyasetçi (1876-1948)

Muhammed Ali Cinnah, Pakistanlı 20. yüzyıl hukukçusu, politikacısı ve devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cevahirlal Nehru</span> Hindistanın ilk başbakanı

Pandit Cevahirlal Nehru Hint politikacı ve devlet adamıdır. Hindistan Ulusal Kongresi'nin önemli siyasi üyelerinden biridir. Hindistan'ın Bağımsızlık hareketi sırasında önemli bir figür olmuştur. Hindistan'ın ilk başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rajiv Gandhi</span> 6. Hindistan başbakanı

Rajiv Gandhi, İndira Gandhi ve Feroze Gandhi'nin oğlu, Jawaharlal Nehru'nun torunu. 9. ve en genç Hindistan başbakanı. Annesinin öldürülmesinden sonra Başbakan olmuştur.

Özal Suikastı, 1988 yılında dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Turgut Özal'a yönelik düzenlenen ve Özal'ın yaralı olarak kurtulduğu suikasttır.

<span class="mw-page-title-main">Pranab Mukherjee</span> 13. Hindistan cumhurbaşkanı

Pranab Kumar Mukherjee, Hint siyasetçi. Mukherjee, Asya ülkesi Hindistan'da 2012 ile 2017 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Narendra Modi</span> 14. Hindistan başbakanı

Narendra Damodardas Modi,, 2014 Hint genel seçimlerinde belirleyici bir zafer ile Bharatiya Janata Partisi (BJP) lideri olduktan sonra Hindistan Başbakanı olan Hint bir siyasetçi. Lok Sabha'nın üyesi olup Varanasi ve Vadodara seçmenleri arasından seçilmiştir. Gucerat Eyaletinin 14. başbakanıdır.

Nihat Erim suikastı, 12 Mart Muhtırası sonrasında 26 Mart 1971-22 Mayıs 1972 tarihleri arasında kurulan 33 ve 34. Türkiye Hükûmetlerinde Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak görev yapan, 1961 Anayasası'nda değişiklikler yaptıran; Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın idamlarıyla sonuçlanan Balyoz Harekâtı'nı başlatmasıyla bilinen Nihat Erim'in 19 Temmuz 1980 tarihinde İstanbul'da DEV SOL militanları tarafından uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmesi olayı. Nihat Erim'in öldürülmesi Türkiye'de büyük bir infiale neden oldu, Bülent Ecevit ve Alparslan Türkeş millî birlik çağrısında bulundu, basın büyük tepki gösterdi. 12 Eylül Darbesi'ne giden süreç ivme kazandı.

<i>Jogi</i> (film, 2022) 2022 Netflix filmi

Jogi; 2022 Hint yapımı, Ali Abbas Zafar tarafından yönetilen ve Sukhmani Sadana ile ortak yazılan Hintçe bir filmdir. Başrollerinde Diljit Dosanjh, Kumud Mishra, Mohammed Zeeshan Ayyub, Hiten Tejwani, Apinderdeep Singh, Amyra Dastur ve Charu Kumar'ın yer aldığı film, 1984'te yaşanan Sih karşıtı ayaklanmaları konu almaktadır. 16 Eylül 2022'de Netflix'te yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Josu Urrutikoetxea</span>

Josu Urrutikoetxea Bengoetxea olarak da bilinen José Antonio Urrutikoetxea Bengoetxea, Bask ayrılıkçı örgütü eski bir ETA üyesidir. Birkaç yıl süren ayrı davalarda, birlikte beşi çocuk olmak üzere 23 kişinin ölümüne neden olan 1986 Plaza República Dominicana bombalamasına ve 1987 Zaragoza kışlası bombalamasına karışmaktan suçlu bulundu.

Barış Boyun,, Türk mafya lideridir. İstanbul Beyoğlu'nda mahalle çetesi olarak etkin olan örgütün suç olayları daha sonra uluslararası ilişkilere kadar uzandı. Barış Boyun ve alt grubu Daltonlar Çetesi, Kolombiya Kartellerinden esinlendikleri motosikletli suikast timi ile işledikleri cinayetlerle bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Olof Palme suikastı</span>

Olof Palme suikasti, Eski İsveç başbakanı Olof Palme‘ye karşı 28 Şubat 1986 tarihinde Stig Engström tarafından yapılmış olan ve Palme'nin ölümüyle sonuçlanan suikast girişimi.

<span class="mw-page-title-main">İzak Rabin suikastı</span> 1995 yılında Tel Avivde gerçekleşen cinayet

İzak Rabin suikastı, İsrail’in 5. Başbakanı İzak Rabin‘e karşı 4 Kasım 1995 tarihinde Aşırı sağcı olan Yigal Amir tarafından yapılmış olan ve İzal Rabin’in ölümüyle sonuçlanan suikast girişimi.

<span class="mw-page-title-main">Rajiv Gandi suikasti</span> 1991 yılında Rajiv Gandiye yapılan suikast

Rajiv Ratna Gandi suikasti X, Hindistan Başbakanı Rajiv Gandi’ye karşı 21 Mayıs 1991 tarihinde Tamil Kaplanları mensubu Nalini Shiran tarafından yapılan ve Gandi’nin ölümüyle sonuçlanan suikast girişimi.

<span class="mw-page-title-main">Mahatma Gandhi suikasti</span> Mahatma Gandi’ye yapılan suikast girişimi

Mahatma Gandi suikasti, Hindistan Bağımsızlık Hareketi'nin siyasi ve ruhani lideri Mahatma Gandi‘ye karşı 30 Ocak 1948 tarihinde Hindu milliyetçisi olan Nathuram Godse tarafından yapılmış ve Mahatma Gandhi‘nin ölümüyle sonuçlanmış suikast girişimi.