İçeriğe atla

İnç

İnç (İngilizce tekil: Inch, çoğul: Inches), 2,54 cm uzunluğundaki uzunluk ölçüsü birimidir. (" ) işareti ile ifade edilir. İngiliz birimleri, Emperyal birimler, Birleşik Devletler geleneksel birimleri gibi farklı sistemlerin bir parçasıdır. Uzunluk değeri sistemden sisteme değişebilir. Alan hesaplamalarında inç kare, hacim hesaplamalarında ise inç küp adını alır.

Bir uzunluk ölçüsü olarak inç; ABD, Kanada ve Birleşik Krallık'ta yaygın olarak kullanılır. ABD ve İngiltere'de kişilerin boy uzunlukları foot ve inç cinsinde ifade edilirken; Kanada'da sürücü ehliyeti gibi resmi belgelerde kişilerin boy uzunlukları metrik ölçülerle gösterilir.

Türkçesi parmak olarak geçer.[]

Uluslararası inç

1958 yılında Birleşik Devletler ve İngiliz Milletler Topluluğu'na üye devletler "uluslararası yarda"nın uzunluğunu 0.9144 metre olarak belirlemişlerdir. Buna bağlı olarak "uluslararası inç" de 25,4 milimetre olarak tanımlanmıştır.

İnçin standart uluslararası sembolü in'dir. Bazı durumlarda, "fit" tek kesme işareti, inç ise çift kesme işaretiyle gösterilir.

Mühendislik ölçülerinde 10'+3" ile gösterildiğinde bunun manası 10 fit 3 inçtir. 1 fit 12 inçe karşılık geldiğinden ölçü toplamda 123 inç eder. Bu ölçünün metrik birimlerle değeri is 123 x 2,54 = 312,42 cm'dir.

Diğer uzunluk birimlerine dönüşümü

1 uluslararası inç;

  • 1.000 thouya (1 thou 0,001 inçtir),
  • yaklaşık 0,08333 fit (1 fit 12 inçtir),
  • yaklaşık 0,02778 yardaya (1 yarda 36 inçtir),
  • 2,54 santimetre (1 santimetre yaklaşık 0,3937 uluslararası inçtir) eşittir.

İnçin kullanımı

Metrik sistemin kullanıldığı ülkelerde de bazı durumlarda inç kullanılmaktadır. Örneğin,

  • televizyon ve bilgisayar ekranlarının çerçeve oranları,
  • boruların çapları,
  • bisiklet ve otomobil lastiklerinin çapları,
  • gramofon plakları,
  • floppy disketlerin genişliği,
  • puroların çapı birçok ülkede inç ile ifade edilmektedir.

Ayrıca bakınız

  • Emperyal birimler

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Metre</span> uzunluğun temel birimi

Metre, Uluslararası Birimler Sistemi'nce uzunluğun temel birimi olarak belirlenmiştir. Genellikle kısaltması olan m harfi ile gösterilir.

Litre, bir hacim ölçüsü birimidir. Büyük L (l) ile gösterilir. Litre bir Uluslararası Birim Sistemi birimi değildir; fakat SI birimleriyle birlikte kullanılması kabul görmüştür. SI'nın hacim ölçüsü birimi metreküptür. Bu birimin adı metrik sistemde sık sık geçmektedir. 1 litre 1 desimetreküpe eşittir. 1 rakamı ile karışmaması için küçük l yerine büyük L ya da el yazısı (ℓ) kullanımı kabul edilmiştir. Ayrıca 1 litre 1.000 mililitredir.

Arşın, Türkiye'de metrenin resmen kabulüne kadar kullanılan uzunluk ölçüsü birimi ve aletidir.

Yarda veya Yard; İngiliz birimleri, Emperyal birimler ve Birleşik Devletler geleneksel birimleri sistemleri içinde yer alan bir uzunluk ölçüsü birimidir. Uzunluk değeri sistemden sisteme değişebilir. 1 yarda 3 fit ya da 36 inçtir. Genelde mesafeleri ifade etmek için kullanılır. Alan hesaplarında yarda kare, hacim hesaplamalarında ise yarda küp adını alır. Bugün en büyük sıklıkta kullanılan yarda, uzunluk değeri 0,9144 m'ye eşit olan "uluslararası yarda"dır. ABD, Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerinde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ångström</span> 0,1 nanometreye eşit olan uzunluk birimi

Ångström, ışığın dalga boyunu ölçmekte kullanılan uzunluk ölçü birimidir. Anders Jonas Ångström tarafından tanımlandığından onun adıyla anılır.

Milimetre, Uluslararası Birim Sistemi'nin tarifine göre, metrenin binde biri değerindeki bir uzunluk birimidir. Milimetre metrik sistem'in bir parçasıdır. Alan hesaplamalarında milimetrekare, hacim hesaplamalarında ise milimetreküp adını alır.

Santimetre Uluslararası Birimler Sistemi'nin verilerine göre, metrenin yüzde biri değerindeki bir uzunluk ölçüsü birimidir. Metrik sistem içinde yer alır. Santimetre-gram-saniye (cgs) birim sistemindeki temel birimi oluşturur. Alan hesaplamalarında santimetrekare, hacim hesaplamalarında ise santimetreküp adını alır.

Fit İngiliz birim sisteminde bir uzunluk ölçüsü birimidir. sembolüyle de gösterilir. 30,48 santimetreye eşittir. 1 yarda 3 fite eşit olup 1 fit 12 ince eşittir.

Dekametre, metrik sistemde metrenin 10 katı olan ölçü birimi. 10 m, 10 × 1 m ya da 1 E+1 m şeklinde gösterilir. Sembolü, dam'dır.

<span class="mw-page-title-main">İmparatorluk birimleri</span>

İmparatorluk birimleri, emperyal birimler veya imparatorluk sistemi, İlk olarak 1824 İngiliz Ağırlık ve Ölçüleri Yasasında tanımlanan ve bir dizi ölçü ve değişiklikleriyle geliştirilmiş birimler sistemidir. İmparatorluk birimleri, 1588'den 1825'e kadar geçerli olan Winchester Standartları'nın yerini aldı.

Hektometre, metrik sistemde metrenin 100 katı olan ölçü birimi. Hekto kelimesi yunancada "yüz" anlamına gelen "ekato"dan türemiştir.

Eski Arap uzunluk ölçü birimleri, Arap uzunluk ölçü sistemi Fars uzunluk ölçü sistemi kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Metreküp</span> hacmin temel ölçü birimi

Metreküp, SI'dan türetilen hacim birimidir. Bir kenar uzunluğu bir metre olan küpün hacmidir. Diğer adı, özellikle marangozlukta kullanılan metrik önekli ster idi. Diğer alternatif adı ise kilolitredir.

<span class="mw-page-title-main">Ölçü birimi</span> uluslararası sözleşmeyle tanımlanmış gerçek kütle miktarı. bu sayede aynı nicelikteki başka nicelikler karşılaştırılabilir.

Ölçü birimleri, fiziksel niceliğe sahip nesnelerin belirleyici bir kurala göre sayısal bir değer atanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Metrik sistem</span> Metre, metrekare, metreküp gibi kökü metreye dayanan ölçü sistemi

Metrik sistem veya metrik birimler, 1795 yılında Fransızlar tarafından tanıtılan, uzunluk için metre ve ağırlık için kilogram temel birimlerine dayalı, uluslararası kabul görmüş ondalık tabanlı ölçüm sistemidir. Yıllar içinde, metre ve kilogram tanımları revize edilmiş ve metrik sistem diğer birçok birimleri de içine alacak şekilde genişletilmiştir. Metrik sistemin on dokuzuncu yüzyılın sonları ve yirminci yüzyılın başlarında değişik varyantları görülmüş olsa da terim şimdi sıklıkla dünyanın hemen hemen her ülkesinde resmî ölçüm birimi olan "Uluslararası Birimler Sistemi" ("SI") ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.

Bir ölçü sistemi, ölçü birimleri ve onları birbirine bağlayan kuralların bir toplamıdır. Ölçü sistemi, tarihsel olarak öneme sahip olup bilim ve ticaret amaçları için tanımlanır ve düzenlenir. Kullanılan modern ölçü sisteminin örnekleri metre sistemi, İngiliz ölçü birimi ve Amerikalı geleneksel birimleri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Birimler Sistemi</span> metrik sistemin çağdaş biçimi

Milletlerarası Birimler Sistemi veya Uluslararası Birimler Sistemi, metrik sistemin günümüz dünyasına entegre edilmiş çağdaş biçimidir. Dünyanın hemen her ülkesinde kabul görmüş tek resmî ölçü sistemi konumundadır. Yedi temel birim ve özel adlar ve sembollerle türetilmiş 22 birim, diğer türetilmiş birimleri ifade etmek için kombinasyon hâlinde kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sütyen bedeni</span>

Sütyen bedeni, bir sütyenin ölçü özelliklerini gösterir. Dünya çapında kullanımda olan bir dizi sütyen boyutlandırma sistemi vardır. Sütyen boyutları genellikle kadının gövdesi etrafındaki bandın boyutunu belirten bir sayıdan oluşur. Sutyen kap boyutları ilk olarak 1932'de icat edilirken, bant boyutları 1940'larda popüler hale geldi. Her bir göğsün boyut boyutlarının belirlenmesinin pratik olmaması nedeniyle, sütyen kabının hacmi veya fincan boyutu, bant uzunluğu ile göğüs üstü ölçüm arasındaki farka dayanmaktadır.

French ölçeği veya French ölçü sistemi, yaygın olarak bir kateterin boyutunu göstermek için kullanılır. Genelde Fr olarak kısaltılır, ancak sıklıkla Fg, FR veya F olarak kısaltılmış olarak görülebilir. Ayrıca CH veya Ch olarak kısaltılabilir. Ancak, sadece ölçü, G veya GA ifadeleri genellikle Birmingham ölçüsüne karşılık gelir.

<span class="mw-page-title-main">Ayakkabı numarası</span> ayak büyüklüğüne göre ayakkabı belirlemeyi sağlayan ölçüler

Ayakkabı numarası ya da ayakkabı ölçüsü, bir ayakkabının bir kişiye uyup uymadığını göstermek amacıyla ayağın uzunluğunu belirten bir sayıdır. Bu numaraların amacı alıcıların kendilerine uygun ayakkabı almasına yardımcı olmaktır, ancak genellikle bu numara ayakkabının rahatlığını göstermeye tek başına yeterli değildir ve pratikte ayakkabıların giyilerek denenmesi de gerekir.