İçeriğe atla

İlknur Melis Durası

İlknur Melis Durası
Genel bilgiler
Doğum adıİlknur Melis Durası
Doğum10 Aralık 1989 (34 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Boyu180 cm
Kilosu60 kg
Saç rengiKahverengi
Göz rengiKoyu Bal
AjansıFreelance

İlknur Melis Durası (10 Aralık 1989, İstanbul), Türk moleküler biyoloji ve genetik mühendisi, model ve aktris.

Miss Turkey 2012 yarışmasında 3. olarak, Miss Earth Turkey unvanını kazanmıştır.

Hayatı

10 Aralık 1989'da, İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Hem annesi hem babası makine mühendisi olan İlknur Melis Durası birincilikle mezun olduğu Burak Bora Anadolu Lisesinden sonra Sabancı Üniversitesinde Moleküler Biyoloji ve Genetik Mühendisliği okuyarak bölümünü derece ile bitirmiştir.[] Mezun olmadan önce alanında bir de akademik makale yayınlamış olan Durası; doktorasını yine Sabancı Üniversitesinde tamamlamıştır. 2017 yılında Acıbadem Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünün ilk lisans mezunlarındandır.[1] MDnutriacademy projesi kurucu ve girişimcisi olarak diyabet, obezite, nörolojik hastalıklar, kanser gibi kompleks, yani birden fazla faktöre bağlı olarak gelişen hastalıkların mekanizmalarını moleküler düzeyde ortaya çıkarmak için biyoinformatiksel yöntemlerden faydalanarak multidispliner yaklaşımlar geliştirmek üzerine akademik çalışmalarını da devam ettirmektedir.[2]

Dört dil bilmektedir.[]

İlknur Melis Durası, Adım Adım'ın bir üyesi olup, hayır amaçlı koşu ve organizasyonlarda yer almaktadır.[]

2011'de Türkiye'yi ABD'nin San Francisco şehrinde, lösemili çocuklar hayrına yapılan Nike Dünya Kadınlar Maratonunda temsil etmiştir.[]

Türkiye'yi Bali, Endonezyada yapılan Miss Earth 2012 yarışmasında temsil etmiştir.[3][4][5]

Mutfak Magazin yazarı Melis Durası beslenme, spor, genetik, sağlık konularında yazmaktadır.[6][7][8]

Ekotürk TV'de "Melis ile İyi Yaşam" programının yapımcılığı ve sunuculuğunu yapmaktadır.[9][10]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2020. 
  2. ^ "MD NutriAcademy | Gut Flora Test". Mdnutriacademy. 5 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2024. 
  3. ^ STAR TV 2012-05-03 16:11:54
  4. ^ "milliyet.com.tr, [1][]"
  5. ^ "Youtube personal interview, [2] 22 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi."
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2020. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2016. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2016. 
  9. ^ "Melis ile İyi Yaşam | Melis Durası - YouTube". www.youtube.com. Erişim tarihi: 5 Ocak 2024. 
  10. ^ "STK'LARIN İYİ YAŞAM İÇİN MÜCADELESİ | Dr. Melis Durası | Ayşe Avcı | Zeynep Kakınç | 08.03.2020 · Ekonomiklik". 9 Mart 2020. 27 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gıda mühendisliği</span>

Gıda mühendisliği, bilimsel bilgiler ve mühendislik bilgileri yardımıyla gıdaların güvenilir bir şekilde üretimini, hazırlanmasını, işlenmesini, paketlenmesini, dağıtılmasını ve gıdalardan uygun bir şekilde yararlanılmasını sağlayan mühendislik dalıdır. Temel amacı insanların sağlıklı beslenmesidir.

Zooloji hayvanların bilimsel olarak incelenmesidir. Çalışmaları, hem yaşayan hem de soyu tükenmiş tüm hayvanların yapısını, embriyolojisini, sınıflandırmasını, alışkanlıklarını ve dağılımını ve ekosistemleriyle nasıl etkileşime girdiklerini içerir. Zooloji, biyolojinin ana dallarından biridir. Terim, Antik Yunanca ζῷον, zōion ('hayvan') ve λόγος, logos kelimelerinden türetilmiştir.

Genetik mühendisliği, canlıların kalıtsal özelliklerini değiştirerek, onlara yeni işlevler kazandırılmasına yönelik araştırmalar yapan bilim alanıdır. Bu uygulamalarla uğraşan bilim insanlarına "genetik mühendisi" denir. Genetik mühendisleri, genlerin yalıtılması, çoğaltılması, farklı canlıların genlerinin birleştirilmesi ya da genlerin bir canlıdan başka bir canlıya aktarılması gibi çalışmalarla uğraşırlar. Genetik mühendisliği için, rekombinant DNA teknolojisi, gen klonlaması, DNA klonlaması, genetik maniplasyon/modifikasyon veya gen ekleme (splays) birçok bilim insanınca eş anlamlı olarak kullanılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Haliç Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Haliç Üniversitesi, 1998 yılında Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Moleküler biyoloji</span> Canlı yapılarını moleküler düzeyde inceleyen bilim dalı.

Moleküler biyoloji, canlılardaki olayları moleküler seviyede inceleyen biyoloji dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sivas Cumhuriyet Üniversitesi</span> Sivasta kurulu devlet üniversitesi

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Cumhuriyet'in kuruluşunun 50. yılı anısına, 9 Şubat 1974 tarihinde 1788 Sayılı Kanunla Sivas'ta 11000 dönüm arazi üzerinde kurulmuştur. 1974 yılında tıp fakültesi ile eğitime başlamıştır. Görevdeki rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız'dır.

<span class="mw-page-title-main">Gebze Teknik Üniversitesi</span> Kocaelide kurulu devlet üniversitesi

Gebze Teknik Üniversitesi veya kısaca GTÜ, 3 Temmuz 1992 tarihinde Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü adıyla kurulan, Türkiye'deki iki yüksek teknoloji enstitüsünden birisiydi. 22 Ekim 2014 tarihinde TBMM tarafından kabul edilen yasa teklifiyle Gebze Teknik Üniversitesi olarak yeniden yapılandırılmasına karar verildi. Üniversite Çayırova yerleşkesinden oluşmaktadır. Üniversite günümüzde 1.370.070 m2 toplam açık alanı ve 26.612 m2 toplam kapalı alanı bulunan Çayırova Kampüsü'nden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Evrimsel biyoloji</span> canlı çeşitliliğini ve gelişimini inceleyen bilim dalı

Evrimsel biyoloji; biyoloji konularını, canlıların evrimini göz önüne alarak inceleyen bilim dalıdır. Taksonomi biliminin temelinde evrimsel biyoloji yer almaktadır. Canlıları sistematik bir şekilde ayırmada, canlıların evrimsel akrabalıkları ve farklılıkları göz önüne alınır. Ayrıca birçok ekolojik ilişkinin açıklanmasında evrimsel biyoloji kullanılır. Moleküler biyolojide DNA ve RNA dizilerinin baz dizilişleri göz önüne alınarak canlıların hatta organellerin mikroorganizmalarla olan akrabalıkları incelenmekte ve bu incelemede evrimsel biyoloji temel alınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sabancı Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Sabancı Üniversitesi, 1999 yılında İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Biyoenformatik</span> büyük, karmaşık biyolojik veri setlerinin hesaplamalı analizi

Biyobilişim veya Biyoenformatik, biyolojinin çeşitli dalları, ancak özellikle moleküler biyoloji ile bilgisayar teknolojisini ve bununla ilişkili veri işleme aygıtlarını bünyesinde barındıran bilimsel disiplin. Bir diğer tanımla, karmaşık biyolojik verilerin derlenmesi ve analiz edilmesi bilimidir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi</span> Türkiyenin ilk Fen Fakültesi.

1933 Üniversite reformu ile birlikte kurulan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi, yurt dışından davet edilen öğretim üyelerinin de katkıları ile Zeynep Hanım Konağı'nda eğitim öğretime başlamış, 1935 yılında Rasathane, 1936 yılında Botanik Enstitüsü binaları tamamlanmış, ancak 28 Şubat 1942 tarihinde çıkan yangın ile Zeynep Hanım Konağı tamamen yanmıştır. Yeni binanın yapımına başlanmış ve 1952 yılında tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Model canlı</span>

Model canlı veya model organizma, belirli biyolojik olayların anlaşılması için yapılan deneylerde yaygın olarak kullanılan canlılara verilen genel isimdir. Bu canlılarda çalışılarak bulunması ümit edilen keşiflerle, canlılardaki diğer süreçlerin de açıklanacakları düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hitit Üniversitesi</span> Çorumda kurulu devlet üniversitesi

Hitit Üniversitesi, 17 Mart 2006 tarihli ve 5467 sayılı yasayla, Çorum'da kurulmuş bir devlet üniversitesi. Kurucu rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç olan üniversitenin şu andaki rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk'tür.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kültür Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Kültür Üniversitesi, 9 Temmuz 1997'de Bakırköy, İstanbul'da kurulan vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sydney Brenner</span> İngiliz biyolog (1927-2019; Nobel Ödülü: 2002)

Sydney Brenner, Güney Afrikalı biyolog. 2002 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü H. Robert Horvitz ve John Sulston ile birlikte kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi</span> Konyada kurulu vakıf üniversitesi

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ), Bilimsel Araştırma Teknoloji Eğitim ve Kültür Vakfı (BARTEK) tarafından 2013 yılında Konya'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 18 Haziran 2013 tarihli ve 28681 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Türkiye'nin gıda ve tarım alanındaki ilk ihtisas üniversitesidir ve eğitim dili İngilizcedir.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi, İstanbul ve Ankara illeri dışında kurulan ilk üniversite olan Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin, temel bilimler alanındaki fakültesi. 1963 yılında "Temel Bilimler Fakültesi" olarak kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Biyokimya mühendisliği</span>

Biyokimya mühendisliği, biyolojik ve biyokimyasal olaylara dayalı süreç ve ürünleri tasarlamak, geliştirmek veya kullanmak için mühendislik ilkelerinin benimsenerek uygulanmasıdır. Biyoproses mühendisliği olarak da bilinen ve biyolojik olayları kimyasal prensiplerle araştıran, analiz eden bir mühendislik dalıdır. Canlı bir organizmada meydana gelen kimyasal olayların incelenmesi ile başlayan biyokimya araştırmaları günümüzde başta tıp olmak üzere tarım, beslenme ve ilaç endüstrisinde de uygulama alanı bulan bir bilim dalı haline gelmiştir. Biyoloji ve kimya temel bilimlerinin bir çalışma alanı olan biyokimya, temel mühendislik prensipleriyle birçok çalışmanın gelişmesine öncülük etmiştir.

Current Biology, biyolojinin tüm dallarını ve özellikle de moleküler biyoloji, hücre biyolojisi, genetik, nörobiyoloji, ekoloji ve evrimsel biyoloji alanlarını kapsayan, iki haftada bir yayımlanan, akran denetimli bilimsel dergidir. İçinde araştırma makaleleri ve çeşitli derleme makalelerin yanı sıra editoryal dergi bölümü de bulunur. 1991 yılında Current Science grubu tarafından kurulan dergi 1998 yılında Elsevier tarafından alınmış ve 2001 yılında beri Elsevier'in bir alt bölümü olan Cell Press tarafından yayımlanmaktadır.

İlknur bir kadın ismidir ve şu anlamlara gelebilir: