İçeriğe atla

İkinci Marne Muharebesi

İkinci Marne Muharebesi (Fransızcaː Seconde Bataille de la Marne) (15 Temmuz - 18 Temmuz 1918), Birinci Dünya Savaşı sırasında Batı Cephesindeki son büyük Alman saldırısıydı. Birkaç yüz tank tarafından desteklenen bir Müttefik karşı saldırısı, Almanları sağ kanatlarında ezerek ciddi kayıplar verince saldırı başarısız oldu. Alman yenilgisi, yaklaşık 100 gün sonra Almanya ile Mütareke ile sonuçlanan amansız Müttefik ilerlemesinin başlangıcı oldu.

Arka plan

Alman bahar saldırısının çatışmayı sona erdirmedeki başarısızlığının ardından, Baş Malzeme Sorumlusu General Erich Ludendorff, Flanders üzerinden yapılacak bir saldırının Almanya'ya İngiliz Seferi Kuvvetlerine (BEF) karşı kesin bir zafer kazandıracağına inanıyordu. Niyetini korumak ve Müttefik birliklerini Belçika'dan uzaklaştırmak için Ludendorff, Marne boyunca büyük bir oyalama saldırısı planladı.

Alman saldırısı

Alman birlikleri tarafından kullanılan ele geçirilen İngiliz Mark IV tankları

Savaş, 15 Temmuz'da, Bruno von Mudra ve Karl von Einem liderliğindeki Birinci ve Üçüncü orduların 23 Alman tümeninin Reims'in doğusundaki Henri Gouraud komutasındaki Fransız Dördüncü Ordusuna saldırmasıyla başladı. ABD 42. Tümeni, Fransız Dördüncü Ordusuna bağlıydı Bu arada, Johannes von Eben komutasındaki Dokuzuncu Ordu'nun yardım ettiği Max von Boehn komutasındaki Alman Yedinci Ordusu'nun 17 tümeni, Jean Degoutte liderliğindeki Fransız Altıncı Ordusu'na Reims'in batısında saldırdı (Reims Dağı Muharebesi). Ludendorff, Fransızları ikiye bölmeyi umuyordu.

Fransızlar, İngiliz XXII Kolordusu ve 85.000 Amerikan askeri tarafından takviye edildi ve Alman ilerlemesi 17 Temmuz 1918'de durdu.

Değerlendirme

İkinci Marne Savaşı önemli bir zaferdi. Ferdinand Foch, Fransa Mareşali oldu. Müttefikler 29.367 esir, 793 top ve 3.000 makineli tüfek almış ve Almanlara 168.000 zayiat vermişti.[1] Savaşın birincil önemi moral yönüydü - Marne'deki stratejik kazanımlar, bir dizi Alman zaferinin sonunu ve üç ay içinde savaşı sona erdirecek bir dizi Müttefik zaferinin başlangıcını işaret ediyordu.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Peter Hart, The Last Battle: Victory, Defeat, and the End of World War I, p.22.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cambrai Muharebesi (1917)</span>

Cambrai Muharebesi, 20 Kasım-3 Aralık 1917 tarihleri arasında Fransa'da geçen ve İngilizler tarafından I. Dünya Savaşı'nda yürütülen bir harekâttır. Tankların başarıyla kullanıldığı ilk çarpışma özelliğini taşımaktadır. Bu muharebe, İngilizler için bir hüsran niteliğini taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amiens Muharebesi (1918)</span>

Amiens Muharebesi, 8 Ağustos 1918'de Fransa'da meydana gelen muharebe.

<i>Blitzkrieg</i> piyade ve hava desteğinin hızlı, ezici bir kuvvet yoğunluğunu kullanarak düşmanı kırmak, yerinden oynatmak ve dengesini bozmak için sürpriz saldırısı

Blitzkrieg ya da yıldırım harbi, II. Dünya Savaşı sırasında Almanların temel savaş doktrinidir. Doktrinin amacı hızlı ve ani saldırılarla, düşmanın düzenli bir savunma kurmasını engelleyip sonra da hızlı bir şekilde yok etmektir. I. Dünya Savaşı'nda uygulanan siper savaşı yöntemine karşı geliştirilmiştir. Tankların, uçakların ve zehirli gazların gelişmesiyle siper savaşları terk edilmeye başlanmış, daha çok hareketli savunmaya geçilmiştir. Almanların bütün savaş araçları bu doktrin üzerine üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fransa-Prusya Savaşı</span> Avrupa merkezli savaş

Fransa Prusya Savaşı, 19 Temmuz 1870 - 10 Mayıs 1871 tarihleri arasında Fransız İkinci İmparatorluğu ile Prusya Krallığı arasında yapılan savaş. Fransa'da genellikle 1870 Savaşı olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Yüz Gün Taarruzu</span>

Yüz Gün Taarruzu, I. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru İkinci Amiens Muharebesi ile başlayan İtilaf Devletleri'nin 8 Ağustos 1918'den 11 Kasım 1918'e kadar batıdaki merkez kuvvetlerine yaptığı bir dizi saldırıdır. Saldırılar Alman ordusunu demoralize olmasına yol açmış ve moral çöküntüsü yaşayan Alman ordusu kenara çekilmiş ve I. Dünya Savaşı bitmiştir. Yüz Gün Taarruzu'nda belirli bir strateji yoktu. Amiens Muharebesi başarısı ile başlayan art arda yapılan ataklarla kazanılmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Batı Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

Batı Cephesi, Almanya'nın işgal ettiği Belçika, Hollanda ve Fransa'da Müttefikler ile geçen savaşlar dizisine verilen addır. Cephe iki evreden oluşur. Birinci evre 1940'ta Fransa Seferi ile Fransa'nın Almanlar tarafından işgal edilişi, ikinci evre ise 1944'te Normandiya Çıkarması ile daha çok ABD, Birleşik Krallık ve Kanada'dan oluşan Müttefik Birleşik Ordusu'nun Fransa'yı Almanlardan geri alması ve Almanya'yı işgal etmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tannenberg Muharebesi (1914)</span> Birinci Dünya Savaşı muharebelerinden biri

Tannenberg Muharebesi, Almanya'nın I. Dünya Savaşı'ndaki en kesin zaferidir. 23–30 Ağustos 1914 tarihindeki muharebe Rus istilasını daha başında durdurmuştur ve Alman ordusunun doğu cephesindeki askerlerini muzaffer bir şekilde batı cephesine kaydırabilmesine imkân sağladı. Geç kalan "Schlieffen Planı"nın başarılı olan bir kısmı olarak neredeyse Almanya'ya zafer getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Dunkerque Muharebesi</span>

Dunkirk Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında Müttefikler ve Almanya arasında Dunkerque, Fransa'da gerçekleşmiştir. Batı Cephesi'nde Fransa Savaşı'nın bir parçası olarak Britanya Sefer Kuvveti ve müttefik kuvvetlerinin 26 Mayıs'tan 4 Haziran 1940'a kadarki Avrupa'dan tahliyesini sağlamak amaçlı yapılan savunma savaşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nın sonlanması</span>

Avrupa'da II. Dünya Savaşı'nın sonlanması, Almanya'nın Nisan ayında başlayarak Mayıs ortalarına kadar Sovyetler Birliği ve Batılı Müttefiklerine teslim olmasıyla savaşın sona ermesidir.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Gamelin</span> Fransız asker (1872-1958)

Maurice Gustave Gamelin Fransız general. II. Dünya Savaşı'ndaki Fransa Savaşı sırasında Fransa Ordusu'nun başarısız komutanlığı ve cumhuriyet değerlerini istikrarlı şekilde savunmasıyla hatırlanır.

<span class="mw-page-title-main">Fall Gelb</span> Keplerians

II. Dünya Savaşı'nda Almanya'nın Fransa'yı istila planı, Majino Hattı'nın kuzeyini dolaşarak Belçika ve Lüksemburg topraklarından geniş bir yay çizip Fransa topraklarında ilerlemek şeklindeki Schlieffen Planı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Großbeeren Muharebesi</span>

Großbeeren Muharebesi, 23 Ağustos 1813'te komşu Blankenfelde ve Sputendorf'ta Friedrich von Friedrich Wilhelm Freiherr von Bülow komutasındaki Prusya III. Kolordusu ile Jean Reynier komutasındaki Fransız-Sakson VII. Kolordusu arasında meydana geldi. Napolyon, başkentlerini ele geçirerek Prusyalıları Altıncı Koalisyondan ayırmayı ummuştu, ancak Berlin'in güneyindeki bataklıklar, yağmur ve mareşal Nicolas Oudinot'un kötü sağlığı Fransızların yenilgisine katkıda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Hoogstraten Muharebesi</span>

Hoogstraten Muharebesi, 11 Ocak 1814'te François Roguet liderliğindeki bir Fransız ordusu ile Friedrich Wilhelm Freiherr von Bülow liderliğindeki bir Rus-Prusya-İngiliz ordusu arasında yapıldı. Prusya zaferiyle sonuçlanan savaş, Essen ve Turnhout arasında yer alan bir dizi çatışmadan oluşuyordu. Savaş, adını Kempen bölgesinin ana kasabası olan Hoogstraten'den almıştır.

Silezya Ordusu, Bohemya Ordusu gibi 1813'ten 1815'e kadar Napolyon'a karşı Alman Harekatında Müttefik birliklerinin büyük bir birliğiydi.

<span class="mw-page-title-main">Wartenburg Muharebesi</span>

Wartenburg Muharebesi, 3 Ekim 1813'te, 1813 Alman Harekatı sırasında, Sakson köyü olan Wartenburg'un yakınlarında gerçekleşen bir çatışmaydı. General Ludwig Yorck von Wartenburg komutasındaki Silezya Ordusunun bir birliği, Napolyon'u kuzey kanadını güvence altına almak için Dresden'den batıya, Leipzig'e doğru hareket etmeye zorlayan Elbe'yi geçmeyi başardı. Bu, Leipzig Muharebesi'nden önce Fransız İmparatorunun kuşatılmasını başlattı.

<span class="mw-page-title-main">Lüttich Operasyonu</span>

Lüttich Operasyonu, Normandiya Savaşı sırasında kuzeybatı Fransa'da Mortain yakınlarındaki ABD mevzilerinin yakınında meydana gelen Nazi Alman karşı saldırısının kod adıydı. Lüttich, Belçika'nın Liège şehrinin Almanca adıdır. İkinci Dünya Savaşı'nın İngiliz ve Amerikan tarihlerinde, Alman Lüttich Operasyonu, Hitler'in Avranches bölgesinin kıyılarına ulaşarak Cobra Operasyonu sırasında Birinci Birleşik Devletler Ordusu tarafından kazanılan toprakları geri almak için emrettiği Mortain karşı saldırısı olarak bilinir. Britanya'ya ilerleyen Üçüncü Birleşik Devletler Ordusu'nun birimlerini izole etmek için Cotentin yarımadasının tabanında bulunuyor.

<span class="mw-page-title-main">Nagyszeben Muharebesi (1916)</span>

Nagyszeben Muharebesi, Birinci Dünya Savaşı'nda İttifak Devletleri kuvvetlerinin bir tarafta, Romanya kuvvetlerinin ise diğer tarafta yer aldığı bir askeri çatışmaydı. Transilvanya Muharebesi sırasında belirleyici çatışmaydı ve aynı zamanda bölgedeki beş ordudan dördünün katıldığı en büyük çatışmaydı: iki Rumen, bir Alman ve bir Avusturya-Macaristan.

<span class="mw-page-title-main">Łódź Muharebesi (1914)</span>

Łódź Muharebesi veya Lodz Harekâtı, 11 Kasım - 6 Aralık 1914 tarihleri arasında Polonya'nın Łódź şehri yakınlarında gerçekleşti. Alman Sekizinci Ordu, Dokuzuncu Ordu, Avusturya-Macaristan'ınBirinci Ordu'su ve Rus Birinci, İkinci ve Beşinci Orduları arasında sert kış koşullarında savaşlar yaşandı. Almanlar, Vistula Nehri Muharebesi'nden sonra Almanların geri çekilmelerinin ardından Rus kuzey kanadını tehdit etmek için Dokuzuncu Ordularını Thorn çevresine yeniden konuşlandırdılar. Almanların amacı, Rusları kuşatarak ve yok ederek Almanya'nın işgalini önlemekti; bunun sonucunda Almanlar da kuşatıldı ve aslında 2 kolordu kaybettiler; ancak Almanya'nın işgali önlendi. Savaş, hem Batı hem de Doğu cephelerinde güçlü bir etki yarattı. Savaş, Rus birliklerinin zaferiyle sonuçlandı; ancak planlanan Almanya işgali iptal edildi.

<span class="mw-page-title-main">Gorlice-Tarnów Taarruzu</span>

I. Dünya Savaşı sırasında ki Gorlice-Tarnów saldırısı başlangıçta Doğu Cephesi'nde güneydeki Avusturya-Macaristanlılar üzerindeki Rus baskısını hafifletmek için küçük bir Alman saldırısı olarak tasarlanmıştı, ancak İttifak Devletleri'nin 1915'teki başlıca saldırı çabasıyla sonuçlandı ve Rus hatlarının tamamen çökmesine, Rusya'nın içlerine doğru geri çekilmelerine neden oldu. Devam eden eylem dizisi, 1915'teki sefer sezonunun çoğunu kapladı ve Mayıs başında başladı; ancak kötü hava koşulları nedeniyle Ekim ayında sona erdi. Mackensen, bir atılım sağlamayı, daha sonra Rusların Dukla Geçidi'nden ve Vistül'ün kuzeyindeki mevzilerinden geri çekilmesine yol açacak bir operasyonun ilk aşaması olarak görüyordu.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Çekilme (Rusya)</span>

Büyük Geri Çekilme, 1915'te I. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde stratejik bir geri çekilme ve tahliyeydi. Rus İmparatorluk Ordusu, Galiçya'daki çıkıntıyı ve Polonya Kongre Krallığı'nı terk etti. Rus İmparatorluğu'nun kritik derecede yetersiz donanımlı ordusu, İttifak Devletleri'nin Temmuz-Eylül yaz taarruz operasyonlarında büyük kayıplar verdi ve bu da Stavka'nın cephe hatlarını kısaltmak ve çıkıntıda büyük Rus kuvvetlerinin potansiyel kuşatmasını önlemek için geri çekilme emri vermesine yol açtı. Geri çekilmenin kendisi nispeten iyi yönetilmiş olsa da, Rus moraline ağır bir darbe oldu.