Yaşar Nabi Nayır, Türk şair, yazar ve yayıncıydı.
Tahir Alangu, Türk yazar ve edebiyat tarihçisi.
Şükran Kurdakul, Türk şair, yazar ve araştırmacıdır.
Halk bilimi veya folklor, bir ülkede veya bölgede yaşayan halkın kültür ürünlerini, sözlü edebiyatını, geleneklerini, törelerini, inançlarını, mutfağını, müziğini, oyunlarını, halk hekimliğini inceleyerek bunların birbirleriyle ilişkilerini belirten, kaynak, evrim, yayılım, değişim, etkileşim vb. sorunlarını çözmeye, sonuç, kural, kuram ve yasaları bulmaya çalışan bilim dalıdır.
Mehmet Nida Tüfekçi, Türk halk müziği sanatçısı. Uzun yıllar TRT'de çalıştıktan sonra Devlet Konservatuvarında öğretim üyeliği yapmıştır. Eşi Neriman Altındağ Tüfekçi ile birlikte hocası Muzaffer Sarısözen'in izinden gitmiş ve Türk halk müziği konusunda Türkiye'nin en önemli isimlerinden birisi olmuştur.
Sâdi Yâver Ataman, Türk müzikolog, folklor uzmanı, eğitimci ve sanatçı.
Pertev Naili Boratav ya da asıl adıyla Mustafa Pertev, Türk halk bilimci, halk edebiyatı araştırmacısı.
Ahmet Kutsi Tecer, Türk öğretmen, şair, oyun yazarı ve siyasetçi. Halk kültürü alanında çalışmaları ile tanınır. Çalışmaları, Karacaoğlan ve Yunus Emre’nin hayatına ışık tutmuştur. Halk şairi Âşık Veysel’i Türkiye'ye tanıtan, halk müziği derlemecisi Muzaffer Sarısözen'i keşfeden kişidir.
Türk folkloru, Türkçe çevresinde gelenekselleşmiş folklor, halk bilimidir.
Eflatun Cem Güney, Türk öykü ve masal yazarı ve derleyicisi.
İsmail Kemal Satır, Türk hekim ve siyasetçi.
Şükrü Elçin, Türk şair, folklorcu, araştırmacı, akademisyen ve yazardır.
Hikmet Turan Dağlıoğlu, Türk öğretmen, yazar, müzeci, Antalya Milletvekili.
Türk Folklor Araştırmaları, Ağustos 1949 ile Ocak 1980 arası dönemde çıkarılan aylık halkbilim dergisi. Ocak 1951 tarihinde çıkarılan 18. sayıya dek İhsan Hınçer önderliğinde çıkarılan dergi bu tarihten itibaren Hınçer'in başkanlığını yaptığı Türk Halk Bilgisi Derneğinin yayın organı haline getirilmiş ve toplam 366 sayı yayımlanmıştır. Derginin ilk 146 sayısı 16 sayfa olarak çıkmış, 147. sayı ile birlikte sayfa sayısı 32'ye çıkarılmıştır. 20. yıl özel sayısı bunun tek istisnası olmuş, bu sayı numaralandırılmamıştır.
Cevad Heyet, İran Azerisi cerrah, Türkolog. Hem tıp hem Türkoloji alanında çalışmalar yapmış olan Heyet, İran’da kalp cerrahisinin kurucusu ve öncüsü olarak kabul edilir. İran’da yayınlanan en eski ve sürekli Türkçe dergi olan Varlık dergisini yayınlayan Heyet, arkadaşı Hamit Nutki ile birlikte ilmî Türkoloji’nin temelini atmıştır. “İki Azerbaycan'ın Aksakalı”, “Çağımızın Dede Korkut’u”, “Asrımızın Promete’si”, “Bilge Dede” lakaplarıyla tanınır.
Türk Halk Bilgisi Derneği, 1946 ve 1981 yılları arasında Türk folkloru araştırmaları üzerine faaliyet gösteren dernek.
Mehmet Sabri Koz, Türk halkbilimci, edebiyatçı ve eğitmen.
Orhan Kurt, Karagöz sanatçısı.
Emin Kuzucular derlemeci, halk kültürü araştırmacısı, yazar ve öğretmendir.
İbrahim Niyazi Aslanoğlu, Türk derlemeci, halk kültürü araştırmacısı, yayıncı, yazar ve öğretmendir.