İçeriğe atla

İlim ve Sanat

İlim ve Sanat
İlim ve Sanat dergisinin Mart-Nisan 1987 tarihli 12. sayısının kapağı.
Sıklık2 Ayda bir
İlk sayıMayıs 1985
Son sayı1998
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe, İngilizce, Arapça

İlim ve Sanat, Mayıs 1985'ten itibaren 48 sayı devam eden ve 1998'de yayımı sonlanan[1] bilimsel, kültürel, dini dergi.

Derginin başyazarı Mahmud Esad Coşan, yayın müdürü Yusuf Yazar'dır.[2] Dergide iletişimden eğitime, Avrupa Topluluğu’ndan demokrasiye, hukuktan enerjiye, çevreden şehirciliğe pek çok mesele dosya konusu yapılmıştır.[1] Yazıların içerikleri güncel ya da her zamanı ilgilendiren akademik yazılar olmuştur. Alanında uzman pek çok kişinin dergide makalesi bulunmaktadır. Ayrıca günümüzde tanınmış isimlerden olan Ahmet Davutoğlu, Mustafa Armağan gibi isimlerin de dergide makaleleri bulunmaktadır.[3]

Dergide yayınlanan yazıların İngilizce ve Arapça özetleri de yazıyla birlikte yayınlanmıştır. Derginin sayıları bazen yayınlanamamış ve 2 sayı birlikte yayınlanmıştır. Dergi 1998'de yayın hayatına ara vermiş[1] ve bir daha da yayınlanamamıştır.

Kaynakça

  1. ^ a b c İlim ve Sanat Dergisi Başmakaleleri[]
  2. ^ İlim ve Sanat Dergisi, Yıl:2, Sayı:10, Sayfa:2
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2014. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

İsmail Kara,, Türk ilahiyatçı.

Türk Düşüncesi, Aralık 1953'ten Nisan 1960'a kadar 63 sayı olarak çıkan Türkçe fikir ve sanat dergisidir. Yönetmen ve başyazarı Peyami Safa idi. “Aylık fikir ve sanat dergisi” mottosu altında çıkan dergi, Türk milliyetçisi-muhafazakar çizgide yayın hayatına devam etti. İstanbul'da yayın faaliyetlerini yürüten dergi, aylık olarak yayımlanmıştı. Yayın düzenlemelerinden kaynaklı istikrarlı bir yayın serüveni olmamış ve bazen yayına aralar verilmişti. 33. sayısından sonra Ağustos ayında yayına ara verilmiş ve tekrar Aralık ayında yayına devam etmişti. Nisan-Mayıs 1958 sayısından sonra ise Ocak 1960 yılına kadar yine ara vermişti. Komünizm, İrtica, İnkılab, Masonluk ve Kıbrıs özel sayıları da çıkardı. İç sayfalarda makaleler, şiirler, hikâyeler ve romanlar yer almış ve son sayfalarında ise "Nekroloji" başlığı altında o ay ölen kayda değer kişiler hakkında bilgilere verilmişti.

Varlık, 15 Temmuz 1933'te Yaşar Nabi Nayır tarafından yayımlanmaya başlanan aylık sanat ve edebiyat dergisidir.

<span class="mw-page-title-main">Dergi</span> yayın türü

Dergi, belirli aralıklarla yayımlanan, genellikle kuşe veya mat kâğıda basılan ya da elektronik olarak dağıtılan süreli yayın. Dergiler genellikle belirli zaman aralıklarıyla piyasaya çıkan sayılar halinde yayımlanır ve her sayı birden fazla içerik barındırır. Reklam alma, satış ve abonelik yöntemleriyle gelir elde ederler.

<i>Yön</i> (dergi)

Yön, Ankara'da 20 Aralık 1961'de yayına başlayan ve 27 Mayıs Darbesi sonrası sol muhalif hareketin sözcülüğünü yapan eski haftalık dergi. İmtiyaz sahibi ve yazı işleri müdürü Doğan Avcıoğlu'ydu (1926-1983); Kurucuları arasında Mümtaz Soysal, Cemal Reşit Eyüboğlu vardı. Dergi, 24 sayfa büyük boy halinde 222 sayı çıktı, 30 Haziran 1967'de son sayısı yayımlandı. Yön’ün ilk sayısı 20.000 nüsha basıldı ve tamamı ilk gün satıldı. İkinci sayısı 50.000 nüsha basıldı. Kapanmadan önceki tirajının 15.000 olduğu tahmin ediliyor.

<i>Milliyet Sanat</i> Kültür ve sanat dergisi

Milliyet Sanat, Milliyet Yayın Grubu tarafından çıkartılan kültür ve sanat dergisi.

soL (gazete)

soL, 1 Ekim 2012 tarihinde yayın hayatına başlayan, maddi yetersizliklerden dolayı 4 Haziran 2014'te son günlük sayısını çıkaran günlük siyasi gazete. Daha sonra haftalık basılı yayına devam edecekleri açıklamada yer alırken ilk haftalık sayıları da çıkmıştır.

Atlas, Türkiye'de Nisan 1993'ten beri yayımlanan bir aylık coğrafya ve keşif dergisi.

<i>Mad</i> (dergi)

Mad 1952 yılından beri yayımlanmakta olan popüler bir Amerikan mizah dergisidir.

<i>Doğan Kardeş</i> Türk çizgi roman/çocuk dergisi

Doğan Kardeş, Türkiye'de 1945-1993 arasında aralıklar ile yayınlanmış popüler çocuk dergisidir. 2008-2011 arasında çizgi roman ve manga dergisi olarak yayınlamıştır.

<i>Yeni Sinema</i> (dergi, 1966)

Yeni Sinema 1966 - 1970 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık sinema dergisidir. Türk Sinematek Derneği'nin yayın organı olan dergi önceleri aylık olarak çıkarken yayın hayatına bazen 3 ayda bir, bazen de iki sayı bir arada çıkmak sureti ile devam etmiş ve 5 yıl içinde 30 sayı yayımlanmıştır. Yayınına 10 yıl ara verdikten sonra 1980 yılında Nisan/Mayıs aylarına ait olan 31. sayısı, Ağustos 1980'de de 32. sayısı çıktı ve dergi bir daha çıkmamak üzere kapandı.

<i>NTV Tarih</i>

NTV Tarih, Doğuş Yayın Grubu'nun aylık olarak hazırlanan popüler tarih dergisi. İlk sayısı 17 Ocak 2009'da çıkan derginin yayın yönetmenliğini Gürsel Göncü yapmaktadır.

Hisar, 1950-1980 yılları arasında Ankara'da yayınlanmış olan aylık fikir, edebiyat ve sanat dergisi.

İslâm, Eylül 1983 ile Haziran 1998 tarihleri arasında yayımlanmış dini, siyasi kültür dergisi.

<i>Readers Digest</i>

Reader's Digest aylık olarak yayımlanan bir Amerikan aile dergisidir. Dergi 2010-2012 yılları arasında yıl boyunca 10 sayı çıkarmıştır. DeWitt Wallace ve Lila Bell Wallace tarafından 1922'de Chappaqua, New York'ta(en) kurulan dergi daha sonra New York'a taşınmıştır. Uzun bir dönem boyunca ABD'nin en çok satan dergisi olan Reader's Digest bu unvanı 2009 yılında Better Homes and Gardens'a kaptırmıştır.

Çınaraltı, 1941-1948 yılları arasında yayımlanmış haftalık Türkçü fikir ve sanat dergisi.

<i>PlayStation: The Official Magazine</i> Popüler dergi

PlayStation: The Official Magazine, Amerika Birleşik Devletleri'nde yayınlanan ve Sony tarafından geliştirilen video oyunu konsolu serisi PlayStation ile ilgili içerik barındıran eski bir dergi. Future plc tarafından yayınlanmaktaydı.

Gmag, Türkiye'nin ilk eşcinsel magazin dergisidir.

İbrahim Tenekeci, Türk şair.

<span class="mw-page-title-main">Nurettin Durman</span>

Nurettin Durman şair, yazar.