İçeriğe atla

İlgün Soysev

İlgün Soysev
TarzlarTürk Sanat Müziği
MesleklerBestekâr
Etkin yıllar1973 - günümüz
ÇocuklarıBurcu Soysev, Tayfun Soysev

Naim İlgün Soysev (d. 6 Nisan 1942; İstanbul), Türk bestekâr.

TRT repertuvarına girmiş iki yüz kadar eseri bulunur. Aşk Fırtınası (Her şey bana göz süzüp baktığın an başladı), Yağmur Gözlüm (Sensizliğe söylendi bütün şarkılar) en bilinen eserlerindendir.

Yaşamı

1942 yılında İstanbul´da doğdu. Annesi kemancı Nezahat Soysev, babası asker Halit Soysevdir.[1] Babasının görevi nedeniyle çocukluğu ülkenin değişik yerlerinde geçti. İlk müzik eğitimini annesinden aldı ve özel yapım küçük bir udla çalıştı.[1]

Babasının askerlikten istifa etmesinden sonra ailesi Ankara'ya yerleşti. Bu dönemde annesi Ankara Radyosu'nda keman sanatçısı olarak görev yapmaya başladı; kendisi de Ankara Radyosu ud sanatçısı Fahri Kopuz'un öğrencisi oldu.

Yüksek öğrenimini 1963-1968 yılları arasında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Bankacılık Bölümü'nde yaptı. Mezun olduktan sonra iki yıl kadar Etibank'ta bankacılık yaptıktan sonra memur olarak TRT'ye geçti.

1973 yılında TRT´nin müzik prodüktörlüğü sınavını kazandı; Ankara Televizyonu'na prodüktör olarak atandı. TRT'nin ilk Türk Sanat Müziği yapımcısı olan Soysev, 2007 yılında emekli oluncaya kadar bu kurumda çalıştı. 'Beraber ve Solo Şarkılar', ‘Bir Bestecimiz Var’, ‘Bizim Sazımız-Bizim Sesimiz’, ‘Büyük Türk Bestekârları’, ‘Duygu Mimarlarımız’, ‘Gençlerle Türk Sanat Müziği ‘Yeni Besteler- Yeni Sesler’ gibi programlar hazırladı.

1981 yılında Beşir Kara'nın "Aşk Fırtınası" (Her şey bana göz süzüp baktığın an başladı) başlıklı güftesini hüzzam makamında besteledi. İlk bestesi olan bu şarkı, Milliyet gazetesinin en sevilen şarkı yarışmasında altıncı oldu.[1] Eseri Nesrin Sipahi, Serap Mutlu Akbulut ve Yaşar Özel plağa okudu. Besteci, ‘Yağmur Gözlüm' olarak bilinen şarkısıyla 1988 yılında, ‘Öyle Özledim ki Sevgilim Seni’ adlı eseri ile 1989 yılında ve ‘İhtiyacım Var’ adlı eseri ile1995 yılında Milliyet Gazetesi Yarışmalarında ödül aldı.[1]

Bekir Sıtkı Erdoğan, Halit Çelikoğlu ve İlkan San gibi isimlerin şiirlerini besteleyen Soysev'in, ikiyüzden fazla eseri TRT repertuvarına girdi.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b c d Saat, 24 (13 Şubat 2017). "Yaşamının her bölümü müzikle geçti; İlgün Soysev". 24SaatGazetesi. 29 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2023. 
  2. ^ "İlgün Soysev". 15 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Zehra Nesrin Sipahi,, Türk klasik Türk müziği sanatçısı.

İsmail Baha Sürelsan, Klasik Türk müziği sanatçısı.

Mustafa Sağyaşar, Türk koro şefi ve Türk sanat müziği sanatçısı.

Erol Sayan, Türk bestekâr.

Ferit Sıdal, Türk tamburi ve besteci.

Necip Gülses, Türk müzisyen, bestekâr.

Ali Rıza Gündoğdu, Türk halk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Bekir Sıdkı Sezgin</span> Klasik Türk müziği bestekâr ve şarkıcı

Bekir Sıdkı Sezgin, Türk ses sanatçısı, bestekârdır. Son dönem klasik musiki üslubunun en önemli temsilcilerinden biriydi.

Sabite Tur Gülerman,, Türk ses sanatçısı.

Necdet Tokatlıoğlu, Türk besteci, solist, korist, müzisyen ve orkestra şefidir. Kendi bestelerinden oluşan 5 plak ve çok sayıda 45'lik plak dolduran Tokatlıoğlu'nun, 95'e yakın Türk Sanat Müziği bestesinin 68'i TRT repertuvarında bulunmaktadır. En tanınmış yapıtlarından bazıları Bir Sevgi İstiyorum, Gelme İstemem Artık ve Al Aşkını Çal Başına'dır.

Mustafa Muzaffer İlkar, Türk müziği solisti, bestecisi.

Şekip Ayhan Özışık, Türk müzisyen ve sazende. Ankara'da doğan sanatçı, Raşit ve Sadiye Özışık çiftinin oğludur.

Arif Sami Toker, Türk bestekâr ve ses sanatçısı.

İsmet Nedim Saatçi veya sahne adıyla İsmet Nedim, Türk müzisyen ve bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Suat Sayın</span>

Suat Sayın, bestekâr, güftekâr ve ses sanatçısı.

Mustafa Keser, Ses sanatçısı ve bestekâr.

Erdinç Çelikkol, Türk besteci ve ses sanatçısı.

Selahattin Altınbaş, Türk bestekâr ve ud sanatçısı. Müzisyen bir ailenin içinde doğan Altınbaş müziğe 8 yaşında kemanla başladı ve daha sonra akordeonla devam etti. Amcası ünlü udi-bestekâr İzzet Altınbaş’tan etkilenerek ud çalmaya karar verdi. 1966 yılında açılan sınavı kazanarak TRT Ankara Radyosu’na ud sanatçısı olarak girdi. İlerleyen yıllarda kurumda koro şefi ve repertuvar denetleme kurulu üyeliği de yaptı. Milliyet gazetesinin 1977'de açmış olduğu "Yılın Sevilen Şarkıları" yarışmasında muhayyer kürdi makamındaki "Duydum ki unutmuşsun gözlerimin rengini" ve hüzzam makamındaki "Ömrümüzün son demi, sonbaharıdır artık" adlı şarkılarıyla ödül aldı. 1999 yılında TRT’den emekli oldu. 50’den fazla bestesinde dönemin hemen bütün önemli söz yazarlarının güftelerini kullandı. Siroz hastalığı nedeniyle Ankara’da öldü. Cenazesi Susurluk’ta defnedildi.

<span class="mw-page-title-main">Alaeddin Şensoy</span> Türk ses sanatçısı ve bestekar

Alaeddin Şensoy, Türk sanat müziği sanatçısı, bestekâr ve oyuncu.

Burcu Soysev, Türk opera sanatçısı, eğitimci, avukat.