İçeriğe atla

İhtiyar Abdullayev

İhtiyar Abdullayev 22 Mayıs 1966 Fergana Eyaleti, Özbek Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, SSCB) bir Özbek devlet adamı ve Özbekistan Ulusal Güvenlik Servisi'nin eski başkanıdır. (2018-2019).

Biyografi

Abdullayev, 1980'lerin sonlarında Perm Devlet Üniversitesi'nde hukuk okudu. Profesyonel kariyeri Fergana belediye mahkemesinde icra memuru olarak başladı. 1993'ten 2000'e kadar Fergana eyaletinin adli dairesinde basit bir danışmanlık pozisyonundan bölgenin ceza mahkemesi başkanlığına kadar yükseldi[1]

2000 ve 2001 yılları arasında Özbekistan ın doğusundaki Andican bölge mahkemesi başkanı olarak görev yaptı ve kısa bir süre (2001-2002) hukukun icra ve kontrol makamları ile koordinasyonundan sorumlu danışman yardımcısı olarak atandı.

2002'den 2006'ya kadar Abdullayev, Özbekistan'ın ilk adalet bakan yardımcısıydı. 2007 yılında Kanun Uygulama ve Kontrol Koordinasyonundan Sorumlu Başkan Danışmanı olarak yeniden atanmıştır.

2009'da Abdullayev, İslam Kerimov'un kişisel danışmanı olarak atandı.

Ocak 2010'da Özbekistan Cumhurbaşkanı'nın emriyle Abdullayev, ikinci toplantının Ali Meclis Senatosuna seçildi. Beş yıl sonra görev süresi uzatıldı.[2]

Nisan 2015'te Abdullayev, Özbekistan Cumhuriyeti Başsavcılığına[3] terfi etti ve Ocak 2018'in sonunda Ulusal Güvenlik Servisi başkanı olarak atanana kadar bu görevi sürdürdü.[4] Abdullayev Şubat 2019'da görevinden istifa etti. Kendi bilgisine göre, sağlık sorunları (boyun, bel omurgası ve gözlerinden üç kez ameliyat olmak zorunda kaldı) onu bu adımı atmaya sevk etti.[5] Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev'in gözünden düşmüş olması çok muhtemeldir. Abdullayev'in Cumhurbaşkanı'nın aile üyelerinin telefon görüşmelerinin dinlenmesini emrettiği yönünde iddialar ortaya atılmıştır. Serbest bırakıldıktan sadece bir gün sonra Abdullayev hakkında görevi kötüye kullanma ve rüşvetten ceza davası açıldı.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Чем известен новый глава СНБ Ихтиёр Абдуллаев". uz.sputniknews.ru (Almanca). 2018-01-31.  27 Nisan 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "Arşivlenmiş kopya". 27 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2021. 
  2. ^ "Ихтиёр Бахтиёрович Абдуллаев — биография" (Rusça). 2018-01-31.  17 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "Arşivlenmiş kopya". 17 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2021. 
  3. ^ "Новым генпрокурором назначен Ихтиёр Абдуллаев" (Rusça). 2015-04-21.  17 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "Arşivlenmiş kopya". 17 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2021. 
  4. ^ "Абдуллаев Ихтиёр Бахтиёрович назначен на должность Председателя Службы национальной безопасности Республики Узбекистан". prezident.uz (Rusça). 2018-01-31.  17 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "Arşivlenmiş kopya". 17 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2021. 
  5. ^ "Ихтиёра Абдуллаева на посту главы СГБ сменил Абдусалом Азизов" (Rusça). 2019-02-11.  17 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "Arşivlenmiş kopya". 17 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2021. 
  6. ^ "Уголовное дело возбуждено в отношении экс-главы СГБ Узбекистана". Regnum.ru (Rusça).  17 Temmuz 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "Arşivlenmiş kopya". 17 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Özbekçe veya Özbek Türkçesi, Özbekistan'ın resmî dilidir. Türk dillerinin içerisinde sınıflanan Karluk grubuna bağlı bir dil ve tarihî Çağataycanın çağdaş devamı olan Türk yazı dillerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Özbekler</span> Orta Asyada yaşayan bir Türk halkı

Özbekler, Batı Türkistan'da Harezm'den Fergana'ya kadar uzanan bölgede yaşayan ve Orta Asya'daki en kalabalık Türk halkıdır. Özbeklerle ilgili tarihî kaynaklarda "Türk" ve "Sart" şeklinde adlandırıldıkları da görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan</span> Orta Asyada yer alan bir ülke

Kırgızistan, resmî adıyla Kırgız Cumhuriyeti, Orta Asya'daki bir ülkedir. Kırgızistan, günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletlerinden biri olup Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKSOY'un üyesidir. Denize kıyısı olmayan ülkenin komşuları kuzeyde Kazakistan; batıda Özbekistan, güneybatıda Tacikistan ve güneydoğuda Çin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan</span> Orta Asyada bir ülke

Özbekistan, resmî adıyla Özbekistan Cumhuriyeti, Orta Asya'da bir ülkedir. Yedi bağımsız Türk devletinden biridir. Kuzeyde Kazakistan, kuzeydoğuda Kırgızistan, güneydoğuda Tacikistan, güneyde Afganistan ve güneybatıda Türkmenistan ile komşudur. Lihtenştayn ile birlikte sadece denize kıyısı olmayan ülkelere sınırı bulunan iki ülkeden biridir. Seküler ve üniter bir cumhuriyet olan Özbekistan 12 il ve bir özerk cumhuriyete (Karakalpakistan) ayrılmıştır. Başkenti Taşkent'tir. Ülke tarihî önemi ve stratejik konumu nedeniyle zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Halkın %85'i Özbekçe konuşur. Rusça, yönetimde ve ülkenin farklı etnik grupları arasında ortak dil olarak kullanılmaktadır. Ayrıca Tacik ve Kazak azınlıklar bulunur. Ülkede İslam en yaygın dindir, bunu %5 ile Rus Ortodoksluğu takip eder. Müslümanların çoğu Hanefilik mezhebindendir.

<span class="mw-page-title-main">Oş</span>

, Fergana Vadisi'nin güneyinde bulunan ve "güneyin başkenti" olarak adlandırılan, Kırgızistan'ın en büyük ikinci şehridir.

<span class="mw-page-title-main">FK Neftçi</span>

Neftchi Fergana, Özbekistan 'da bulunan bir futbol takımı.

Fergana olayları, Özbekistan'ın Fergana vadisi bölgesinde 1-5 Haziran 1989 tarihleri arasında çıkan ve yaklaşık 100 bin Ahıska Türkünün Özbekistan'dan göç etmesiyle sonuçlanan olaylardır.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Özbek Yahudileri iki ana cemaate bölünmüştür; bunlardan biri dindar ve gelenekçi olan Buhara Yahudileri diğeri ise daha yenilikçi olan Avrupa kökenli Aşkenaz Yahudileridir. Özbekistan'da 1989'da 94,900 Yahudi bulunmasına rağmen bu sayı 2007'de çoğu Taşkent'te olmak üzere 5000'den de az kalmıştır. Özbekistan'da 12 sinagog bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">FK Pahtakor Taşkent</span> Özbekistanda bir futbol kulübü

FK Pahtakor Taşkent, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te kurulmuş bir futbol kulübü. Özbekçe Paxtakor adı Türkçede pamukçular ya da pamuk toplayıcılar demektir. Özbekistan Süper Ligi'nde mücadele ederler. İç saha maçlarını 35,000 kişilik Pahtakor Merkezi Stadyumu'nda oynamaktadırlar. Pahtakor, eski Sovyet Futbol Ligi'nde mücadele etmiş tek Özbek takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şevket Mirziyoyev</span> Özbekistan Cumhuriyeti 2. Cumhurbaşkanı

Şevket Miramanoviç Mirziyoyev, Özbek siyasetçi. 2003-2016 yılları arasında Özbekistan Başbakanı, 7 Eylül 2016 tarihinden beri Özbekistan'ın mevcut devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Namık Abdullayev</span>

Namık Abdullayev, Azeri eski güreşçi. Serbest güreşte Azerbaycan'a 2000 Yaz Olimpiyatları'nda altın madalya kazandırmıştır. Bunun yanında üç Avrupa şampiyonluğu bulunmaktadır.

Raşit (Raşitcan) Hamidoviç Kadirov – Özbekistan eski başsavcısı, 2004 yılında Özbekistan hükûmetinde başsavcı olarak görev yaptı. 22 Şubat 2018'de görevi kötüye kullanma, yetki suistimali ve rüşvet şüphesiyle tutuklandı. İnsan hakları grupları ve örgütleri, gözaltına alındığından beri Kadirov'un işlediği iddia edilen suçları itiraf etmesi için işkenceye maruz kalmasından duydukları endişeyi dile getirdiler.

<span class="mw-page-title-main">Ziraathan Haşimova</span>

Ziraathan Mahmudovna Haşimova, aynı zamanda Ziraat Mirziyoyeva olarak da kısaltılır, Özbekistan'ın First Lady'sidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Özbekistan ilişkileri</span> Devletler arası ilişkiler

Azerbaycan-Özbekistan ilişkileri, Azerbaycan Cumhuriyeti ile Özbekistan Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkileri tarif eder.

Gürcistan-Özbekistan ilişkileri - Gürcistan ve Özbekistan arasındaki ikili ilişkileri tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan mimarisi</span>

Özbekistan mimarisi özgün bir tarza sahiptir. Ülkenin yaşadığı değişken ekonomik koşullara, teknolojik gelişmelere, demografik dalgalanmalara ve kültürel değişimlere rağmen Özbekistan'ın mimarisi dikkate değer yapısını korumaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan Bağımsızlık Günü</span>

Bağımsızlık Günü Özbekistan'da 1 Eylül'de kutlanan resmi bir ulusal bayramdır. Bağımsızlık günü kutlamaları sırasında Taşkent'te havai fişekler, konserler, yarışmalar, askeri geçit törenleri ve çelenk törenleri düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tatyana Kerimova</span>

Tatyana Akbarovna Karimova ilk Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un karısıdır. 1991'den 2016'ya kadar Özbekistan First Lady'si olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Serdar Berdimuhammedov</span> 3. Türkmenistan cumhurbaşkanı

Serdar Kurbankuluyeviç Berdimuhammedov 19 Mart 2022'den beri Türkmenistan cumhurbaşkanı olarak görev yapan Türkmen bir politikacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Artyom Zdunov</span>

Artyom Alekseyeviç Zdunov, Rus devlet adamı ve siyasetçi. 29 Ekim 2021 tarihinden beri Mordovya Cumhuriyeti'nin üçüncü başkanı olarak görev yapmaktadır.