İçeriğe atla

İki tekerlekten çekiş

İki tekerlekten çekiş sistemi, "1" ile işaretlenmiş kısım motoru, "2" ile işaretlenmiş kısım diferansiyeli temsil etmektedir.

İki tekerlekten çekiş (2WD), motordan güç ve torku aynı anda alan 2 tekerlekten çekişli aktarma organına sahip araçları ifade eder.[1] Bu sistemde, ön veya arka aks, aracı ileri hareket ettiren "tahrik aksı" olarak görev yapar. Araç hızlanmaya başladığında, aracın ağırlığının bir kısmı arkaya kaydırılır ve arkadan çekişli bir araç veya daha iyi denge ve çekiş sağlar.[2] İki tekerlekten çekiş sistemleri basit ve sağlamdır. Bu nedenle polis arabalarında ve diğer hizmet araçlarında arkadan itiş sıklıkla tercih edilebilir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "kbb.com". 24 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b Eric Peters (5 Şubat 2009). "Pros & Cons: Rear Drive, Front Drive Or All-Wheel Drive?". National Motorists Association. 20 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Bayerische Motoren Werke AG genellikle anılan kısaltmasıyla BMW, 1916 yılında kurulan Alman otomobil, motosiklet, motor ve bisiklet üreticisidir. BMW ayrıca, Mini ve Rolls-Royce, otomobil şirketlerinin sahibidir. Çalışan sayısı 120.726'dır. 2020 cirosu 98 milyar 998 milyon euro'dur, aynı yıl 2.494.451 araç üretmiştir. Bu üretimin 2.028.841 adedi BMW markası altındadır. Ayrıca aynı yıl motosiklet üretimi 169.272 adettir. Sadece motor sporlarına özel BMW M'i de bünyesinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Dört tekerlekten çekiş</span>

4 tekerlekten çekiş veya 4x4, klasik sistemlerde otomobiller ya ön aks mili üzerinde bulunan 2 tekerlek veya arka aks mili üzerinde bulunan 2 tekerlek beraber tahrik olurken bu sistemde yolun koşullarına ve ihtiyaca bağlı olarak ön ve arka aks üzerinde bulunan 4 tekerlekte birlikte aynı anda ve çoğu kez aynı güç oranlarında harekete geçirilirler. Başka bir ifadeyle aracın motor gücü 4 tekere birden iletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Lamborghini Murciélago</span>

Lamborghini Murciélago, İtalyan otomobil üreticisi Lamborghini tarafından 2002-2010 yılları arasında üretilen iki koltuklu, iki kapılı coupé spor otomobil. Firma, 40. yaşgününü kutlamak için 2003 sonbaharında özel bir Murciélago modelini 50 tane üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">SUV</span>

Sport utility vehicle ya da SUV hem çekme kapasitesi hem de kamyonet özelliğine sahip yolcu taşıma aracıdır. Araç hem minivan hem de station wagon özelliklerini bir arada barındırır. Bunun yanında asfalt harici arazilerde hareket edebilir.

<span class="mw-page-title-main">Honda CR-V</span>

Honda CR-V, Honda'nın ilk kez 1996'da satışa sunduğu kompakt SUV'dur. 2002'de yenilenerek 2.nesline kavuştu. 2007 yılında, Acura RDX'le aynı platformu paylaşan tamamen yeni 3.nesil CR-V tüm dünyada satışa sunuldu. "Compact Recreational Vehicle" ya da "Comfortable Runabout Vehicle" baş harflerinin kısaltması olarak CR-V ismi kullanılmaktadır. CR-V dünyada en çok satılan SUV araç konumundadır

<span class="mw-page-title-main">Ferrari FF</span> Motorlu araç

Ferrari FF, Ferrari tarafından 2011-2016 yılları arasında üretilen grand tourer otomobil modelidir. Araç, 1 Mart 2011 tarihinde Cenevre Otomobil Fuarı'nda tanıtılmıştır. FF, Ferrari'nin ürettiği ilk dört tekerlekten çekişli modelidir. Aracın son hızı 335 km/h olup 0–100 km/h hıza 3.7 saniyede çıkmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Audi S4</span>

Audi S4, Audi A4'ün yüksek performanslı modelidir. İlk Audi S4, Audi 100'ün yüksek performanslı modeli olup 1991-1994 yılları arasında üretilmiştir. 1997 yılından itibaren tüm S4'ler Audi A4 modeline dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Crossover (otomobil)</span>

Crossover veya CUV, SUV ve binek otomobil birleşimi bir araç türüdür. Crossoverler önden çekiş veya arkadan itiş düzenekli ya da dört tekerlekten çekişli olarak sunulmaktadırlar ve hafif arazi yeteneklerine sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Önden çekiş</span>

Önden çekiş veya 4x2, motorlu taşıtlarda motor gücünün ön tekerleklere aktarıldığı bir otomobil düzenidir. Günümüzde çoğu modern sıradan binek otomobillerde motor düzeni önde enlemesine olup önden çekiş sistemine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Hub motoru</span>

Hub motoru tekerlek içi bir elektrik motordur.

<span class="mw-page-title-main">Volkswagen Kommandeurswagen</span>

Kommandeurswagen olarak da bilinen Volkswagen Typ 87, Volkswagen Beetle'ın II. Dünya Savaşı'nda kullanılan dört tekerlekten çekişli bir versiyonuydu. Öncelikle Wehrmacht için Volkswagen tesisi tarafından 1941'den 1944'e kadar üretildi. Wehrmacht, Kommandeurswagen'i 4 kişilik hafif arazi aracı, 4 tekerlekten çekişli arazi aracı Typ 87 olarak sınıflandırdı. Aktarma organları ve motor, Volkswagen Typ 166 Schwimmwagen'deki ile aynıdır. 564 adet Kommandeurswagen üretildi; Kasım 1946'da Volkswagen fabrikası iki araç daha üretti. Fakat bu iki araç için yeni parça üretilmedi; bunun yerine eski depo parçaları kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Ackermann direksiyon geometrisi</span>

Ackermann direksiyon geometrisi, farklı yarıçapların çevrelerini takip etmeye ihtiyaç duyan bir dönüşün içindeki ve dışındaki tekerleklerin, problemini çözmek için tasarlanmış, bir otomobilin veya başka bir aracın direksiyonundaki bağlantıların geometrik bir düzenlemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Zincir dişlisi</span>

Zincir dişlisi, cer dişlisi veya tahrik dişlisi bir zincir, palet ya da diğer delikli ya da girintili maddeye hareket aktarmak üzere tasarlanmış, dişleri olan bir çark veya tekerlektir. 'Zincir dişlisi' adı genellikle radyal çıkıntılarının üzerinden geçen bir zincire geçtiği herhangi bir tekerleği tanımlar. Pürüzsüz olan makaralara kıyasla zincir dişlileri zincir veya paletle eşleşmesini sağlayan çıkıntılara sahiptir. Dişli çarklarden farklı olarak zincir dişlileri birbirleri ile doğrudan eşleşmezler.

<span class="mw-page-title-main">Önden motorlu, arkadan çekiş düzeni</span>

Otomotiv tasarımında, ön/arka, FR veya önden motorlu, arkadan çekiş yerleşim düzeni, motorun aracın önünde ve tahrik tekerleklerinin ise arkada bulunduğu konfigürasyondur. Bu, 20. yüzyılın çoğunda geleneksel otomobillerin kullandığı bir konfigürasyondu. Modern tasarımlar genellikle önden motorlu, önden çekiş düzenini (FF) kullanmaktadır. Ayrıca Yüksek tabanlı otobüslerde ve okul otobüslerinde de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Arkadan çekiş</span>

Arkadan çekiş ya da arkadan itiş veya 4x2, motorun sadece arka tekerlekleri tahrik ettiği motorlu taşıtlarda kullanılan bir motor ve şanzıman düzenidir. 20. yüzyılın sonlarına kadar, arkadan itiş düzeni otomobiller için en yaygın konfigürasyondu. Birçok arkadan itişli araç, aracın önüne uzunlamasına monte edilmiş bir motora sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">BMW 1 Serisi (F40)</span> Üçüncü nesil BMW 1 Serisi

BMW 1 Serisi (F40), Alman otomobil üreticisi BMW tarafından üretilen BMW 1 Serisi'nin üçüncü neslidir. F20 1 Serisi'nin aksine, F40 1 Serisi önden çekişli bir konfigürasyon kullanmaktadır ve yalnızca 5 kapılı hatchback olarak mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Önden motorlu, önden çekiş düzeni</span>

Önden motorlu, önden çekiş düzeni (FWD) ya da kısaca FF, hem motorun hem de tahrik tekerleklerinin aracın önünde konumlandırıldığı konfigürasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Altı tekerlekten çekiş</span>

6 tekerlekten çekiş veya 6x6, aracın motoruyla aynı anda tahrik edilebilen her aksta en az iki tekerleğe sahip üç akstan oluşan tüm tekerlekten çekişli bir aktarma organı konfigürasyonudur. Dört tekerlekten çekişli aktarma organlarının aksine, konfigürasyon büyük ölçüde arazi araçları, zırhlı araçlar ve çekiciler gibi ağır hizmet tipi arazi araçları ve askerî araçlarla sınırlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Üç tekerlekli</span>

Üç tekerlekli, üç tekerleği olan araç'tır. Bazı motorlu üç tekerlekli bisikletler yasal motosiklet olarak sınıflandırılabilirken diğerleri motorsuz üç tekerlekli bisiklet, bazıları ise insan veya hayvan gücüyle çalışan taşıtlardır.

<span class="mw-page-title-main">Velomobil</span>

Velomobil, velomobiel, velo veya bisiklet araba, aerodinamik yarar ve/veya hava şartlarından ve çarpışmalardan korunmak için kapalı, insan gücüyle çalışan araçtır (HPV). Yaslanmalı bisikletlere, pedallı go-kart lara ve üç tekerlekli bisikletlere benzer ancak ile birlikte tam kaportası vardır.