İçeriğe atla

İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı

Koordinatlar: 35°24′58″K 51°09′08″D / 35.41611°K 51.15222°D / 35.41611; 51.15222
İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı
فرودگاه بین المللی امام خمینی
IATA: IKA - ICAO: OIIE
Özet
Havalimanı tipiSivil
İşleticiİran Havaalanları Şirketi
YerTahran, İran
Açılış8 Mayıs 2004
Rakım (ODS)3,305 ft ft / 1,007 m m
Koordinatlar35°24′58″K 51°09′08″D / 35.41611°K 51.15222°D / 35.41611; 51.15222
Web sitesi[1]
Harita
Harita
Pistler
YönUzunluk Yüzey
ft m
11L/29R 13,772 4,198 Asfalt
11R/29L
Kapalı
13,940 4,249 Asfalt

İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı (Farsça:فرودگاه بین‌المللی امام خمینی, forudgah-e beyn-ol-melali-yé Emam Khomeyni veya sadece فرودگاه امام, Forudgah-e Emam) Tahran’ın 40 km güneyinde ve Tahran-Kum ve Tahran-Saveh otobanlarının üzerinde yer alan havalimanı. Bu havalimanı İran’ın en büyük havalimanıdır. Havalimanının adı, 1979 yılındaki İran İslam Devriminin lideri Ruhullah Humeyni'den gelmektedir. Bu havaalanının yıllık kapasitesi 5,4 milyon yolcu ve 120 bin ton yüktür ve yolcu kapasitesinin 5,6 milyon kişiye kadar yükseltme imkânı vardır. Bu havaalanının resmi açılışından sonra (Cidde, Medine ve Şam hariç) bütün uluslararası uçuşlar Mehrabad Havalimanından bu havalimanına geçirilmiştir.

Tarihçe

Uluslararası İmam Humeyni Havalimanı’nın inşa edilmesi Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün önerisiyle 1968'de düşünülmüş, 1973 yılında inşa emri Ahmadabad Havalimanı adıyla devlet tarafından onanmıştır. Amerikan ve İran şirketleri tarafından yürütülen çalışma İran devrimiyle birlikte yarı kalmıştır. Sonunda Fransız ve İran şirketlerinin çalışmasıyla birlikte bu havaalanı 2005 yılında resmi olarak açılış yaptı.

Açılış Tartışmaları

Bu havalimanını açılışı da çok tartışmalı başlamıştır. Havalimanının işletme bölümü Tepe-Akfen-Vie (TAV) şirketine devredilmesinden sonra resmi açılış töreninde İran Devrim Muhafızları tarafından ilk uçağa iniş izni verilmedi ve Devrim Muhafızları’nın savaş uçakları bu havalimanında iniş yapmakta olan yolcu uçağını Mehrabad Havalimanına doğru yönlendirdiler.[1] Bunu gerekçesi ise TAV şirketinin İsrail ile bağlantılı olduğu iddiası idi.[2] Sonunda İran Şura Meclisi’nin TAV şirketi ile anlaşmayı feshettikten sonra ancak bu havalimanı resmi olarak iniş ve uçuşlara açılabildi.

Türkiye-İran uçuşları

Bu havalimanında Türk Hava Yolları, Pegasus Havayolları şirketleri ile yabancı havayolları tarafından İstanbul, Ankara, Antalya,İzmir ve Isparta başta olmak üzere Türkiye’nin birçok havalimanları ve havaalanlarına uçuş yapılmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "BBC-Farsça". 29 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2011. 
  2. ^ "BBC-Farsça". 18 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Havalimanı</span> Türkiyenin İstanbul ilindeki uluslararası bir havalimanı

Atatürk Havalimanı veya eski adıyla Yeşilköy Havaalanı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda bulunan uluslararası havalimanıydı. 1900'lerin başında Türkiye'de ilk hava ulaşımının başlatıldığı yer olan Yeşilköy Havalimanı, 1953 yılında uluslararası hava trafiğine açılmıştır. 29 Temmuz 1985 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün soyadı dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından havalimanına verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Frankfurt Havalimanı</span> Havalimanı

Frankfurt Havalimanı ; Almanya'nın en büyük ticarî havalimanlarındandır. Yolcu hacimi bakımından 2019 yılında 71 milyon yolcu ile Londra Heathrow, Paris Charles de Gaulle ve Amsterdam Schiphol havalimanlarından sonra Avrupa'nın dördüncü, dünyanın 15'inci en büyük havalimanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Mehrabad Havalimanı</span> uluslararası havaalanı havalimanı Tahran, İran

Mehrabad Uluslararası Havalimanı, İran'ın başkenti Tahran şehrinin 9. semtinde bulunan hem askerî hem de sivil amaçlı uluslararası havalimanı.

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna Uluslararası Havalimanı</span>

Saraybosna Uluslararası Havalimanı ve aynı zamanda Butmir Havalimanı olarak da bilinen Bosna-Hersek'teki en büyük havalimanlarındandır. Havalimanı Saraybosna şehri yakınlarındadır ve şehrin güneybatısındadır. Aynı zamanda şehre düzenlenen kısa geziler için de popülerdir. Yugoslavya döneminde 1966'da yapımına başlanmış, 2 Haziran 1969'da hizmete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şam Havalimanı</span>

Şam Havalimanı, Suriye'nin başkenti Şam şehrine hizmet vermekte olan uluslararası bir havalimanıdır. Resmî olarak 1970'lerde açılmış olup, Suriye'nin en yoğun havalimanıdır. Son yıllarda önemli bir yıllık yolcu büyüme oranlarını yakalamaktadır. 2010 yılında yaklaşık olarak 5.5 milyon yolcu tarafından kullanılmıştır. Bu havalimanı Syrian Air tarafından ana bağlantı merkezi olarak kullanılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Bircand Havalimanı</span>

Bircand Havalimanı, İran'nın Güney Horasan Eyaleti'nin Bircand şehrinde yer alan bir havalimanıdır.

Meşhed Uluslararası Havalimanı veya Şehit Haşimi Nejad Havalimanı, İran'nın Razavi Horasan Eyaleti'ne bağlı Meşhed kentinde yer alan bir havaalanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şiraz Havalimanı</span> İran Şiraz Uluslararası Havaalanı

Şiraz Havalimanı veya Şehit Destkayıb Havalimanı, İran'nın Fars Eyaleti'nin merkezi Şiraz kentinde yer alan bir havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Montpellier - Méditerranée Havalimanı</span>

Montpellier - Méditerranée Havalimanı diğer bilinen adıyla Fréjorgues Havalimanı Fransa'nın Mauguio komünüdedir. Montpellier'in 7 km. güneydoğusundadır. Hizmet verdiği şehir Montpellier'dir. Havalimanı 2010 yılında Fransa'daki yolcu sayısı açısından en büyük 10. havalimanı olmuştur. Havalimanına 5 havayolu şirketi tarafından düzenli uçuşlar düzenlenmektedir. Bunun yanında yine sezonluk ve tarifesiz uçuşlar da yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TAV Havalimanları Holding</span>

TAV Havalimanları, 1997 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali ihalesini kazanan Bilkent Holding ve Akfen Holding ortaklığında kurulan holding. Günümüzde Fransız Groupe ADP ortaklığında birçok ülkede havalimanı hizmetleri sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kopenhag Havalimanı</span>

Kopenhag Havalimanı Danimarka'nın başkenti Kopenhag'daki ana uluslararası havalimanıdır. Danimarka'nın Oresund Bölgesi'ndedir. Amager Adası'nda yer alan havalimanı, Kopenhag şehir merkezinden 8 kilometre; Oresund Köprüsü'nün diğer kıyısında yer alan Malmö şehir merkezinden ise 24 kilometre uzaklıktadır. İskandinav ülkeleri'ndeki en büyük havalimanı olup Avrupa'daki en eski uluslararası havalimanlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Stockholm-Arlanda Havalimanı</span>

Stockholm-Arlanda Havalimanı İsveç'in başkenti Stockholm'deki uluslararası havalimanıdır. Stockholm'ü de içine alan Sigtuna Belediyesi'ndedir. İsveç'in en büyük; İskandinav ülkelerinin 3. en büyük havalimanıdır. 2011'de 19 milyon yolcu kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Nikola Tesla Havalimanı</span> Sırbistan ana uluslararası havalimanı

Belgrad Nikola Tesla Havalimanı Sırbistan’ın en büyük ve en işlek havalimanı olup, başkenti Belgrad şehir merkezinin 18 km batısında yer almaktadır. Surčin banliyösünün yakınında yer almaktadır. Önceden Belgrad Havalimanı ya da Surčin Havalimanı olarak adlandırılan havalimanına “Nikola Tesla” adı, 2006 yılında verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sepahan Airlines'ın 5915 sefer sayılı uçuşu</span>

Sepahan Havayolları'nın 5915 sefer sayılı uçuşu, 10 Ağustos 2014'te Tahran Mehrabad Uluslararası Havalimanı'ndan Tabas Havaalanı'na gitmekte olan Sepahan Havayolları'na ait An-140 tipi yolcu uçağının kalkışından kısa bir süre sonra düşmesi ile sonuçlanan havacılık kazası. 40 yolcu ve 8 mürettabat personelinden kurtulan olmadığı açıklandı.

<span class="mw-page-title-main">Caspian Airlines</span> İran merkezli havayolu şirketi

Caspian Airlines İran'da Tahran merkezli bir havayolu şirketi. 1993 yılında kurulan şirket, Tahran'dan İran'ın diğer büyük şehirlerine iç hat; Ermenistan, Suriye, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ukrayna'ya dıış hat uçuşları gerçekleştirir. Ana merkezi başkent Tahran'daki Mehrabad Havalimanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">O. R. Tambo Uluslararası Havalimanı</span>

Oliver Reginald Tambo Uluslararası Havalimanı, Afrika kıtasında bulunan Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg şehrine yakın bir konumda bulunan havalimanıdır. Havalimanı şehir merkezine yakın bir konumda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ukraine International Airlines'ın 752 sefer sayılı uçuşu</span> Uçak Kazası

Ukrayna Uluslararası Havayolları 752 sefer sayılı uçuşu İran ile Ukrayna arasında 8 Ocak 2020'de gerçekleştirilen 752 sefer sayılı uçuş esnasında Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'ndan havalanan Boeing 737 tipi uçak kalkıştan kısa bir süre sonra havada alev alarak pist yakınına düşmüş kaza sonrası yolcu ve mürettebatında içinde bulunduğu 176 kişinin tamamı ölmüş kurtulan olmamıştır. Kaza sonrasında ilk önce İran'lı yetkililer tarafından yapılan açıklamada uçağın teknik sorunlardan dolayı düştüğü belirtilmiştir.

Zagros Havayolları, Tahran ve Abadan Uluslararası Havalimanı'nda yerleşkesi bulunan İran merkezli bir havayoludur.

<span class="mw-page-title-main">Qeshm Airlines</span>

Qeshm Air, İranlı bir havayolu şirketidir. Genel merkezi İran, Tahran'dadır ve tarifeli iç ve dış hat yolcu hizmetlerinin yanı sıra charter uçuşları da yürütmektedir. Havayolu 1993 yılında Faraz Qeshm Airline olarak kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Mahan Air</span>

Mahan Air, 1992 yılında kurulan İran merkezli havayolu şirketi. Tehran'daki İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı ve Mehrabad Havalimanı havayolunun bağlantı merkezleridir.