İçeriğe atla

İmadşahlar

İmadşahlar, 15. yüzyıl sonlarından 16. yüzyılın sonlarına kadar Hindistan'da hüküm süren hanedandır. Behmeniler devletinin bölünmesinden doğan devletlerden biriydi ve Berar Sultanlığı olarak bilinirdi.

Kuruluş ve yıkılış dönemleri

Kurucusu Fethullah İmadülmülk bir Vicayanagar'lı brahmandı. Genç yaşta Behmeniler'e esir düşmüş ve müslüman olarak yetiştirilmişti. Berar valisi Abdülkadir Hancehan'ın hizmetinden çalıştıktan sonra aynı yere vali oldu. 1491'de bağımsızlığını ilan etti. Ölmeden önce sınırlarını genişletti. 1504'te yerine geçen oğlu Alaettin zamanında ülke oldukça sarsıntılı dönemler geçirdi. Bu dönemde Kutupşahilerın kurduğu Golkonda ve kuzey komşusu Gücerat Sultanlıklarıyla savaşıldı. Ölümünden (1529) sonra hükümdar olan Derya İmad Şah da uzun süre saltanat sürdüğü halde güçlü bir yönetici olamadı, yalnız Hindular'ın Güney Hindistan'da egemenlik kurmalarını önledi. 1560 yılında ölen Derya İmad Şah'tan sonra tahta geçen oğlu Burhan İmad Şah, veziri Tufal Hal tarafından hapsedildi ve 1572'ye değin hapiste kaldı. Ahmednagar hükümdarı Murtaza Nizam Şah, 1572'de Burhan Şah'ı kurtarma bahanesiyle Berar'ı istila etti ve Parnala kalesini ele geçirdi. Onu ve vezirini aileleriyle birlikte Ahmednagar'a gönderdi. Burada gözaltına alındıkları bir kalede hepsinin birden öldürülmesiyle İmadşahlar hanedanına son verildi ve sultanlığın toprakları Nizamşahilerin kurduğu Ahmednagar Sultanlığı'na bağlandı.

Hükümdarları

  • Fethullah İmadülmülk, Kurucu (1491-1504)
  • Alaettin (1504-1529)
  • Derya İmad Şah (1529-1560)
  • Burhan İmad Şah (1560-1572)

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Satranç</span> İki oyuncu ile oynanan, turnuvaları düzenlenen ve birçok farklı türü olan zeka oyunu

Satranç, iki oyuncu arasında satranç tahtası ve taşları ile oynanan bir masa oyunudur. Dünya çapında turnuvaları düzenlenir ve bir spor dalı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Maskat</span> Ummanın başkenti

Maskat, Umman Sultanlığı'nın başkenti ve en büyük şehri. Arabistan yarımadasının güneydoğu sahilinde olup eskiden beri denizcilikle uğraşan Umman halkının başlıca ticaret limanıdır. 2014 yılı verilerine göre şehrin toplam nüfusu 1.208.114 olup bu nüfusun 464.236'sı Ummanlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karakoyunlular</span> 1380-1469 yılları arasında bugünkü Doğu Anadolu Bölgesi, Güney Kafkasya, Azerbaycan ve Kuzey Irak topraklarında egemenlik sürmüş Oğuz Türklerinin kurduğu bir devlet

Karakoyunlular ya da Karakoyunlu Devleti, başkenti Tebriz olan ve 1380-1469 yılları arasında bugünkü Doğu Anadolu Bölgesi, Güney Kafkasya, Azerbaycan ve Kuzey Irak topraklarında egemenlik sürmüş Oğuz Türklerinin kurmuş olduğu bir devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Delhi Sultanlığı</span> Türk-Hint devleti

Delhi Sultanlığı ya da Sultanat-ı Hint, 1206-1526 yılları arasında Hindistan'da hüküm sürmüş olan sultanlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Babür</span> Babür İmparatorluğunun kurucusu ve ilk hükümdarı

Babür ve Bebür veya tam adıyla Zahîreddîn Muhammed Bâbur Türk lider, Babür İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk hükümdarı. Soyu, baba tarafından Timur anne tarafından Cengiz Han'a dayanan Babür Şah, 1519'dan itibaren Hindistan'a düzenlediği seferler sonunda bütün Kuzey Hindistan'ı kontrol altına alıp 1526'da Delhi Sultanlığı'na son vererek günümüzdeki Afganistan, Pakistan ve Hindistan'ın kuzeyini kapsayan topraklar üzerinde Babür İmparatorluğu'nu kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Kadı Burhâneddin Devleti</span>

Kadı Burhaneddin Ahmed Devleti, Eretna Devleti'nin topraklarında, Oğuzların Salur boyundan olan Vezir Kadı Burhaneddin Ahmed'in kendi adıyla 1381 yılında kurduğu devlettir. Devletin merkezi Sivas'tır.

<span class="mw-page-title-main">Nadir Şah</span> 1. Afşar Devleti Şahı

Nadir Şah Afşar, Afşar İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk hükümdarı olan Türkmen şahtır. İran tarihinin en güçlü hükümdarlarından biri kabul edilip, 1736'dan 1747'deki suikastına kadar Afşar İmparatoru ve İran şahı olarak hüküm sürmüştür. Batı Asya, Güney Kafkasya, Orta Asya ve Güney Asya'da birçok seferde savaşmıştır. Askeri dehası nedeniyle, bazı tarihçiler onu İran'ın Napolyonu veya İkinci İskender olarak tanımlamıştır.

Burhan İmad Şah, İmadşahlar hanedanının son hükümdarıdır. Babası Derya İmad Şah'ın ölümünden sonra 1561 yılında çocuk yaşta tahta geçti. 1565'te Talikota Muharebesi sonrası Berar Sultanlığı, Ahmednagar hükümdarı Murtaza Nizam Şah ve Bicapur hükümdarı Ali Adil Şah'ın ortak ordularınca istila edildi ve ülke harabeye döndü. İstilacılar ülkeden yağmur mevsiminin gelmesi nedeniyle çekildi. 1566'da Berar, bu kez Farukiler sülalesinden Handeş hükümdarı 2. Miran Muhammed Şah tarafından istila edildi. Berar veziri Tufal Han, bu istilayı püskürtmesi için eskiden Golkonda'da vezirken kovulan ve Berar'a kaçan Jag Dev Rao komutasındaki orduyu görevlendirdi. Jag Dev Rao, bazı çatışmalarda Handeş ordusunu yenip istilayı püskürttü.

<span class="mw-page-title-main">Evrengzib</span> 6. Bâbürlü hükümdarı

Evrengzib veya I. Alemgir Şah tam adıyla Âlemgîr Ebü'l-Muzaffer Muhammed Muhyiddîn Evrengzib, 6. Bâbürlü hükümdarı.

<span class="mw-page-title-main">Kutbşahlar</span> Gülkonda Sultanlığını 1518-1687 arasında yöneten hanedan

Kutub Şah Hanedanı, soyu Türk kökenli Karakoyunlu hükümdarı Kara İskender'e dayanan ve 1512-1687 yılları arasında Hindistan'ın güneyine hakim olmuş hanedan. Behmeni Sultanlığı'nın yıkılmasından sonra Kutbşahlar hanedanı 1512'de iktidara geldi. Bu hanedanın ilk hükümdarı Sultankulu Kutbü'l-Mülk'tür. İngilizce kaynaklarda bu hükümdara genellikle Guli Kutubşah adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Alaeddin Halaci</span> Türk Delhi Sultanı

Alaeddin Halaci, aslı adı Ali Gurshap Delhi Sultanlığı'nda iktidarda olan Halaci Hanedanına mensup Türk sultan. Hanedanın en güçlü hükümdarı sayılır. 1296 – 1316 yılları arasında hüküm sürmüştür. Moğolları Hindistan'a sokmayarak birçok defa Moğollara karşı zafer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Berar Sultanlığı</span>

Berar, Dekkan sultanlıklarından biridir. 1490 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kılıç Ali Paşa</span> Kapudan Paşa

Kılıç Ali Paşa, Uluç Ali ya da Uluç Ali Reis olarak da bilinen, 1571 ile 1587 yılları arasında 16 yıl kaptan-ı derya olarak görev yapmış Osmanlı denizcisidir. İtalyan asıllı olup, Müslüman olmadan önceki adı "Giovanni Dionigi Galeni"dir. İtalyan kaynaklarında Occhiali adıyla geçer. Müslüman olduktan sonra hızla yükselmiş ve Osmanlı donanmasının önemli komutanlarından biri olmuştur. Özellikle, İnebahtı Savaşı sırasında gösterdiği başarı ile bilinir. Karısının adı Selime Hatun'du ve hiç çocukları olmamıştı.

<span class="mw-page-title-main">Bahadır Şah (Gücerât Sultanı)</span>

Bahadır Şah, 1526 ile 1535 ve 1536 ile 1537 yılları arasında hüküm süren Gücerât Sultanı. 1511 ile 1526 yılları arasında Gücerât Sultanı olan II. Muzaffer Şah'ın oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Tuğluk Hanedanı</span>

Tuğluk Hanedanı, Hindistan'daki Delhi Sultanlığı'nı yöneten Türk kökenli hanedan.

<span class="mw-page-title-main">Beridşahlar Sultanlığı</span>

Beridşahlar, Hindistan'ın güneybatısında Bidar bölgesinde kurulan sultanlık. Behmeni Sultanlığı'nın veziri olan Kasım Bey Beridü'l-Memalik ismindeki bir Türk Beyi tarafından kuruldu (1492). Başlangıçta göstermelik olarak Behmenilere tabi olan Beridşahlar, 1527 yılında bağımsızlıklarını ilan ettiler. Adını Kasım Beyin unvanından alan Beridşahlar Hanedanı, 1619 yılında Babür Sultanı Cihangir Şah tarafından ortadan kaldırılıncaya kadar, 127 sene hükümran oldu.

<span class="mw-page-title-main">Gucerât Sultanlığı</span> Müslüman devleti

Gucerât Sultanlığı, 15. yüzyıl başlarında, günümüzde Hindistan'ın Gucerât eyaletinde kurulmuş bir Orta Çağ Müslüman Rajput krallığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nevvab Azam Cah</span>

Nevvab Azam Cah veya VII. Azam Cah, Haydarabad Nizamlığı'nı yöneten hanedan ailesinden Berar Prensi.

<span class="mw-page-title-main">Dekken-Safevî ilişkileri</span>

Safevi-Dekkan ilişkileri — Safevi devleti ile Dekkan sultanlıkları arasındaki ikili ilişkiler öngörülmektedir. Dekkan saltanatlarının çoğu Şii hanedanları tarafından yönetiliyordu. Bu hanedanların en faal ve güçlüsü olan Kutbşahlar veya diğer adlarla Adil Şahlar, Karakoyunluların soyundan gelenler olup, bunu mektuplarında özel bir gurur kaynağı olarak belirtmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Mâlvâ Sultanlığı</span>

Mâlvâ Sultanlığı, 1401-1531 yılları arasında Orta Hindistan'daki Mâlvâ bölgesine hakim olan Türk-İslam devleti idi.