İçeriğe atla

İndigirka

İndigirka Nehri
İndigirka Ust-Nera dan geçerken
İndigirka Ust-Nera dan geçerken
Genel bilgiler
KaynakTuora-Yuryakh ve Taryn-Yuryakh kavşağı
Kaynak rakımı792 m
AğızDoğu Sibirya Denizi
Uzunluk1726 km

Indigirka batıda Yana ve doğuda Kolima nehirleri olan Rusya bünyesindeki Yakutistan'da bir nehirdir. Nehrin uzunluğu 1.726 km2dir. Drenaj alanının büyüklüğü 360.000 km2dir.[1]

Nehrin seyiri

İndigirka nehri, 251 km uzunluğundaki Tuora-Yuryakh (Khastakh, Khalkan veya Kalkan olarak da bilinir) nehrinin[2] ve 63 kilometre (39 mi) uzunluğunda Taryn-Yuryakh nehirlerinin[3] birleşmesinden kaynaklanır. Bu her iki nehirde Khalkan alanının kuzey yamaçlarından kaynaklanırlar.

Seyrinin en üstünde nehir Oymyakon Platosu'nın en alt kısmı boyunca kuzeybatıya doğru akar. Kuzeye döndüğünde, Chersky Bölgesi'nin alt aralığını keser. Chemalgin bölgesi'ni geçtiği noktada nehir daralır, akıntılar oluştur ve derin bir geçide akar. Güneydoğudan Moma nehri ile birleştiği yerde Indigirka nehri, rotasının ortasında ve vadisinin genişlediği geniş bir intermontan havza olan Momo-Selennyakh çöküntüsüne ulaşır. Kuzeye doğru döndüğünde Indigirka, Moma Sıradağını derinden keser ve kuzeydoğuya Aby Ovası boyunca kıvrılıp 500 m'ye kadar genişleyerek akar. Polousny sıradağı'nın doğu ucunun oluşturduğu boyun ile Ulakhan-Chistay sıradağı' nın batı ucu arasında aktıktan sonra nehir Kondakov Platosu ile kuzeye doğru büyük Doğu Sibirya Ovası'nın bir parçası olan Yana-İndigirka Ovası'na doğru akar. Indigirka nehri ağzından 130 km uzakta, daha kuzeydeki arazinin artık tamamen düz hale geldiği yerde dallara bölünerek 5.500 km² genişliğinde bir delta oluşturur. Suları sonunda Kolima Körfezi'ne, Doğu Sibirya Denizi'ne varır.[4]

Indigirka Ekim ayında donar ve Mayıs – Haziran aylarına kadar buzun altında kalır.

Kolları

İndigirka'nın kaynaktan denize döküldüğü ağzına doğru ana kolları şunlardır:[1]

  • Tuora-Yuryakh (sola)
  • Taryn-Yuryakh (sağa)
  • Kuydusun (sol)
  • Kyuente (sola)
  • Elgi (sola)
  • Nera (sağa)
  • Chibagalakh (sola)
  • Moma (sağa)
  • Selennyakh (sola)
  • Druzhina (sola)
  • Badyarikha (sağa)
  • Uyandina (sola)
  • Allaikha (sola)
  • Byoryolyokh (sola, Russko-Ustyinskaya'nın içine)
  • Shandrin (sağa, Kolymskaya'ya doğru)

Limanlar, yerleşimler ve ekonomi

Nehir üzerindeki ana limanlar şunlardır:

  • Khonuu
  • Druzhina
  • Chokurdakh
  • Tabor

Indigirka havzasında altın arama sanayisi vardır. Altın madenciliğinin merkezi olan Ust-Nera, nehir yanındaki en büyük yerleşim yeridir.

Indigirka çeşitli balıklarla doludur. En değerli olanlar arasında vendace, chir, muksun, inconnu (nelma), omul vb.

Kaynakça

  1. ^ a b Река ИНДИГИРКА
  2. ^ "Russian State Water Register - Река Хастах (Торо-Юрях, Туора-Юрях, Калкан)". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2020. 
  3. ^ "Russian State Water Register - Река Тарын-Юрях". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2020. 
  4. ^ Google Earth

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Büyük Menderes</span>

Büyük Menderes, Batı Anadolu'nun en büyük nehridir ve Menderes Havzası'nın ana sulama kaynağıdır. Kufi Suyu ve Banaz Çayı kollarının birleşmesiyle oluşur ve Ege Denizi'ne dökülür. Uzunluğu 548 km'dir. Büyük Menderes ovası bataklıkları kurutulduktan sonra Türkiye'nin en verimli alanlarından birisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Murat Nehri</span> Türkiyenin doğusunda bir ırmak kolu

Murat Nehri, eskiden Arsanias, Doğu Anadolu Bölgesi'nde Fırat ırmağının iki kolundan uzun olanı. Uzunluğu 722 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kolima Nehri</span>

Kolima, havzası Yakutistan, Çukotka Özerk Okrugu ve Rusya'nın Magadan Oblastı bölümlerini kapsayan kuzeydoğu Sibirya'da bir nehirdir. Kolima' nın adı dır.

<span class="mw-page-title-main">Yana Nehri</span>

Yana Nehri, Rusya'nın Saha Cumhuriyeti'nde bulunan bir nehirdir. Nehir, 872 km uzunluğunda olup batıda Lena ve doğuda İndigirka nehirleri arasında yer alır ve Laptev Denizi'ne dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Ardon Nehri</span>

Ardon Nehri, Rusya'nın Kuzey Osetya-Alanya Cumhuriyeti'nde bulunan bir nehirdir. Nehir, 102 km uzunluğunda olup Kafkas Dağları'ndan başlayarak Terek Nehri'ne dökülmektedir. Ardon'un uzunluğu 102 km, havzasının alanı 2700 km²'dir. Ardon Nehri; Mamisondon, Nardon, Adaykom ve Tsmiakomdon nehirlerinin birleşiminden oluşur ve bunlar da Ana Kafkas Sıradağları'nın buzullarından kaynaklanır. Ardon, Kuzey Osetya doğa rezervinin topraklarından akar. Nehir, Osetya ovasının eteklerine ulaşmadan önce derin Alagir geçidinden akar. Transkafkasya Otoyolu, Kuzey Osetya'yı Roki Tüneli ile Güney Osetya'ya bağlayan geçit boyunca uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Vaga Nehri</span>

Vaga Nehri, Rusya'nın Arhangelsk ve Vologda oblastlarında bulunan bir nehirdir. Nehir 575 km uzunluğunda olup Kuzey Dvina Nehri'nin sol koludur.

<span class="mw-page-title-main">Kostroma Nehri</span> Volga Nehrinin sol kolu olan 354 km uzunluğundaki akarsu

Kostroma Nehri, Rusya'nın Kostroma ve Yaroslavl oblastlarında bulunan bir nehirdir. Nehir 354 km uzunluğunda olup Volga Nehri'nin sol koludur.

<span class="mw-page-title-main">Şeksna Nehri</span>

Şeksna Nehri, Rusya'nın Vologda Oblastı'nda bulunan bir nehirdir. Nehir 139 km uzunluğunda olup Volga Nehri'nin sol koludur ve Beyaz Göl'den başlayarak İdil Nehri'ne dökülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Moma Tabiat Parkı</span>

Moma Tabiat Parkı veya Rusça adı:Momsky Pryrodny Park, Moma Nehri havzasının üst kısmında Yakutistan'ın Momsko-Chersk Bölgesi 'nin koruma alanı'dır. Moma tabiat parkı 1996 yılında kuruldu ve 21,756 km² lik geniş bir alanı kaplar. Park yönetimsel olarak Moma Bölgesi, Saha Cumhuriyeti, Uzak Doğu Rusya'nın bir parçasıdır. En yakın şehir Moma Havalimanı tarafından hizmet verilen Khonuu ve en yakın köy Sasyr 'dur.

<span class="mw-page-title-main">Alamüdün Nehri</span> Kırgızistanda bir ırmak

Alamüdün ya da Alamedin, Kuzey Kırgızistan'daki Çu Nehri'nin sol koludur.

<span class="mw-page-title-main">Vitim Nehri</span>

Vitim Nehri, Lena'nın önemli bir koludur. Baykal Gölü 'nin doğusundaki kaynağı ile Vitim kuzeyden Transbaykal dağları ve Bodaybo kasabasından akar. Kaynak nehri Vitimkan da dahil olmak üzere, 1978 km uzunluğundadır ve 225.000 km² drenaj havzasına sahiptir.

Doğu Sibirya Ovası, Yana-Kolima Ovası olarak da bilinir, Rusya'nın Kuzeydoğu Sibirya'sında geniş yer alan bir ovadır. Ova bölgesi, Büyük Rus Bölgeleri'nden biridir. İdari olarak Saha Cumhuriyeti'nin (Yakutistan) bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Sibirya Dağları</span>

Doğu Sibirya Dağları veya Doğu Sibirya Platoları Rusya Federasyonu'nun en büyük dağ sistemlerinden biridir. Uzak Doğu Federal Bölgesi ve Kuzeydoğu Sibirya'daki Orta Yakut Ovası ve Bering Boğazı arasında uzanır. Doğu Sibirya Sistemi'nin tamamı çok düşük bir nüfus yoğunluğuna sahiptir. Dağ sisteminin bölgesi, Büyük Rus Bölgeleri'nden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Alazeya</span>

Alazeya, Rusya'da, Yakutistan'ın kuzeydoğu kesiminde, batısındaki daha büyük İndigirka havzaları ile doğuda Kolima havzaları arasında yer alan ve Kuzey Kutbu'na akan bir nehirdir.

Yana-İndigirka Ovası, Rusya'da, kuzey Sibirya'daki Uzak Doğu Federal Bölgesi'nde bulunan, bulunan büyük, alçak rakımlı bir alüvyon ovasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lepsi Nehri</span> Kazakistanda bir nehir

Lepsi, Kazakistan'ın güneydoğusundaki Balkaş-Alakol Havzası'nda bulunan bir nehirdir. Çin sınırının kuzeyindeki Çungarya Aladağları'ndan doğar ve Balkaş Gölü'ne dökülür. Lepsi, Balkaş'ın doğusuna güney kıyısından giriş yapan iki küçük nehirden birisidir, diğeri Aksu'dur. Seyri boyunca Jetisu Eyaletinden akar. Lepsi, tarihi Yedisu bölgesi'nin ana nehirlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">İlek Nehri</span> Ural Nehrinin bir kolu

İlek, Kazakistan ve Rusya'da Ural Nehri'nin 623 km uzunluğundaki sol koludur. Kazakistan'da Aktöbe ve Batı Kazakistan Eyaletlerinden, Rusya'da ise Orenburg Oblastı'ndan akmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Burla Nehri</span> Rusya ve Kazakistanda bir nehir

Burla Rusya'nın Novosibirsk Oblastı ve Altay Krayı ile Kazakistan'nın Pavlodar eyaletinden akan bir nehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Ebita Nehri</span> Kazakistanda bir nehir

Ebita, yukarı kesimlerde Shoshka veya Chaushka olarak da bilinir, Kazakistan'da Aktöbe Eyaleti'nde Kargalı İlçesi'nden akan bir nehirdir. Ural Nehri'nin sol koludur. 47 kilometre (29 mi) uzunluğundadır.

<span class="mw-page-title-main">Kündülün</span> Yakutistandaki bir dağ silsilesi

Kündülün, Rusya'nın Uzak Doğu Federal Bölgesi'ndeki Saha Cumhuriyeti'nde bulunan bir dağ sıilsilesidir. Dağın en yakınındaki havaalanı Ust-Yanski ilçesindeki Ust-Kuyga Havalimanı'dır.