İçeriğe atla

İlhame Guliyeva

İlhame Guliyeva
Genel bilgiler
Doğum17 Ağustos 1943(1943-08-17)
Ölüm25 Şubat 2016 (72 yaşında)
UyrukAzeri
Evlilik(ler)iFaik Mirmuhsinov (kısa süreli)

İlhame Mezahir kızı Guliyeva (17 Ağustos 1943, Lenkeran şehri, Azerbaycan SSR — 25 Şubat 2016, Bakü şehri, Azərbaycan Cumhuriyeti) — şarkıcı , Azerbaycan Halk Sanatçısı (1998), Dağıstan Halk Sanatçısı (2008).

Hayatı

İlhame Guliyeva, 17 Ağustos 1943 tarihinde Lenkeran şehrinde doğdu.

1964 yılında Azerbaycan Devlet Üniversitesi'ni bitirmiştir. 1965-1970]] yıllarında Azerbaycan Devlet Radyo ve Televizyonları Orkestrasının, 1970-1980 yıllarında ise Azerbaycan Devlet Filarmoni Orkestrası'nın solisti olmuştur. 1980 yılında Azerbaycan Devlet Qastrol - Konser Birliği'nin solistliğini yapmıştır. Repertuvarı, Azerbaycan ve yabancı ülke bestecilerinin eserlerinden oluşur. Bazı yabancı ülkelerde (İngiltere, İspanya, Danimarka, Türkiye, Almanya) turnelere çıkmıştır.

İlhame Guliyeva, 25 Şubat 2016 yılında Pulmoner Tromboemboli nedeniyle öldü. Sabah saatlerinde durumu aniden kötüleşen İlhame Guliyeva'nın evine ambulans geldiğinde çoktan ölmüştü . 26 Şubat 2016 yılında annesi Tükezban İsmailova ve üvey babası Hebibulla Bayramov'un yanına defnedilmiştir. İlhame Guliyeva'nın vefat sebebi "Tıbbi Uzmanlık ve Patoloji Birliği"nin bulguları ile anlaşılmıştır .

Aile hayatı

İlhame Guliyeva'nın öz babasının adı Mezahir Guliyev'dir. Üvey babası ise Azerbaycan halk sanatçısı Habib Bayramovdur. Annesi ise Azerbaycan halk sanatçısı Tükezban İsmailova'dır.

İlhame Guliyeva'nın, 1980'li yıllarda Faik Mirmuhsinov ile kısa süreli bir evliliği olmuştur ve bu evlilik sonucu eşinin soyadını kullanmıştır. Boşandıktan sonra İlhame Guliyeva, tekrar kendi soyadını almıştır. Orhan Nadirov'u evlat edinmiştir.[1]

Ödülleri

  • Azerbaycan Cumhuriyeti Halk Sanatçısı (25.05.1998)[2]
  • Azerbaycan Cumhuriyeti Şöhret Madalyası (19.08.2002)[3]
  • Dağıstan Halk Sanatçısı (2008)
  • Azərbaycan Cumhuriyeti Şeref Madalyası (17.08.2013)[4]

Filmografi

  1. Toyda görüş (film, 1970)
  2. Göy göl (film, 1973)
  3. Mahnı qanadlarında (film, 1973)
  4. Payız melodiyaları (film, 1974)
  5. Oxuyan ürəkdir (film, 2003)
  6. Adam ol! (film, 2005) (sanatsal film) filmin direktoru, rol: Leyli
  7. Adam ol! 3 (film, 2007) (sanatsal film) (Lider tv)

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan müziği</span>

Azerbaycan müziği, Kafkas, Orta Asya ve İran ağırlıklı etkileri görülür. Tar, kemençe, ut, bağlama, balaban, zurna, kaval, nağara, garmon, tütek, tef ve davul kullanılan başlıca müzik aletleridir.

<span class="mw-page-title-main">Fikret Emirov</span> Azeri besteci

Fikret Meşhedi Cemil oğlu Emirov, Azerbaycan'da Sovyet döneminin bestecisi.

<span class="mw-page-title-main">Ramil Guliyev</span> Türk atlet

Ramil Guliyev, Azerbaycan kökenli Türk sprint atleti. 2011 yılında Türk vatandaşı olmuştur. Türk vatandaşlığına geçişi, Azerbaycan Atletizm Federasyonu tarafından öfkeyle karşılandı. 2012 yılında Londra'da düzenlenecek olan Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye'yi temsil edebilmesi Azerbaycan Atletizm Federasyonu'nun iznine bağlıydı ve yetkili kurumdan izin çıkmadı. Bu durum Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığına kadar ulaştırılsa da Azerbaycan Atletizm Federasyonu kararından dönmeyeceğini kesin olarak bildirdi.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Satranç Federasyonu</span>

Azerbaycan Satranç Federasyonu FIDE'ye bağlı Azerbaycan'ın ulusal satranç organizasyonudur. Federasyon 1920'de kurulmuştur ve genel merkezi başkent Bakü'dedir. Ayrıca ülkenin dört bir köşesinde Azerbaycan Satranç Federasyonuna bağlı birçok satranç kulübü vardır. 2007 yılından itibaren Elman Rüstemov Azerbaycan Satranç Federasyonu başkanlığını yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Resul Rıza</span>

Resul Rıza, Azerbaycan şairi. Sosyalist Emek Kahramanı (1980), Azerbaycan Halk Şairi (1960), Azerbaycan Emektar Sanat Adamı (1943), SSCB Devlet ödülü (1951) ödüllerine sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Operası</span>

Azerbaycan Operası, Azerbaycan'daki veya Azeri bestecilere ait opera sanatıdır. Azerbaycan'da opera sanatı 19. yüzyılın ikinci yarısında oluşmaya başladı. Azeri opera geleneğinin kurucusu Ağcabedi'de doğmuş ve Moskova ve daha sonra Sankt-Peterburg Konservatuvarı'nda müzik eğitimi almış Üzeyir Hacıbeyov'dur. Siyasi ve müziksel anlamda milliyetçi olan Hacıbeyov, Batı klasik müziği ve Azeri müziği etkilerini çalışmalarında birleştirmiştir. "Leyla ve Mecnun" adlı operası ilk Azeri operası sayılır. Azerbaycan'da ulusal opera sanatının temeli 12 Ocak 1908 yılında besteci Üzeyir Hacıbeyov'un H.Z. Tağıyev Tiyatrosu'nda sahneleştirilen ve Doğu-Müslüman dünyasının ilk opera eseri olan "Leyla ve Mecnun" operası ile atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Elçin Guliyev</span> Azerbaycan Türkü komutan

Elçin Guliyev Azerbaycanlı asker. 2002 yılından beri Azerbaycan Sınır Koruma Kuvvetleri komutanı olarak görev yapmaktadır.

Farid Guliyev, forvet pozisyonunda görev yapmış Azeri eski millî futbolcudur.

Seher, yönetmenliğini Ağarza Guliyev'in yaptığı 1960 Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti yapımı film. Film konusu Mehdi Hüseyin'in aynı isimli romanından uyarlanmıştır. Filmde köyden Bakü'ye gelip petrol madenlerinde çalışan işçinin Bolşeviklerin etkisi altında devrimci dönüşümü konu alınmaktadır. Filmde Çarlık Rusyası döneminde işçilerin ağır durumundan ve dönemin zor hayatından bahsedilmektedir. Filmde ayrıca dönemin oligarklarının zalimliğini ve milliyet ayrımcılığı işlenmektedir. 26 Komiser filminde olduğu üzere dönemin tarihsel koşulları ön plana çıkarılmıştır. Bununla birlikte filmde Josef Stalin de konu alınır.

Fidan Hacı Ağa kızı Haciyeva/Neylor, Azerbaycanın halk artisti (05.03.2015), Azerbaycan Devlet Opera ve Bale Tiyatrosunun solisti, opera şarkıcısı, mezzo-soprano.

<span class="mw-page-title-main">Cevanşir Guliyev</span> Azeri besteci

Cavanşir Guliyev, Azeri bestecisi.

<span class="mw-page-title-main">Teymur Mustafayev</span>

Teymur Mustafayev Ağakhan oğlu, Azerbaycanlı şarkıcı, halk sanatçısı. Azerbaycan Cumhuriyetinde onursal bir unvan olan Azerbaycan Halk Sanatçısı unvanına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Tevfik Guliyev</span> Azerbaycanlı besteci, piyanocu ve şef

Tevfik Guliyev, Azeri besteci ve piyanist.

Yegane Asker kızı Ahundova, Azeri piyanist, besteci ve öğretmen. 2012'de Azerbaycan Halk Sanatçısı unvanına layik görülmüştür.

Tükezban Muharrem kızı İsmayılova Azeri kökenli Sovyet şarkıcı ve hanendeydi. Faaliyetine göre Azerbaycan Cumhuriyeti Halk Sanatçısı unvanını almıştır.

2017 Alhanlı saldırısı veya Alhanlı faciası, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri tarafından 4 Temmuz 2017'de saat 20.40 sıralarında Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarında konuşlanmış Ermeni silahlı kuvvetleri birlikleri tarafından Azerbaycan'ın Füzuli Rayonu'na bağlı Alhanlı köyünde bir eve 82 ve 120 mm'lik havan ve bomba atarlarla gerçekleştirilen saldırıdır.

Teymur Süleyman oğlu Aliyev, daha çok bilinen adıyla Teymur Elçin, seçkin siyasi kariyeri ile de tanınan, önde gelen bir Azerbaycan şairi ve politika yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Müzik Akademisi</span>

Hacıbeyov Bakü Müzik Akademisi Azerbaycan'ın Bakü şehrinde bulunan bir müzik okuludur. 1920 yılında Bakü'de kurulmuştur. Daha önceleri Hacıbeyov Azerbaycan Devlet Konservatuvarı olarak biliniyordu.

Klasik Azerbaycan müziği, Azerbaycan'da klasik müzik dallarından biridir. 20. yüzyılın başında Üzeyir Hacıbeyov, modern Azerbaycan profesyonel müzik kültürünün temellerini attı. 1920'de Azerbaycan'da Azerbaycan Devlet Senfoni Orkestrası, 1921'de Azerbaycan Devlet Konservatuvarı ve 1926'da ülkenin ilk korosu kuruldu. Hatice Gayıbova, Afrasiyab Badalbeyli, Said Rüstamov, Asef Zeynallı, Şemsi Bedelbeyli, Niyazi Hacıbeyov, Covdat Hacıyev, Tevfik Guliyev, Kara Karayev, Jahangir Cihangirov, Fikret Emirov, Şefika Ahundova gibi besteciler klasik Azerbaycan müzikinde büyük katkıda bulundular.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Müzik Kültürü Devlet Müzesi</span>

Azerbaycan Müzik Kültürü Devlet Müzesi, Azerbaycan müzik tarihi ile ilgili materyallerin toplanması, saklanması, araştırılması ve yaygınlaştırılmasını amaçlayan müze.