
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

Baykonur Uzay Üssü, Tyuratam olarak da adlandırılır, Sovyetler Birliği tarafından kurulmuş, bugünkü Kazakistan'da yer alan dünyanın en eski ve bölgedeki en büyük uzay üssüdür. Mevcut Rus uzay programı Roskosmos sebebiyle halen aktif olarak kullanılan uzay üssünde her yıl çok sayıda ticari, askeri ve bilimsel operasyonun gerçekleştirilmektedir.

İncirlik Hava Üssü, Türkiye'nin Adana şehrinin İncirlik semtinde bulunan, 3320 dönümden biraz daha büyük bir Türk hava üssüdür. Üs, 1,7 milyon nüfuslu bir kentsel alan içerisinde, şehir merkezinin 10 km (6 mi) doğusunda ve Akdeniz'den 32 km (20 mi) içeride yer almaktadır. Hava üssünün başlıca kullanıcıları Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetleri olmakla birlikte, zaman zaman Kraliyet Hava Kuvvetleri ve Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri tarafından da kullanılmaktadır. Aynı zamanda İspanyol Ordusu'nun 74. Uçaksavar Topçu Alayı'na da ev sahipliği yapmaktadır. Üs, üzerindeki tüm tesislerle birlikte Türkiye Cumhuriyeti'ne aittir.

Afganistan Savaşı, 2001 Ekim'inin 7. gününde başlamıştır. Amerika Birleşik Devletleri tarafından 11 Eylül saldırıları gerekçesi ile yapılmıştır. ABD Başkanı George W. Bush'un "terörle mücadele" politikası kapsamında yaptığı bir savaştır. Harekât Usame bin Ladin'in yakalanmasına değin sürecekti. Aynı zamanda Taliban ve diğer Taliban yandaşı güçlerin ortadan kaldırılması ile harekât sona erecekti. Böylelikle Afganistan'da iç güvenlik sağlanmış olacaktı.

Avrasya tüneli ya da İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi, temeli 26 Şubat 2011 tarihinde atılan Asya ve Avrupa yakalarını, Kennedy Caddesi’nde Kumkapı ile D-100 Karayolu’nda Koşuyolu mevkii güzergâhında deniz tabanının altından bağlayan ve boğaz geçişine imkân sağlayan karayolu tünelidir. Toplam güzergâh tünel ve bağlantı yolları ile 14,6 kilometredir. Kumkapı ile Koşuyolu arasında yoğun trafikte 100 dakikaya varan seyahat süresinin 5 dakikaya kadar indirilmesi hedeflenmiştir.

Murat Operasyonu, Türk Ordusunun PKK'ya karşı 23 Nisan 1998 tarihinde başlattığı askerî operasyondur. Operasyon için Türk ordusunun PKK'ya karşı başlattığı en büyük operasyon ve Türkiye Cumhuriyetinin kurulduğu günden beri katıldığı en geniş operasyon olduğu söylenmiştir. Operasyona Türk Ordusunun 40.000 personeli katılırken, Murat Karayılan önderliğindeki PKK'nın 450 militanı bulunmaktaydı. Operasyonun ilk üç gününde Diyarbakır, Bingöl, Muş ve Bitlis şehirlerinde çatışmalar çıktı. Operasyon merkezi Diyabakır ve Bingöl merkezlerinde idi. Genelkurmay, çatışmanın ilk üç gününde 58'i ölü 61 PKK'lı ele geçirildiğini ve 3 Türk askerinin öldüğünü açıkladı.

Eylül 2012 Hakkâri-Yüksekova-Şemdinli Harekâtı 8 Eylül 2012 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı birliklerin Hakkâri-Yüksekova-Şemdinli üçgeninde bulunan PKK'lıları etkisiz hale getirmek için başlattığı operasyondur. Operasyonu bizzat TSK Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel yönetti. Kato Dağı eteklerinde başlayan ilk çatışmada 2 asker öldü, 7 asker yaralandı. 26 PKK'lı öldürüldü. 1 PKK'lı sağ olarak ele geçirildi. Operasyona 14 Eylül 2012 tarihinde 7 komando taburuna bağlı 5000 asker daha katıldı. Aynı gün Hakkâri Valiliği son bir haftada 75 PKK'lının öldürüldüğünü açıkladı. Aynı gün operasyon devam ederken Hakkâri'nin Şemdinli ilçesinde Güzelkonak Jandarma Karakolu'na PKK'lılar tarafından saldırı düzenlendi. Saldırıda 1 asker ve 1 köy korucusu yaralandı. 24 PKK'lı öldürüldü.

Afrin, Suriye'nin kuzey batısında, Halep iline bağlı ilçe. İlçenin toplam nüfusu 500.000'dir. İlçenin merkezi olan Afrîn kentinin nüfusu 2004 sayımına göre 36.562 nahiyesinin toplam nüfusu ise 172.095 kişi idi.

Hulusi Akar, Türk asker ve siyasetçi. Türkiye 52. Millî Savunma Bakanı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 29. Genelkurmay Başkanı. 28. Dönem Kayseri Milletvekili ve TBMM Millî Savunma Komisyonu Başkanı.
PKK saldırıları (2015-günümüz), Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri ardından PKK üyelerinin sık sık yol kesip araç yakma ve şantiye basarak kamu malına zarar vermesi, son olarak Şanlıurfa'da Ceylanpınar saldırısı olarak bilinen PKK üyelerince 2 polisin öldürülmesinin akabinde artan PKK'nın saldırıları sonrası çözüm süreci ve ateşkesin durdurulmasının hemen ardından 8 Ağustos 2015 tarihinde başlayan çatışmaların PKK üyelerinin güvenlik güçlerine karşı düzenlediği Iğdır, Dağlıca ve Siirt saldırıları sonrası Türkiye'de yapılan Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinin ardından doğu ve güneydoğu gölgelerinde özyönetim ve halk ayaklanması başlatma teşebbüsünde bulunan PKK miitanlarına karşı başlatılan Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ile ortak yürütülen özel harekat polisleri ve SAS komandolarının da destek verdiği kamuoyundan hendek operasyonları olarak bilinen operasyonların başlatılmasıyla devam eden silahlı çatışma süreci.

Şehit Yalçın Operasyonu, Türkiye'de Irak ve Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) gerçekleştirdiği 2015 Suruç saldırısı akabinde 23 Temmuz 2015 tarihinde Suriye tarafından açılan ateşle Astsubay Yalçın Nane'nin ölümü ve angajman kurallarınca karşılık verilmesinin ardından sabaha karşı F-16'larla 3 IŞİD hedefi vurulmuş yine akabinde 25 Temmuz 2015 tarihinde 22:55'te Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü'nden kalkan F-16 Irak hava sahasına girerek PKK'ya ait Zap, Metina, Basyan, Kandil, Hakurk, Sinat, Haftanin, Avaşin ve Gara kamplarını vurdu. Operasyonlara astsubay Yalçın Nane'nin adı verilmiştir.

Askerî üs, herhangi bir askerî birliğin personelinin ve ekipmanlarının barındığı, personelinin eğitim aldığı ve tatbikatların gerçekleştirdiği tesistir. Doğrudan ordu tarafından sahip olunur ve işletilir. Askerî üslere girişler, yasalar ile sınırlandırılmıştır. Askeri üs, bir veya daha fazla birim için barınma sağlar, ancak aynı zamanda komuta merkezi, askerî öğretim ve eğitim sahası veya deneme sahası olarak da kullanılabilir. Çoğu durumda, askeri üsler operasyon için dışarıdan yardım alır. Bununla birlikte, bazı karmaşık üsler, kuşatma altındayken sakinleri için yiyecek, su ve diğer ihtiyaçları karşılayabildikleri için uzun süre tek başlarına dayanabilirler. Askerî havacılık üslerine askeri hava üssü, askerî gemilerin üslerine deniz üssü denir. Askeri üsler, küçük karakollardan 100.000'e kadar insan içerebilen askerî kasaba'lara kadar değişebilir. Bir askeri üs, askerî lojistiki desteklemek için büyük miktarda askerî malzeme yani mühimmat da içerebilir. Askeri üsler, çevresindeki bölgeden farklı bir ulus veya devlete ait olabilir. Örneğin, Türkiye'deki Amerika Birleşik Devletleri askeri üsleri.
Kale-i Nev Havalimanı Afganistan'ın Badghis Bölgesi'ndeki Kale-i Nev şehrinde bulunan küçük bir havalimanıdır. Aynı zamanda Qala Nau Havalimanı adıyla da bilinir. Eskiden şu anda kapanmış olan Pamir Havayolları bu havalimanını kullanan seferler yapıyordu. Bu havalimanını özel kılan hava trafiği olmadığı zaman pistlerin otoyol olarak kullanılmasıdır. Uçak geldiğinde, International Security Assistance Force (ISAF) 'nın İspanyol askerleri karayolunu kapatır ve bir pist haline gelir. Pist, eski bir İspanyol operasyon üssünün (FOB) bulunduğu bölgeye bitişikte bulunmaktadır ve şu anda Afgan hükûmetine terk edilmiş durumdadır. Havaalanı çoğunlukla Afgan Hava Kuvvetleri (AAF) başta olmak üzere askeri amaçlar için kullanılmaktadır. Qala e Naw Airport, Qala i Naw Havaalanı'nın yanında yer almaktadır.

Pençe operasyonları, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Irak'a bağlı Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde PKK'ya karşı başlattığı sınır ötesi harekât olan Kararlılık Harekâtı'nın devamı olan operasyonlardır. Pençe Operasyonu, Pençe-2 Operasyonu, Pençe-3 Operasyonu ve Pençe-Kaplan Operasyonu olarak dört aşamada devam etmiştir. Pençe-Kartal Operasyonu ile Mahmur'un ve Sincar'ın da vurulduğu bir hava taarruzu düzenlenmiştir. Operasyonlar süresince TSK Kuzey Irak'ta Hakurk, Sinat-Haftanin bölgelerine askerî üs kurarak ilerlemekte ve bölgeye yerleşmektedir. Türk yapımı balistik füze olan Bora da ilk kez bu operasyonlar süresinde denenmiştir.

Ana operasyon üssü (MOB), Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan bir terimdir. Bu terim, ileri operasyon üssü, ileri operasyon sahası veya kooperatif güvenlik konumu gibi daha küçük, acil durum taktik lokasyonlarından büyük stratejik denizaşırı askeri tesisleri ayırt etmek için kullanılmıştır.

Volga-Dnepr Airlines, LLC merkezi Rusya'nın Ulyanovsk şehrinde bulunan bir havayolu şirketidir. Küresel operasyonlar için sertifikalı tüm kargo uçaklarından on iki Antonov An-124, beş Boeing 747-8F ve beş IL-76TD-90VD rampasından oluşan benzersiz bir filoyu işleterek hava kiralama hizmetleri sağlamada uzmanlaşmıştır. Büyük boyutlu, benzersiz ve ağır hava kargolarının hareketi için küresel pazarda bir dünya lideridir. Volga-Dnepr Havayolları, petrol ve gaz, enerji, havacılık, tarım ve telekomünikasyon sektörlerinin yanı sıra insani yardım ve acil durum hizmetleri sektörlerindeki işletmeler dahil olmak üzere hükûmet ve ticari kuruluşlara hizmet vermektedir. Ana üssü Ulyanovsk Vostochny Havalimanı (ULY), Ulyanovsk'tur ve Krasnoyarsk, Krasnoyarsk Yemelyanovo Havalimanı (KJA)'da bir merkeze sahiptir. Havayolu aynı zamanda George Bush Kıtalararası Havaalanında Houston, Teksas, (ABD)'de bir operasyon üssü işletmektedir.
Gara Katliamı, 13 Şubat 2021 tarihinde Kuzey Irak'taki Gara bölgesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Pençe-Kartal 2 Operasyonu'na başlaması üzerine PKK tarafından 10'u güvenlik gücü personeli ve 3 sivilin öldürülmesi olayıdır. Rehineler beş yıldan fazla süredir PKK tarafından tutuluyordu.

Amerikan-Gürcistan ilişkileri çok yakın olmaya devam ediyor ve çok sayıda ikili işbirliği alanını kapsıyor. Teröre karşı savaşta önemli bir Amerika Birleşik Devletleri müttefiki olan Gürcistan, Irak Savaşı'na en büyük üçüncü asker katkısı yapan ülkeydi ve şu anda Afganistan'daki ABD liderliğindeki misyona kişi başına en büyük katkıda bulunan ülkedir. Amerika Birleşik Devletleri de Gürcistan'a, kuzey komşusu Rusya'nın artan baskısı karşısında devlet kurumlarını güçlendirmede aktif olarak yardım ediyor ve 1991'den bu yana ülkeye 3 milyar doları aşan mali yardım sağladı. 2009 yılından bu yana, Gürcistan-Amerikan ilişkileri, demokrasinin öncelikli alanları üzerine dört tane ikili çalışma grubu oluşturan ABD-Gürcistan Stratejik Ortaklık Şartı ile geliştirilmektedir; savunma ve güvenlik; ekonomi, ticaret, enerji sorunları, insanlar arası ve kültürel alışverişler.
Bramble Bush Operasyonu, İsrail'in Körfez Savaşı sırasında Irak'ın Scud füzeleriyle topraklarına gerçekleştirdiği saldırılarına misilleme olarak 1992'de Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'e suikast düzenleme planıydı. Aralık 2003'te İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth tarafından operasyonun detaylı bilgileri yayınlanmış olsa da Ocak 1999'dan beri komplo teorisi seviyesinde bilinen bir haberlerdi. Plan, operasyon tatbikatı sırasında beş askerin öldürülmesinin ardından iptal edildi; kaza İsrail'de Tze'elim Bet felaketi olarak biliniyor.

NATO-Türkiye ilişkileri, Türkiye'nin, NATO üyesi olmak için girdiği Kore Savaşı ile 1952 yılında başlamıştır.