
Mühendislik, köprüler, tüneller, yollar, araçlar ve binalar dahil olmak üzere makineler, yapılar ve diğer öğeleri tasarlamak ve inşa etmek için bilimsel ilkelerin kullanılmasıdır. Mühendislik disiplini, her biri uygulamalı matematik, uygulamalı bilim ve uygulama türlerinin belirli alanlarına özel vurgu yapan, geniş bir yelpazede uzmanlaşmış mühendislik alanları’nı kapsar.

İnşaat mühendisliği, malzeme ve tekniği en iyi şekilde bir araya getiren, yapıların plan, proje, yapım ve denetlenmesiyle uğraşan temel mühendislik dalıdır. İnşaat mühendisleri her türlü bina, baraj, havaalanı, köprü, yol, su kemerleri, liman, kanalizasyon, su şebekesi, tünel, konvansiyonel ve yüksek hızlı demiryolu projeleri, metro vb. hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi konuları ile ilgili eğitim ve araştırma yapar. Mühendisliğin anası olarak da kabul edilen inşaat mühendisliği askerî mühendislikten sonra gelen en eski temel mühendislik dalıdır ve İngilizce kelime anlamı civil engineering ilk olarak 18.yy. da askerî olmayan mühendislik çalışmalarını askerî mühendislikten ayırabilmek için kullanılmıştır. İnşaat mühendisliği kurucu mühendislik alanlarının başında gelir. İnşaat mühendisliği geniş bir alanı kapsadığından çeşitli dallarda uzmanlaşma gereği duyulmaktadır. Bu alanların başlıcaları, çevre mühendisliği, geoteknik, belediye ya da kentsel mühendislik, kıyı mühendisliği, ölçme bilgisi, yapı mühendisliği, temel mühendisliği, su mühendisliği, malzeme bilimi, ulaştırma mühendisliği vb. konulardır.
Osman Sınav, Türk yapımcı, yönetmen, senarist ve reklamcı.

Elektrik Mühendisliği veya Elektrik-Elektronik Mühendisliği; elektrik, elektronik ve elektromanyetizma üzerine çalışan ve bunları kullanarak çeşitli donanım ve sistemlerin tasarımı ve geliştirilmesi ile ilgilenen kapsamlı bir mühendislik disiplinidir. 19.yüzyıldan itibaren telefon, telgraf, elektrik enerjisisinin üretimi, dağıtımı ve geniş ölçekte kullanımıyla birlikte ayrı bir disiplin olarak ortaya çıkmıştır. 20. yüzyılda yarı iletken teknolojisinin gelişimi, transistörün icadı, mikroişlemcilerin ve bilgisayarların gelişimi ile daha kapsamlı bir disiplin haline gelmiştir.
Harita mühendisliği, yeryüzünün tamamının veya bir parçasının çeşitli tekniklerle metrik anlamda ölçülmesi ve elde edilen mekansal verilerin bilgisayar ortamında işlenip değerlendirilmesi sonrası belirli standartlara veya prensiplere göre harita ve planlara dönüştürülmesi, ayrıca konum ve mekanla ilgili her türlü ölçüm, hesaplama, analiz ve görselleştirme çalışmaları ile ilgilenen mühendislik dalıdır.

Kabadayı, senaryosunu Yavuz Turgul'un yazdığı ve Ömer Vargı'nın yönettiği, 2007 yapımı Türk filmi. Başrollerini Şener Şen ve Kenan İmirzalıoğlu paylaşmıştır.
Şuayip Üşenmez Türk siyasetçidir.

İnşaat ya da yapım, bina, altyapı, endüstriyel sanayi yapıları gibi insan ihtiyaçlarına karşılık gelen, üretime dayalı her çeşit yapının amacına uygun inşa edilme sürecidir. İnşaat tipik olarak bilinen bir müşteri için yerinde gerçekleşirken, imalattan imalata farklı olarak, belirlenmiş bir alıcı olmadan benzer ürünlerin seri üretimini de gerektirir. Sanayi yapıları gelişmiş ülkelerdeki gayrisafi yurtiçi hasılanın % 6 ila % 9'unu oluşturur. İnşaat planlama, tasarım ve finansman ile başlar; proje inşa edilinceye ve yapı kullanıma hazır oluncaya kadar devam eder.
Ömer Vargı Türk sinema yönetmeni, yapımcı ve senarist.

Gümüşhane Üniversitesi 31 Mayıs 2008 tarihinde Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden ayrılarak, Gümüşhane ilinde kurulan devlet üniversitesidir. Mühendislik Fakültesinin adı 26.04.2013 tarihli 28629 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi olarak değiştirilmiş, 16.05.2013 tarih ve 28649 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 2013/4694 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu kapatılarak bunun yerine Turizm Fakültesi kurulmuştur. Gümüşhane Üniversitesi; hâlen 6 Fakültesi, 2 Yüksekokulu, 2 Enstitüsü, 8 Meslek Yüksekokulu ve 2 Uygulama ve Araştırma Merkezi ile büyümesini hızlı bir şekilde sürdürmektedir. 3 Ocak 2013 itibarıyla kayıtlı öğrenci sayısı 10327'dir.

Baba, yönetmenliğini, senaristliğini ve başrolünü Yılmaz Güney'in üstlendiği 1971 yapımı filmdir. Filmin başrollerinde Yılmaz Güney'in yanı sıra Müşerref Tezcan, Kuzey Vargın ve Yıldırım Önal yer almıştır. Film, iki çocuk sahibi bir babanın başına gelen dram yüklü olayları anlatmaktadır. Filmin müziklerini Metin Bükey yapmış, daha sonra İbrahim Tatlıses tarafından bir uyarlaması daha yapılmıştır. Baba, 2014'te yapılan halk oylamasında "Türk sinemasının en iyi 100 filmi" arasında kabul edilmiştir.

Talih Kuşu, 1989 yapımı Türk filmi. Başrollerinde Kemal Sunal ve Yasemin Yalçın oynamaktadır. Filmin yönetmenliği Kartal Tibet senaryosu ise Erdoğan Tünaş'a aittir.

Yapı mühendisliği, bina ve yapı tasarımı ve teknolojisi prensiplerine dayalı bir inşaat mühendisliği dalıdır. Çelik çerçeve, betonarme yapılar, ahşap yapılar, yapı statiği ve yapı dinamiği başlıca uzmanlık alanlarıdır.

İnşaat 2 ya da diğer adıyla On Yılda Bir İnşaat 2, yönetmenliğini Ömer Vargı'nın yaptığı, senaryosunu Ömer Vargı ile beraber Erol Hızarcı'nın yazdığı, 7 Kasım 2014 tarihinde gösterime giren, İnşaat başlıklı filmin devamı niteliğindeki trajikomik türündeki 2014 yapımı Türk filmi.

İnşaat, yönetmenliğini Ömer Vargı'nın üstlendiği 2003 yılı yapımı sinema filmi.
Salih Koca, Türk siyasetçi.

55. Uluslararası Antalya Film Festivali, 29 Eylül – 5 Ekim 2018 tarihleri arasında Antalya'da gerçekleştirilen film festivalidir. Festivalde geçen yıl olduğu gibi bu yıl da, artistik direktörlüğü Mike Downey ve genel sanat yönetmenliğini ise Mirsad Purivatra üstlendi.
Vahşi Çiçek Lütfi Ömer Akad'ın yönetmenliğini yaptığı 1971 yapımı sinema filmi.
İki Esir senaristliğini Fuat Özlüer’in, yönetmenliğini Natuk Baytan’ın yaptığı 1971 yapımı Türk filmidir. Başrollerinde Cüneyt Arkın ve Filiz Akın oynamıştır.

Bir Dağ Masalı, yönetmenliğini Turgut Demirağ'ın yaptığı, başrollerinde Türkan Şoray ve Murat Soydan'ın olduğu 1967 yapımı Türk sinema filmi. Lale ismindeki genç bir öğretmenin köyde yaşadıklarını konu almaktadır. Filmin çekimleri İstanbul'da Sarıyer'e bağlı Gümüşdere köyünde yapılmıştır.