İçeriğe atla

İkonos

IKONOS

IKONOS 2
Kuruluş GeoEye
Görev Tipi Earth observation
Yüklenici Firma Lockheed Martin Space Systems
Satellite of Dünya
Fırlatma tarihi 24 Eylül, 1999 on an Athena 2
Fırlatılma Bölgesi Vandenberg Hava Üssü
Görev Süresi 7 yıl
Kütlesi 726 kg (fırlatmada)
Webpage https://web.archive.org/web/20070927215501/http://www.geoeye.com/products/imagery/ikonos/default.htm
Orbital elements
Semimajor Axis 7056.97 km
Eccentricity 0.00013
Inclination 98.10 degrees
Orbital Period 98.33 minutes
Right ascension of the ascending node 68.015 degrees
Argument of perigee 93.06 degrees
Instruments
Visible cameras 1-m pankromatik and 4-m çokluspektral

IKONOS ticari bir yer-gözlem uydusu dur. İlk defa 1 ve 4 metrelik yüksek çözünürlüğe sahip görüntüler elde etmiştir. Çoklu-spektral ve pankromatik görüntüler içerir. 1 Ocak 2000 den itibaren görüntülerin satışına başlanmıştır.

Tarihi

İkonos yunan mitolojisinde "görüntü" anlamına gelmektedir. Ikonos-1’in 1999 yılında fırlatılması planlanmış fakat başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Ikonos-2 2000 yılında gönderilmesi düşünülmüş, fakat 24 Eylül 1999 da Ikonos-1 yerine Kaliforniadaki Vandenberg Hava Üssünden Complex6(SLC-6) uzay mekiği ile fırlatılmıştır. Pankromatik ve çoklu-spektral görüntü alabilen 2 adet görüntü sensörü vardır. Bu uydu kutupsal,dairesel(circular),güneş-eşzamanlıdır. Tarama genişliği 11km dir.Uydunun ağırlığı 720kg dur.

Özellikleri

Uzay Aracı

Ikonos-2 3 eksenli sabit uzayaracıdır. Block-1 olarak isimlendirilen LM900 uydu bus sistemini kullanır. İrtifası 2 yıldız izleyici ve bir güneş algılayıcısı tarafından sağlanır. 4 adet tepki motoru bulunur. Konum bilgisi GPS alıcısı tarafından sağlanır. Hizmet süresi 7 yıldır. S/C gövde boyutu=1.83 x 1.57 m(altıgensel) S/C kütlesi=817kg; Gücü 3 güneş panelini tarafından sağlanan 1.5kW.

LM900 uzayaracı alçak irtifa uydusu(LEO)dur. Bilimsel yükleri taşımak için tasarlanmıştır. Çok güvenirlir durağan bir altyapı sağlar. Çeşitli bilimsel araştırmalar için yükler ve uzaktan algılama uygulamaları için gerekli olan lazer algılayıcılar, görüntüleyiciler, radar algılayıcılar, elektro optik malzemlerdir. Donanım CRSS ve IRIDIUM dan yapılmıştır

Haberleşme

Ikonos uzaktan izlenir, kontrol edilir ve yönetilir. Downlink frekansı: 8345.968-8346.032 MHz Uplink frekansı: 2025-2110 MHz dir. Downlink veri taşıyıcısı 8025-8345 MHz bandında çalışır.

Uzamsal Çözünürlük

  • 0.8 m pankromatik (1-m PAN)
  • 4-metre çoklu-spektral (4-m MS)
  • 1-metre pan-sharpened (1-m PS)

Uzamsal Çözünürlük

Bant 1-m PAN 4-m MS & 1-m PS
1 (Mavi) 0.45-0.90 µm 0.445-0.516 µm
2 (Yeşil) * 0.506-0.595 µm
3 (Kırmızı) * 0.632-0.698 µm
4 (Yakın Kızılötesi) * 0.757-0.853 µm

Zamansal Çözünürlük

The revisit rate for IKONOS is 3 to 5 days off-nadir and 144 days for true-nadir.

Tarama Alanı

11 km x 11 km (Tek Bölge)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uzaktan algılama</span>

Uzaktan algılama, yeryüzünün ve yer kaynaklarının incelenmesinde onlarla fiziksel bağlantı kurmadan kaydetme ve inceleme tekniğidir.

<span class="mw-page-title-main">Uzay aracı</span> araştırma yapmak üzere uzaya gönderilen insanlı veya insansız araçların ortak adı

Uzay aracı ya da uzay gemisi, Dünya'nın atmosferi dışında, özellikle dış uzayda çalışmak üzere tasarlanmış araç ya da makinedir. Uzay araçları insanlı ya da insansız olabilir. Bir uzay aracı telekomünikasyon, Dünya'nın gözlemlenmesi, meteoroloji, yolbul, uzay kolonizasyonu, gezegen keşfi, uzay turizmi, uzay savaşımı, uzay ortamında insan ve kargo taşınması gibi görevler için yapılmış olabilir. Bu tanım aynı zamanda yapay uyduları da kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vostok (uzay aracı)</span> SSCB yapımı uzay aracı

Vostok Sovyetler Birliği tarafından geliştirilen bir uzay aracıdır. İlk insanlı uzay uçuşu Vostok 1 ile 12 Nisan 1961'de Sovyet kozmonot Yuri Gagarin tarafından gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Dijital fotoğrafçılık</span>

Sayısal Fotoğrafçılık, nesnelerin görüntülerini oluşturmak için sayısal teknolojinin kullanıldığı bir fotoğrafçılık tarzıdır. Sayısal teknolojinin gelişimine kadar fotoğrafçılıkta görüntülerin karta basılması için kimyasal işlemlere ihtiyaç duyulan fotoğraf filmi kullanılmaktaydı. Aksine, sayısal görüntü kimyasal işleme gerek olmaksızın tamamen sayısal teknoloji ve bilgisayar kullanılarak görüntülenebilir, basılabilir, işlenebilir, taşınabilir ya da arşivlenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Yapay uydu</span> bir astronomik cismin yörüngesine oturtulmuş insan yapımı nesne

Yapay uydular, insanoğlunun geliştirip Dünya'nın veya başka gezegenlerin yörüngesine yerleştirdiği uydulardır. Bu uydular genellikle yarı-bağımsız bilgisayar kontrollü sistemlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Video</span> hareketli görüntülerden oluşan elektronik ortam

Video sinyal (VF) veya Türkçesiyle Görüntü sinyali herhangi bir görüntünün iletilmek veya saklanmak için elektromanyetik enerjiye çevrilmiş halidir. Bu sinyale yaygın olarak video (VF) denilmektedir. Farklı amaçlar için görüntü sinyali üretilebilirse de burada televizyondaki görüntü sinyali üzerinde durulacaktır. Verilen sayısal değerler Türkiye'de kullanılan B/G sistemine ilişkindir. (Bu sistem Dünya’nın büyük bölümünde kullanılır. Fakat ABD, Japonya, Rusya ve Fransa gibi ülkelerde farklı sistemler kullanılır.)

<span class="mw-page-title-main">Ara frekans</span>

Ara frekans telekomünikasyonda verici ve alıcı cihazlarında kullanılan bir sinyaldir. Bu sinyalin kullanıldığı cihazlar teknolojide süperheterodin (superheterodyne) olarak tanımlanırlar.

Radyo frekansı yayıncılıkta bir bilgi sinyali ile modüle edilmiş olan taşıyıcı sinyal anlamına gelir. Ancak, bu isim zamanla modüle edilsin, edilmesin, yüksek frekans anlamına da kullanılmaya başlanmıştır.

Enterferans ya da girişim, istatistikten genetiğe kadar çeşitli alanlarda kullanılan bir terimdir. Terimin en yaygın kullanılışı ise iletişim teknolojisindedir. İletişimde enterferans iletilmek istenen bilginin yanı sıra farklı bilgilerin de alıcıya ulaşması halidir.

<span class="mw-page-title-main">GeoEye</span>

GeoEye Inc., ABD merkezli ticari uydu görüntüleri şirketi.

BİLSAT, Türkiye'nin ilk elektro-optik yer gözlem ve uzaktan algılama uydusudur. 27 Eylül 2003 tarihinde Rusya'nın Plesetsk Rampası'ndan Cosmos-3 fırlatma aracıyla uzaya gönderildi.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy S III</span> Android işletim sistemini çalıştıran 2012 çoklu dokunmatik, tablet formatlı akıllı telefon

Samsung Galaxy S III (GT-I9300), Samsung şirketi tarafından tasarlanan, geliştirilen ve pazarlanan Samsung Galaxy S serisi'ne ait Android işletim sistemli bir akıllı telefondur. Galaxy S III, 2012 yılında Londra'da düzenlenen Unpacked 2012 etkinliğinde tanıtılmıştır. Çakıl Mavisi ve Beyaz renkleriyle satışa sunulmuştur. Samsung Galaxy S II'nin halefi, Samsung Galaxy S4'ün selefidir. Türkiye'de satılan modelinin baş SAR değeri 0.342 W/kg, vücut SAR değeri ise 0.547 W/kg'dir. Samsung Galaxy S III Mini türü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy S5</span> Bir telefon modeli

Samsung Galaxy S5, Samsung şirketi tarafından tasarlanan, geliştirilen ve pazarlanan Samsung Galaxy S serisi'ne ait Android işletim sistemli bir akıllı telefondur. Samsung Galaxy S4 ve Samsung Galaxy S4 Mini'nin halefi, Samsung Galaxy S6'nın selefidir.

<span class="mw-page-title-main">Resurs DK</span>

Resurs-DK, Resurs-DK No.1, yüksek çözünürlüklü görüntüleri iletme yeteneği olan bir ticari yer gözlem uydusudur. Uzay aracı NTs OMZ ve Rus İşler Yer İzleme Araştırma Merkezi tarafından işletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer manyetik rezonans spektroskopisi</span> atom çekirdeğinin belirli manyetik özelliklerini kullanan bir araştırma tekniği

Nükleer manyetik rezonans spektroskopisi, yaygın bilinen adıyla NMR spektroskopisi, atom çekirdeğinin belirli manyetik özelliklerini kullanan bir araştırma tekniğidir. İçerisindeki atomların ya da moleküllerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini belirler. NMR spektroskopisi nükleer manyetik rezonans olgusuna dayanmaktadır ve içerisindeki atomun ya da molekülün yapısı, dinamiği, reaksiyon durumu ve molekülün kimyasal çevresi hakkında detaylandırılmış bilgi sağlar. Molekül içerisindeki bir atomun atom içi manyetik alanı, rezonans frekansını değiştirdiği için molekülün elektronik yapısının detaylarına erişimi sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Huawei G8</span>

Orta segment telefonlarından biri olan Huawei G8, Huawei Ascend G7'nin halefi olarak Huawei tarafından Eylül 2015 yılında Türkiye'nin de bulunduğu 32 ülkede eş zamanlı olarak satışa sunuldu. Ardılı olarak Huawei Nova modeli geldi.

<span class="mw-page-title-main">Uydu görüntüleri</span> Yapay bir uydudan alınan Dünya veya başka bir gök bilimsel cismin görüntüsü

Uydu görüntüleri, dünyada devletler ve işletmeler tarafından işletilen görüntüleme uyduları tarafından toplanan Dünya'nın görüntüleridir. Uydu görüntüleme şirketleri, Apple Haritalar ve Google Haritalar gibi işletmelere ve hükûmetlere lisans vererek görüntüleri satar.

Azersky- Azerbaycan'ın ilk yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusudur. 1,5 metre çözünürlüğe sahip olan uydu, Azerbaycan ve Fransa arasındaki stratejik ortaklığın bir parçası olarak Haziran 2014'te yörüngeye fırlatıldı.

İMECE, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü tarafından tasarlanıp geliştirilen ve yüksek çözünürlüklü görüntü sağlamak üzere Türkiye'de üretilen bir yer gözlem uydusudur.