İçeriğe atla

İlektra Apostolu

İlektra Apostolu
Ηλέκτρα Αποστόλου
Ilektra Apostolou, 1940
Doğum20 Şubat 1912(1912-02-20)
Atina
Ölüm26 Temmuz 1944 (32 yaşında)
Atina
Ölüm sebebiİdam
MilliyetYunan
VatandaşlıkYunanistan
Tanınma nedeniAktivist, direniş hareketi üyesi
Siyasi partiYunanistan Komünist Partisi
HareketYunan Direnişi
EvlilikJohn Sideridis
Akraba(lar)Lefteris Apostolu (kardeş)

İlektra Apostolu (YunancaΗλέκτρα Αποστόλου, d. 1912; Atina - ö. 26 Temmuz 1944; Atina) Yunan Direnişi mensubu Yunanistan Komünist Partisi üyesi komünist partizan, kadın hakları savunucu. Hellenic Gendarmerie'nin bir bölümü olan işbirlikçi Özel Güvenlik Müdürlüğü tarafından antifaşist faaliyeti nedeniyle idam edildi. Davranışlarının yanı sıra sorgulayıcısına verdiği yanıtlarla tanınır. Nazi sorgulayıcının "Nerelisiniz?" sorusuna "Ben Yunanistan'danım." yanıtını verir. Ardından şu diyalog geçer:[1] "Nerede yaşıyorsun? Yunanistan'da. Adın ne? Yunan. Ortak çalışanların kimler? Yunanların hepsi. Ne iş yapıyorsun? Yunan halkı için çalışıyorum."

Yaşamı

Ilektra Apostotu 1912 yılında Atina'da zengin bir ailenin çocuğu olarak doğdu.[1] Kardeşi Lefteris Apostolu'nin etkisiyle küçük yaşta Yunanistan Komünist Partisi'na katıldı. 1934'te Paris'te düzenlenen Dünya Kadın Antifaşist ve Antisemitist Konferansı'nda Yunanistan heyetini temsil etti. 1935'te, diğer Yunan gençleriyle birlikte 6. Komünist Uluslararası Gençlik Kongresi'ne katıldı. Siyasi eylemleri nedeniyle birçok kez hapsedildi ve sürgün edildi. Metaksas Rejimi sırasında tutuklandı Bu dönemde işkence gördü. 1939'da tekrar tutuklandı ve diğer komünistlerle birlikte Anafi'ye gönderildi.

Aralık 1942'nin sonlarında Katouna'daki toplama kampında açlıktan ölen Yunanistan Komünist Partisi yöneticisi Dr. John Sideridis ile evlendi.[2]

Eylük 1942'de, Metaksas rejiminden sonra iktidara gelen faşist kuvvetleri sonrası üç yaşındaki kızıyla birlikte bir hastaneye nakledildikten sonra kaçmayı başardı.[3] Ardından partiye bağlı ulusal kurtuluş konseyine girdi ve feminist bir konseyden sorumlu oldu. Bu süreçte Merkez Komite üyesi oldu. Atina'da antifaşist propaganda yapan ve büyük halk protestolarına öncülük faaliyetlerde bulundu.

Ölümü

25 Temmuz 1944 saat 07: 30'da Özel Güvenlik Müdürlüğü tarafından tutuklandı. Direniş faaliyetleri nedeniyle işkence gördü ve öldürüldü. Bu süreçteki sorgulanışı sırasında verdiği yanıtlarla tanınır hale geldi.[1] Naaşı 26 Temmuz 1944'te Kristal Otel'den alındı ve görevlinin otopsi yaptığı Atina morguna transfer edildi.[1] 27 Temmuz'da bedeni Atina sokaklarına atıldı. Mensup olduğu direniş örgütü gazetelerden intikam sözü verdi. Apostolu'ya işkence yapanlar ve onu öldürenler Özel Güvenlik Komutanları Korgeneral Alexander Lambou ve Eugheios Parthenion teşhir edildi.

Mirası

26 Temmuz 1945'te, işgalden kurtulmanın ilk yılı ve ölümünün yıldönümünde Electra Apostolu için Atina'da bir miting düzenlendi.

Apostolu'nun kızı günümüzde Moskova'da yaşamaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c d "ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Μια ηρωίδα λοο ύας 14 Mayıs 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Rizospastis, Pazar 29 Temmuz 2001
  2. ^ Ακροναυπλία. Θρύλος και πραγματικότητα, Γιάννης Μανούσακας, Εκδόσεις Δωρικός, Αθήνα 1978, s. 260.
  3. ^ Ιστορία της Αντίστασης 1940-45, Εκδόσεις Αυλός, Αθήνα 1979, s. 213.
  • Βιογραφική Εγκυκλοπαίδεια του Νεωτέρου Ελληνισμού 1830-2010 - Αρχεία Ελληνικής Βιογραφίας, Εκδόσεις Μέτρον, 2011, τόμος Α΄, σελ. 122
  • Το τιμωρό χέρι του λαού. Η δράση του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόμενη πρωτεύουσα 1942-1944, Ιάσονας Χανδρινός, Εκδόσεις Θεμέλιο, Αθήνα 2012

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunan İç Savaşı</span> 1946 - 1949 arası Yunanistanda yaşanan iç savaş

Yunanistan İç Savaşı, 1946-1949 yılları arasında Yunanistan'ı siyasî istikrarsızlık içine iten, etkileri 1955 yılına kadar hissedilen ve temelde sağ-sol mücadelesi olan savaştır.

Manos Loïzos, , Yunan besteci.

<span class="mw-page-title-main">İoannis Metaksas</span> Yunan siyasetçi (1871-1941)

İoannis veya Yannis Metaksas, 1936'dan 1941'deki ölümüne kadar Yunanistan Başbakanı olarak görev yapan bir Yunan subayı ve politikacıydı. Görev süresinin ilk dört ayı boyunca anayasal olarak ülkeyi yönetti ve daha sonra Kral II. George tarafından atanmasının ardından 4 Ağustos Rejimi'nin diktatör lideri olarak ölümüne kadar yönetimde kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Yunan Direnişi</span>

Yunan Direnişi, II. Dünya Savaşı sırasında 1941-44 yılları arasında Mihver Devletleri işgali altında bulunan Yunanistan’da işgale karşı faaliyet gösteren silahlı ve silahsız farklı siyasi görüşlere sahip grupları içeren terimdir. II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden az önce Almanların ülkeden atılmasının ardından direnişin farklı unsurları iktidarı almak için birbirleriyle mücadeleye girişmiş ve sonunda Yunan İç Savaşı patlak vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Markos Vafiadis</span> Yunan siyasetçi (1906-1992)

Markos Vafiadis (Yunanca: Μάρκος Βαφειάδης;, Yunan İç Savaşı sırasında Yunanistan Komünist Partisi lideri idi.

Agorelitsas Savaşı, Yunan Direnişi sırasında ELAS ile işgalci Almanya arasında gerçekleşen savaştır. ELAS gerillaları gıda ve askeri malzeme olarak bol olan bir Alman konvoyunun Agorelitsas bölgesinden geçeceğini haber aldı. Bunun üzerine gerillalar yolda pusu kurarak Almanları bekledi. Konvoy gelince harekete geçen komünistler konvoyunu yok etmeyi başardı. Çatışmalar sırasında komünistlerin liderlerinden Binbaşı Elias Sfakianakis öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Kurtuluş Cephesi (Yunanistan)</span>

Ulusal Kurtuluş Cephesi, 1941–1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nın Yunanistan'ı işgaline karşı oluşturulan antifaşist direniş örgütü. Önderleri arasında Georgios Siantos, Aleksandros Svolos ve Ilias Tsirimokos gibi isimler bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Metaksas Rejimi</span>

Metaksas Rejimi ya da 4 Ağustos Rejimi, General İoannis Metaksas'ın önderliğinde gerçekleşen 4 Ağustos 1936 darbesiyle kurulan otoriter rejimdir.

<span class="mw-page-title-main">Nikos Zahariadis</span>

Nikos Zachariadis, 1931-1956 yılları arasında Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Genel Sekreteri ve Yunan İç Savaşı'ndaki en önemli kişiliklerden biriydi.

Alexandros Svolos, Yunanistan'ın Mihver işgali sırasında Direniş temelli bir hükûmet olan Ulusal Kurtuluş Siyasi Komitesi'nin başkanlığını yürüten tanınmış bir Yunan hukukçuydu.

<span class="mw-page-title-main">Yannis Rallis</span> Yunanistan başbakanı (1878-1946; hd. 1943-1944)

Yannis Rallis, Yunanistan'ın Mihver kuvvetleri tarafından II. Dünya Savaşı sırasında işgal edilmesi sırasında Yunanistan'ın üçüncü ve son başbakandı ve 7 Nisan 1943'ten 12 Ekim 1944'e kadar görev yaparak, Atina'da Alman kontrolündeki Yunan kukla hükûmetinde Konstantinos Logotetopulos'u takiben görevli idi.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Komünist Partisi'nin Yeniden Kuruluşu Hareketi 1918-55</span>

Yunanistan Komünist Partisi'nin Yeniden Kuruluşu Hareketi 1918-55 veya bilinen adıyla Anasintaksi, 1996 yılında Yunanistan'da kurulan ve Marksist-Leninist, stalinist ve Hocaist görüşlere sahip komünist parti.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Cumhuriyetçi Yunan Birliği</span>

Ulusal Cumhuriyetçi Yunan Birliği, II. Dünya Savaşı'nda Yunanistan'ın Mihver Devletleri tarafından işgali sırasında kurulan direniş güçlerinden biriydi. Örgüt, komünist olmayan en büyük direniş grubu olup askerî kanadı Yunan Gerillaları Ulusal Grupları olarak bilinmekteydi.

Devrimci Halk Mücadelesi veya kısaca ELA (ΕΛΑ), 1975'te kurulup 1995'te dağılan kentsel gerilla savaşı yürüten Marksist-Leninist örgüt. Döneminde Yunanistan hükûmeti tarafından en büyük terör örgütü olarak tanımlandı. ELA, 17 Kasım Devrimci Örgütü ile birlikte Yunanistan'da komünizm mücadelesi veren en kitlesel organizasyondan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Diamando Kumbaki</span>

Diamanto Kumbaki, II. Dünya Savaşı sırasında Mihver Devletleri'ne karşı savaşan Yunan Direnişi partizanı. Güçlü bir komünizm destekçisi olan Koubmbaki 1944'te Nikaia, Attika'da Naziler tarafından tutuklandı, işkence gördü ve idam edildi. Savaşın ardından onurlandırılarak ismi Nikaia'daki bir meydana verildi.

<span class="mw-page-title-main">Katerina Sakelaropulu</span> 8. Yunanistan cumhurbaşkanı

Katerina Sakelaropulu, Yunan hukukçu ve siyasetçi. 13 Mart 2020'den beri Yunanistan Cumhurbaşkanı olarak görev almaktadır. Bundan önce, 2018-2020 yılları arasında Yunanistan'ın en yüksek idare mahkemesi olan Danıştay başkanlığı görevinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Patision Caddesi</span>

Patision Caddesi Yunanistan'ın başkenti Atina'nın en önemli caddelerinden biridir. Esas adı Patision olan caddenin adı 28 Ekim Caddesi olarak değiştirlmiş, böylece Yunan diktatörü İoannis Metaksas'ın İtalyan diktatörü Benito Mussolini'nin Yunanistan'a İtalyan kontrolüne girmesi için yaptığı ültimatomu reddederek Yunan-İtalyan Savaşını başlattığı tarih anılmıştır.

Yannis Hamilakis Yunan arkeolog ve yazar. Brown Üniversitesi'nde Yunan Çalışmaları profesörü olmakla birlikte, tarihöncesi Ege'nin arkeolojisi hakkında çalışmaları vardır. İlgi alanları arasında etnografya, antropoloji, milliyetçilik ve postkolonyalizm gibi konu başlıkları bulunmaktadır.

Kypros Chrysostomides, Baf'ın Kathikas köyünde doğan Kıbrıslı siyasetçi ve Kıbrıs Parlamentosu üyesidir.

Georgios Glarakis (1789-1855) Yunan bilgin, doktor, filozof ve politikacıydı, üç ulusal mecliste de seçilmiş temsilci olarak bulundu, bakanlık ve yeni kurulan Yunan devletinin birçok pozisyonunda devlet görevlisi olarak bulundu.