İçeriğe atla

İhsan Alyanak

İhsan Alyanak
Boksör İhsan, Halkçı Alyanak, Büyük Reis
İzmir Belediye Başkanı
Görev süresi
1973-1980
Yerine geldiğiOsman Kibar
Yerine gelenCahit Günay
Kişisel bilgiler
Doğum 1 Nisan 1924
İzmir, Türkiye Türkiye
Ölüm 3 Mart 2008 (83 yaşında)
İzmir, Türkiye Türkiye
Ölüm nedeni Kalp yetmezliği
Defin yeri Kokluca Mezarlığı, İzmir
Partisi Cumhuriyet Halk Partisi (1940-1980)

İhsan Alyanak, (1 Nisan 1924, İzmir - 3 Mart 2008, İzmir), Türk siyasetçi ve 1973-1980 döneminde İzmir Belediyesi başkanı.

Yaşamı

İhsan Alyanak ve eşi Ayşe Müjgan Alyanak'ın Kokluca Mezarlığı'ndaki mezarı

İhsan Alyanak 1924 yılında İzmir'de doğdu. Gençlik yıllarında çeşitli branşlarda sprola ilgilendi ve boks sporunda millî takıma kadar yükseldi. Güreş ve Boks dallarında ulusal ve uluslararası hakem olarak müsabakalar yönetmiştir. 1971 Akdeniz Oyunları'nda Güreş ve Boks'ta takım halinde şampiyon olduğumuz dönemde Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından jübilesi yapılmış ve ödüllendirilmiştir.[1] Altınordu Futbol takımını desteklemekteydi.[2] 3 Mart 2008'de İzmir'de öldü.[3] İzmir'de okul, bulvar, vapur vb. yanı sıra İhsan Alyanak mahallesine de adı verilmiştir. Adının verildiği bir vapur ise deniz fenerine çarparak Temmuz 2011'de batmıştır.[4] Adını taşıyan yeni bir vapur İzmir'de seferlerine devam etmektedir.[5]

Siyaset hayatı

Genç yaşlarda politikaya atıldı ve Osman Kibar döneminde belediye meclis üyeliği yaptı. 1973'te Cumhuriyet Halk Partisi'nden İzmir Belediye Başkanı seçildi. Başkanlığı sırasında İzmir fuarı'na gelen sanatçılarla olan yakın dostluğu ve eleştiriye karşı öfkesiyle tanındı. Bülent Ecevit'e ait lakabın uyarlanmasıyla "Halkçı Alyanak", boksörlük kariyeri ve Kemeraltı'nda bir esnafla tartışması sırasında ona yumruk atması sebebiyle "Boksör İhsan" olarak anıldı. Yeni Asır gazetesiyle İzmir İtfaiyesi üzerinden atışması ve aleyhindeki haberler nedeniyle gazeteyi "Yangın ihbarı aldık" diyerek itfaiye erleriyle basmıştır.[6] Alsancak Garı önündeki bağlantı yolunu açmak için Alsancak'taki Britanya Konsolosluğu ve Aziz Yuhanna Anglikan Kilisesi'nin duvarını yıkılıp kilise bahçesinden dört metre kadar içeri girilerek yolun geçirilmesi sonrası diplomatik bir kriz yaşanmış; bu olay İngiliz hükûmetinin Türkiye'ye nota vermesine neden olmuştur.[7][8] Ayrıca İzmir Körfezi'nin temizlenmesi ve ihyası için Büyük Kanal projesini ilk proje çalışması yapan Alyanak'tır.[9]

Kaynakça

  1. ^ İhsan Alyanak’a büyük vefasızlık[]
  2. ^ "Sancar Maruflu - İzmir'in efsane başkanları İhsan Alyanak ve Osman Kibar". 19 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2016. 
  3. ^ "Milliyet - Kibar ve Alyanak... - 4 Mart 2011". 10 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2016. 
  4. ^ "Radikal - İzmir'de vapur battı - 25 temmuz 2011". 28 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2016. 
  5. ^ "Alyanak tekrar körfeze döndü". www.sabah.com.tr. 20 Haziran 2017. 20 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ocak 2021. 
  6. ^ "Yeni Asır'da Alyanak yangını!". 26 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2016. 
  7. ^ "Alyanak'ı Anıyoruz". 12 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2016. 
  8. ^ "İzmir efsanevi başkanını kaybetti". 12 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2016. 
  9. ^ ""Ahmet Piriştina" İzmirlilerle buluştu". 30 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alsancak Mustafa Denizli Stadyumu</span> İzmirde bir futbol stadyumu

Alsancak Mustafa Denizli Stadyumu, önceki adıyla Alsancak Stadyumu, İzmir'in Konak ilçesinde yer alan bir futbol stadyumudur. 1929'da hizmete giren stadyum, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle 2015'te yıkıldı ve 2017-2021 yılları arasında yeniden inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Alsancak, Konak</span> Türkiyenin İzmir ilinin Konak ilçesinin bir mahallesi

Alsancak, İzmir ilinin Konak ilçesine bağlı bir mahalledir. Alsancak Garı, Müjdeci Aziz Yuhanna Anglikan Kilisesi, Santissimo Rosario Kilisesi, Kordon, Gündoğdu Meydanı ve Kıbrıs Şehitleri Caddesi ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Körfezi</span> Ege Denizinin bir körfezi

İzmir Körfezi, Türkiye'de Karaburun Yarımadası ile Foça arasından başlayarak İzmir'i merkezden çevreleyen ve Ege Denizi'nin devamı olan bir körfezdir.

<span class="mw-page-title-main">Karabağlar</span> İzmirin ilçesi

Karabağlar, Türkiye'nin İzmir ilinin bir ilçesidir. İlçenin kuzeyinde Konak, doğusunda Buca ve Gaziemir, güneyinde Menderes, batısında Güzelbahçe ve Seferihisar, kuzeybatısında Balçova ve Narlıdere ilçeleri bulunmaktadır. Nüfus bakımından İzmir ilinin Buca'dan sonra en büyük ikinci ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Osman Kibar</span>

Osman Kibar, Türk iş insanı ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Alsancak Garı</span> Konak, İzmirdeki ana tren istasyonu

Alsancak Garı, eskiden Punta Garı, İzmir'in Konak ilçesi Mimar Sinan Mahallesi ile Umurbey Mahallesi arasında yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">İZDENİZ</span>

İZDENİZ, 18 Kasım 1992 tarihinde İzmir merkezli kurulmuş ve denizyolu ulaşımı alanında faaliyet gösteren bir şirkettir. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olan şirket, 8 Mart 2000 tarihinden beri İzmir Körfezi'ndeki denizyolu ulaşımından sorumludur. Bünyesinde barındırdığı 16 Yolcu Gemisi, 5 Arabalı Vapur, 1 Yüzer Tesis ve 12 iskele ile İzmir körfezinde hizmet veren şirket, 2022 yılında başlattığı İzmir Limanı çıkışlı İzmir – Midilli seferlerini de düzenlemektedir.

Yaşar Aksoy, Türk şair, tarihçi, köşe yazarı ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir'de toplu taşıma</span> İzmirin toplu taşıma ağı

İzmir'de toplu taşımacılık, 1880'lerde başladı. O dönem yalnızca atlı tramvaylar ve vapurlar kullanılmaktaydı. Atlı tramvayların yerini 1928'de elektrikli tramvaylar aldı. Otobüsler ise 1932'de işlemeye başladı. 1954'te tramvaylar kaldırılırken aynı yıl hizmete alınan troleybüsler 1992'ye kadar çalıştı. 21. yüzyıla gelindiğinde de metro ve banliyö trenleri kullanıma girdi. 2017'de ise tramvaylar yeniden hizmete alındı.

<span class="mw-page-title-main">İzmir tramvay hatları</span> İzmir, Türkiyedeki tramvay ağları

İzmir tramvay hatları, Türkiye'nin üçüncü büyük şehri İzmir'deki toplu ulaşım araçlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Alsancak Hocazade Camii</span>

Alsancak Hocazade Camii adını banisi olan Karaburunlu Hocazade Ahmet Ragıp Üzümcü'den alan, İzmir'in Konak ilçesinde Alsancak mahallesinde bulunan cami.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Yuhanna Kilisesi</span> İzmir, Türkiyede bir kilise

Aziz Yuhanna Kilisesi veya İzmir Müjdeci Aziz Yuhanna Anglikan Kilisesi, İzmir'in Alsancak semtinde bulunan ve hala aktif az kiliselerden biri olan bir Anglikan kilisesidir. Levant Şirketi tarafından 1625 yılında yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Limanı</span> İzmir, Türkiyede bir liman

İzmir Limanı veya Alsancak Limanı, Türkiye'nin İzmir şehrinde, İzmir Körfezi'nin doğusunda yer alan bir yük ve yolcu limanıdır. Ülkenin konteyner hacmi bakımından yedinci, kargo tonajı bakımından on üçüncü büyük limanıdır.

İzmir, Batı Anadolu için önemli bir ulaşım merkezidir. İzmir'in kapsamlı bir otobüs sistemi, gelişmekte olan bir metro ve banliyö demiryolu sistemi ve büyük bir kentsel feribot ağı bulunmaktadır. Ayrıca kenti Çeşme ve Aydın'a bağlayan otoyolları ve kentin çevresini halka gibi saran bir Çevre Yolu bulunmaktadır. Kentteki toplu taşıma hizmeti, tamamı İzmir Büyüşehir Belediyesi'nin sahip olduğu dört ayrı kamu kuruluşu tarafından yürütülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pasaport Vapur İskelesi</span> İzmir, Türkiyede bir vapur iskelesi

Pasaport Vapur İskelesi, İzmir kent içinde ulaşımı sağlayan körfez vapurları için hizmete açılmış bir vapur iskelesidir.

İzmir Körfezi'nde İZDENİZ tarafından sürekli olarak işletilen dokuz iskele vardır. Ayrıca yaz mevsiminde hafta sonları beş iskeleye daha seferler düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yassıca Ada</span> Urlada bir ada

Yassıca Ada, İzmir Körfezi'nde yer alan bir adadır. Koyun Adası ve Alman Adası da denilir. Çiçek Adaları denilen bir grup küçük ada grubunun üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Karşıyaka Vapur İskelesi</span> İzmir, Türkiyede bir vapur iskelesi

Karşıyaka Vapur İskelesi İzmir'de kent içi ulaşımın sağlandığı önemli bir terminalidir.

<span class="mw-page-title-main">Konak Vapur İskelesi</span> İzmir, Türkiyede bir vapur iskelesi

Konak Vapur İskelesi, İzmir'de kent içi ulaşım sağlayan körfez vapurları için hizmete açılmış bir vapur iskelesidir. İskele İzmir'de kent içi deniz ulaşımından sorumlu belediye kuruluşu İZDENİZ tarafından işletilmektedir. İskele Konak Meydanı'nın kuzeybatısında yer alır. İlk olarak 1884'te açılmıştır. Mimar Zeki Sayar'ın (1905-2001) tasarladığı yeni iskele binası 14 Nisan 1938 tarihinde hizmete girmiş, ancak Mustafa Kemal Sahil Bulvarı için yapılan sahil dolgu işleminden sonra 1988'de yeniden inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alsancak Vapur İskelesi</span> İzmir, Türkiyede bir vapur iskelesi

Alsancak Vapur İskelesi, İzmir'de kent içi ulaşım amacıyla kullanılan vapur iskelelerinden biridir. İskele Konak ilçesinin Alsancak Mahallesi'nde ve Kordon üzerindedir. Konak Vapur İskelesi ve Pasaport Vapur İskelesi'nin kuzey doğusunda yer alır. Kent içi deniz ulaşımından sorumlu belediye kuruluşu İzdeniz tarafından işletilmektedir. Alsancak iskelesi ile karşı kıyıda yer alan Karşıyaka Vapur İskelesi arasında yoğun yolcu trafiği vardır.