İçeriğe atla

İmperatritsa Yekaterina Velikaya


Tarihçe
Rus İmparatorluğu
AdıEkaterina II
Adının geldiği yer/kişiII. Katerina
İşletmeciRus İmparatorluk Donanması
İnşa eden ONZiV Tersanesi, Nikolayev
Kızağa konuluşu 30 Ekim 1911
Denize indirilişi 6 Haziran 1914
Görevlendirme 18 Ekim 1915
Adının değişmesi
  • Imperatritsa Ekaterina Velikaya (İmparatoriçe Büyük Katerina), 27 Haziran 1915
  • Svobodnaya Rossiia (Özgür Rusya), 29 Nisan 1917
Tarihçe
Rus SFSC 
AdıSvobodnaya Rossiia (Özgür Rusya)
İşletmeci Sovyet Donanması
Satın alınışı Kasım 1917
Akıbet 18 Haziran 1918'de mürettebatı tarafından batırıldı
Genel karakteristik
Sınıf ve tipi Imperatritsa Mariya sınıfı zırhlı
Deplasman 24.644 emperyal ton (25.039 t)
Uzunluk 1.678 m (5.505 ft 3 in)
Genişlik 2.807 m (9.209 ft 4 in)
Su çekimi 87 m (285 ft 5 in)
Kurulu güç
  • 20 Yarrow kazan
  • 27.000 shp (20.000 kW)
İtme gücü 4 şaft; 4 buhar türbini
Hız 21 knot (39 km/sa; 24 mph)
Menzil 21 knot (39 km/sa; 24 mph) hızda 1.680 deniz mili (3.110 km; 1.930 mi)
Mürettebat 1,154
Silah donanımı
  • 4 × üçlü 305 mm (12 in) L/52 top
  • 18 × tekli 130 mm (5,1 in) L/55 top
  • 3 × tekli 75 mm (3 in) L/50 uçaksavar topu
  • 4 × tekli 450 mm (17,7 in) torpido tüpü
Zırh

Kemer: 125-2.625 mm (4,9-103,3 in)
Güverte: 9-50 mm (0,4-2,0 in)
Taretler: 250 mm (9,8 in)
Barbetler: 250 mm (9,8 in)

Kule: 300 mm (11,8 in)

Imperatritsa Ekaterina Velikaya (RusçaИмператрица Екатерина Великая İmparatoriçe Büyük Katerina veya II. Katerina) Rus İmparatorluk Donanması için inşa edilen üç Imperatritsa Mariya sınıfı dretnottan ikincisi. 1915'te tamamlanarak Rus Karadeniz Filosu'na atanmıştır. Osmanlı İmparatorluğu'na ait eski Alman muharebe kruvazörü Yavuz ile bir kez çatışmaya girmiş, bu çatışmada hasar almamış ancak Yavuz'a da sadece hafif hasar verebilmiştir. Şubat Devrimi'nin ardından adı Svobodnaya Rossiya (RusçaСвободная Россия, Özgür Rusya) olarak değiştirilmiş, başka çatışmaya girmemiştir. Almanların yaklaşması üzerine Mayıs 1918'de Sivastopol'den ayrılmış, sonraki ay Brest-Litovsk Antlaşması çerçevesinde Almanlar tarafından istenmiş, ancak Almanlara verilmemesi için Novorossiysk limanında batırılmıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. Dünya Savaşı</span> Avrupada başlayan küresel savaş (1914–1918)

I. Dünya Savaşı, 28 Temmuz 1914 tarihinde başlayıp 11 Kasım 1918 tarihinde sona eren Avrupa merkezli küresel bir savaştır. II. Dünya Savaşı'na (1939-1945) kadar Dünya Savaşı veya Büyük Savaş olarak adlandırılmıştır. Savaşın taraflarından biri olan Osmanlı İmparatorluğu'nda "Genel Savaş" anlamında Harb-i Umumi, halk arasında ise Seferberlik olarak adlandırılmıştır. 1917'de Amerika Birleşik Devletleri'nin savaşa katılmasına kadar bu savaş ABD basınında Avrupa Savaşı olarak anılmıştır. Savaşan taraflar, çoğunlukla Avrupa, Kafkasya, Amerika, Orta Doğu ve Afrika ile Asya'nın bazı bölgelerinde çatıştılar.

<span class="mw-page-title-main">Tartu</span> Estonyada bir şehir

Tartu, Estonya'nın en büyük ikinci kentidir. 38,8 kilometre karelik yüzölçümü olan kentin nüfusu 2020 sayımına göre 92.972'dir. Tartu ile ilgili ilk yazılı belgeler 1030'a kadar dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Göygöl (rayon)</span> Azerbaycan rayonu

Göygöl Rayonu - Azerbaycan'da rayon. Merkezi Göygöl şehridir.

<span class="mw-page-title-main">II. Katerina</span> Rus Çariçesi

Çariçe II. Katerina veya Büyük Katerina, 34 yıl boyunca Rus İmparatorluğu'nu yönetmiş ve 18. yüzyıl Rusyası'na damgasını vuran Rusya imparatoriçesiydi. Kırım Hanlığı'nı Rusya topraklarına katmasıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Grigori Potyomkin</span>

Grigori Aleksandroviç Potyomkin (13 Eylül 1739 –5 Ekim 1791 Rusya'nın 18. yüzyıldaki yayılmacı siyasetinin mimarlarından biri olan bir Rus generali, devlet adamı ve Çariçe II. Katerina'nın sevgilisidir. Hayatını Çariçe II. Katerina'yla birlikte Osmanlı Devleti'ni parçalayarak Rusya'nın egemenliği altında başkenti İstanbul'da bulunan yeni bir Bizans İmparatorluğu kurma hayaline adamıştır.

<i>Yavuz</i> (muharebe kruvazörü) Osmanlı İmparatorluğunun I. Dünya Savaşına girmesinde önemli rol oynayan savaş gemisi

Yavuz, Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'na girmesinde önemli rol oynayan savaş gemisidir.

<i>Midilli</i> (kruvazör) Osmanlı İmparatorluğunun I. Dünya Savaşına girmesine yol açan Alman yapımı savaş gemisi

SMS Breslau veya sonraki adıyla Midilli, Alman İmparatorluğu donanması için inşa edilen Magdeburg sınıfı hafif kruvazördür. Yapımına 1910'da başlandı ve 16 Mayıs 1911'de denize indirildi. Göreve alınmasından sonra savaş kruvazörü Goeben ile birlikte, Balkan Savaşları'nın patlak vermesi nedeniyle Akdeniz Tümeni'nde görevlendirildi. Breslau ve Goeben, İstanbul'a ulaşmak için Akdeniz'deki İngiliz savaş gemilerinden kaçtıktan sonra Ağustos 1914'te Osmanlı İmparatorluğu tarafından satın alındı ve gemilerin adları Midilli ve Yavuz Sultan Selim olarak değiştirildi. İki gemi, ağırlıklı olarak Karadeniz'de, Rusların Karadeniz Filosu'na karşı hizmet etti ve diğer Osmanlı gemileri ile birlikte Ekim 1914'te Rus limanlarına baskınlar düzenledi. Bu baskınlar, Rusya'nın Osmanlı'ya savaş ilan etmesine ve Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'na İttifak Devletlerinin yanında katılmasına yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">III. Aleksandr</span> 1881 - 1894 arasında hüküm sürmüş Rus Çarı

Aleksander Aleksandroviç Romanoff, 1881 - 1894 arasında hüküm sürmüş Rusya imparatoruydu.

<span class="mw-page-title-main">Murmansk</span> Rusyada şehir

Murmansk, Rusya'nın kuzeybatısındaki Murmansk yönetim biriminin Oblast) idârî merkezi şehir. Şehrin Sovyet dönemindeki eski adı "Romanov-na-Murmane" idi. Murmansk, Barents Denizi'ne 12 km. uzaklıkta, Kola Yarımadası'nın doğusunda yer alır.

Samsun, Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1907 yılında Fransa'dan satın alınan dört "Durandal" sınıfı muhripten biridir. Gemi, Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı esnasında Osmanlı donanmasında görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Yevstafi</span>

Yevstafi, Rusya İmparatorluk Donanması'nın Karadeniz Filosu'nda görevli bir ön-dretnot muharebe gemisiydi. I. Dünya Savaşı'ndan önce üretilen gemi, 1905'teki Rusya-Japonya savaşından alınan derslere göre değişikliklere uğramasından dolayı gecikmiştir. Karadeniz filosunun amiral gemisidir.

<span class="mw-page-title-main">Sarıç Burnu Muharebesi</span> 18 Kasım 1914te yapılan savaş

Sarıç Burnu Muharebesi veya Balıklava Muharebesi, I. Dünya Savaşı esnasında Sarıç Burnu açıklarında gerçekleşen bir deniz muharebesidir.

<span class="mw-page-title-main">İoann Zlatoust</span>

Ioann Zlatoust, Rus İmparatorluk Donanması için I. Dünya Savaşı'nda görev yapan Evstafi sınıfı bir ön dretnot zırhlıdır. 1905 Rus-Japon Savaşı'ndan alınan derslere göre inşa edilmiştir. Kendi sınıfının ikinci gemisidir.

<span class="mw-page-title-main">Tri Sviatitelia</span>

Tri Sviatitelia (Rusça: Три Святителя 1890'larda inşa edilmiş ve I. Dünya Savaşı boyunca Rus İmparatorluk Donanması'nda görev yapmış bir ön dretnot zırhlıdır. Rus Karadeniz donanmasında görev almış, haziran 1905'te isyan eden Potemkin Zırhlısı'nı kovalayan filonun bayrak gemisi olmuştur. I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu'nun muharebe kruvazörü Yavuz Sultan Selimile iki kez karşı karşıya gelmiş, ancak iki seferde de gemiler birbirlerine hasar verememişlerdir. 1915 sonrasında karadeniz filosundaki en eski gemi olması sebebiyle kıyı bombardımanı görevlerine çekilmiştir. 1917'de Şubat Devrimi başladığında Sivastopol'de modernizasyonda olan gemi, bir daha donanmaya geri dönmemiştir. 1923 yılında hurdaya ayrılarak sökülmüştür.

<i>İmperatritsa Mariya</i>

Imperatritsa Mariya, Imperatritsa Mariya sınıfı bir zırhlıdır. Rus İmparatorluk Donanması için inşa edilmiş bir dretnottur.

<span class="mw-page-title-main">Volga Almanları</span> Rusyanın Volga bölgesine 18. yüzyılda göç eden Almanlar

Volga Almanları İdil Nehri boyunca yaşayan, ağırlıklı olarak güneydoğu Rusya'nın Saratov şehri civarında yaşamış Alman asıllı göçebelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Baskını</span> 29 Ekim 1914te Karadenizdeki Rus limanlarına karşı Osmanlı savaş gemisinin hücum etmesi

Karadeniz Baskını, 29 Ekim 1914'te Karadeniz'deki Rus limanlarına karşı Osmanlı savaş gemileri tarafından gerçekleştirilen saldırıdır. Almanya tarafından desteklenen ve Osmanlı Harbiye Nazırı Enver Paşa ile Alman Amiral Wilhelm Souchon tarafından planlanan Karadeniz Baskını, Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'na girmesine neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Baltık Almanları</span>

Baltık Almanları veya Balt Almanlar günümüzde Estonya ve Letonya'nın bulunduğu Baltık Denizi'nin doğu kıyılarında yaşayan etnik Alman halk. 1939'da yeniden yerleştirilmelerinden bu yana, Baltık Almanlarının sayısı belirgin şekilde azalmıştır. Baltık Almanlarının soyundan gelen kişiler günümüzde en yoğun olarak Almanya ve Kanada'da yaşarlar. Letonya ve Estonya'da hala birkaç bin Balto-Almanın yaşadığı tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sarıç</span>

Sarıç Kırım Yarımadası'nda Karadeniz kıyısında yer alan bir burun.

<span class="mw-page-title-main">Augustów Muharebesi (1914)</span>

Augustów Muharebesi veya Birinci Augustow Harekâtı, Birinci Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde, Eylül 1914'te Alman İmparatorluğu ve Rus İmparatorluğu arasında gerçekleşen bir muharebeydi.