İçeriğe atla

İllüstratör

İllüstratör illüstrasyon sanatını icra edenlere denir.

Görsel bir temsil sağlayarak yazımı geliştirme veya kavramları açıklama konusunda uzmanlaşmıştır. İllüstrasyonlar reklam, mimari görselleştirme, tebrik kartı, afiş, kitaplarda, grafik roman, resimli taslak, iş dünyası, teknik iletişimde, dergilerde, gömleklerde, video oyunlarında, özel ders süresi ve gazetelerde kullanılmıştır.[1] Bir çizgi film illüstrasyonu, hikâye, çizgi film, resim taslağı, animasyon, karikatür denemelere mizah katabilir.[2] Bazı geleneksel illüstrasyon teknikleri arasında suluboya, kalem ve mürekkep, boya tabancası sanatı, yağlı boya, pastel boya, guaj, ahşap gravür ve linol baskı kesimleri bulunur.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2022. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2022. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Resim</span> varlıkların, doğa görünüşlerinin kalem, fırça ve boya gibi araçlarla bez, kâğıt vb. üzerinde yapılan biçimi

Resim, herhangi bir yüzey üzerine çizgi ve renklerle yapılan, günümüzde kavramsal bir boyutta ele alınması açısından hemen her tür malzemenin kullanılabildiği bir anlatım tekniğidir. Resim yapma sanatıyla meşgul kişiler, ressam olarak adlandırılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Dijital illüstrasyon</span>

Bilgisayar illüstrasyonu veya dijital illüstrasyon, tamamen dijital araçlar kullanarak yapılan ve tablet, mouse gibi çizer kontrolü altında olan ve kendi hünerini kullandığı bazı işaretleyici cihazlar kullanarak oluşturulan illüstrasyon türüdür. Sanatçının sadece tamamen bir bilgisayar kullanarak yarattığı matematiksel modeller olan “Bilgisayarca oluşturulan Sanat”‘tan ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Grafik tasarım</span> Zihin yoluyla geliştirilip, görsel ya da yazılı bir şekilde bir mesajı iletme

Grafik tasarım bir mesajı iletmek, bir görseli geliştirmek veya bir düşünceyi görselleştirmek için metnin ve görsellerin algılanabilir ve görülebilir bir düzlemde, iki boyutlu, üç boyut ve de dört boyut olarak organize edilmesini içeren yaratıcı bir süreçtir. Baskı, ekran, hareketli film, animasyon, iç mimari, ambalaj tasarımı gibi birçok ortamda dijital veya dijital olmayacak bir şekilde uygulanabilir. Grafik sanatı ve grafik tasarımlarda, görsel sanatların temel ilkeleri olan hizalama, denge, karşıtlık, vurgulama, hareket, görüntü, oran, yakınlık, tekrarlama, ritim ve birlik geçerlidir. Grafik tasarım için grafik tablet, grafik yazılımı, uygulama yazılımı ve programları kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Sanat</span> duygusal veya estetik çekicilik yoluyla dışsal değerler yaratma sürecine denir

Sanat, en genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır. Tarih boyunca neyin sanat olarak adlandırılacağına dair fikirler sürekli değişmiş, bu geniş anlama zaman içinde değişik kısıtlamalar getirilip yeni tanımlar yaratılmıştır. Bu tanımlardan en yaygın kabul göreni sanatın edebiyat, resim, müzik, tiyatro, sinema, mimari ve heykel alt türlerinden oluştuğu görüşüdür. Bugün sanat terimi birçok kişi tarafından çok basit ve net gözüken bir kavram gibi kullanılabildiği gibi akademik çevrelerde sanatın ne şekilde tanımlanabileceği, hatta tanımlanabilir olup olmadığı bile hararetli bir tartışma konusudur.

<span class="mw-page-title-main">Manga (çizgi roman)</span> Kendine özel çizim tarzı ve gelenekleriyle Japon çizgi romanlarına verilen özel ad.

Manga, Japonya'ya özgü çizim sanatıyla çizilen çizgi romanlardır. Japonya'da Manga sözcüğü tüm çizgi romanlar için kullanılırken, Japonya dışında sadece Japon çizgi romanları için kullanılır. Manga stilinde yapılan animasyonlar anime olarak adlandırılır. Çizimler animeye göre daha abartılıdır. Manga kelimesinin bilinen ilk kullanımı 1770'li yıllara dayanmaktadır. 19. yüzyıl boyunca kelime özel olarak, üzerinde karikatürler bulunan ağaç bloklarını, özellikle de Hokusai Katsushika'nın 1819'da yayınlanmış olan ve öğrencilerinin kullanması için kendisinin çizdiği taslak, çizim ve karikatürlerini adlandırmakta kullanılmıştır. Hokusai çizdiği taslakları iki Kanji "漫 man" ve "画 ga" (resim) birleşiminden oluşan Manga kelimesiyle tanımlamıştır. Kanji yerine Katakana alfabesinde マンガ olarak da yazılır.

Mengü Ertel,, grafik sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Animasyon</span> animasyon filmleri ve dizileri oluşturma süreci

Animasyon (canlandırma), birden çok resmin arka arkaya hızlı bir şekilde gösterilmesiyle elde edilen hareketli görüntüdür. İlk animasyonlar birkaç kâğıda istenen resimlerin çizilmesi, kâğıtların hızlıca geçirilmesi veya bir çemberin içine konup döndürülmesi ile yapılıyordu. Animasyon yapan kişilere animatör denir.

<span class="mw-page-title-main">Resimli taslak</span>

"Resimli taslak, bir teknik dekupajdır. Kurgulama işleminde sahnelerin hem sözcüklerle bir betimlemesi yapılır hem de her sahne çizgi filmlerde olduğu gibi şematik bir biçimde görselleştirilir. Doğal olarak resimli taslağı oluşturmak için hareketleri belirtmek amacıyla bazı kalıplar oluşturulmuştur. Hareketler, çekim açıları vb. ile ilgili geleneksel belirtmeler vardır. Bu belirtmeler yazılı olabildiği gibi görsel de olabilir.

<span class="mw-page-title-main">İllüstrasyon</span> Resimleme, Bezeme

İllüstrasyon, resimleme, bezeme. Basılı, el yazması veya dijital yayınların içinde yer alan bir metinle ilgili, onu açıklayan, somutlaştıran, süsleyen resim, desen. İllüstrasyon sanatını icra edenlere illüstratör denir.

Süleyman Saim Tekcan, Türk ressam, sinema oyuncusu, heykeltıraş, baskı, grafik, gravür sanatçısı ve öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Çizgi film</span>

Çizgi film, iki boyutlu illüstrasyon görsel sanatının bir formudur. Çizgi film, çizilerek hazırlanan resimlerin, hareketsiz cisimlerin arka arkaya filme çekilmesiyle oluşan ve figürlerin hareket ettiği izlenimi veren canlandırılması ile hazırlanır.

<span class="mw-page-title-main">Karikatürist</span> karikatür çizen kimse

Karikatürist, karikatür, çizgi roman, çizme ve yazma konusunda uzmanlaşmış bir görsel sanatçıdır.

<span class="mw-page-title-main">Grafiti</span> bir yüzeye çizilmiş, kazınmış veya püskürtülmüş yazı ve çizimler

Grafiti, çoğunlukla kamusal bir alanda yer alan bir duvar ya da yüzeye çizilmiş, kazınmış veya püskürtülmüş yazı ve çizimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Topkapı Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Topkapı Üniversitesi veya eski adıyla İstanbul Ayvansaray Üniversitesi, Plato Vakfı tarafından 24 Kasım 2013 tarihli ve 29898 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan 6761 numaralı kanun 16 Kasım 2016 kabul tarihi ile kurulmuştur.

Stasys Eidrigevičius, Litvanya'lı grafik tasarımcı.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Expression Design</span>

Microsoft Expression Design 2003 yılında Microsoft tarafından satın alınan Creature House Expression'a dayalı web görüntüleri için Microsoft'un ticari profesyonel illüstrasyon vektörü ve raster grafik tasarım aracıdır. Microsoft'tan ücretsiz olarak edinilebilir ve durdurulan Microsoft Expression Studio paketinin bir parçasıdır. Expression Design, baskı grafikleri yerine XAML ve web grafiklerini düzenlemeye yöneliktir ve orijinal Creature House Expression'un tüm raster görüntü düzenleme özelliklerini içermez.

<span class="mw-page-title-main">Vinyet (grafik tasarımı)</span>

Vinyet bir kitapta veya el yazmasında dekorasyon, metnin başında veya sonunda küçük bir çizim veya süslemedir. Grafik tasarımda resimlere veya resme bir çerçeve için verilen eşsiz bir form gibi de bilinir. Resmin kenarları düz çizgisel (doğru) olmaktan ziyade, benzersiz bir taslağa sahip dekoratif resimlerle örtülüdür. Bu, vinyet görüntüsünün kenarlarının doğrusal olmayan veya bazen bir maske ile yumuşatılmış olmasına - genellikle ekranın tanıtıldığı "karanlık oda işlemi"nde objektin fotoğraf alanında kullanılışına benzer. Oval bir vinyet muhtemelen en yaygın örnektir.

Levent Cantek, Türk akademisyen, senarist, çizgi romancı, editör ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Hikâye çizimi</span>

Hikâye çizimi, bir grafik çizim türüdür. Bir illüstrasyon, animasyon, hareketli grafik, resimlerden veya görüntülerden oluşur. Karikatür öykü, film, sinema, roman, tiyatro, etkileşimli medyada uygulanır. Bugün bilinen şekliyle hikâye oluşturma süreci, 1930'ların başlarında Walt Disney Animation Studios'ta geliştirildi. Daha sonra diğer animasyon stüdyolarında benzer işlemler uygulandı. En bilinen örneklerinden biri Japon çizgi romanları olan Manga'dır. Hikâye çizimi hareketli grafik kullanılarak genellikle kitap veya dergilerde basılmaktadır. Günümüzde birçok hikâye çizimi çizgi film ve sinemaya aktarılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cel shading</span>

Cel shading veya çizgi gölgelendirme, gölge gradyanı veya renk tonları ve gölgeler yerine daha az gölgeleme rengi kullanarak 3D bilgisayar grafiklerinin düz görünmesini sağlamak için tasarlanmış, fotogerçekçi olmayan bir işleme türüdür. Bir cel shading genellikle bir çizgi roman veya çizgi filmin stilini taklit etmek ve/veya işlemeye karakteristik bir kağıt benzeri doku vermek için kullanılır. Bir görüntüyü eskiz, yağlı boya veya mürekkepli boya gibi gösterebilecek benzer teknikler bulunmaktadır. Adı, geleneksel 2D animasyonda kullanılmak üzere boyanmış şeffaf asetat tabakaları olan cellerden gelmektedir.