İçeriğe atla

İhsan Fazlıoğlu

İhsan Fazlıoğlu
Doğum01 Ocak 1966 (58 yaşında)
Ankara
MeslekFelsefeci, Araştırmacı, Yazar

İhsan Fazlıoğlu (01 Ocak 1966, Ankara), Türk felsefe ve bilim tarihçisi, yazar.

Hayatı

1966 yılında Ankara'da doğdu. Kadıköy İmam Hatip Lisesi'ni 1985 senesinde bitirdi. İstanbul Üniversitesi felsefe bölümünden 1989 yılında mezun oldu. 1987-1990 yılları arasında İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) yazmalar bölümünde çalıştı. İstanbul Üniversitesi bilim tarihi bölümünde 1989 yılında araştırma görevlisi olarak göreve başladı ve aynı bölümde İslâm matematik tarihi üzerine yüksek lisans çalışmasını 1993 yılında ve yine aynı bölümde Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı yönetiminde Aristoteles'in matematik felsefesi üzerine doktora tezini ise 1998 yılında tamamladı.

Amman'daki Ürdün Üniversitesi'nde Prof. Dr. Ahmed Selim Saîdân ve Halep'teki Arap Bilim Tarihi Enstitüsü'nde Prof. Dr. Mustafa Mevâldî ile birlikte 1990-1992 yılları arasında bilim ve matematik tarihi üzerinde araştırmalar yaptı. İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) yazmalar bölümündeki görevine devam etti.

Kâhire'de, uluslararası bir çalıştayda, kısa bir müddet yazmalar üzerinde çalışmalarda bulundu. 2001-2002 yılları arasında Oklahoma Üniversitesi, bilim tarihi bölümünde, Prof. Dr. Jamil Ragep ile birlikte Osmanlı ile Batı Avrupa örneğinde farklı medeniyet havzaları arasında bilimsel bilginin dolaşımı ve aktarımı konusunda doktora sonrası çalışmasını yürüttü.

2005 yılında felsefe tarihi alanında doçent unvanını aldı. McGill Üniversitesi İslam Araştırmaları Enstitüsü’nde misafir öğretim üyesi olarak bulundu. Jamil Ragep ile Robert Wisnowsky tarafından yürütülen "İslam’da aklî bilimler / Rational Sciences in Islam"  adlı projede danışmanlık yaptı ve 2008-2011 yılları arasında kıdemli-uzman araştırmacı olarak çalıştı.

2011 yılında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin felsefe bölümüne profesör olarak atandı ve halen aynı bölümde öğretim üyesi olarak ilmî ve akademik hayatını sürdürmektedir. İstanbul Üniversitesi, McGill Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmed Üniversitesi, 29 Mayıs Üniversitesi ve halen görev yaptığı İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nde lisans, yüksek lisans ve doktora dersleri veren İhsan Fazlıoğlu, ayrıca Bilim Sanat Vakfı (BİSAV), İlim Sanat Tarih Edebiyat Vakfı (İSTEV), İlmî Etüdler Derneği (İLEM) 15 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ve Türkiye Diyanet Vakfı Kadın Aile ve Gençlik Merkezi (KAGEM) 4 Mart 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. gibi kurumlarda seminerler yürütmektedir. Son dönemde de Klasik Düşünce Okulu ve Prof. Dr. Mehmet Görmez öncülüğünde kurulan İslam Düşünce Enstitüsü(İDE) bünyesinde de çeşitli dersler ve okuma programlarını düzenlemektedir. COVID-19 salgın döneminde de El-Munkız (Gazzâlî) Okumaları derslerini İLEM bünyesinde vermeye başlamıştır.[1] Kınalızâde Ahlâk-ı Alâ'î Okumaları yeni dönem dersleri Klasik Düşünce Okulu bünyesinde devam etmektedir.[2]

30 Aralık 2019 tarihinde, bilim tarihi ve İslam bilim tarihi alanlarında ulusal ve uluslararası araştırma ve eğitim çalışmalarına yapmış olduğu özgün ve önemli katkıları nedeniyle, Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu'na "TÜBA Fuat Sezgin Bireysel Özel Ödülü" verildi.[3]

Kutadgubilig Felsefe-Bilim Araştırmaları Dergisi, Nazarîyat: İslâm Felsefe ve Bilim Tarihi Araştırmaları Dergisi (Türkçe ve İngilizce) gibi ilmî ve akademik dergilere katkıda bulunan İhsan Fazlıoğlu, Anlayış, İtibar, Okur ve Arka Kapak gibi edebiyat ve düşünce dergilerinde de felsefe ve bilim hakkında yazılar kaleme almaktadır.

Bilim ve Sanat Vakfı’na atanan kayyumlardan biri olduğu iddialarıyla gündeme gelen İhsan Fazlıoğlu, 14 Şubat 2020 tarihinde sosyal medya aracılığıyla söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığını ilân etti.[4]

Kitapları

  • 2020: "Gelecek Geçmişi, Şimdi Kılma Bilinci: Çağdaş Dönemde İslam-Osmanlı Mirası ile İlişkilerin Kökleri Üzerine", Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce (4 Cilt): Türk Düşüncesi (1. Cilt), YTB Yayınları, Ankara, 2020, ss. 64-83.
  • 2020: Aded ile Mikdar - İslam-Türk Felsefe-Bilim Tarihi'nin Mathemata Ma-cerası, Ketebe Yayınları
  • 2020: Kendini Bulmak, Ketebe Yayınları
  • 2020: Kendini Aramak, Ketebe Yayınları
  • 2020: Akıllı Türk Makul Tarih, Ketebe Yayınları
  • 2016: Nazarî Ufuk -İslâm-Türk Felsefe-Bilim Tarihinin Zihin Penceresi- Papersense Yayınları
  • 2015: Derin Yapı -İslâm-Türk Felsefe-Bilim Tarihinin Kavram Çerçevesi- Papersense Yayınları [Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) 2015 Düşünce ödülü]
  • 2015: Sözün Eşiğinde, Papersense Yayınları [Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) 2015 Düşünce ödülü]
  • 2015: Soruların Peşinde, Papersense Yayınları [Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) 2015 Düşünce ödülü]
  • 2014: Kendini Bulmak, Papersense Yayınları
  • 2014: Kendini Aramak, Papersense Yayınları
  • 2014: Fuzuli Ne Demek İstedi?, Papersense Yayınları [Türkiye Yazarlar Birliği 2011 Fikir ödülü]
  • 2014: Akıllı Türk Makul Tarih, Papersense Yayınları
  • 2014: Kayıp Halka - İslâm-Türk Felsefe-Bilim Tarihinin Anlam Küresi-, Papersense Yayınları
  • 2014: Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, "Türk Bilim Tarihi", c. II, S. 2, İstanbul [Editör]
  • 2004: Uygulamalı Geometri'nin Tarihine Giriş: el-İkna fi ilmi'l-misaha, Dergah Yayınları, İstanbul
  • 1999: Yaşamları ve Yapıtlarıyla Osmanlılar Ansiklopedisi, Yayın Kurulu Üyesi, c. I-II, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul
  • 1997: Osmanlı Astronomi Literatürü Tarihi, Hazırlayanlar: Ramazan Şeşen - Cevat İzgi - Cemil Akpınar - İhsan Fazlıoğlu (Editör: Ekmeleddin İhsanoğlu), c. I-II, İstanbul

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "İhsan Fazlıoğlu ile El-Munkız (GAZZÂLÎ) Okumaları | 1. Ders | Yöntem ve Metafizik Zemin". 16 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2020. 
  2. ^ "Kınalızâde Ahlâk-ı Alâ'î Okumaları | İhsan Fazlıoğlu | Klasik Düşünce Okulu | Video Seminerler". 6 Mayıs 2020. 10 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2020. 
  3. ^ [1] 13 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hilmi Ziya Ülken</span>

Mehmet Hilmi Ziya Ülken, Türk düşünce yaşamında ve Türkiye'de bir felsefe geleneğinin oluşmasında büyük etkisi olmuş bir filozof ve sosyologdur.

<span class="mw-page-title-main">Şemsettin Günaltay</span> 8. Türkiye başbakanı

Mehmet Şemsettin Günaltay, Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. başbakanı, tarihçi ve eski Türk Tarih Kurumu başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Erol Kılıç</span> Türk akademisyen, büyükelçi

Mahmud Erol Kılıç, Türk akademisyen, tasavvuf, İbn Arabî ve İslam felsefesi uzmanı teolog.

<span class="mw-page-title-main">Kenan Gürsoy</span> Türk akademisyen ve filozof

Kenan Gürsoy, Türk akademisyen ve filozof.

Hayrettin Karaman, Türk ilâhiyatçı ve yazar.

İsmail Kara,, Türk ilahiyatçı.

<span class="mw-page-title-main">Sezai Karakoç</span> Türk şair, yazar, düşünür ve siyasetçi (1933–2021)

Ahmet Sezai Karakoç, Türk şair, yazar, düşünür ve siyasetçi.

Ahmet Bican Ercilasun, Türk dil bilimci, Türkolog ve yazardır.

İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA), eski merkezi İstanbul'da Yıldız Sarayı'ndaki Seyir köşkü'nde bulunan yeni yeri Alemdar Caddesi, No. 15, Bâbıâlî Girişi, Cağaloğlu, Fatih'te olan ve İslâm kültürünü araştıran uluslararası bir kuruluştur.

Çanakkale merkezde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çanakkale Şehitleri Yerleşkesi'nde bulunan ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren İlahiyat Fakültesidir.

Ali Murat Daryal, Türk İlahiyat profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Teoman Duralı</span> Türk filozof ve akademisyen (1947–2021)

Şaban Teoman Duralı, Türk filozof, mütefekkir ve akademisyendir. Felsefe tarihi, biyoloji felsefesi, dilbilim, siyaset felsefesi, savaş felsefesi gibi alanlarda çok sayıda kitabı ve makalesi vardır.

Selçuk Mülayim Türk sanat tarihçisi, akademisyen ve yazar. Marmara Üniversitesi Sanat Tarihi bölüm başkanlığı görevinden 2013 yılında emekli olmuştur. Mimar Sinan üzerine yaptığı araştırmalarla, yazdığı makale ve kitaplarıyla tanınır. Kimileri tarafından Mimar Sinan uzmanı olarak nitelendirilir. Bunun yanı sıra; sanat tarihi, Türk sanatı, İslam sanatı ve Selçuklu sanatı üzerine yazılmış birçok eseri bulunmaktadır.

<i>Kutadgubilig</i>

Kutadgubilig yılda iki kere yayımlanan akademik, hakemli dergidir. Ocak 2002'den beri "felsefe-bilim araştırmaları" alt başlığı ile yayımlanmaktadır. Yayın yönetmeni Prof. Teoman Duralı'nın sözleriyle: Felsefe–Bilim Araştırmaları” kullanımı ile bilimin felsefeden, felsefenin bilimden ayrılamayacağı vurgulanıyor. Bu dergide hem felsefeciler hem bilim araştırmacıları bir araya gelerek bilgi alışverişinde bulunacak ve birbirlerini eleştirecek; bilimin deneysel yönü ile felsefenin teorik yönlerini aynı potada mezcetmeye çalışacaklar. Dergi 11. yüzyılda Yusuf Has Hacib'in yazdığı ve İslam sonrası Türk edebiyatının ilk telif felsefe eseri olan Kutadgu Bilig'in adını taşımaktadır Dergide en az yüzde elli oranında, İngilizce özetleriyle birlikte Türkçe telif yazılar yayımlanmaktadır. İngilizcenin yanı sıra Arapça, Almanca, Rusça felsefe ve bilim çalışmaları ve tercümeler de ihtiva etmektedir. Derginin yayım kurulunda Teoman Duralı, Ayhan Bıçak, Cengiz Çakmak, İhsan Fazlıoğlu, İsmail Kara, Ömer Naci Soykan, Sadık Türker gibi akademisyenler bulunmaktadır. TÜBİTAK- ULAKBİM ve Philosopher's Index tarafından dizinlenmektedir. Mart 2015 itibarıyla 27. sayı yayımlanmıştır.

İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde, felsefe eğitimi veren bölümdür. Osmanlı Devleti'nde Batılı anlamda felsefe disiplininin kurulduğu, Türkiye'de ise bu isimle kurulan ilk bölümdür.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Naim Baban</span>

Babanzâde Ahmet Naim (1872-1934), Darülfünun'da görev yapmış müderris ve felsefeci.

Abdüllatîf el-Bağdâdî (1162-1231), Muvaffakuddin olarak da anılan hekim ve filozof. İslam felsefesi içerisinde bağımsız kabul edilen, belli bir akıma dayanmayan filozoflardandır.

Cemal Kafadar, Türk-Amerikan tarih akademisyeni, Osmanlı tarihçisi, araştırmacı ve yazardır. Harvard Üniversitesi Tarih Bölümü Vehbi Koç Tarih Profesörü olarak görev yapmaktadır.

Bedri Gencer,, Türk sosyolog. İslam dünyası ve Osmanlı'da modernleşme ve sekülerleşme çalışmalarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed İhsan Oğuz</span>

Muhammed İhsan Oğuz, Türk İslam âlimi, mutasavvıf ve mütefekkirdir.