İçeriğe atla

İlk (kitap)

İlk
Kapak resmi
EditörBurak Albayrak
YazarBilimkurgu Kulübü
İllüstratörEbrahel Lurci
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe
TürÖykü
YayımŞubat, 2021
Yayımcıİthaki Yayınları
Sayfa248
ISBN9786257737906
Pangea Kitaplığı serisi

İlk, 21 Türk bilimkurgu yazarının 21 kısa öyküsünü içeren ve ilk baskısı Şubat, 2021'de İthaki Yayınları tarafından yapılan öykü antolojisi.

İthaki Yayınları'nın bilimkurgu, fantastik, korku ve polisiye türündeki yerli eserleri tek çatı altında birleştirdiği Pangea Kitaplığı adlı edebiyat dizisinin 14. kitabı olarak piyasaya sürülen eser,[1] bilimkurgu alanında senelerdir ürün veren yazarlar ile türe yabancı ama edebiyatta tecrübeli isimleri yan yana getiriyor.[2] Bilimkurgu Kulübü'nün, Yeryüzü Müzesi‘nin ardından İthaki Yayınları ile ortaklaşa yürüttüğü bu ikinci proje, ismiyle müsemma şekilde Pangea Kitaplığı‘nın ilk öykü seçkisi olma özelliğini de taşıyor.[3] Ayrıca "başlangıç" temasına sahip öykülerden oluşan kitabın tüm geliri, genç yaşta ölen bilim insanı Özgen Berkol Doğan’ın adını yaşatma gayesiyle kurulmuş Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi'ne bağışlanmıştır.[4]

Sağlık sorunları yaşayan Türk bilimkurgu yazarı Bülent Akkoç‘a ithaf edilen kitabın önsüzünü Metis Bilimkurgu Serisi‘nin arkasındaki isim olan Bülent Somay kaleme almıştır.[5] Kapak resmini Ebrahel Lurci çizerken, editörlüğünü ise Burak Albayrak üstlenmiştir.

Yazarlar ve Öyküleri

Kitapta sırasıyla aşağıdaki yazarlar ve öyküleri bulunmaktadır:

  • Yeni Hayat Dükkânı – Afşin Kum
  • Hayatımda Gördüğüm En Büyük Brownie – Arzu Uçar
  • Tanrı Yemi – Aşkın Güngör
  • Orbit – Burak Albayrak
  • Hırsız ile Yakamoz – Cem Akaş
  • Trans – Çağrı Mert Bakırcı
  • Moral Ölçme ve Değerlendirme Merkezi – Feyza Hepçilingirler
  • Sonunardı – Fuat Sevimay
  • İlk Görev – İsmail Yamanol
  • Yeşil Mercimeklerin Arasındaki Taşlara – Kadire Bozkurt
  • Sonun İlki – Mehmet Berk Yaltırık
  • Kutu – Murat S. Dural
  • Bitmeyen Sevda – Müfit Özdeş
  • Esatirül Evvelin – Onur Çalı
  • Semtin Amiyane Diyalektiği – Onur Güzeldiyar
  • Hibrit Aşk – Öznur Babur
  • Sofi ile Şuku – Pınar Duman
  • Gıcırtı – Selim Bektaş
  • Rasyonel Aşk – Selim Erdoğan
  • Aşılanmış Gün – Tuğrul Sultanzade
  • Koltuk ve Racon – Volkan Yalçın

Kaynakça

  1. ^ "İthaki'den yeni bir seri: "Pangea Kitaplığı"". 29 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2021. 
  2. ^ "Pangea'dan bilimkurgu seçkisi". 1 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2021. 
  3. ^ "Goodreads'te İlk". 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2021. 
  4. ^ "Usta kalemlerden "İlk"". 1 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2021. 
  5. ^ ""Hadi bunu çevirin bakalım!"". 1 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orkun Uçar</span> Türk gazeteci

Orkun Emin Uçar, Türk gazeteci, yazar.

Aşkın Güngör Türk yazar.

<i>Atılgan Bilimkurgu</i>

1996 yılında Hakan Alpin'in sahipliği ve Bülent Akkoç'un editörlüğünde çıkmaya başlayan Atılgan Bilimkurgu dergisi, 2000 yılına kadar toplam 14 sayı yayınlamıştır. İlk 10 sayısı düzenli olarak iki ayda bir yayınlanan dergi, 11. sayısından itibaren giderek artan zaman aralıkları ile yayınlanmış ve 15. sayısının içeriği hazır olmasına rağmen ekonomik güçlüklerden dolayı çıkarılamamıştır.

Başar Başarır,, Türk yazar. Öykü ve roman yazmaktadır.

Mehmet Açar, Türk sinema eleştirmeni, roman ve öykü yazarıdır. 1963 yılında Konya'da doğdu. Galatasaray Lisesi'nin ardından Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu.

Demir Özlü, Türk öykü ve roman yazarı. Tezer Özlü'nün ağabeyidir.

Yiğit Değer Bengi, yazar, çevirmen.

<i>Hepimiz Vampiriz</i> Richard Mathesonın 1954 tarihli gotik korku-bilimkurgu türünden çok satan bir romanı

Hepimiz Vampiriz ya da Ben, Efsane Norveç asıllı Amerikalı bilimkurgu ve korku yazarı Richard Matheson'ın 1954 yılında yazdığı Gotik korku-bilimkurgu türünden çok satan romanı. Özgün adı I Am Legend olan roman ilk kez 1972 yılında da Türkiye'de Milliyet Yayınları "Kara Dizi" serisinden 25. kitap olarak piyasaya verilmiştir. Özgün dili İngilizce olan romanın bu ilk Türkçe çevirisini A. Yesari yapmıştır. Roman 2003 yılında İthaki Yayınları'nda tarafından Ben, Efsane! adıyla ve Özgen Berkol Doğan'ın çevirisiyle ikinci kez yayımlandı. Daha sonraki baskılarda ise Ben, Efsane başlığı kullanıldı.

<i>Hoşgör Köftecisi</i>

Hoşgör Köftecisi, Orhan Veli'nin öykülerinin, yazarın ölümünden sonra yayımlanan derlemesi. Kitapta yazarın altı öyküsünün yanı sıra, William Saroyan'ın bir öyküsünün serbest çevirisi ve Orhan Veli ile yapılan bir gazete röportajı yer alır. Kitap ilk defa Nisan 2012'de Yapı Kredi Yayınları tarafından İstanbul'da yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bilimkurgu Kulübü</span>

Bilimkurgu Kulübü, merkezi İstanbul'da bulunan bir sivil toplum kuruluşudur. 8 Ekim 1999'da İsmail Yamanol önderliğinde kurulmuştur.

<i>Yeryüzü Müzesi</i>

Yeryüzü Müzesi, 18 Türk bilimkurgu yazarının 18 kısa öyküsünü içeren ve ilk baskısı Ocak, 2018'de İthaki Yayınları tarafından yapılan öykü antolojisi.

Albayrak Medya Grubu, Albayrak Grubu bünyesinde faaliyet gösteren bir medya grubudur. Grup bünyesinde Yeni Şafak Gazetesi, TVNET, Derin Tarih, Gerçek Hayat, Lokma, Nihayet, Post Öykü, Cins, Z Raporu, Skyroad, Bilge Çocuk, Bilge Minik dergileri; GZT dijital medya portalı, Ketebe Yayınları ve Birlikte Dağıtım bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi</span> Türkiyede bir bilimkurgu kütüphanesi

Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi, 2007 yılında hayatını kaybeden genç bilim insanı Özgen Berkol Doğan’ın anısını yaşatmak üzere 2012 yılı Aralık ayında kurulmuş, Türkiye’nin ilk ve tek bilimkurgu kütüphanesidir.

İngilizce "science fiction" olan türün adını Türkçeye "bilimkurgu" olarak kazandıran kişi yazar Orhan Duru'dur. 1 Ocak 1973 tarihli Türk Dili ve Edebiyatı dergisinde science fiction kelimesinin Türkçe karşılığı olarak "bilim-kurgu" ismini önerir. O tarihe kadar Yalçın İzbul’un ortaya attığı “kurgubilim” sözcüğü kullanılıyordu ancak Orhan Duru bu terimin “edebi bir türü yansıtmaktan çok bilim türünün adı” gibi olduğunu savunmuştu. TDK'nın Orhan Duru’nun önerisini sahiplenmesi ile bugün kullandığımız bilimkurgu kelimesi Türkçeye kazandırılmış oldu.

İthaki Yayınları'nın ilk olarak 2015 yılında Dune romanı ile başlattığı İthaki Bilimkurgu Klasikleri dizisi 94 kitaba ulaşmıştır. Aşağıdaki liste, İthaki Bilimkurgu Klasikleri dizisinde şu ana kadar yayınlanan kitapları göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Sevimay</span>

Fuat Sevimay, Türk yazar ve çevirmendir.

Ercan Y. Yılmaz, Kürt kökenli Türk yazar ve şairdir.

İlk, Zaman, sıra, yer ve önem bakımından ötekilerden önce gelen.

Neslihan Önderoğlu, Türk yazar.

<i>Son Tiryaki</i> (kitap)

Son Tiryaki, Müfit Özdeş tarafından yazılmış 15 kısa öyküsünü içeren ve ilk baskısı Nisan, 1996'da Metis Yayınları tarafından yapılan öykü antolojisi.