İçeriğe atla

İkili görüntü

Bir ikili görüntü örneği. Tabela beyaz piksellerden, arka görüntü ise siyah piksellerden oluşmaktadır.[1]

İkili görüntü, siyah ve beyaz olmak üzere iki renkten birine sahip olan piksellerden oluşan görüntüdür. İkili görüntülere iki seviyeli görüntüler de denir. İki renkten oluşan Pixelart, 1-Bit veya 1bit olarak adlandırılır.[1] Bu, her pikselin tek bir bit olarak, yani 0 veya 1 olarak kaydedildiği anlamına gelir. Siyah-beyaz ve tek renkli gibi ifadeler sıklıkla kullanılır. Photoshop sözlüğünde, ikili görüntü "Bitmap" modundaki görüntü ile aynıdır.[2]

İkili görüntüler, dijital görüntü işlemede, maske ile veya görüntü eşikleme ile elde edilebilir. Lazer yazıcılar, faks makineleri ve iki düzeyli bilgisayar ekranları gibi giriş/çıkış aygıtları yalnızca ikili görüntüleri işleyebilir.

İkili bir görüntü, paketlenmiş bir bit dizisi olan bitmap olarak bellekte depolanabilir. 640x480 boyutlarında bir görüntü 37,5 KiB depolama alanı gerektirir. Görüntü dosyalarının küçük boyutlu olması sebebiyle, faks makinesi gibi aygıtlar genellikle bu biçimi kullanır. Çoğu ikili görüntü, sıkıştırma işlemlerinde de kolaylık sağlar.

İkili görüntüler, iki boyutlu tam sayı kafesi olan 'nin alt kümeleri olarak yorumlanabilir. Morfolojik görüntü işlemede, büyük ölçüde bu biçimden esinlenmiştir.

İkili görüntülerde işlemler

İkili görüntüler üzerinde yapılan bütün işlemler, görüntünün 3x3 pencereleri üzerinde çalışır. Bu durumda her bir pencere 9 piksel içerir, yani veya 512 olası değer olduğu söylenebilir. Yalnızca merkezdeki piksel ile etrafındaki piksellere uygun ayar yapılır. Bu tür işlemlere örnek olarak inceltme, genişletme, dallanma ve uç noktalarını bulma, izole edilmiş pikselleri kaldırma, görüntüyü herhangi bir yönde piksel kaydırma işlemleri sayılabilir. "Conway's Game Life" oyunu 3x3 pencere işleminin bir örneğidir.

Başka bir işlem sınıfı, filtreleme kavramına dayanır. Görüntü işlemede gri ölçekli filtreye benzer bir şekilde hedef görüntünün üzerinden geçirilen, genellikle küçük boyutlarda olan ikili görüntüdür. Pikseller yalnızca iki değere sahip olabileceğinden, yapılabilecek morfolojik işlemler erozyon ve genişlemedir. Önemli işlemler, aynı yapılandırma elemanı kullanılarak sırasıyla erozyon, genişleme, erozyon işlemlerinden oluşan morfolojik açma ve morfolojik kapatmadır. Açma, küçük delikleri büyütme, küçük nesneleri kaldırma ve nesneleri ayırma eğilimindedir. Kapatma ise küçük nesneleri tutar, delikleri kaldırır ve nesneleri birleştirme eğilimindedir.

İkili görüntülerde bir diğer önemli özellik ise mesafe dönüşümüdür. Mesafe dönüşümü, işlem yapılmış her pikselin en yakın işlem yapılmamış pikselden uzaklığını verir. Bir görüntüdeki her pikselin bir dizi noktanın en yakınına atandığı Voronoi diyagramlarının verimli bir şekilde hesaplanmasını sağlar. Aynı zamanda, iskeletlerdeki incelmeden farklı olan iskeletleştirmeye izin verir. Bu da orijinal görüntünün geri kazanılmasına izin verir. Mesafe dönüşümü, ayrıca nesnenin merkezini belirlemek ve nesne tanımada eşleştirmek için de kullanılır.

Diğer bir işlem sınıfı, oryantasyon içermeyen ölçümleri toplamaktır. Bu genellikle kameranın yönünün kaldırılması gereken görüntü tanımada önemlidir. Bir grup bağlı veya çerçevelenmiş pikselin oryantasyon içermeyen ölçümleri arasında Euler sayısı, çevre, alan, kompaktlık, deliklerin alanı, minimum yarıçap ve maksimum yarıçap bulunur.

Görüntü Segmentasyonu

İkili görüntüler, renkli görüntülerin segmentasyonu ile elde edilir. Segmentasyon, görüntüdeki her pikseli iki veya daha fazla sınıfa atama işlemidir. İkiden fazla sınıf varsa, sonuç olarak birden fazla görüntü elde edilir. Segmentasyonun en basit yöntemi Otsu metodunun pikselleri gri tonlama yoğunluğuna göre ön plana veya arka plana atayan yöntemidir. Diğer bir yöntem ise havza algoritmasıdır. Kenar algılama algoritması genellikle bazı piksellerin kenar piksellere atandığı ikili bir görüntü oluşturur. Ayrıca karmaşık segmentasyonda ilk adımdır.

İskeletler

İnceltme veya iskeletleştirme denilen yöntemle piksel genişliğinde çizgilerden oluşan ikili görüntüler elde edilir. Dallanma noktaları ve uç noktalar daha sonra çıkarılabilir ve görüntü bir grafiğe dönüştürülebilir. Bu yöntem, görüntü işlemede, örneğin optik karakter tanımada oldukça önemlidir.

Yorum

Piksellerin ikili değerlerinin yorumlanması sisteme bağlıdır. Bazı sistemler, 0'ın bit değerini siyah, 1'in bit değerini beyaz olarak yorumlarken, diğerleri bunun tam tersi olarak yorumlar. Renk taklidi genellikle yarım tonlu görüntüleri görüntülemek için kullanılır.[3]

Dijital sanatta 1-Bit

1-Bit veya 1bit art olarak bilinen ikili Pixelart, ilk bilgisayarlardan beri grafikleri görüntülemenin bir yöntemi olmuştur. zx81 gibi ilk bilgisayarlar kısıtlamayı donanımın bir gereği olarak görürken, Game & Watch ve Tamagotchi gibi elde taşınan LCD oyunları, Macintosh gibi grafik kullanıcı arayüzlerine odaklanan ilk bilgisayarların yanı sıra kültürü teşvik etmede büyük adımlar attı.[4]

1bit sanatın modern örnekleri, bağımsız video oyunlarında ve diğer dijital sanat ürünlerinde görülebilir.[5] Gato Roboto, Return of Obra Dinn, Minit and World of Horror gibi çok satan oyunlara retro bir hava vermek[6] veya grafik tasarımcılarına geliştirme sürecinde zaman kazandırmak için bir stil olarak 1-Bit kullanılıyor.[7] Deneysel el konsolu Playdate gibi geliştirilmekte olan yeni 1-Bit donanım bile mevcuttur.[8]

Piksel sanatçılar için 1-Bit, ortak bir zorluk haline geldi. Pixelart yarışması Pixtogether, katılımcılarından yalnızca iki renk kullanmasını istedi. Pek çok sanatçı 1-Bit sanat yapamıyor, ancak çoğu çalışmak için bilgi alışverişinde bulunarak birbirleriyle iletişim halinde kalıyor.

1-Bit ve diğer piksel çizimlerinde popüler YouTube eğitimleri[9][10] yapan Brandon James Greer, "kısıtlamanın bazı benzersiz yaklaşımlara yol açtığını" ve 1-Bit'te çalışmanın "çok eğlenceli ve benzersiz bir zorluk" olduğunu söylüyor.

1-Bit'in kendisi bir sanat stili olarak adlandırılabilirken, her parça ikinci bir stile de girer. 1-Bit sanat stillerindeki farklılıklar, örneğin kullanılıp kullanılmadığı, ne kadar ve ne tür titreme kullanıldığı, görüntü çözünülürlüğü, ana hatların kullanımı ve sanat eserinin ne kadar ayrıntılı olduğudur.

Görüntü sensörü

Yüksek hızda örneklenmiş ikili görüntü sensörü, geleneksel fotoğraf filmini anımsatan yeni bir görüntü sensörüdür. Sensördeki her piksel, yerel ışık yoğunluğunun yalnızca bir bit nicelleştirilmiş ölçümünü veren ikili bir yanıta sahiptir.

Kaynakça

  1. ^ a b "Top games tagged 1-bit". itch.io (İngilizce). 27 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2021. 
  2. ^ "graphics.com - graphics Resources and Information". www.graphics.com. 8 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2021. 
  3. ^ Selected papers on digital halftoning. Jan P. Allebach, Brian J. Thompson. Bellingham, Wash.: SPIE Optical Engineering Press. 1999. ISBN 0-8194-3137-0. OCLC 40125107. 
  4. ^ Green, Michael (1986). Zen & the art of the Macintosh : discoveries on the path to computer enlightment. Philadelphia, Pa. : Running Press. ISBN 978-0-89471-347-7. 
  5. ^ "Gato Roboto: Erinnert an Gameboy-Spiele, liegt aber voll im Trend". Digitalistan (Almanca). 1 Haziran 2019. 8 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2021. 
  6. ^ Krishnan, Jay (19 Şubat 2020). "World of Horror Early Access Preview :: 1 Bit Macabre". Gameffine (İngilizce). 26 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2021. 
  7. ^ Harris, John. "Q&A: Exploring the design of cat-in-a-mech Metroidvania Gato Roboto". gamasutra.com (İngilizce). 5 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2021. 
  8. ^ "Playdate. A New Handheld Gaming System". play.date (İngilizce). 22 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2021. 
  9. ^ "1-bit pixel art con Brandon James Greer | www.masayume.it". www.masayume.it. 11 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2021. 
  10. ^ "How to Make 1-Bit Pixel Art" (İngilizce). 20 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Işın izleme</span>

Işın izleme, gerçek dünyada ışığın ne şekilde hareket ettiğini göz önünde bulundurarak bir sahnenin görüntüsünü çizen bir grafik oluşturma yöntemidir. Ancak bu yöntemde işlemler gerçek yeryüzündeki yolun tersini izler. Gerçek dünyada ışık ışınları bir ışık kaynağından çıkar ve nesneleri aydınlatırlar. Işık, nesnelerden yansır ya da şeffaf nesnelerin içinden geçer. Yansıyan ışık gözümüze ya da kamera merceğine çarpar. Yansıyan ışık ışınlarının çoğu bir gözlemciye erişmediği için bir sahnedeki ışınları izlemek sonsuza dek sürebilir.

<span class="mw-page-title-main">Fotoğrafçılık</span> sanat, bilim ve ışık ya da diğer elektromanyetik radyasyonu kaydederek dayanıklı görüntüler yaratma pratiği

Fotoğrafçılık, Kullanılacak düzene göre farklı sistemleri içermekle beraber, görüntü sensörü, film, karanlık oda, lens ve ışık kullanarak, gözle görebildiğimiz cisim ve şekilleri, film ya da dijital ortam üzerine kaydederek görüntü oluşturma işidir. İşlevsel uygulamaları nedeniyle bir zanaat olduğu gibi, estetik yönüyle bir sanat olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Görüntü işleme</span>

Görüntü işleme isim ölçülmüş veya kaydedilmiş olan elektronik (dijital) görüntü verilerini, elektronik ortamda amaca uygun şekilde değiştirmeye yönelik yapılan bilgisayar çalışması.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar monitörü</span> elektronik ekran

Monitör, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik ya da elektro-mekanik aygıtların genel adıdır. Monitör, başta televizyon ve bilgisayar olmak üzere birçok elektronik cihazın en önemli çıktı aygıtıdır. Monitör, plastik bir muhafaza içerisinde gerekli elektronik devreleri, güç transformatörünü ve resmi oluşturan birimleri içerir. Monitörle bilgisayar arasındaki iletişimi ekran kartı sağlar. Yani, monitörden çıkan veri kablosu bilgisayar kasasında ekran kartına bağlanır. Monitörlerin boyutları inç ölçü cinsiyle ifade edilir. Bu boyut monitör ekranının bir köşesinden karşı çaprazındaki diğer köşesine olan uzaklıktır.

<span class="mw-page-title-main">Ekran kartı</span> bir bilgisayara görüntü veren ve grafikleri işleyen bir CPU türüdür

Ekran kartı, bilgisayarın görüntü vermesini sağlayan birimidir. Ekran kartları harici ISA, VLB, PCI, AGP veya PCI-Express veriyollarını kullanan PC kartları olarak anakart, üzerinde chipset veya CPU içerisinde yerleşik olarak bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Piksel</span> dijital göstergelerde görüntünün elde edilmesini sağlayan ve kontrol edilebilen en küçük birim

Piksel, dijital göstergelerde görüntünün elde edilmesini sağlayan ve kontrol edilebilen en küçük birimdir. Pikselin Türkçesi "gözek" olarak adlandırılmaktadır. Benek ise İngilizcede spot ile aynı anlama gelerek ana bir renk içerisindeki farklı renkteki küçük taneciklere verilen addır. Renkli görüntü sistemlerinde, bir rengi oluşturmak için üç veya dört renk kullanılır. Bu renkler kırmızı, yeşil ve mavi veya cyan, fuşya (galibarda), sarı ve siyahtır.

<span class="mw-page-title-main">Adobe Photoshop</span> Abode Inc.nın piksel tabanlı görüntü, resim ve fotoğraf düzenleme yazılımıdır

Adobe Photoshop, Adobe Inc.'nin Windows ve macOS için geliştirip sunduğu piksel tabanlı görüntü, resim ve fotoğraf düzenlemede sayısal fotoğraf işleme yazılımıdır. Vektörel işlemlerde ve yazı işleme konusunda da bazı yetenekleri olmakla beraber, pazar lideri olmasını sağlayan özelliği bit resim işleme işlevini de taşıyan Photoshop; kuşkusuz bilgisayar dünyasının en kuvvetli yazılımlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Portable Network Graphics</span>

PNG, "Taşınabilir Ağ Grafiği" anlamındaki (Portable Network Graphics) 'in kısaltmasıdır ve kayıpsız sıkıştırarak görüntü saklamak için kullanılan bir saklama biçimidir. PNG biçiminde paletli ya da gerçek renkte görüntüler seçimlik bir saydamlık kanalıyla saklanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Görüntü</span> görme duyusu ile ilgili olan; görüntü ve gözle izlenebilen her şeyin taşıdığı özellik

Görüntü veya imge, bir şeyin görsel temsilidir. Bir görüntü; çizim, resim ve fotoğraf gibi iki boyutlu (2B) bir sunum ya da oyma ve heykel gibi üç boyutlu (3B) bir nesne olabilir. Bir görüntü; bir yüzeye yansıtma, elektronik sinyallerin etkinleştirilmesi veya dijital ekranlar dahil olmak üzere diğer ortamlar aracılığıyla görüntülenebilir. İki boyutlu görüntüler hareketsiz veya hareketli olabilir. Durağan görüntüler, baskı veya fotokopi gibi mekanik yollarla çoğaltılabilir. Bazı durumlarda, üç boyutlu görüntüler de canlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Dijital fotoğrafçılık</span>

Sayısal Fotoğrafçılık, nesnelerin görüntülerini oluşturmak için sayısal teknolojinin kullanıldığı bir fotoğrafçılık tarzıdır. Sayısal teknolojinin gelişimine kadar fotoğrafçılıkta görüntülerin karta basılması için kimyasal işlemlere ihtiyaç duyulan fotoğraf filmi kullanılmaktaydı. Aksine, sayısal görüntü kimyasal işleme gerek olmaksızın tamamen sayısal teknoloji ve bilgisayar kullanılarak görüntülenebilir, basılabilir, işlenebilir, taşınabilir ya da arşivlenebilir.

Sayısal görüntü işleme bilgisayar algoritmaları kullanarak sayısal resimler üzerinde görüntü işlemenin gerçekleştirilmesidir. Sayısal sinyal işlemenin bir alt konusu olarak kabul edilen sayısal görüntü işleme, analog görüntü işlemeye göre birçok avantaja sahiptir. Sayısal görüntü işlemede giriş verilerine uygulanabilecek algoritmalar daha fazladır ve analog görüntü işlemeye göre işlem sırasında ortaya çıkabilecek gürültü artışı ya da sinyal bozulması gibi problemler önlenebilir. Görüntüler iki boyuttan daha fazla boyutta tanımlanabildiğinden beri sayısal görüntü işleme çok boyutlu sistemler şekline modellenebilmektedir.

Histogram, gruplandırılmış bir veri dağılımının sütun grafiğiyle gösterimidir. Diğer bir ifadeyle, tekrarlı sayılardan oluşan verilerin, uygulanan işlemlerden sonra önce tabloya, tablodan yararlanarak grafiğe aktarılması, yani veri gruplarının grafiğinin dikdörtgen sütunlar halinde gösterilmesidir.

Raster grafik editörü kullanıcıların bilgisayar ekranında görüntüleri etkileşimli olarak oluşturup düzenlemelerine ve bunları JPEG, Portable Network Graphics (PNG), Graphics Interchange Format (GIF) ve TIFF gibi birçok bitmap veya raster grafik formatlarından birinde kaydetmelerine olanak tanıyan bir bilgisayar programıdır. Hızlı grafik düzenleyici, rötuş işlemlerinin belirli bir repertuvarını desteklemektedir. Programa bağlı olarak, yetenekler yazılımın kullanımı ile genişletilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Metal işçiliği</span>

Metal işleme kullanışlı nesneler, parçalar, montajlar ve büyük ölçekli yapılar oluşturmak için metalleri şekillendirme sürecidir. Kelime olarak, devasa gemiler, binalar ve köprü'lerden hassas motor parçalarına ve narin mücevher'lere kadar her ölçekte nesne üretmek için çok çeşitli süreçleri, becerileri ve araçları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Uydu görüntüleri</span> Yapay bir uydudan alınan Dünya veya başka bir gök bilimsel cismin görüntüsü

Uydu görüntüleri, dünyada devletler ve işletmeler tarafından işletilen görüntüleme uyduları tarafından toplanan Dünya'nın görüntüleridir. Uydu görüntüleme şirketleri, Apple Haritalar ve Google Haritalar gibi işletmelere ve hükûmetlere lisans vererek görüntüleri satar.

<span class="mw-page-title-main">U-Net</span>

U-Net, Freiburg Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nde biyomedikal alanlardaki görüntü işleme çalışmalarında bölümleme yapmak için geliştirilmiş bir evrişimsel sinir ağıdır. Ağ mimarisi, tamamen evrişimli ağa dayanmaktadır ve daha az eğitim görüntüsü ile çalışmak ve daha hassas bölümlemeler sağlamak için değiştirilmiş ve genişletilmiştir. Arıca bu ağ o kadar hızlıdır ki, 512x512 piksellik bir görüntünün bölümlemesi GPU’da 1 saniyeden daha kısa sürer.

<span class="mw-page-title-main">Görüntü eşikleme</span>

Dijital görüntü işlemede, eşikleme, görüntüleri bölümlere ayırmada kullanılan bir yöntemdir. Görüntülere gri tonlama eklendikten sonra ikili (binary) bir görüntü elde edilir. İkili görüntüler oluşturmak için eşikleme kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayarlı görü</span> görsellerden veri bilgisi çıkartmak

Bilgisayarlı görü, bilgisayarların dijital görüntülerden veya videolardan nasıl bir anlam kazanabileceğiyle ilgilenen disiplinler arası bilimsel bir alandır. Mühendislik yöntemleriyle, insan görsel sisteminin yapabileceği görevleri anlamaya ve otomatikleştirmeye çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pixel art</span>

Pixel art, görüntülerin piksel düzeyinde düzenlendiği, yazılım ile oluşturulan dijital bir sanat türüdür. Bu tür grafikler, grafik hesap makineleri gibi sınırlı sistemlerin yanında 8 bit ve 16 bit bilgisayarlardan ve video oyun konsollarından gelir. Genellikle piksel görüntülerde kullanılan renkler oldukça sınırlıdır. Bazı pikseller sadece iki renk kullanır. Video oyunları için pixel art, karakterleri oluşturmak veya değiştirmek gibi işlemlerde kullanılır. Bunu hobi olarak yapan topluluklara spriting denir. Bu terim bilgisayar grafiklerinde kullanılan bir terim olan sprite teriminden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Görsel gradyan</span>

Görsel gradyan, bir görüntüdeki yoğunluk veya rengin yönsel olarak değişmesidir. Görsel gradyanı, görüntü işlemedeki temel yapı taşlarından biridir. Örneğin Canny kenar dedektörü, kenar tespiti için görsel gradyan gradyan kullanır. Dijital görüntü düzenlemeye yönelik grafik yazılımında, gradyan veya renk gradyanı terimi, sağdaki görüntülerde beyazdan siyaha doğru kullanıldığı gibi, düşük değerlerden yükseğe doğru eşit bir geçiş olarak değerlendirilebilecek kademeli bir renk karışımı için de kullanılır.