İçeriğe atla

İnözü Vadisi

İnözü Vadisi, yaklaşık 100 km Ankara'nın kuzeybatısında Beypazarı ilçesinde iki dağ arasındaki çukurca arazidir. Beypazarı ilçeside yaklaşık 700 metre irtifa'da yer almaktadır ve Seben, Kıbrıscık, Nallıhan, Mihalıççık, Polatlı, Güdül ve Çamlıdere ilçeleri ile çevrilidir.

Konumu

Beypazarı, genel görünüm

Vadi kendisi 40° 12' K enlem ve 31° 58' D boylam içindeki alanda yer alır. Vadinin, doğu ve batı yamaçları çok dik ve kayalıktır. Vadi meyve bahçeleri, kavak tarlaları, fundalıklar her iki tarafında uçurum ve sarp kayalardan oluşur ve buradan Beypazarı - Kıbrıscık karayolu geçer. Bu kayalıklarda birçok mağara bulunmaktadır. Vadi Beypazarı kentsel bölgeye ulaşır, burada doğu ve batı yamaçları çok sarp ve kayalıktır. Bu bölümde vadi tabanı çok dar olup, şehir merkezine doğru genişler.

İklim

Konumu sonucu denizden uzak ve dağlarla çevrili olduğundan, Beypazarı ilçesi, yazları sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlı bir karasal ve yarı kurak iklime sahiptir. Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkları yüksektir. Vadinin kuzey tarafı, daha nemlidir ki, batı Karadeniz ikliminden etkilenir.

Üremek için İnözü Vadisinde bulunan kuş türleri

Kara leylek Ciconia nigra, Mısır akbabası Neophron percnopterus, Kaya güvercini Columba livia, Üveyik Streptopelia turtur, Ak karınlı ebabil Apus melba, Avrupa arı kuşu Merops apiaster, İbibik Upupa epops, Kaya kırlangıcı Hirundo rupestris veya Ptyonoprogne rupestris, Ak kuyruksallayan Motacilla alba, Kızılgerdan Erithacus rubecula, Bülbül Luscinia megarhynchos, Kara kızılkuyruk Phoenicurus ochruros, Bayağı kızılkuyruk Phoenicurus phoenicurus, Kara kulaklı kuyrukkakan Oenanthe hispanica, Gök ardıç kuşu Monticola solitarius, Karatavuk Turdus merula, Ökse ardıç kuşu Turdus viscivorus, Kamış bülbülü Cettia cetti, Maskeli ötleğen Sylvia melanocephala, Bayağı çıvgın Phylloscopus collybita, Dağ baştankarası Parus lugubris, Mavi baştankara Parus caeruleus, Büyük baştankara Parus major, Bayağı sıvacı kuşu Sitta europea, Kaya sıvacı kuşu Sitta neumayer, Bayağı sarıasma Oriolus oriolus, Kızıl sırtlı örümcek kuşu Lanius collurio, Alaca örümcek kuşu Lanius nubicus, Leş kargası Corvus corone, Bayağı kuzgun Corvus corax, Bayağı sığırcık Sturnus vulgaris, Bayağı serçe Passer domesticus, Kaya serçesi Petronia petronia, Saka kuşu Carduelis carduelis ve Keten kuşu Carduelis cannabina.[1]

Notlar

  1. ^ Esra Per & Metin Aktaş, Bird Census News 2008, 21/2: 44-53

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kara kızılkuyruk</span>

Kara kızılkuyruk, sinekkapangiller (Muscicapidae) familyasından bir kızılkuyruk türü. Bu kuşun bir diğer adı dür.

<span class="mw-page-title-main">İskilip</span> Çorumun bir ilçesi

İskilip, Çorum ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki kuşlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde Türkiye faunasına ait kuşları içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yazılı Kanyon Tabiat Parkı</span> Türkiyede kanyon ve tabiat parkı

Yazılı Kanyon, Isparta ili Sütçüler ilçesinde bulunan kanyon ve tabiat parkıdır.Çandır Köyü hudutları içerisinde kalan park, 1989 yılında tabiat parkı olarak tescil edilmiştir. Yazılı denmesinin sebebi kanyonda büyük bir kaya üzerinde eski Yunan şairlerinden Epiktetos'un Hür İnsan Üzerine Bir Şiir'inin yer almasıdır. Bizans dönemine ait ibadet yerleri tapınaklar ve kaya yazıtları üzerinde yer alan şiirin dizeleri şöyledir;

<span class="mw-page-title-main">Sığırcık</span> Ötücü bir kuş türü

Sığırcık ya da bayağı sığırcık ; ötücü kuşlar (Passeri) takımından, sığırcıkgiller (Sturnidae) familyasına ait bir kuş türüdür. Yaklaşık 20 cm uzunluğunda ve metalik parıltılı parlak siyah tüylere sahip olan sığırcığın tüy örtüsünde, yılın bazı dönemlerinde beyaz benekler görülür. Genç bireylerin tüy örtüleri, erişkin bireylerinkinden daha kahverengi tonlardadır. Bacakları pembe olan türün gagası kışları siyah yazları ise sarı renklidir. Özellikle toplu tüneme durumlarında gürültücü olan bu kuşun şakıması, müzikal bir tonda olmasa da çeşitlilik arz eder. Türün taklitçilik yetisine, çeşitli edebi eserlerde atıflar verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sinekkapangiller</span>

Sinekkapangiller (Muscicapidae), ötücü kuşlar takımına ait bir familyadır. Bu familyanın üyelerinin hemen hemen hepsi Avrupa, Afrika ve Asya'da yaşarlar. Genel olarak ağaçlarda yaşayan, küçük ve böcekçil kuşlardır. Avlarını uçarken havada kaparlar.

<span class="mw-page-title-main">Hassas türler</span>

Neslinin tükenme riski yüksek olan türlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Asgari endişe altındaki türler</span> IUCN koruma kategorisi

Asgari endişe (LC), IUCN kırmızı listesinde nesli tehlikede olmayan türleri içine alan bir kategoridir. Yaygın bulunan türlerin çoğunluğu asgari endişe altında olarak sınıflandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa faunası</span>

Avupa direyi Avrupa'da ve çevresindeki adalar ve denizlerde yaşayan bütün hayvanların bir listesidir. Avrupa ve Asya'nın güney ve doğusunda hiçbir doğal biyocoğrafik sınır olmadığından beri, "Avrupa direyi" terimi biraz tarifi zor olabiliyor. Avrupa Palearktik biyocoğrafik bölgesinin batısında yer alır. Ilıman bölge içerisinde yer alması sebebi ile sıcak bölgelerdeki kadar çok canlı çeşidi bulunmamasına rağmen yine de çok zengin bir direye sahiptir.

<i>Sıvacı kuşu</i> Küçük kuşları barındıran bir kuş cinsi

Sitta veya Sıvacı kuşu, Passeriformes takımından Sittidae familyana bağlı küçük kuşları barındıran bir kuş cinsidir. Gövdesine göre büyük kafası, küçük kuyruğu, renkli vücudu ve güçlü gaga ile ayakları belirgin özellikleridir. Yüksek ve basit şakımaları bölgelerini belirtir. Türlerin çoğunda göz çevresinde siyah bir bant bulunurken üst tüyleri gri ile mavi arası bir renktedir.

<span class="mw-page-title-main">Aokigahara</span> Japonyada Fuji Dağının kuzeybatısındaki bir orman

Aokigahara (青木ヶ原), aynı zamanda İntihar Ormanı veya Ağaçlar Denizi olarak bilinen, Japonya'da Fuji Dağı'nın kuzeybatısında yer alan 35 kilometrekare (14 sq mi)'lik bir ormandır. Ormanın zemini, MS 864 yılında Fuji Dağı'nın püskürmesiyle meydana gelen magmatik kayaçlardan oluşmaktadır. Birkaç kayalık ve ormanın batısında yer alan buz mağaraları ormandaki turistik yerlerdendir. Ağaçların rüzgârı engelleyecek kadar yoğun olması ormana adını vermiştir. Ayrıca zemindeki lav gözenekleri sesi emerek ortamı daha da sessizleştirmektedir.

Lapiș Ormanı, IUCN kategori IV doğa koruma alanı, Romanya'nın kuzeybatısında, Sălaj ili'nin batısında, Nușfalău köyü yakınında,Șimleu Silvaniei'den 9 km uzaklıkta yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Râpa Roșie</span>

Râpa Roșie, Romanya'nın Alba ilinde yer alan bir doğal anıt ve korunan bir alandır. Secașul Mare'nin sağ kıyısında, Secaşelor Platosu'nun güneybatı uç noktasında, Sebeş'in yaklaşık 4 kilometre (2,5 mi) kuzeyinde yer alan jeolojik ve botanik bir koruma alanıdır. Yaklaşık 24 hektar büyüklüğündeki rezerv IUCN Kategori III olarak sınıflandırılmıştır. Erozyon ve yağışlar, dağın kenarında belirgin, keskin bir kayalık görünümü vermiştir. Râpa Roșie'nin kendisi yaklaşık 10 hektar büyüklüğündedir. Râpa Roșie 800 metre (2.600 ft) uzunluğundadır. Yüksekliği 50-125 metre (164-410 ft). Neredeyse dikey olan büyük bir duvar, yıkılmış bir ata anıtının izlenimini verir. Dağ geçidi ile ayrılan katmanlı sütunlar ve piramitler, bir kırgıbayır mikro havası oluşturur. Bir Coţofeni kültürünün Râpa Roşie'de bulunduğuna dair ilk rapor Fr. W. Schuster 1865'te yayınlanmıştır. Bu rapor, Coţofeni kültürünü de kanıtlayan süslemeli büyük ve küçük çömlek kalıntılarını ortaya çıkaran ilk arkeolojik keşifti.

<span class="mw-page-title-main">Malta'daki kuşlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste Malta'da yer alan kuş türlerinin bir listesidir. Malta'da yaklaşık 436 tür vardır. Büyük bir göç güzergahı üzerinde yer alan bir bölge olduğu için birçok tür ilkbahar ve sonbahar aylarında buradan geçer. Malta'da insanlar tarafından getirilen iki tane egzotik tür bulunur. Dünya çapında 23 tür tehdit altındadır.

Başpınar Tabiat Parkı Isparta'da bulunan bir doğa parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Petralona mağarası</span>

Petralona mağarası, ayrıca Kızıl Taşlar Mağarası olarak da bilinir, Yunanistan'ın Halkidiki yarımadasındaki Selanik şehrinin yaklaşık 35 kilometre (22 mi) güney doğusunda, Petralona köyünün yaklaşık 1 kilometre (0,62 mi) doğusunda, Katsika Dağı'nın batı eteğinde deniz seviyesinden 300 m (984 ft) yükseklikte yer alan bir karstik oluşumdur. 1960 yılında fosilleşmiş bir arkaik insan kafatası bulunduğunda bölge halkın dikkatini çekti. Mağara, erozyon nedeniyle kayada yarıklar oluşmasından sadece bir yıl önce (1959) tesadüfen keşfedilmişti. Etkileyici sarkıt ve dikit oluşumlarıyla dikkat çeken ve yoğun miktarda fosil barındıran mağara kısa sürede jeologları ve paleontologları kendisine çekti. Onlarca yıl süren kazılardan sonra mağara halka açıldı ve bilimsel çalışmalara ait belgeler bitişikteki bir arkeoloji müzesinde sunulmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki devlet liseleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'deki devlet liselerinin illere göre Şubat 2024 listesi aşağıdadır.