İçeriğe atla

İncirliin Mağarası

Koordinatlar: 37°11′23″K 27°45′43″D / 37.18972°K 27.76194°D / 37.18972; 27.76194
İncirliin Mağarası
Harita
KonumuMilas,Muğla, Türkiye
Koordinatlar37°11′23″K 27°45′43″D / 37.18972°K 27.76194°D / 37.18972; 27.76194
Derinliği3-10 m
Uzunluğu345 m
Yükseklik değişkeni2-20 m
Girişleri1
Mağara açılışıNisan 2016 (8 yıl önce) (2016-04)
Mağara turu uzunluğu155 m
AydınlatmaVar

İncirliin Mağarası, Muğla ilinde bulunan halka açık bir turistik mağaradır.

İncirliin Mağarası Muğla ilinin Milas ilçesine bağlı Gökçeler Kanyonu içerisinde yer almaktadır. Kanyon bölgesinde bulunan 30'a yakın mağara arasındaki en önemli ve tek turistik mağaradır. Mağara 345 m derinliğindedir, ancak sadece 155 m kadarı turizme açıktır. Yatay uzanan bir kaynak mağarasıdır. Mağaranın geniş bir girişi vardır. 3–10 m genişliğindedir ve 2–20 m açıklığa sahiptir. Göletler, dev sarkıtlar ve dikitler içerir. Ana tünelden sarkıtlarla ayrılmış birçok oda bulunmaktadır. Mağaranın ortasındaki "Gösteri Salonu" giriş seviyesinin 7 metre altındadır. Gösteri mağarasının sonundaki "Damlataş Galerisi" giriş seviyesinden 12 metre yükseklikte yer almaktadır.

Mağara hidrojeolojik tanımla doymamış/ vadoz bölgededir. "Yarasa Galerisi", "Havuzlu Salon" ve "Gösteri Salonu"ndaki sarkıt ve dikitler kısmen fosilleşmişken Damlataş Galerisi'ndeki sarkıt, dikit, sütun ve perdelerin oluşumu ise devam etmektedir.

Girişte ve mağaranın içinde tarihöncesi ve antik çağa ait çok sayıda çanak çömlek parçası bulunmuştur. Aralık 2016 itibari ile Muğla Üniversitesi tarafından mağaranın ziyarete açık olmayan bölümünde arkeolojik kazılara başlanmış, insan ve hayvan kemikleri, taş aletler ve pişmiş toprak parçaları bulunmuştur. Bu buluntular, mağaranın antik çağlarda, 8.000 yıl önce, MÖ 6000'de iskan edildiğini göstermektedir. İncirliin Mağarası 27 Şubat 2008 tarihinde birinci derece arkeolojik sit ve birinci derece doğa koruma alanı olarak tescil edilmiştir. Mağara 2013 yılında jeolojik oluşumlara zarar vermeyen bir aydınlatma sistemi ile donatıldı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Damlataş Mağarası</span>

Damlataş Mağarası, Antalya'nın Alanya ilçesinde deniz kıyısında bir mağaradır. Alanya şehir merkezine 3 km uzaklıkta ve tarihi Alanya Kalesi'nin batı kıyısında bulunmaktadır. Mağara, sarkıtlardan damlamaya devam eden su damlaları nedeniyle Damlataş adını almıştır.

Derya Mağarası, Antalya'nın batı kıyısında Konyaaltı Caddesi ile deniz kıyısı arasında bulunan Atatürk Parkı'nın içinde bulunan bir mağaradır.

<span class="mw-page-title-main">Dupnisa Mağarası</span>

Dupnisa Mağarası Kırklareli ilinin Demirköy ilçesinin Sarpdere Köyü sınırları içerisinde, köyün 5 – 6 km güneybatısında yer almaktadır ve Trakya'nın turizme açılmış tek mağarasıdır.

Ayvaini Mağarası Uluabat Gölü'nün güney bölümünde yer alan Mağaranın iki girişi vardır. Birinci giriş Bursa, Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Doğanalan'dan, diğer girişi yeraltı sularının yer üstüne çıktığı Nilüfer İlçesi'ne bağlı Ayvaköy'ü yakınında yer alır. İki girişi arasında 4 km mesafe vardır. Bursa'yı Mustafakemalpaşa'ya bağlayan eski yol mağara yakınından geçer.

<span class="mw-page-title-main">Karaca Mağarası</span>

Karaca Mağarası, Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü içerisindedir. Mağarada damlataşı şekilleri, sarkıtlar, dikitler, sütunlar, org desenli duvarlar, mağara çiçekleri, mağara incileri ve traverten basamakları gibi birçok doğa harikasını bir arada görebilirsiniz. Ayrıca Karaca Mağarasının havası astım hastalığı başta olmak üzere birçok solunum hastalığına iyi gelmektedir. Karaca Mağarası, denizden 1550 m yükseklikte, şehir merkezine ise 17 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Keloğlan Mağarası</span>

Keloğlan Mağarası, Denizli 'nin Acıpayam ilçesine bağlı Dodurgalar kasabasının sınırları içerisinde bir mağaradır. Mağaranın bulunduğu nokta, Denizli-Antalya karayoluna 3 km mesafededir. Mağaranın ortalama yüksekliği 5-6 metre, gezi alanı 145 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Aynalıgöl Mağarası</span> Mersin yakınlarındaki bir mağara

Gilindire veya Aynalıgöl Mağarası, Mersin'e bağlı Aydıncık ilçesinin 7,5 km güneydoğusunda, Sancak Burnu ile Kurtini Deresi arasında yer alan mağara. Bir çoban tarafından tesadüf eseri bulunuştur. Giriş ağzı denize bakan ve hemen önünde küçük bir köy bulunan mağaraya denizden ve karadan gidilebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ballıca Mağarası</span>

Ballıca Mağarası, bilinen diğer adıyla İndere, Karadeniz Bölgesi'nde, Tokat'ın ismini de verdiği Ballıca köyünde bulunan mağaradır.

<span class="mw-page-title-main">Oylat Mağarası</span>

Oylat Mağarası, Bursa ili İnegöl ilçesindeki turistik mağara. Mağara 665 m uzunluk, 95 m yüksekliğe sahiptir. Oylat Deresi'nin batı kenarında, Kanyon yamacında asılı durumda, yatay duruşlu, oluşumunu tamamlamış fosil bir mağaradır.

<span class="mw-page-title-main">Mencilis Mağarası</span>

Mencilis Mağarası, Karabük ili, Bulak köyü sınırlarında bulunan Türkiye'nin en uzun 5. mağarasıdır.

Gürcüoluk Mağarası, Bartın ili Amasra ilçesi, Makaracı Köyü sınırlarında yer alan karstik mağara.

<span class="mw-page-title-main">Zeytintaşı Mağarası</span> Antalyanın Serik ilçesinde bir mağara

Zeytintaşı Mağarası, Antalya ili, Serik ilçesi, Akbaş Köyü'nün sınırlarında bulunan karstik mağara.

<span class="mw-page-title-main">Nimara Mağarası</span>

Nimara Mağarası, Muğla ili Marmaris ilçesi sınırlarında, Cennet Adası'nda bulunan arkeolojik mağara.

<span class="mw-page-title-main">Gökgöl Mağarası</span> Zonguldakın Üzülmez bölgesinde bulunan aktif bir damlataş mağarası

Gökgöl Mağarası, Zonguldak'ın Üzülmez bölgesinde bulunan aktif bir damlataş mağarasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zindan Mağarası</span>

Zindan Mağarası, Isparta ili, Aksu ilçesi sınırlarındadır. Aksu merkezin yaklaşık 2 km KD yönünde, 37°48′58.41″K 31°05′10.80″D konumundadır.

Damlataş (Sincan) Mağarası, Hatay ili, Payas ilçesi, Sincan köyü yakınlarındaki karstik mağara. Nur dağları yamaçlarında, 542 m yükseklikte ve 95 m uzunluğundadır. Jura–Kratese yaşlı dolomit ile dolomitik kireçtaşı içerisinde oluşmuştur. Mağara gelişimini tamamlamış fosil mağaradır.

Çımağıl Mağarası veya Çimağıl Mağarası, Bayburt ilinin Merkez ilçesinde bulunan bir mağaradır. Bazı kaynaklara göre 110, bazı kaynaklara göre 600 metre, bazı kaynaklara göre ise 1010 uzunluğunda olan mağaranın bazı yerlerde yüksekliği 30 metreye ulaşmaktadır. İl merkezine olan uzaklığı bazı kaynaklara göre 35, bazı kaynaklara göre 50 bazı kaynaklara göre ise 57 kilometre olan mağara, 2470-2550 metre yüksekliktedir. 2007 yılında turizme açılan mağaranın içinde açık sarı, beyaz, koyu sarı ve kahverengi damlataşı sütunları gözlemlenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kaklık Mağarası</span> Denizli, Honaz, Kaklıkta düden-kaynak, çöküntü obruğu konumlu aktif bir mağara

Kaklık Mağarası, Denizli - Ankara karayolunda Denizli il merkezine 30 km mesafede Honaz ilçesinin Kaklık kasabasındadır.

Akçakale Mağarası Gümüşhane merkez Akçakale köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır.

Kızılelma Mağarası Türkiye'nin kuzeyindeki Zonguldak ili Ayıçi mahallesinde bulunan bir mağaradır. Ülkenin en uzun ikinci mağarasıdır. Kilimli'nin 7–8 km güneydoğusunda konumlanmaktadır. Mağaraya en kolay olarak Zonguldak- Kilimli-Gelik-Ayiçi yolu takip edilerek ulaşılır.