İçeriğe atla

İlhan Tekeli

İlhan Tekeli
Doğum6 Kasım 1937 (86 yaşında)
İzmir, Türkiye
Eğitim
Ödüller
  • Mimarlığa Katkı Dalı Başarı Ödülü
  • Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü
Kariyeri
DalıKent planma, sosyoloji
Çalıştığı kurumlar

İlhan Tekeli (6 Kasım 1937, İzmir), Türk sosyal bilimci, şehir ve bölge plancısı, sosyolog.[1] İlk ve ortaöğrenimini İzmir’de tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 1964’te Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde Şehir ve Bölge Planlama alanında; 1966’da Pennsylvania Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı.[2]

1968’de İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Şehir Planlama konusunda doktora yaptı. 1970'ten bu yana, Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde öğretim üyeliği yapmaktadır. Yurt dışındaki çeşitli üniversitelerde konuk profesör olarak ders veren Tekeli, birçok belediyede ve kuruluşta danışma kurulu üyeliği de yapmıştır.

Tarih Vakfı’nın kurucusu ve başkanı olmasının yanı sıra, World Academy for Local Government and Democracy (Yerel Yönetim ve Demokrasi için Dünya Akademisi)’de İcra Heyeti’nin kurucusu ve üyesi olmuştur. Değişik dillerde, elliden fazla kitabı, dört yüzden fazla makalesi ve konferans tebliği bulunan Tekeli, sosyal bilimler alanında birçok ödül kazanmıştır. 1964’ten bu yana, şehir ve bölge planlama, planlama teorisi, makro coğrafya, göç coğrafyası ve politik davranış, Türkiye’deki yerel yönetimlerin teorisi ve tarihi, kentleşme ve kentsel politika, ekonomi politikası, Türkiye’nin ekonomi tarihi, kent ve toplum tarihi gibi alanlarda yayımlanmış pek çok eseri vardır.

Mimarlığa Katkı Dalı Başarı Ödülü sahibidir.[3] 2016'da Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü'nü kazandı.[4] Sosyal bilimler alanında birçok ödüle sahiptir.[5] Bilim Akademisi'nin kurucularındandır.[6] Kültür alanında verilen 19. Vehbi Koç Ödülü’ne şehircilik ve sosyal bilimler konularındaki çalışmalarından dolayı layık görülmüştür.[7]

Kaynakça

  1. ^ Kahraman, Hasan Bülent. "Bir sosyal bilimci olarak İlhan Tekeli". Sabah. 12 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2018. 
  2. ^ "İlhan Tekeli" (PDF). Bilim Akademisi. 11 Nisan 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2018. 
  3. ^ "MİMARLIĞA KATKI DALI Başarı Ödülü: İLHAN TEKELİ". Mimarlık. 12 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2018. 
  4. ^ "Sabancı Araştırma Ödülü Tekeli'ye". Hürriyet. 12 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2018. 
  5. ^ "'Kent Söyleşileri'nin konuğu İlhan Tekeli". Hürriyet. 12 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2018. 
  6. ^ "Kurucuların Özgeçmişleri". Bilim Akademisi. 11 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2020. 
  7. ^ "Bilim Akademisi Üyesi İlhan Tekeli'ye Vehbi Koç Ödülü". Bilim Akademisi. 27 Şubat 2020. 29 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul'da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve yaklaşık 6900 öğrenciyle devam etmektedir. Üniversite; İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve Hemşirelik Fakülteleri'nde 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 26 doktora programı ile eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dicle Üniversitesi</span> Diyarbakırda kurulu devlet üniversitesi

Dicle Üniversitesi, Diyarbakır'da bulunan, 1973 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Üniversitesi</span> Sakaryada kurulu devlet üniversitesi

Sakarya Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı kanun ile Türkiye'nin Sakarya ilinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Resmi olarak 1992 tarihi kuruluş tarihi olarak kabul edilse de geleneksel olarak Sakarya Üniversitesinin kuruluş tarihi 1970 yılındaki Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu'nun kuruluş tarihi olan 1970 yılı olarak görülmektedir.

Nuri Okutan Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Teknik Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu devlet üniversitesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ),1955 yılında Trabzon'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

Nermin Abadan Unat, Türk yazar, çevirmen, hukukçu, sosyolog, siyaset ve iletişim bilimci.

Gürol Irzık, Türk filozof ve akademisyendir.

Mehmet Celal Özdoğan, Türk arkeolog.

TÜBİTAK Bilim Ödülü, 1966'dan beri her yıl, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından temel bilimler, mühendislik bilimleri, sağlık bilimleri ve sosyal bilimler dallarında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmalar gösteren Türk ya da çalışmalarını Türkiye'de yapan yabancı bilim insanlarına verilen ödüldür. Türkiye'de bilim dalında verilen en üst düzey ödül olarak kabul edilir. "Türk Nobelleri" olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Erzurum Teknik Üniversitesi</span> Erzurumda kurulu devlet üniversitesi

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ), Türkiye Büyük Millet Meclisinin 2010 yılında çıkardığı bir yasayla Erzurum'da kurulmuştur. Kurucu rektörü Muammer Yaylalı'dir. 2012 yılında eğitim öğretime başladı.

<span class="mw-page-title-main">Şirin Tekeli</span> Türk yazar

Şirin Tekeli Türkiye'deki ikinci dalga kadın hareketinin içinde öncü olmuş kadın hakları savunucusu, feminist yazar ve aktivist.

Ahmet Nihat Berker, Türk bilim insanı, araştırmacı ve fizik akademisyenidir. 2009-2016 yılları arasında Sabancı Üniversitesi'nde rektörlük görevini yürütmüştür. Kadir Has Üniversitesi'nde, Rektör Yardımcılığı ile birlikte ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde emeritus öğretim üyesi olarak ders ve araştırmalarına devam etmektedir.

Zeynep Çelik, Türkiye doğumlu mimar, mimarlık tarihçisi ve kuramcısı, akademisyendir. Çalışmaları özellikle 19.ve 20. yüzyıl kent tarihi, sömürgecilik, oryantalizm, modernite konularına yoğunlaşmaktadır.

Üstün Ergüder, Türk siyaset bilimci ve akademisyen.

Vehbi Koç Vakfı tarafından her yıl eğitim, sağlık veya kültür alanlarından herhangi birinde, Türkiye’nin ve Türk insanının gelişimine önemli katkıda bulunmuş kişi veya kurumlara verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Sancar</span> Türk bilim insanı, 2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi

Aziz Sancar, Türk-Amerikalı doktor, akademisyen, biyokimyager ve moleküler biyologdur. 2015 yılında, Tomas Lindahl ve Paul L. Modrich ile birlikte DNA onarımına ilişkin çalışmaları nedeniyle Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmüştür.

Mehmet Toner, Türk biyomedikal mühendisi. Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi cerrahi bölümünde ve Harvard-MIT sağlık bilimleri ve teknolojileri programında profesörlük yapmıştır. İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği lisans bölümü mezunudur. Kanser üzerine yaptığı çalışmalarla bilinmektedir. Toner ayrıca Özyeğin Üniversitesi mütevelli heyeti üyesidir.

Cemal Kafadar, Türk-Amerikan tarih akademisyeni, Osmanlı tarihçisi, araştırmacı ve yazardır. Harvard Üniversitesi Tarih Bölümü Vehbi Koç Tarih Profesörü olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Konya Teknik Üniversitesi</span> Konyada kurulu devlet üniversitesi

Konya Teknik Üniversitesi, yeni adı ile 2018 yılında kurulan Konya ilinin Selçuklu ilçesinde bulunan devlet üniversitesi.