İçeriğe atla

İmam (tablo)

İmam
Sanatçı Vanmour Okulu sanatçıları
Yıl 1707-1708[1]
Tür Tuval üzerine yağlı boya
Boyutlar 34 cm × 26 cm (13 in × 10 in)
Konum Pera Müzesi, İstanbul
Koleksiyon Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu

İmam, İstanbul'da, Pera Müzesi'nde sergilenen ve bir imamı sırtında kaftanı, elinde tespihi ve başında sarığı ile ayakta betimleyen yağlı boya tablodur.

Vanmour Okulu sanatçıları tarafından 18. yüzyılda yapılmış bir eserdir. Eser Suna-İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Ressamlar Koleksiyonu’nun bir parçasıdır; İstanbul'da Pera Müzesi'nde Oryantalist Resim Koleksiyonu'nun bir parçası olarak sergilenmektedir.

Lale Devri'nde Fransa'dan İstanbul'a gelip 30 yıldan fazla kalan Flaman asıllı ressam Jean-Baptiste Vanmour,[2] İstanbu'da görev yapan Fransız elçisi Ferriol ve Hollanda elçisi Calkoen için imparatorluğun çeşitli bölgelerinde yaşayan milletlere ait genellikle tek figürlü çalışmalar yapmıştır. Onun tablolarının gravür tekniği ile çoğaltılması ile meydana getirilmiş “Recueil Ferriol” adıyla bilinen kitapta yer alan yüz iki resimden kırk tanesi bu konuyu yansıtmaktadır.[1] Amsterdam'da, Rijksmuseum koleksiyonunda bulunan resimlerinden yirmisi de bu tür çalışmalardandır.[1]

Vanmour'un İstanbul'da yerli sanatçılardan oluşan bir atölye kurduğu, resimlerinin bir bölümünün yapımında bu atölyenin ressamlarından yararlandığı ve atölyenin, sanatçının ölümünden sonra da bir süre ürün verdiği sanılmaktadır.[3] Tek figürlü resimlerinden bir kısmının Vanmour’un atölyesindeki ressamlar tarafından yapıldığı anlaşılmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ a b c İzyılmaz, Gülnur. "Osmanlı payitahtında bir yabancı ressam Jean Baptiste Vanmour". tez.yok.gov.tr/. Ankara Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi 2010. 20 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2016. 
  2. ^ Pakkan, Şükran. "'Lale Devri' resimleri yıllar sonra eve döndü". www.milliyet.com.tr/. Milliyet gazetesi, 18 Aralık 2003. 8 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2016. 
  3. ^ "Oryantalist Resim Koleksiyonu Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar Öğretmen Rehber Kitapçığı (7-12 yaş)" (PDF). www.peramuzesi.org.tr. Pera Müzesi. 17 Nisan 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Avni Lifij</span> Çerkes asıllı Türk vatandaşı ressam

Hüseyin Avni Lifij, Çerkes asıllı Türk vatandaşı ressam.

<i>Fausto Zonaro</i> İtalyan ressam (1854–1929)

Fausto Zonaro, İtalyan ressam.

<span class="mw-page-title-main">Pera Müzesi</span> İstanbulda bir sanat müzesi

Pera Müzesi, İstanbul'un Tepebaşı semtinde bulunan özel bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Vanmour</span>

Jean-Baptiste Vanmour veya diğer kullanımıyla Jean-Baptiste van Mour, tür resimleri, portreleri ve tarihsel yapıları konu alan resimleriyle tanınan Flaman asıllı Fransız ressam.

Günsel Renda, Türk sanat tarihçisidir. Koç Üniversitesi'nde halen sanat tarihi dersleri vermeye devam etmektedir. Anne tarafından ayrıca Orgeneral İzzettin Çalışlar'ın torunudur.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Ağa</span> Osmanlı elçisi

Kozbekçi Mustafa Ağa ya da kısaca Mustafa Ağa, Sultan III. Ahmed'in, 1709-1714 yılları arasında Ruslar'dan kaçarak Bender'de Osmanlı İmparatorluğu'na sığınmış olan İsveç kralı Demirbaş Şarl'a verdiği borcu tahsil etmek göreviyle Stockholm'e giden 23 kişilik heyetin başkanıdır. İsveç'te 1727-1728 yıllarında "temsilci" sıfatıyla görev yapmıştır. Borç ile ilgili hiçbir tahsilat yapamadan geri dönmüştür. Avrupa'ya giden Osmanlı elçilerinin çoğu gibi Kozbekçi Mustafa Ağa da resmedilmiştir. Georg Engelhard Schröder tarafından çeşitli defa resmedilen elçinin iki portresi Pera Müzesi'nde yer almaktadır.

<i>Türk Hareminden Bir Sahne</i>

Türk Hareminden Bir Sahne, 1628 yılında Kutsal Roma İmparatoru II. Ferdinand tarafından Osmanlı İmparatoru 4. Murad'a elçi olarak gönderilen Hans Ludwig von Kuefstein’in elçilik heyetinde olan Avusturyalı ressamlar Franz Hermann, Hans Gemminger ve Hermann'ın yardımcısı olduğu anlaşılan Valentin Mueller tarafından yapılan ve Osmanlı Haremi’ni betimleyen 1654 tarihli yağlı boya tablodur. Tablonun bir serinin parçası olduğu düşünülmektedir. Eserde Osmanlı Sultanı'nın ailesi günlük yaşam içinde betimlenmiştir.

<i>İki Müzisyen Kız</i>

İki Müzisyen Kız, Osman Hamdi Bey'in 1880 yılında tamamladığı tablosudur.

<i>Elçi Alayı Serisi</i>

Elçi Alayı serisi, 1699-1737 yılları arasında İstanbul'da yaşamış Flaman asıllı Fransız ressam Jean-Baptiste Vanmour'un Osmanlı İmparatorluğu'nda elçi kabul törenlerini betimleyen dört yağlı boya tablosudur.

<i>Pembe Başlıklı Kız</i> Osman Hamdi Beye ait bir tablo

Pembe Başlıklı Kız, Osman Hamdi Bey'in Haziran 1904'te yaptığı yağlı boya tablo. Tabloda Batılı tarzda giyinmiş Pembe bir başlık ve başlık ile yakın tonda bir elbise giyen kız çocuğu açık bir alanda ayakta durmaktadır. Resimde Osman Hamdi Bey'in, 4 Eylül 1893 - 1 Ağustos 1958 yılları arasında yaşamış olan kızının 11 yaşındayken yaptığı portresi görülmektedir. Nazlı, Osman Hamdi Bey ile Mary/ Naile Hanım'ın son çocuğudur. Eser, yapıtlarında model olarak kendisi, ailesi ve yakınlarını kullanan Osman Hamdi Bey'in aile portreleri arasında yer almaktadır. Osman Hamdi Bey'in akrabası olan Edhem Eldem'in aktardığına göre; Osman Hamdi Bey'i 1908 ihtilalinden hemen sonra ziyaret eden Maurice de Sorgues adlı Fransız gazeteci o zamanlar 15 yaşında olan Nazlı'ya dair bilgiler vermiştir.

"Bir öğleden sonra Hamdi Bey'i evinde Renan'ın bir cildini tekrar okurken bulma şansına sahip oldum. bir de Madame Hamdi Bey ile babasının karakterine sahip olan ve büyük bir sanatçı gibi Chopin ve Beethoven yorumlayan zarif Nazlı'yı da görebildim".

Antoine de Favray, Fransız ressam. Favray Osmanlı'nın belli başlı kişilikleri için yaptığı portre çalışmaları ile olduğu kadar Hospitalier Şövalyeleri'ni resmettiği eserleri ile de tanınır.

<i>Yeniçeri</i> (tablo) Jean-Baptise Vanmour‘un yağlı boya tablosu

Yeniçeri, Flaman asıllı Fransız ressam Jean-Baptiste van Mour'un yağlı boya tablosudur. 1700'lü yılların başında yapıldığı düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Clara Barthold Mayer</span>

Clara Barthold Mayer, 18. yüzyılda yaşamış, çoğunlukla İstanbul manzaraları resmetmiş İsviçre asıllı oryantalist kadın ressam.

<i>Sohbet</i> (tablo)

Sohbet , İstanbul'daki Vanmour Okulu sanatçıları tarafından 18.yüzyılın ilk yarısında yapılmış bir yağlı boya tablodur.

<i>Padişahın saltanat kayığı ile Haliçte Tersane önünden geçişi</i>

Padişah'ın saltanat kayığı ile Haliç'te Tersane önünden geçişi, 18. yüzyılın sonlarına doğru İsviçre asıllı oryantalist ressam Clara Barthold Mayer tarafından İstanbul'u resmeden bir manzara tablosu.

<i>Clara Mayer ve Luigi Mayerin İstanbul Resimleri Serisi</i>

Clara Mayer ve Luigi Mayer'in İstanbul Resimleri Serisi 18. yüzyılın sonlarına doğru İsviçre asıllı oryantalist ressam Clara Barthold Mayer ve kocası italyan ressam Luigi Mayer tarafından resmedilmiş tablolar dizisine verilen addır. Serideki eserler şu an itibarıyla İstanbul'daki Pera Müzesi'nde sergilenmektedir.

Bu madde, Flaman asıllı Fransız ressam Jean-Baptiste Vanmour tarafından oluşturulan eserlerin bir listesini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Félix Ziem</span> Fransız ressam (1821 – 1911)

Félix Ziem , Fransız ressam, gezgin.

Hasan Fahrettin Arkunlar Türk ressam.

<i>III. Ahmed’in Avrupalı Elçiyi Kabulü</i> Jean Baptiste Vanmourun resmi

III. Ahmed'in Avrupalı Elçiyi Kabulü, Jean-Baptiste Vanmour tarafından 1700 - 1750 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen kabul resmi türünde bir tablodur. Tablo Elçi Alayı Serisinin son parçasıdır.