İçeriğe atla

İkiliksizlik

İkiliksizlik veya Nondüalizm şeylerin birbirinden farklı görünmekle birlikte ayrı olmadıklarını savunan görüştür. İkiliksizlik inanç, durum, teori, pratik veya bir felsefeye atıfla kullanılır. Kavramın "Monizm" veya nitelikli monizm ile bağlantısı vardır.

Kelimenin kökeni

İkiliksizlik veya İngilizcedeki karşılığı ile "Nondualism" Advaita teriminin batı dillerindeki karşılığı olarak türetilmiştir. Terim ilk olarak Hint kutsal metni Upanişadların İngilizcedeki çevirilerinde kullanılmıştır.

Kullanılan metaforlar

İkiliksizlik kavramını izah ederken kullanılan bazı metaforlar:

  • Indra'nın Ağı, Avatamsaka Sutra
  • Kör adam ve fil (Mevlana'nın Mesnevi adlı eserinde de geçmektedir)
  • Tutulma
  • Hermafrodit, e.g. Ardhanārīśvara
  • Ayna ve Yansıma
  • Kutsal izdivaç
  • Evlilik
  • Cinsel birleşme, hatta orgazm
  • Deniz-ve-dalga, Awakening of Mahayana Faith
  • Güneş ve ışınları, Lankavatara Sutra
  • Bir lamba ve ışığı, Platform Sutra

Konuyla ilgili yayınlar

  • Byron Katie, Mitchell Stephen (2007) "A Thousand Names for Joy: Living in Harmony with the Way Things Are". New York: Harmony Books. ISBN 978-0-307-33923-2
  • Castaneda, Carlos (1987). The Power of Silence. New York: Simon and Schuster. ISBN 0-671-50067-8.
  • Downing, Jerry N. (2000) Between Conviction and Uncertainty ISBN 0-79144-627-1
  • Godman, David (Ed.) (1985). Be As You Are: The Teachings of Sri Ramana Maharshi. London: Arkana. ISBN 0-14-019062-7.
  • Hawkins, David R. (October 2006). Discovery of the Presence of God: Devotional Nonduality. Sedona, Arizona: Veritas Publishing. ISBN 0-9715007-6-2 (Softcover); ISBN 0-9715007-7-0 (Hardcover)
  • Jeon, Arthur (2004) City Dharma: Keeping Your Cool in the Chaos ISBN 1-40004-908-3
  • Katz, Jerry (Ed.) (2007). One: Essential Writings on Nonduality. Boulder, CO: Sentient Publications. ISBN 1591810531.
  • Kent, John (1990) Richard Rose's Psychology of the Observer: The Path to Reality Through the Self PhD Thesis 28 Şubat 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Klein, Anne Carolyn (1995). Meeting the Great Bliss Queen: Buddhists, Feminists, and the Art of the Self. Boston, Beacon Press. ISBN 0-8070-7306-7.
  • Kongtrül, Jamgön (1992). Cloudless Sky: The Mahamudra Path of The Tibetan Buddhist Kagyü School. Boston: Shambhala Publications. ISBN 0-87773-694-4.
  • Lama, Dalai (2000). Dzogchen: The Heart Essence of the Great Perfection. Ithaca: Snow Lion Publications. ISBN 1-55939-157-X.
  • Madhukar (2006) The Simplest Way. Editions India. ISBN 81-89658-04-2.
  • Norbu, Namkhai (1993). The Crystal and the Way of Light: Sutra, Tantra and Dzogchen. London: Arkana. ISBN 0-14-019314-6.
  • Schucman, Helen (1992) "A Course In Miracles". Foundation for Inner Peace, pg. 1. ISBN 0-9606388-9-X.
  • Tolle, Eckhart (2004) "The Power of Now: A Guide to Spiritual Enlightenment" ISBN 978-1577314806
  • Trungpa, Chögyam (1987). Cutting Through Spiritual Materialism. Boston: Shambhala Publications. ISBN 0-87773-050-4.
  • Watson, Burton (Trans.) (1968). The Complete Works of Chuang Tzu. New York: Columbia University Press. ISBN 0-231-03147-5.
  • Lumiere, Lynn-Marie and Lumiere-Wins, John (2000). "The Awakening West: Conversations with Today's New Western Spiritual Leaders" (Paperback)
  • Waite, Dennis (2004) "The Book of One: The Spiritual Path of Advaita" (Paperback)

Ayrıca Bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Julius Evola</span>

Baron Giulio Cesare Andrea Evola, İtalyan siyasi, felsefi, tarihi ve gelenekselci bakış açısından ezoterik konularda yazıları olan bir yazardır. Nazi Almanyasınca düşünceleri ve yazıları tasdik görmemesine rağmen Evola, Nazilerin "Ari (Aryan) kökenlere dönüş" fikirlerini desteklemesiyle ve çağdaş düzene karşın aykırılıkçı fikirleriyle Batı dünyasında tanınmıştır.

Panteizm ya da tüm tanrıcılık, her şeyi kapsayan içkin bir Tanrı'nın, Evren'in ya da doğanın Tanrı ile aynı olduğu görüşüdür. Panteistler kişileştirilmiş ya da antropomorfik bir Tanrıya inanmazlar.

<span class="mw-page-title-main">Sri Ramakrishna</span> Hint Hindu keşişi ve filozofu

Sri Thakur Gadadhar Chattopadhyaya Ramakrishna Paramahamsa, Hindu azizdir. Ana tanrıça Kali'ye bağlı ve Advaita Vedanta üstadı olarak "tüm dinlerin aynı amaca ilettiğini" vaaz etti.

<span class="mw-page-title-main">Sheng-yen</span>

Sheng-yen Usta, en önemli Chan Budizm hocalarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Eckhart Tolle</span>

Eckhart Tolle 1948 yılında Almanya'da Ulrich Tolle adıyla doğdu. Yeni dönem ruhani öğretmen ve yazarlardandır. Eckhart Tolle hiçbir din ve gelenek ile bağıntılı değildir fakat "Power of Now" adlı kitabında etkilendiği kişi ve felsefeleri şu şekilde sıralar: Meister Eckhart, Advaita Vedanta, A Course in Miracles, mistik İslam, Sufilik, Rumi'nin şiirleri, Zen Budizmin Lin-chi (Rinzai) ekolü.

<span class="mw-page-title-main">Dōgen</span> Japonyada erken Kamakura döneminde Zen rahipleri

Dōgen, , Kyoto doğumlu Japon Zen hocası ve Japonya'daki Soto Zen okulunun kurucusudur. Zamanının en önde gelen din adamlarındandır ve aynı zamanda önemli bir filozoftur.

Vajrayana Budizmi, farklı kaynaklarda Tantrik Budizm, Tantrayāna, Mantrayana, Mantranaya, Gizli Mantra, Ezoterik Budizm ve Elmas Taşıt adlarıyla da tanınır. Vajrayana Mahayana Budizminin bir uzantısıdır; felsefesinden çok benimsediği uygulamalarla ayrılır. Mahayana'da uygulamalar kabaca iki yola ayrılır: iyi niteliklerin mükemmelleştirilmesi metodu olan Sutrayana ve nihai Budalık hedefini yol olarak benimseyen Vajrayāna metodu. Vajrayana tam aydınlanmaya ulaşılmadan önce Buda-doğasının mistik tecrübe ile deneyimlenmesini gerektirir. Bu tecrübelerin aktarılması için, bir ezoterik bilgi kümesinin Budist tantrik yogiler tarafından toplanmış ve nesilden nesile aktarılmış olması gerekir. Uygulayıcı öncelikle yetkin bir ruhani öğretmen ya da guru tarafından kabul edilmelidir.

Ni'metullah'îyye, Ni'metallahîlik ya da Ni'metullahî Tarikâtı ; Emir Nûr'ed-Dîn Ni'metullah bin Mir Abdullah tarafından 14. yüzyılda kurumsallaştırılan Azerî kökenli bir sufi tarikâtı.

Kadampa geleneği, Tibet Mahayana Budist okuludur. Hindistan'ın önemli Budist üstadı Atişa'nın (982-1054) önde gelen müridlerinden, din adamı olmayan Tibetli üstad Dromtönpa'nın kurduğu ve üç müridine aktardığı öğretiye dayalı okulun en önemli öğretileri, Atişa tarafından ortaya konulan Bodhicitta ve Lamrim'dir.

Ramesh S. Balsekar. Sri Nisargadatta Maharaj'nın müridi ve Advaita üstadı. Nisargadatta ile tanışmadan önce Advaita ve özellikle Ramana Maharshi ve Wei Wu Wei'nin öğretilerine yakınlık duydu. Bank of India başkanlığı yapan Ramesh Balsekar 20'den fazla kitap yazdı ve ölümünden kısa bir süre öncesine kadar evinde talebelerine ve sevenlerine konuşmalarıyla öğretisini aktarmaya devam etti.

Asanalar listesi'ne okuluna bağlı olarak birçok farklı isim verilebilir. Patanjali'nin Yoga Sutralarına göre Yoga'nın sekiz bölümünden dördüncüsü asanadır.

<span class="mw-page-title-main">Ni‘metullāh-ı Velî</span>

Ni'metullāh-ı Velî, Nimetullahilik tarikatının kurucusu ve mutasavvıf şair.

Artists and repertoire (A&R), bir müzik şirketinde yeni yetenekleri keşfeden ve şarkıcı ve/veya söz yazarlarının sanatsal gelişimlerini denetleyen bölümdür.

<span class="mw-page-title-main">Cihatçılık</span> Siyasi-dinî amaçlar için şiddet kullanımını savunan İslamcı doktrin

Cihatçılık veya cihatçı hareket, Batı dünyasını tehdit eden ve İslamcı bir çerçevede gerçekleştirilen silahlı faaliyetleri tanımlama amacıyla 21. yüzyılda Batı dillerinde oluşturulan bir ihtira.

Hinduizm'de tanrı kavramı, bir mezhepten diğerine değişen çok çeşitli ve karmaşıktır. Hinduizm, Henoteizm, monoteizm, politeizm, panenteizm, panteizm, pandeizm, monizm, agnostisizm, ateizm ve nonteizm gibi çok çeşitli inançları kapsar.

Vedanta Uttara Mīmāṃsā olarak da bilinen, Hindu felsefesinin altı ortodoks (āstika) okulundan biri olarak kabul edilen bir Hindu felsefi geleneğidir. "Vedanta" kelimesi " Vedaların sonu" anlamına gelir ve bilgi ve özgürlüğe odaklanarak Upanişad'larda bulunan fikirleri ve felsefeleri kapsar. Vedanta birçok alt geleneğe dönüşmüş ve bunların tümü fikirlerini Prasthānatrayī adı verilen ve "üç kaynak" olarak tercüme edilen ortak bir metin grubunun otoritesine dayandırmıştır. Bunlar; Upanişad'lar, Brahma Sutra'lar ve Bhagavad Gita'dır.

<span class="mw-page-title-main">Nyingma</span> Tibet Budizminin büyük okullarından bir tanesi

Nyingma Tibet Budizmi'nin dört büyük okulundan biridir ve kelime olarak Tibetçe'de "eski okul" anlamına gelir. Ngangyur, yani "antik çeviri cemiyeti" olarak da bilinir. Nyingma okulu, sekizinci yüzyılda, Kral Trisong Detsen'in (710-755) hükümdarlığı sırasında, Budist kutsal metinlerinin ilk defa Sanskritçe'den Tibetçe'ye çevrilmesi ile kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Rupert Spira</span>

Rupert Spira, Oxford, Birleşik Krallık'ta yaşayan İngiliz filozof, Direkt Yol denilen ruhsal yaklaşımın sözcüsü, yazar ve hatip.

Neo-Advaita, klasik Advaita Vedanta anlayışını modern dönemde yeniden yorumlayan tinsel bir yaklaşım ve hareket. Satsang hareketi veya Satsang ağı olarak da bilinmektedir.

Atmananda Krishna Menon veya Śrĩ Atmananda adıyla da tanınan ve Direkt Yol öğretisininin kurucusu olarak bilinen Hint guru ve filozof. Öğretisi Francis Lucille, Rupert Spira gibi Batılı öğrenci ve yazarlar tarafından popülerleştirilmiştir.