İçeriğe atla

İmparator (Tarot kartı)

Rider-Waite tarot destesindeki İmparator (IV)

İmparator (IV), geleneksel tarot destelerindeki dördüncü koz veya Major Arcana kartıdır. Oyun oynamanın yanı sıra falcılıkta da kullanılır.

Tanımı

İmparator, Mars'ın sembolü olan koç süslemeli bir tahtta oturmaktadır. Pelerininde başka bir koç başı görülebilir. Uzun beyaz sakalı "bilgelik" sembolünü taşır.[1] Sağ elinde bir Ankh asası, solunda ise tahakkümün simgesi olan bir küre tutmaktadır. İmparator, "düzenlemenin kısırlığının ve boyun eğmez gücün" bir işareti olarak, çıplak, çorak bir dağın tepesinde oturmaktadır.[2] Laik hiyerarşinin en tepesini, nihai erkek egosunu sembolize etmektedir. İmparator, dünyanın mutlak hükümdarıdır.

Anlamı

AE Waite'in 1910 tarihli Pictorial Key to the Tarot adlı kitabına göre, İmparator kartı birkaç kehanet çağrışımı taşır:

Kararlılık, güç, koruma, mantık, gerçekleştirme; harika bir insan; yardım, akıl, kanaat, aynı zamanda yetki ve irade.

Ters: Yardımseverlik, şefkat, kredi; ayrıca düşmanlara kafa karışıklığı, engelleme, olgunlaşmamışlık.

Kaynakça

  1. ^ "The Emperor Tarot Card". www.keen.com. 4 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2017. 
  2. ^ Gray, E. (1960). The tarot revealed: A modern guide to reading the tarot cards. New York, N.Y.: Bell Publishing Company.


Arkana Majör
0
Mecnun
I
Büyücü
II
Azize
III
İmparatoriçe
IV
İmparator
V
Aziz
VI
Aşıklar
VII
Araba
VIII
Adalet
IX
Ermiş
X
Kader Çarkı
XI
Güç
XII
Asılan Adam
XIII
Ölüm
XIV
Denge
XV
Şeytan
XVI
Yıkılan Kule
XVII
Yıldız
XVIII
Ay
XIX
Güneş
XX
Mahkeme
XXI
Dünya
Tarot • Arkana Minör

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara Kalesi</span>

Ankara Kalesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir kale. Ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte M.Ö. 5. yüzyıl başında Galatların Ankara'ya yerleşmeleri sırasında kalenin var olduğu bilinmektedir. Romalılar, Bizanslılar, Selçuklu Hanedanı ve Osmanlılar dönemlerinde birçok kez onarımdan geçmiştir. Ankara Kalesi dışarıdan görümüne göre daha büyüktür. Her yıl çeşitli festivallere de ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hollandalılar</span> Hollanda vatandaşları veya sakinleri

Hollandalılar, Hollanda'nın çoğunluğunu oluşturan Cermen kökenli bir etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Battalmustafa, Kula</span>

Battalmustafa Manisa'nıb Kula ilçesine bağlı mahalle.

<span class="mw-page-title-main">I. Leopold (Kutsal Roma imparatoru)</span> Kutsal Roma İmparatoru

I. Leopold ya da tam adıyla Leopold Ignaz Joseph Balthasar Felician, Habsburg Hanedanı üyesi ve Kutsal Roma İmparatoruydu.

<span class="mw-page-title-main">Sezar (unvan)</span> Kayser (Sezar), Roma imparatorlarına verilen bir unvan

Sezar, Jül Sezar'ın ölümünün ardından Roma İmparatorluğu'nda imparatorlara verilen bir ünvan. Tetrarşi döneminde, en yüce ünvan olan Augustus ünvanını taşıyan imparatorun emri altında çalışan alt-imparatorlara Sezar ünvanı verildi. Bu dönemde Sezar ünvanı taşıyan yardımcılar, Augustus'un emri altında halefleri olarak bulunur ve Augustus'un ölümü veya görevi bırakması sonrası onların yerlerine geçip Augustus olurlardı. Esas imparator Augustus'un yokluğunda, Sezar ünvanını taşıyan yardımcılar bazen imparator olarak da anılırlardı ama esas güç Augustus olduğundan ona hesap vermekle yükümlüydüler.

<span class="mw-page-title-main">Senato (Bizans)</span>

'Senato Roma İmparatorluğu'ndaki Senato'nun devamıdır. I. Konstantin tarafından 4. yüzyılda kurulmuştur. Yüzyıllarca varlığını sürdürmesine rağmen etkisi giderek azalmış ve en sonunda 13. yüzyılda ortadan kalkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya imparatoru</span> Japonyanın devlet başkanı

Japonya imparatoru, Japonya İmparatorluk Ailesi'nin başı ve Japonya'nın sembolik hükümdarıdır. İmparator, Japonya Anayasası'na göre "ülkenin ve halkın birliğinin sembolü" olup aynı zamanda tarihsel olarak Şinto dininin de en yüksek otoritesidir.

<span class="mw-page-title-main">İmparatoriçe (Tarot kartı)</span>

İmparatoriçe (III), geleneksel tarot destelerindeki üçüncü koz veya Major Arcana kartıdır. Kart oyunlarında ve kehanetlerde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz (Tarot kartı)</span>

Hierophant (V), okült Tarot destelerindeki Major Arcana'nın beşinci kartıdır. Oyun kağıdı destelerinde Papa olarak bilinen tarihi karttan türetilmiştir. Kehanet için de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Aşıklar (Tarot kartı)</span>

Aşıklar (VI), çoğu geleneksel Tarot destesindeki altıncı koz veya Major Arcana kartıdır. Oyun oynamanın yanı sıra falcılıkta da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Araba (Tarot kartı)</span>

Savaş Arabası (VII), çoğu geleneksel tarot destesindeki yedinci koz veya Büyük Arcana kartıdır. Oyun oynamanın yanı sıra falcılıkta da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Adalet (Tarot kartı)</span>

Adalet, desteye bağlı olarak VIII veya XI olarak numaralandırılmış bir Major Arcana tarot kartıdır. Bu kart oyun oynamanın yanı sıra falcılıkta da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ermiş (Tarot kartı)</span>

Ermiş (IX), geleneksel tarot destelerinin çoğunda dokuzuncu koz veya Major Arcana kartıdır. Oyun oynamanın yanı sıra falcılıkta da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kader Çarkı</span>

Kader Çarkı (X), bir tarot destesindeki 78 karttan biridir ve çoğu tarot destesindeki onuncu koz veya Major Arcana kartıdır. Oyun oynamanın yanı sıra falcılıkta da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Güç (Tarot kartı)</span>

Güç, bir Major Arcana tarot kartıdır ve desteye bağlı olarak XI veya VIII olarak numaralandırılmıştır. Tarihsel olarak bu karta Cesaret denirdi. Thoth Tarot destesindeki ismi Şehvet'tir. Bu kart oyun oynamanın yanı sıra falcılıkta da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ölüm (Tarot kartı)</span>

Ölüm (XIII), geleneksel tarot destelerinin çoğunda 13. koz veya Major Arcana kartıdır. Tarot kart oyunlarında olduğu kadar falcılıkta da kullanılır. Kart tipik olarak Grim Reaper'ı tasvir eder ve kehanet için kullanıldığında, genellikle bir kişinin hayatındaki büyük değişiklikleri ifade ettiği şeklinde yorumlanır.

<span class="mw-page-title-main">Şeytan (Tarot kartı)</span>

Şeytan (XV), çoğu geleneksel tarot destesindeki on beşinci koz veya Büyük Arcana kartıdır. Oyun oynamanın yanı sıra falcılıkta da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız (Tarot kartı)</span>

Yıldız (XVII), çoğu geleneksel tarot destesinde 17. sıradaki veya Major Arcana kartıdır. Oyun oynamanın yanı sıra falcılıkta da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ay (Tarot kartı)</span>

Ay (XVIII), çoğu geleneksel tarot destesinde on sekizinci koz veya Major Arcana kartıdır. Oyun oynamanın yanı sıra falcılıkta da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya (Tarot kartı)</span>

Dünya (XXI), tarot destesindeki 21. koz veya Major Arcana kartıdır. Major Arcana veya tarot koz dizisinin son kartı olarak dahil edilebilir. İbrani alfabesinin 21. harfiyle (Shin) ilişkilendirilir.